CONCURS EXIMTUR – “Batalia destinatiilor” – India vs Sri Lanka

India Sri Lanka

Ladies and gentlemen, bine ati venit la “Batalia destinatiilor” editia a 2-a! Dupa prima editie, in care Thailanda a invins Bali cu 55% – 45%, astazi va invit la editia a doua, in care se vor “confrunta” India cu Sri Lanka. O sa-mi spuneti ca se bat elefantul cu puricele, dar nu e asa… poate fi o batalie David contra lui Goliath :). Pentru ca si Sri Lanka are atuurile ei. Deci, hai sa ne apucam sa fac o comparatie, evident, subiectiva, personala.

India este o tara imensa, trebuie sa calatoresti poate ani in sir sa vezi “totul”. Este o tara de o diversitate rara, poti sa descoperi si natura, si istorie, si arhitectura, si munti, aproape orice. Totusi, India este cunoscuta mai ales pentru calatoriile sale culturale si spirituale si mai putin pentru plaje si natura, desi si de astea are din plin.

Principalele atractii din India se afla, in general, in nordul ei, iar Taj Mahalul, una dintre cele “7 minuni noi”, este cu adevarat o cladire incredibila. Daca ajungi acolo, incearca sa stai mai mult, sa il vezi cu soarele sus pe cer, la apus, dupa apus si, preferabil, noaptea, dar o noapte cu luna plina, o noapte in care marmura aceea alba sa fie pur si simplu fosforescenta! Dar nu numai Taj Mahalul te lasa cu gura cascata in India… sa zic de Amber Fort, cetatea maharajahilor de la Jaipur, sau de Jodhpur, orasul albastru, poate de Lake Palace-ul din Udaipur sau de incredibila cetate a desertului – Jaisalmer. Daca vrei sa simti pulsul Indiei, poti descoperi Mumbai, o combinatie de arhitectura coloniala-britanica si de zgarie-nori indieni.

Pe de alta parte, desi Sri Lanka are si ea orasele sale istorice, nu pot spune ca monumentele insulei sunt la fel de impresionante precum cele din India. As mentiona in special stanca de la Sigirya, pe care a fost construit un oras ca din Lord of the Rings, sau “Templul dintelui lui Buda” din Kandy.

In ceea ce priveste plajele, Sri Lanka da clasa, probabil, Indiei. India are o zona litorala propriu-zisa doar in Goa, unde s-a dezvoltat o imensa industrie turistica cu statiuni clasice – resorturi mai mari sau mai mici, restaurante, baruri si cluburi unde din cand in cand mai ai parte de Goa Trance. In schimb, litoralul srilankez are de toate – vrei resorturi mari, ai parte de asa ceva la sud de Colombo. Vrei un resort mai familiar, cu pensiuni si hotelase mici, cu plaje mai salbatice sau cu amenajari mai putin industriale si un pic mai hippy, atunci vei descoperi si asa ceva prin sudul insulei. Nu trebuie sa sar nici peste plajele pustii si paradisiace din Marea Andaman, dar este dificil de ajuns pe acolo.

In ceea ce priveste natura, India are rezervatiile sale sau Himalaya ei, dar sunt un pic mai “off the beaten track”. Multi spun ca provincia Kashmir este paradisul pe pamant, dar atat timp cat contestata provincie este un camp de batalie, foarte putini turisti se aventureaza si e pacat. Exista cateva rezervatii naturale care merita vizitate (cum ar fi Backwaters in Kerala, de exemplu), dar India nu este una dintre principalele destinatii in ceea ce priveste eco-turismul. In schimb, ceea ce este magnific in Sri Lanka este natura. Sri Lanka are cea mai mare populatie de elefanti salbatici din Asia, iar plantatiile de ceai de pe drumul de la Kandy la Nuwara Eliya sunt un ocean verde de neuitat. Nu putini pot cuceri varfurile himalayene din India, dar aproape oricine poate sa se urce pe Adam’s Peak alaturi de mii de credinciosi budisti si sa admire rasaritul de soare de acolo.

In ceea ce priveste turismul spiritual, India, poti spune, nu are concurenta. Numerosi turisti europeni, americani sau australieni iau drumul Indiei pentru a se regasi… Sa scriu doar numele cartii “Eat, pray, love”? Cred ca e destul. In schimb, Sri Lanka, desi este majoritar budista (India este hindusa), nu gasim retreat-urile de regasire pe care le ofera Nepalul sau India, unde s-a refugiat Dalai Lama impreuna cu sute de mii de tibetani, dupa ce tara lor a fost ocupata de China, in 1959.

Si, nu in ultimul rand, Sri Lanka este mult, mult, mult mai curata decat India. Mai precis, e mai curata decat India de Nord, pentru ca sudul Indiei de multe ori pare sa fie o alta tara, inclusiv la capitolul curatenie. Si as zice ca e aproape la fel de curata ca si Sri Lanka.

India este despre monumente fabuloase si experienta culturala fara egal, in Sri Lanka te duci pentru o natura magnifica (se spune ca Adam a coborat pe Pamant in Sri Lanka, pentru ca Dumnezeu, milos cum il stim, nu a vrut ca primul barbat sa aiba un soc in timpul tranzitiei de la Paradis la Pamant) si, eventual, plaje virgine.

E insa momentul sa votati! Va astept, ca si in prima editie, sa va exprimati optiunea – care destinatie o credeti mai interesanta si care merita vizitata – India sau Sri Lanka? Daca v-ar oferi cineva sa vizitati India sau Sri Lanka, unde v-ati duce?

Si, la fel ca data trecuta, va invit la un nou concurs cu premii oferite de prietenii de la EXIMTUR. Ce trebuie sa faceti: sa intrati pe linkul acesta, unde veti descoperi ofertele si recomandarile EXIMTUR de cazare in Sri Lanka sau India, si sa treceti in dreptunghiul de mai jos pretul ofertei. Apoi votati destinatia care vi se pare mai interesanta (India sau Sri Lanka) si lasati-va adresa de e-mail pentru tragerea la sorti.

Ce puteti castiga? Un ghid turistic National Geographic, dar si o reducere de 5% din pretul ofertei preferate. Concursul dureaza pana pe data de 9 august si o sa anunt castigatorul in zilele imediat urmatoare. Mult succes!

Concursul a luat sfârșit!

 

Imagini India

01. Taj Mahal - India

Taj Mahal, unicul

02. Palatul Vanturilor

Palatul Vanturilor din Jaipur

03. Agra Fort, India

Agra Fort, o alta bijuterie arhitecturala din orasul Taj Mahalului

04, Backwaters - India

Backwaters, delta din Kerala

05. Mirodenii din India

Foarte coloratele mirodenii indiene (piata din Mysore)

Imagini Sri Lanka

06. Plaja Hikkaduwa - Sri Lanka

Plaja din Hikkaduwa

07. Plantatie ceai - Sri Lanka

Plantatiile de ceai din Sri Lanka se intind pe sute si sute de hectare

08. Stanca de la Sigirya

Stanca de la Sigirya a fost la un moment dat un palat regal

09. Orfelinatul de elefanti din Sri Lanka

Sri Lanka este statul asiatic cu cea mai mare populatie de elefanti salbatici in libertate. Aici, sunt orfanii de la

10, Templul dintelui - Kandy, Sri Lanka

Templul dintelui lui Buda

Eximtur-logo
Categorii:
Eximtur · India · Sri Lanka

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest