De Revelion, charter de Mauritius

01. Marea in Mauritius

Acum câțiva ani, mai multe agenții românești s-au gândit să lanseze și un charter “exotic”, departe, departe, în locuri faine, dar care nu prea sunt bântuite de români… și, în plus, nu prea poți să pui un charter în fiecare săptămână cum pui spre Antalya sau Creta în sezon. Așa a apărut proiectul charterul exotic de Revelion. Prima destinație a fost în Kenya, la Mombassa, și se pare că a mers, dovadă că, anul următor, charterul exotic de Revelion a aterizat în Mauritius, iar anul trecut, în Maldive. De vreo câteva luni, tot am pus întrebări unde va fi următorul “charter de Anul Nou” și de abia de câteva zile am primit răspunsul – Paralela 45 va trimite charterul exotic de Revelion din nou spre Mauritius.

Am fost acum vreo doi ani în Mauritius, într-un infotrip, și am stat cam o săptămână. Am descoperit o insulă diversă, care pe o suprafață destul de mică include numeroase atracții. Din punct de vedere cultural, am descoperit un mix de India și Africa (geografic, Mauritius ține de Africa, dar din punctul de vedere al populației ține mai degrabă de subcontinentul indian – 68% din populație este de origine indiană, adusă de coloniștii englezi să lucreze pământul după abolirea sclaviei). Ca să continui cu ciudățeniile sociale, limba oficială este engleza, dar toată lumea vorbește franceza. Motivul este că englezii au preluat Mauritius, la un moment dat, colonie franceză, dar a fost cucerită de englezi în 1810, în timpul războaielor antinapoleoniene. Mauritius a fost cedată de Franța Marii Britanii în 1814, după înfrângerea lui Napoleon, cu condiția ca britanicii să respecte “limba, tradițiile, legile și obiceiurile”. Englezii, oameni de cuvânt, le-au respectat, așa că, deși a fost timp de 150 de ani colonie britanică, locuitorii vorbeau franceza, erau majoritari indieni și numele țării provine de la un prinț… olandez :). Tot acest mix spune multe despre faptul că Mauritius este o insulă care merită descoperită.

Ce mi-a plăcut în afară de aceste ciudățenii sociale. În primul rând, rendez-vous-urile cu faună africană. E drept, nu sunt specii specifice Mauritiusului – pasărea națională, dodo, a fost stârpită acum mai bine de 300 de ani, la fel ca milioanele de broaște țestoase descoperite de primii marinari care au ajuns pe țărmurile Mauritiusului. Dacă broaștele țestoase au fost reintroduse, fiind aduse din alte părți, bietele dodo nu trăiau decât în Mauritius, așa că nu au rămas decât în cărțile de istorie a zoologiei și pe timbre sau vederi. Dar și așa, în Mauritius poți descoperi fauna continentului vecin și chiar să te apropii de ea.

Cred că amintirea cea mai dragă din Mauritius este când am mângâiat o zebriță, unul dintre animalele cele mai frumoase din lume (părere proprie). Dacă te duci în Mauritius, e musai să mergi la Casela Park, un soi de miniparc de safari unde te poți apropia și mângâia zebra, dar să vezi și păuni, lei, struți, porcușori și chiar un tigru (mă rog, nu există tigri africani, dar pentru că marea majoritate a populației este indiană, au adus și câțiva tigri cu ei). La Vanilla Park poți să mângâi un crocodil-pui, dar și să mănânci o friptură de crocodil, ca să povestesc doar experiențele cele mai memorabile.

Economia Mauritiusului s-a bazat de-a lungul timpului pe cultura trestiei de zahăr și producerea zahărului, așa că îi poți descoperi povestea într-un muzeu surprinzător de modern, numit L’Aventure du Sucre.

Și, evident, nu în ultimul rând, plajele din Mauritius pot primi foarte multe premii internaționale :). În mod special, o excursie la Ile aux Cerfs (în ciuda, numelui, nu mai există cerbi pe insulă, ci doar turiști) îți rămâne în minte fiind una dintre cele mai frumoase plaje pe care le-am văzut. Ca și plaja de la Hilton, o plajă flancată de un deal abrupt, care mi-a sugerat un mini-Rio… Dar un Rio fără componenta sa stresant-urbană.

Sunt multe lucruri de făcut în Mauritius. Eu am stat o săptămână și tot nu am experimentat cam tot ce aș fi vrut, sper să mă mai întorc. Nu știu dacă anul ăsta, nu știu dacă la anul, dar simt că o să mă întorc la un moment dat :). Și, poate atunci, o să dau iama și pe insulele din jur.

Și, cum ziceam, Paralela 45 tocmai a lansat oferta de charter pentru Revelion în Mauritius. Fiind vorba de charter, se zboară direct cu un avion al companiei naționale Tarom, bănuiesc că e vorba de cel mai mare avion din flotila lor, Airbusul 310, care și poate zbura liniștit tocmai până în Mauritius. Este evident, unica cursă directă spre Mauritius, în mod normal, faci mult mai multe ore pentru că trebuie schimbat fie în Dubai, fie în Paris. De asemenea, va exista și asistență turistică locală în limba română. Și nu în ultimul rând, în perioada Revelionului este sezonul secetos, deci vremea ideală pentru vizitarea insulei.

În ofertă sunt mai multe hoteluri răspândite pe insulă, personal nu am văzut decât Hiltonul din Flic en Flac, o mică grădină botanică cu o plajă care mi-au plăcut. De fapt, vă pun poze mai jos, pentru a vă face o idee. În plus, Flic en Flac este o mică stațiune unde poți să ieși fără probleme la o terasă, la o discotecă sau la un restaurant.

Pentru mai multe amănunte, aruncați o privire aici.

Imagini Mauritius

02. Plaja Mauritius

Cam asa e apa din Mauritius

03. Insula Cerbilor

04. Ils aux Cerfs

05. Plaje amenajate Mauritius

06. Plimbare cu salupa Mauritius

O plimbare in larg merita cu prisosinta

07. Cascada Mauritius

Ajungi chiar si la o mica cascada

08. Hilton Mauritius

Va ziceam de Hilton. Cam asa arata … o gradina botanica

09. Hilton Flic en Flac

pe malul Oceanului Indian

10. Plaja Hilton

Plaja de la Hilton

11. Panorama Mauritius

Culorile din Mauritius sunt de neuitat

12. Zebra Casella Park

O amintire de neuitat – mangaind o zebra

13. Caprioare

Dar poti mana si pe alte vietati blande si simpatice

14. Tigru

E simpatic, nu e foarte bland, asa ca tine-ti mana acasa 🙂

15. Traversati numai pe zebra

Traversati doar pe zebra 😉

16. Pamanturile colorate

Pamanturile colorate ale Mauritiusului

17. Testoase de Mauritius

Insula are din nou broaste testoase. Din pacate, nu si pasari dodo

18. Crocodil

Un crocodil mic si simpatic

19. Broasa testoasa gigant

Categorii:
Diverse

Comentarii

  • Horia spune:

    Engleza nu este limba oficiala in Mauritius. Oricat ar parea de ciudat, nu exista limba oficiala in aceasta tara.

    • Imperator spune:

      Nu exista nici o lege care sa spune clar ce limba e oficiala, dar documentele oficiale sunt scrise in engleza, care este, daca vrei sa-i spui asa, limba cvasi-oficiala.

  • Alex spune:

    Nu e specificat pretul pt Mauritius! Nici la tine le site , nici la Paralela 45!

    • Imperator spune:

      E o lista intreaga de preturi, in functie de hotel, copii, a treia persoana, etc, etc.
      Daca intri pe linkul care l-am dat, o sa vezi pe pagina respectiva in stanga „cauta hotel dupa denumire” si o serie de nume de localitati – Balaclava, Bel Ombre, etc, etc.
      Apesi acolo si iti apare numele hotelului. Apesi pe numele hotelului si descoperi pretul la hotelul respectiv. Pretul variaza in functie de hotel

  • Jean spune:

    Stiu ca tu nu poti sa musti mana care te hraneste, dar eu pot sa spun ca cei de la Paralela 45 dupa ce ca isi pun cele mai mari comisioane de pe piata (Intre 50% si 300%)… la oferta asta „promotionala”, ca si la altele dealtfel, nici macar nu afiseaza pretul! Pai, la ce bun sa pui atatea informatii, cand cel mai important lucru si anume Pretul lipseste? Oricum, daca iei orice oferta de-a lor si cauti pe cont propriu acelasi lucru gasesti preturi cu cel putin 50% mai mici si asta fara sa fii vreun profesionist…In schimb tu ne-ai aratat ca se poate calatori ieftin catre orice destinatie! Tine-o tot asa!

    • Gelu spune:

      Jeane, prețul lipsește tocmai pentru că este o super ofertă, de neprețuit. Plata vine după si te arde mai rau ca soarele din Mauritius 😉

    • Imperator spune:

      Tocmai ti-am explicat unde e pretul in comentariul de mai sus. Si le-am zis si lor sa-l puna pe landing page. Acum se ajunge din 3 click-uri, sunt de acord ca e departe de un landing page perfect 🙂
      Exista evident, preturi cu 50% mai mici. Se poate ajunge din niste combinatii low cost via Dubai, Nairobi, autobuz pana in zona de actiune a low costurilor sud-africane (sau direct la Dar si de acolo mai departe cu autobuzul in zona low-costurilor sud-africane), avand in general zboruri ieftine din Johannesburg, iar hosteluri exista si prin Mauritius, nu multe, dar am vazut vreo 2 in capitala.
      Exista cateva optiuni din Europa Occidentala, dar de obicei nu sunt prea ieftine.

  • Mihaela spune:

    Arata foarte bine.

  • Mirela spune:

    Costa in jur de 5000 euro excursia promovata de Paralela 45. Iar cand am sunat reducerea de early booking nu era!

  • Lory spune:

    Mauritius este o locatie paradisiaca, insa depaseste cu mult bugetul pe care l-am acordat concediului de vara, Exista destinatii mult mai accesibile in peisajul european, insulele italiene fiind momentan un must have pentru mine.

  • Paul DROSU spune:

    Mauritius poate parea a fi o locatie paradisiaca doar daca este prima insula tropicala in care ajungi…Eu, personal, nu am ramas foarte incantat de Mauritius, in sensul ca nu mi s-a parut ca are nimic deosebit fata de alte zone cu acelasi specific din lume. De fapt, nici nu am vrut sa ajung acolo, dar am fost nevoit din cauza ca altfel nu puteam sa fac o combinatie de avioane. Deci nu am stat nici foarte mult, in zona Blue Bay. Evident ca ce spun, sunt niste pareri strict SUBIECTIVE! Mauritius este ca o extensie mai „exotica” a locatiilor si plajelor europene de la Mediterana, aici venind foarte multi europeni, in special cu copii, care isi pot permite sa cheltuiasca ceva mai multi bani decat ar face-o pentru plajele din Europa/Mediterana. Ceva mai multi bani in special cu transportul, deoarece cheltuielile locale sunt poate mai mici decat pentru ceva similar in Europa. Ceea ce inseamna ca este destul de aglomerat. Insula este, in general, un loc destul de sigur din toate punctele de vedere. Sunt foarte multe festivaluri hinduse indiene. Populatia fiind majoritar de origine indiana, asteptati-va ca vanzatorii de orice fel sa fie destul de insistenti…. Eu, de exemplu, am cumparat niste coliere de scoici/ursine (dragute, intr-adevar) de la un baiat din insula Rodrigues, care ne-a spus, pentru a ni le vinde, o poveste frumoasa si cu care mi-a facut placere sa ma conversez. Altfel, fostele si actualele culturi de trestie de zahar au schimbat mult peisajul originar al insulei, recifele de corali sunt cam distruse, chiar si in Blue Bay, care mai este declarata si parc marin – am auzit, si de la unii localnici si de la altii mai experti in domeniu ca mine, care au fost de mai multe ori in ultimii 20 de ani in zona, si asa cred si eu, ca, in cativa ani, coralii o sa cam dispara in mare parte – nu detaliez motivele, dar in proportie de 80% au legatura cu oamenii, inclusiv cu cultura de trestie de zahar. In rest, flori foarte multe, o atmosfera creola linistita, mancare multa cu specific indian, curry cat cuprinde..Localnicii se descurca binisor si cu franceza.
    P.S. Aici, in Mauritius, este si singurul loc din lume in care am scris pentru informatii/rezervare la un hotel si nu am primit nici un raspuns, chiar si dupa ce le-am scris a doua oara!
    P.P.S. Iar la sosire, la controlul pasapoartelor, o duduie ne-a interogat atata ca parca vroiam sa emigram acolo…bajetii de la pasapoarte din USA sunt mici copii fata de aceasta tanti…chiar incepusem sa ma gandesc ca poate ne intorc inapoi!

  • […] povesteam cu ceva timp in urma despre charterul de Revelion de Mauritius. Tot in respectivul articol, va povesteam ca, de cativa ani incoace, Paralela 45 organizeaza un […]

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest