V-am povestit despre weekendul petrecut in zona saseasca la Criţ. Acolo am descoperit o mana de oameni entuziasti de la Fundatia Michael Schmidt care, pe langa numeroase alte proiecte, incearca sa puna Criţul pe harta turistica a Romaniei. In weekendul petrecut aici, am intalnit si alti oameni entuziasti, de la alte fundatii, care incearca sa faca din vechea Tara a Sasilor o zona mai buna, mai frumoasa, mai prospera. Si astazi as vrea sa va povestesc despre cei de la Fundatia Tabaluga – Peter Maffay din satucul Roadeş, aflat si el la doi pasi de Criţ.
Dar mai intai sa va povestesc despre Peter Maffay, care este putin cunoscut in Romania, dar este un star in Germania. Peter este sas din Brasov care in 1963 (cand avea 14 ani) a emigrat alaturi de parintii lui in Germania. In acelasi an, a inceput sa cante intr-o formatie de pusti si a decis sa aiba o cariera muzicala. In 1970 a devenit celebru, hitul sau “Du” (“Tu” in nemteste) ajungand pe locul 1 in charturile muzicale din RFG (probabil, neoficial si in RDG). De atunci, a scos vreo 14 albume care au avut un succes extraordinar in Germania, vanzand nu mai putin de 40 de milioane de discuri, iar de fiecare data cand se apuca de un tur de concerte, evenimentul respectiv intra relaxat in top 3 cele mai importante evenimente muzicale din Germania. Desi este cu adevarat un megastar in Germania, e foarte putin cunoscut in Romania si, probabil, la fel de putin si prin alte parti… Ce sa-i faci, muzica in engleza rulz cam peste tot.
Peter nu a fost doar un muzician de mare succes. Este un creator complex, el creand si un personaj animat, un mic dragon numit Tabaluga care in Germania este cam ce au fost Mihaela sau Balanel si Mieunel in Romania ori Lalek si Balek in Europa de Est. De aici, si numele dat fundatiei sale – Tabaluga.
Am ajuns in Roadeş pe un drum cam „bombardat”… gropi, hodoronc -tronc, ca asa sunt drumurile comunale prin Ardeal… ultima data au fost refacute, probabil, pentru Marea Unire. In Roadeş, mobilul merge de asemenea mai greu, dar la ce iti mai trebuie mobil? De cand toti operatorii au intrat in febra 4G, au uitat ca omul mai are nevoie de telefon sa si vorbeasca, nu numai sa-si urce poze pe Facebook, asa ca e greu de vorbit la telefon in preajma Pietei Romane, d-apai in Roadeş. Asa ca am fost rupt de lume si ce bineeeee a fost! Pentru ca am descoperit un taram feeric, de basm pentru niste copii care nu au posibilitatea sa vada prea multe lucruri.
Ne-au intampinat in usa Karin si Michael Morth, reprezentantii in Romania a Fundatiei Tabaluga. Spre deosebire de Fundatia Michael Schmidt, fundatia lui Peter Maffay este la nivel international – are filiale in Spania (Mallorca), Germania si Romania, in tara de bastina a artistului.
Am intrat intr-o casa saseasca refacuta, dar dupa schema saseasca, mult lemn si mult bun-gust. Dupa ce am vizitat restaurantul, am vazut camerele – e incredibil sa gasesti asa ceva intr-un sat aparent uitat de lume – case cu 2 nivele, un living la parter, dormitor la etaj, cu de toate, un spatiu amplu care mi-a adus brusc aminte de experienta de la pensiunea Doi Capitani din Delta Dunarii sau de la o alta pensiune la care am stat acum cativa ani in Brasov. Locul este cu adevarat o minune. Intreb in treacat cat costa o camera. 30 euro! Wow. La fel si in weekend? Da! Foarte tare. Si, in plus, te poti rupe de Internet :).
Dar povestea geniala de abia acum incepe. Aici, in sat, oamenii de la Tabaluga au construit un spatiu pentru copiii cu posibilitati materiale reduse, dupa modelul fincai din Mallorca. Fundatia a cumparat (ca si la Criţ) casa parohiala cu toate acareturile situate in dreptul impresionantei biserici fortificate din sat si a transformat-o in “Cetatea Bisericii Evanghelice din Roadeş – Spatiul protector pentru copii”. Aici pot veni grupuri de copii cu situatii familiale dificile (indiferent daca sunt orfani sau pur si simplu din familii sarace) pentru a se bucura de o vacanta in aer liber, intr-un cadru natural necorupt si unde vor invata cum sa se organizeze. Aflu ca fundatia asigura gratuit cazarea, transportul pana la Roadeş si inapoi si mancarea pe primele doua zile. Apoi, copiii impreuna cu supraveghetorul lor trebuie sa se organizeze. Pot sa stea aici in ture de 10 – 14 zile si in mod cert vor ramane cu niste amintiri unice, dar si cu multe lucruri folositoare invatate.
Cum se organizeaza? Simplu… Spatiul protector este o gospodarie saseasca bogata – au pasari care fac oua, au animale, au gradini vaste de zarzavaturi, locuri unde vor descoperi ca gainile fac oua, iar rosiile nu cresc in galantarele supermarketurilor, ci in arbusti in sera. In program, pot fi si excursii la atractii din zona cum ar fi vizitarea centrului vechi de la Sighisoara sau la sanctuarul ursilor de langa Rasnov, dar mai ales multe drumetii. De asemenea, se organizeaza diverse workshopuri de olarit sau pictura. De altfel, gardurile centrului au fost pictate recent de un grup de copii.
Am luat la pas centrul. Arata impecabil, nemteste. Totul, organizat la milimetru – zmeura din aer liber sau tomatele din sere, curtea cu gaini, am vazut chiar si doua bivolite si un vitel… Doamne, ce savura bivolita o baie ad-hoc administrata cu furtunul!
Am ajuns si in zona de locuit… Totul e ca in Germania. Vrei o tara ca afara ? Du-te la Roadeş la Tabaluga, la dragonasul simpatic. Pe iarba, intre cladiri, vreo 15 copii practicau jocuri in echipa sub privirile unui tanar, probabil insotitorul lor. Se citea fericirea in ochiii lor. M-am dus sa-I observ, fie din cerdacul inaltat al zonei comune (unde e bucataria), fie de langa casuta de povesti… Atata inventivitate, atata atentie si totul perfect.
Am aflat ca cei de la Tabaluga se ocupa si de comunitatea locala, de copiii din Roadeş. Langa hotel, se afla un mic spatiu pentru clasa zero sau cu programe de afterschool unde se repeta poezii sau se invata diverse lucruri practice. Am aflat ca i-au dus pe copiii din Roadeş la targul de Craciun din Brasov. “Doamne, ce frumos e aici si ce urat e la Roadeş”, au zis copiii. Sunt sigur ca si copiii din Brasov, daca ar ajunge la Roadeş, ar exclama “Doamne, ce frumos e aici!”.
Evident, drumul e dificil. E ciudat, dar principalele obstacole ale acestui proiect cred ca unic in Romania sunt evident autoritatile locale si o parte a comunitatii. Si este trist… pentru ca acest loc poate ajuta multi, multi copii care, altfel, nu au prea multe sanse.
As dori sa inchei cu o rugaminte din partea lui Karin. Daca stiti vreo comunitate de copii saraci sau orfani, vreo casa de copii, vreo fundatie, ceva, din Romania, contactati-i pe cei de la Roadeş. Detaliile de contact le gasiti aici. Ei isi doresc sa vina cat mai multi copii la ei, copii din toata tara, ca or fi din Bucuresti, din Iasi sau Cluj. In general, aici au venit copii din Ardeal, dar ar dori sa gazduiasca copii din toata tara. Si sa le multumim, pentru faptul ca acesti oameni exista in Romania.
Imagini Roadeș
Bine ati venit la pensiunea Tabaluga
Cazarea se face aici
Dar inainte, sa aruncam o privire prin crama
sau restaurant
Cam asa arata o camera – livingul e jos
Iar dormitorul sus
Iar din balcon… atata liniste
Sala pentru after schoolul copiilor din sat
Oooo, au fost mortale !
Prin gradina de legume
La cules de zmeurici
Sera de rosii
Evident, si la Roades sutn berze 🙂
Biserica evanghelica. In 2012, i-a cazut un zid, dar cei de la fundatie l-au reconstruit prompt
Ce caluti frumosi !
Nici nu stiti ce fericire pe ea cand era stropita !
Copiii oaspeti ai centrului Tabaluga – Peter Maffay se pregatesc de un nou joc de echipa. In spate, cladirea unde dorm
Un proiect cred eu unic in Romania
Gardul a fost pictat de o serie de copiii care au fost la Roades
Buna. de la cati ani pot veni copii in acest loc? pot veni si cu vreun parinte?
Din cate stiu eu, doar in grup. Ii poti contacta aici: http://www.petermaffaystiftung.de/rumaenisch/kontakt.html