Sa spun cinstit, prima oara cand am auzit de hotelul Binderbubi m-a bufnit rasul. Regatean fiind, invatand la scoala toate schitele lui Caragiale, nu am putut sa nu conectez bubi de celebra javra Bubico si povestea haioasa a maestrului Ion Luca. Dar pentru ca am descoperit Binderbubi pe social media, am putut afla mai multe despre acest hotel si, judecand dupa pozele pe care le-am vazut si povestile citite, parea chiar un hotel fain. Dar de unde si pana unde numele asta?
In dimineata in care am dormit la Binderbubi, m-am intalnit cu Feri, omul care se ocupa de promovarea on-line a lui Binderbubi, iar prima intrebare a fost, evident, de unde vine numele. In primul rand, trebuie sa mentionez ca primul hotel Binderbubi nu a fost construit in Sighisoara, ci in Medias, de acolo fiind si grupul care detine nu numai Binderbubi, ci si alte cateva unitati de cazare (cam toate, prin Medias). Ei bine, Binderbubi era un sas din Medias, un sas bogat, dar foarte amabil si deschis. Era mosier, dar unul dintre acei mosieri care tineau ca argatii care ii lucrau pamantul sa fie si ei fericiti. In epoca, in general, cei care lucrau pamantul mosierilor din sasime primeau o treime din recolta, doar Binderbubi dadea jumatate. In plus, ii placea foarte mult sa aiba de-a face cu romanii (atat la lucru, cat si la distractii, fiind cam singurul sas care mergea la petrecerile campenesti ale romanilor), desi provenea dintr-o comunitate cunoscuta pentru faptul ca era foarte inchisa si ca urma niste reguli stricte, de secole. Binderbubi a fost, de fapt, porecla lui, fiindca pe el il chema Binder Otto Gerhard si era unul dintre cei mai cumsecade oameni din Medias, asa ca oamenii au botezat un deal cu numele sau. Din pacate, peste Binderbubi, ca si peste multe alte milioane de oameni cumsecade din tara asta, au venit comunistii, slugile rusilor I-au confiscat tot ce avea (si evident ca au facut praf), iar Binderbubi, dupa ce a disparut o perioada (posibil si prin inchisori), a emigrat intr-un sfarsit in Germania, unde a si murit (era nascut in anul 1900).
Mi s-a parut ca Binderbubi este bine plasat. Desi se afla la 7 minute de mers pe jos de Orasul Vechi, Binderbubi beneficiaza de o locatie extrem de linistita. Pe o strada facuta praf, in spatele uneori aglomeratului bulevard principal din Sighisoara, imediat dupa un colt, ca o surpriza, apare impozanta cladire verde a hotelului. Daca veniti cu masina, nu cred ca aveti probleme de parcare pentru ca e ditamai parkingul in curtea hotelului. Desi venisem dupa vreo sapte ore de mers cu microbuzul din Bucuresti, cum am intrat in receptia hotelului, deodata m-am simtit inviorat. Totul, lemn, parca intrasem in Peles! E drept, nu sunt sculpturile si brizbrizurile din Peles, in schimb, prin hotel, sunt peste 200 de tablouri, arta fiind pasiunea proprietarei. Oricum, cred ca sunt printre putinii care, atunci cand intra prima oara in receptie, nu pun mana instantaneu pe telefon sau pe aparatul de fotografiat!
Mi-a placut ca atmosfera aceasta din alta epoca s-a prelungit si in camera – extrem de generoasa ca spatiu si un mobilier de bun-gust. De altfel, am remarcat pe culoare diverse obiecte de epoca… unele, pictate in vechiul stil transilvanean, altele, nu, dar per ansamblu, exact ce te astepti de la un hotel de lux intr-un oras cu istoria Sighisoarei.
Nu am mancat la hotel decat la micul dejun, dar mi-a placut restaurantul, care era spatios, aerisit, luminat optimist (e drept, am si prins niste dimineti de vara inundate de soare) si cu o terasa faina. Sentimentul de bine a fost intarit de faptul ca, venit dintr-un Bucuresti care se lupta cu 37 de grade Celsius, aici, la Sighisoara, erau un aer fresh ca de munte si o liniste relaxanta.
Am bananait si prin subsolul hotelului, unde se afla o crama decorata cu fresce inspirate din lucrarile flamandului Brugel cel Batran… in ultima instanta, multi dintre sasii veniti in Transilvania nu au fost germani, unii dintre ei au fost flamanzi, chiar si valoni. Dar ce m-a facut sa renunt la cateva ore de bantuit prin vechea Sighisoara a fost spa-ul… Jacuzzi a fost genial, am pendulat apoi intre sauna umeda si cea uscata, dar cea mai tare experienta (pentru ca a fost pentru prima oara in viata) a fost asa-numita “baie de fan”, despre care am aflat ca e unica in Romania. Care e ideea… cineva a remarcat ca atunci cand cari in spate fan care se incalzeste in soare, spatele nu mai doare. Evident, nimeni nu te va pune sa cari baloti in spinare, totul e aranjat mult mai elegant… o nisa in perete, te asezi lipit de un gratar de lemn si astepti sa se intample ceva. Si, dupa cateva minute, chiar se intampla. Fanul aflat de cealalta parte a gratarului este incalzit si deodata simti o caldura tare faina pe spinare. Si un miros de fan proaspat in aer. Specialistii zic ca aceasta procedura de spa produce procese de relaxare musculara si nervoasa, dar si o imbunatatire a procesului de respiratie. Am stat prea putin pentru a sesiza ceva cu privire la respiratie, dar relaxarea musculara, mai ales dupa ce ma luptasem aproape o ora cu apa rebela din jacuzzi, am simtit-o instantaneu.
Evident, la un moment dat a trebuit sa ma despart de spa si sa ma duc sa vizitez (de fapt, sa revad) Sighisoara. Ultima oara, am fost in Sighisoara acum cinci ani, cand am fost la festivalul medieval. Evident, nu erau multimile de la festival, dar ma bucur sa descopar ca prin vechea cetate erau destui turisti. Nu enervant de multi turisti, dar erau, inclusiv un numar important de turisti straini.
Am admirat din nou eleganta turnului cu ceas, poezia ulitelor in urcare, bisericile impozante, dar, din pacate, centrul era plin de masini parcate mai mult sau mai putin aiurea. Chiar nu se poate ca automobilele sa fie interzise in centrul medieval al Sighisoarei? Inteleg ca uneori e nevoie de transport de la si la hoteluri, restaurante etc., dar se poate aranja ceva elegant… poate chiar cu calesti de epoca, iar aprovizionarea sa fie facuta noaptea. Pentru ca e pacat de o asemenea bijuterie. Da, stiu ca Sighisoara este una dintre ultimele cetati locuite, exista o zona a orasului medieval care are rezidente private (sunt peste 160 de case), unde chiar locuiesc oameni, nu este doar un obiectiv turistic format exclusiv din hoteluri, restaurante, baruri si magazine de suvenire, iar asta e parte din farmecul orasului, dar ar trebui gasita o solutie.
Evident, exista o Sighisoara a monumentelor, o Sighisoara a bisericilor, turnurilor, zidurilor si o Sighisoara a scarilor acoperite (se zice ca la fiecare treapta, trebuie sa-ti saruti iubita, cred ca de aceea intarzie elevii de la liceul din varful dealului :)), dar exista si o Sighisoara a ulitelor umbrite, a aleilor pustii, o Sighisoara pe care o poti savura, pe care te poti plimba, pe care o poti poza fara “frica” ca mai apare cineva in cadru, acea Sighisoara care mie imi place mult.
Cand sa mergi la Sighisoara
Cam tot anul, dar cred ca vara e cel mai fain. Sincer, mi-ar placea sa prind o iarna d-aia cu zapada ca in basmele lui Andersen si sa ma plimb prin orasul medieval imbracat complet in alb.
Cum ajungi la Sighisoara
Sighisoara este fix in centrul tarii, deci poti ajunge aici din diverse directii. Cu autobuzul (microbuzul), poti veni din Bucuresti, dar cele mai multe mijloace de transport vin si din Brasov, Sibiu si Tg. Mures. Sighisoara se afla, de asemenea, pe o linie electrificata, dar nu te astepta la viteze nebanuite. De la Sighisoara la Brasov, am facut mai bine de doua ore, desi nu sunt decat vreo 100 km. E drept, pe o buna portiune a mers asa de incet, incat ne-a intrecut o caprioara, probabil se lucreaza (sau, cel putin, asa sper).
Unde te cazezi in Sighisoara
Numerosi turisti vin in Sighisoara, o viziteaza pentru cateva ore si pleaca mai departe, dar, sincer, e pacat. Sighisoara este magica noaptea, chiar daca principalele monumente nu sunt cine stie ce luminate, in schimb, plimbarile nocturne au un farmec deosebit. Exista numeroase tipuri de cazare – de la hosteluri in centrul medieval pana la hoteluri de 4 si 5 stele. Cum ziceam, eu am dormit la Binderbubi Sighisoara, singurul hotel de 5 stele din urbe. Tinand cont ca e un hotel de 5 stele, ma asteptam la un scor format din trei cifre, dar mare mi-a fost mirarea sa descopar preturi de 52 euro pe noapte pentru camera dubla cu mic dejun.
Ce sa faci in afara de Sighisoara
Daca iti stabilesti baza in Sighisoara, poti face neasteptat de multe lucruri in zona adiacenta – poti descoperi fascinanta civilizatie rurala saseasca, vizitand sate cum ar fi Biertan, Crit, Viscri, sau nou-reconstruita cetate Rupea, atat cu masina, cat si pe bicicleta ! Nici Brasov, Sibiu sau Tg. Mures nu sunt departe, daca vrei sa descoperi unele dintre cele mai frumoase orase ale Romaniei!
Da, am fost la Sighisoara si vara, si e frumos. Am fost si iarna trecuta de Revelion, pe un frig de crapau pietrele, si am stat la Hotel Sighisoara pentru ca am vrut cazare in orasul vechi. Daca vara e frumos in Sighisoara, iarna e superb. Zece centimetri de zapada si-un vin fiert la localul de pe coltul strazii 1 Decembrie, langa parcul Hermann Oberth, fac diferenta. OK, si recunosc ca imi place iarna pentru ca mintea mea o asociaza cu sarbatorile si cu mersul la schi.
P.S. Arata chiar bine hotelul. Dar si hotelul Sighisoara are farmecul lui de cladire veche si cu istorie.
am avut privilegiu sa dorm pentru doua zile anul trecut (merci Teo!) intr-o casa chiar din centrul vechi cu vedere la piata centrala… a apartinut unui primar de demult iar acum e a unei verisoare a printului Charles… totul e superb acolo! de la menestrelul (angajat al primariei !!!) care umbla prin centru si bate in toba cu diverse anunturi de evenimente culturale pana la constructiile vechi reabilitate in proportie covarsitoare…
Am stat si eu anul asta la Binderbubi, in perioada festivalului medieval. Nu am sa inteleg de ce, dar nu mai sunt pe booking.com. Despre hotel, intr-adevar, nimic de spus decat la superlativ. Am fost insa dezamagit de masa. La micul dejun, cu hotelul la capacitatea maxima, nu mai gaseai mancare! Efectiv personalul nu facea fata. Apoi am avut proasta inspiratie sa mananc si la cina. Slab, dezamagitor, ceva am comandat, altceva am primit, mancarea era fara gust, o experienta nedemna de un hotel de 5 stele. Pacat ca nu am putut avea o experienta placuta pana la capat.