Brazilia – mic ghid de vizitare

11. Isus din Rio

Ieri, terminam serialul despre excursia mea de prin Brazilia. Ca de obicei, la sfârşitul unui serial, strâng într-un articol o serie de informaţii practice care ar putea să vă ajute în cazul în care vă programaţi o excursie în respectiva destinaţie. Cum am scris, eu am fost într-un infotrip organizat de către o agenţie de turism locală si TAP, compania aeriană a Portugaliei, dar evident că am încercat sa strâng cât mai multe informaţii care să vă ajute.

Când să mergi în Brazilia

Brazilia este o ţară imensă, aproape cât un continent, aşa că climatul variază enorm. Aşa că să o iau separat. Pentru zona litorală, adică Rio, Minas Gerais, Sao Paolo, Salvador. Iarna (adică vara noastră din mai până spre septembrie, este sezonul secetos, dar şi mai rece. Când am fost, în mai, nu am avut parte de ploaie, iar în zona dealurilor din Minas Gerais, am avut nevoie de geacă noaptea, în schimb, în Rio, a fost o temperatura perfectă, singura problemă fiind apa oceanului care a era destul de rece. Vara (iarna noastră, înţeleg că plouă tare mult, dar e cald… uneori mult prea cald). Atenţie – în sud, dar şi în Minas Gerais, poate chiar să şi ningă ! În nord, în schimb este cald tot timpul anului, în zone precum Fortaleza, aşa ca doar faptul că e sezon secetos sau ploios contează. Iar sezonul secetos pică diferit – în Fortaleza, este din august până în decembrie, iar în Recife, din octombrie până in februarie ! în Amazon, temperatura este relativ constanta, doar că vara noastră este sezonul ploios.

În concluzie, când îşi planifici o vacanţă în Brazilia, studiază cu atenţie unde vrei să te duci ! Şi surprinzător, dar în Brazilia chiar şi ninge pe ici, pe colo !

 

Cum ajungi în Brazilia

Mai toate marile companii aeriene europene aterizează în Rio de Janeiro sau Sao Paolo, dar, de departe, cea mai complexă ofertă este cea a companiei portugheze TAP Portugal care zboară în nu mai puţin de 12 destinaţii braziliene: Rio de Janeiro, Sao Paolo, Belem, Belo Horizonte, Brasilia, Campinas, Fortaleza, Manaus, Natal, Porto Alegre, Recife, Salvador. De altfel, cu TAP, poţi zbura într-o destinaţie braziliană şi să te întorci din alta – de exemplu, să zbori la Rio, să vezi zona din jur, să iei un zbor intern până în Amazonia si de acolo să te întorci direct acasă de la Manaus. Nu există companii low cost care să zboare între Europa si Brazilia, aşa că merită să fiţi atenţi la oferte !

 

Transport prin Brazilia

Avion

Cum ziceam, Brazilia e o ţară imensă, aşa că dacă vrei să o explorezi mai cu deamănuntul, ar cam trebui să zbori. Există trei mari companii interne dintre care poţi să alegi cea cu oferta cea mai bună – TAM AirlinesGol, companie low cost şi cealaltă companie aeriană low cost Azul. Atenţie, dacă vă planificaţi zboruri din Rio de Janeiro, există două aeroporturi – Galeao pentru zboruri internaţionale şi zborurile naţionale ale lui TAM, aflat la vreo 20 km de centrul oraşului si aeroportul cel mic, Santos Dumont, aflat practic în oraş de unde pleacă marea majoritate a zborurilor interne.

Autobuz

Într-o ţară în care nu prea există căi ferate, alternative terestră sunt autobuzele. Există numeroase servicii, şoselele sunt de multe ori impecabile, există autostrăzi, dar ţara e mare, aşa că o să aveţi mult de stat pe autobuze. Între Rio şi Sao Paolo faci cam 6 ore, iar între Rio şi Salvador faci 28 ore !

 

Viză de Brazilia

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru Brazilia, ci doar de un paşaport valabil. Poţi să stai 3 luni pe teritoriul brazilian.

 

Cazare

Găseşti orice, dar pentru cei obişnuiţi cu Asia, o să vi se pară foarte scump. Brazilia nu e o ţară ieftină, aşa că pregătiţi-vă să scoateţi bani din buzunar ! Evident, uitaţi-vă pe booking, Airbnb sau Hostelz sau daţi un telefon la o agenţie de turism să vă caute nişte oferte prin bazele de date business-to-business. Dar hai să vă zic unde am stat.

Hotel Normandy – Belo Horizonte. BH (se pronunţă ceva gen Belo Orizonce) nu este exact cel mai turistic şi interesant loc din Brazilia, dar este poarta de intrare în provincial Minas Gerais unde se află superbele oraşe coloniale istorice.  Este un hotel fain, situat în plin centrul oraşului, vis-à-vis de cea mai veche biserică din capitala statului Minas Gerais. Camerele sunt comfortabile, ferestrele izolează destul de bine în condiţiile în care se află pe un bulevard destul de circulat, iar micul dejun este bogat. Există şi o piscină, dar nu am văzut-o pentru că am picat mort de somn după lungul zbor transatlantic de la Lisabona şi a doua zi dimineaţă, am si tulit-o.

 

Pousada Classica – Ouro Preto. Fix în inima colonială a oraşului, într-o clădire istorică. De afară, are un aer colonial, din păcate, acest aer colonial nu se păstrează şi în interiorul relativ contemporan, dar e ok. Cum ziceam e pe una din încântătoarele străzi în pantă ale oraşului. Micul dejun a fost generos, nu are piscină, dar era şi frig de aşa ceva :).

 

Solar do Imperio – Petropolis. Oooooo, în oraşul imperial al Braziliei am stat într-o vilă pe care până si prinţesa moştenitoare era geloasă. O vilă de mare lux, cu un aer de belle epoque, camere ca din palatele regale ale Europei, servire elegantă, un parc la intrare si aflată la doi paşi de toate atracţile oraşului. Singurul cusur ? Evident, preţul, dar dacă îţi permiţi, merită să stai aici !

 

Hotel Wilson Plaza  – Rio de Janeiro. Fix pe Copacabana, ce să mai zici ! Este un business hotel fix pe faimosul Avda Atlantica, bulevardul care flanchează Copacabana. Camera mare şi cu de toate. Ca în cazul majorităţii hotelurilor de pe Copacabana, doar câteva camere au vedere la incredibila plajă, iar pentru asta trebuie să plăteşti serios mai mult decât pentru celelalte camere. În schimb, sus, pe acoperiş, ai o piscină şi un bar cu o panoramă fabuloasă ! Dacă vă doriţi ceva mai ieftin, sunt numeroase hoteluri pe al doilea bulevard de la ocean care au preţuri mult mai mici, decât cele aflate fix pe plajă. Condiţiile pot fi asemănătoare, doar că lipseşte priveliştea …

 

Siguranţa

Brazilia este cunoscută ca o ţară periculoasă, mai ales centrele urbane Rio de Janeiro, Sao Paolo şi Salvador de Bahia. Da, se pot întâmpla jafuri, dar sunt milioane de turişti care descoperă aceste locuri minunate şi nu li se intâmplă nimic. Regula de aur este ca oriunde te duci trebuie să verifici cu cineva de-al locului care îţi va spune ce şi cum. Anumite zone pot fi safe la anumite ore, dar de evitat la alte ore (nu neapărat noaptea). Dacă ajungi într-o zonă pustie, fugi de acolo cât de repede poţi ! Cum spuneam, nu trebuie să fim paranoici, dar trebuie sa fim mult mai atenţi decât in alte locuri !

 

Internet în Brazilia

Cam peste tot şi la viteze rezonabile. Nu ma pot plange, dimpotrivă, e mai bine ca în Europa Occidentală.

 

Bani / schimb valutar

Moneda naţională este realul şi nu prea poţi folosi alte valute în mod normal. Poţi folosi dolari doar pentru plata unor servicii turistice gen tururi, dar la o rată foarte proastă. Cel mai facil este să scoţi bani din vreun bancomat pentru ca nu sunt extrem de multe case de schimb valutar, nici măcar printr-un oraş turistic precum Rio de Janeiro. In Rio, de exemplu, nu o să găseşti case de schimb valutar pe bulevardul de lângă Copacabana, ci doar pe bulevardul următor. Poţi schimba la hotel, dar la rate proaste. Dar nicăieri nu se schimbă mai prost ca în aeroport (am verificat atât in Rio, cât şi in Belo Horizonte. Pe lângă că primeşti o rată jenantă, mai ai de plătit şi commission). Dacă insişti şi nu prea ai ce face cu banii donându-I pe comisioane nesimţite, e preferabil să vii cu dolari.

 

Cum comunici

Limba oficială a Braziliei este portugheza, dar unii portughezi susţin ca portugheza de Brazilia are din ce în ce mai puţine în comun cu portugheza vorbită în Portugalia. Oricum, foarte puţină lume vorbeşte limbi străine, aşa că e aproape obligatoriu dacă eşti un călător independent să ştii ceva portugheză. Dacă chiar nu ştii, ai mai multe şanse sa te înţelegi cu localnicii, vorbind spaniolă şi nu engleză care e vorbită doar de câteva suflete.

 

Tururi – vacanţe organizate

Există diverse tururi – circuite organizate de agenţii de turism româneşti prin Brazilia care te duc în general la Rio si Iguazu. Dacă doriţi să contactaţi o agenţie din Brazilia pentru o ofertă, îi puteţi contacta pe cei de la RENTAMAR care a fost partenerul cu servicii la sol al TAP. Totul a decurs şnur, iar în plus, este o agenţie care nu este numai mare, ci si veche. Funcţionează din 1975.

 

Dacă aţi fost recent prin Brazilia şi doriţi să contribuiţi cu sfaturi şi opinii, vă aştept cu mare drag să le exprimaţi aici, la comentarii. Vă mulţumesc !

Imagini Brazilia

01, TAP la Lisabona

Am zburat cu TAP de la Lisabona la Belo Horizonte

02. Gol - aeroportul Santos Dumont

Acesta este cel de-al doilea aeroport din Rio. Un avion Gol decoland

03. Hotel Normandy - Belo Horizonte

Hotel Normandy – Belo Horizonte

04. Pousada Classico - Ouro Preto

Pousada Classico – Ouro Preto

05, Mic dejun - Pousada Classico

Cam asa arata micul dejun

05. Solar do Imperio

O vila cu adevarat imperiala – Solar do Imperio in Petropolis

06. Wilson Plaza Hotel - Rio de Janeiro

Hotel Windsor Plaza pe Copacabana

07. Camera Windsor Plaza

Camera din Windsor Plaza

08. Mic dejun Windsor Plaza

Micul dejun

09. Sucuri naturale - Brazilia

Iubesc sucurile in America de Sud !

10, Copacabana noaptea

Seara, cand e lume pe Copacabana, te poti plimba linistit

11. Isus din Rio

Simbolul orasului Rio 🙂
12. Panorama Rio

Panorama orasului de la statuie

13. Pao de Acucar - Rio, Brazilia

Pau de Acucar

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest