Acum cativa ani, ajungeam, din pacate doar pentru cateva ore, in Riga, capitala Letoniei. Din pacate, cum spuneam, nu am avut la dispozitie decat aceste cateva ore, pentru ca am descoperit un oras superb, un oras Art Nouveau care merita luat la pas si savurat in liniste, nu intre doua avioane. Nadir Acmola a fost pe acolo anul acesta, asa ca l-am rugat sa puna pe hartie cateva impresii si cateva informatii care sa va ajute.
Capitala Letoniei este, in esenta, un oras cosmopolit, senin, in care viata curge intr-un mod linistit, necesar unei trai cat mai frumos.
Ajungeti acolo direct, in principal cu singura lor companie aeriana, low cost, Air Baltic, pretul unei calatorii fiind de aproximativ 170 de euro, pretul depinzand de perioada calatoriei, de cat de devreme cumperi biletul, de existenta diverselor promotii etc.
De la aeroport pana in centrul orasului ajungi in cca 30 de minute, putand alege fie un taxi, care costa 20 de euro, fie un autobuz ce se ia tot din fata aeroportului si care costa 2 euro. Odata ajuns in centru, acesta se poate strabate pe jos, lejer, in cel mult o jumatate de zi, nefiind necesar vreun alt mijloc de transport.
Principalul obiectiv turistic este centrul vechi, care, de obicei, este foarte aglomerat. Aici se viziteaza primaria si casele din zona. Orasul este supranumit „Parisul Nordului”, datorita arhitecturii cladirilor, multe dintre ele construite in stilul art nouveau. Cele mai multe case sunt situate pe str. Alberta Lela, la cca 10 minute de mers pe jos de la Monumentul Libertatii. Acesta reprezinta simbolul independentei Letoniei, fiind un monument de 43 m inaltime, in al carui varf se gaseste o statuie a libertatii infatisand o femeie care tine in mainile inaltate spre cer trei stele, simbolizand cele trei regiuni istorice ale tarii: Vidzeme, Latgale si Curlandia. Un loc de vizitat il reprezinta turnurile de fortificatii ale orasului Powder Tower, aproape de Latvian National Art Museum, unde se afla principala colectie de arta a tarii. Neaparat de vizitat ar fi Central Market, una dintre cele mai vechi piete din Europa, unde gasesti de toate, de la mancare la haine de slaba calitate – rusesti, chinezesti etc., ieftine.
Totusi, reperul Rigai ramane biserica Sf. Petru, din al carei turn foarte inalt ai o panorama ametitoare asupra orasului. Urcusul costa 8 euro cu liftul, dar merita sa arunci o privire atotcuprinzatoare asupra regiunii inconjuratoare si asupra Marii Baltice.
Atentie merita acordata si Operei Nationale, care se viziteaza numai pe dinafara, dar cladirea merita cu siguranta studiata de iubitorii de frumos.
Riga Town Hall Square sau Ratslaukumus este centrul orasului, distingandu-se fata de alte cladiri cu un turn construit in stil baroc si cu un acoperis in stil postmodernist. In centrul pietei troneaza o mica statuie a lui Roland, iar cum iesi din piata dai de o multime de cafenele si restaurante.
Cateva cuvinte generale despre Riga:
– a fost intemeiata in 1158 de livonieni, la confluenta raurilor Daugava si Ridzene;
– este cel mai mare oras din cele trei tari baltice, avand cca 900.000 de locuitori, jumatate din locuitori fiind letoni, cealalta jumatate, rusi;
– pentru vizitarea orasului, o zi intreaga va este suficienta;
– de aici aveti legaturi aeriene si rutiere, dar si cu feribotul in directiile Stockholm, Tallinn, Gdansk.
Sper sa va fi convins de placerea unei vizite in Riga – un oras pitoresc si potrivit unui city break.
Mie, personal, mi-au placut:
– combinatia de cladiri cu influente letone, germane si ruse, precum si partea din oras construita in stilul art nouveau;
– centrul istoric, inclus in patrimoniul mondial UNESCO inca din anul 1997;
– catedrala, cunoscuta si sub numele de Domul Rigai, foarte impunatoare prin turnul sau.
Ca fapt divers intamplat acolo – bucataria locala are putine specialitati, precum speka piradzini (placinta cu slanina) si o supa rece cu smantana.
Nadir Acmola
Imagini Riga
Am fost la Riga un weekend prelungit luna trecuta (iulie 2015) scopul principal fiind viata de noapte. Desi multi m-au sfatuit sa nu merg (vezi articole critice la adresa strainilor care vin pentru stag parties, in special englezi) nu am avut experiente neplacute si cred ca nimeni nu va avea daca se va purta civilizat.
Viata de noapte e concentrata in centrul vechi, iar in Rock Cafe (nu e numai rock) eu zic ca sunt de departe cele mai bune petreceri. Seara merita sa o incepeti cu un cocktail la Skyline Bar aflat la ultimul etaj al hotelului Radisson frecventat in general de straini, f multi suedezi dar am intalnit si estonieni in cautarea unui oras mai mare decat Tallinn.
Vineri si Sambata cel mai aglomerat, Duminica orasul era mort, totul inchis. Ziceau (desi nu cred) ca cei mai multi era la la festivalul Positivus, unul dintre cele mai mari din Europa, ceva gen Sziget in zona noastra. Eu nu am ajuns, am vb cu cineva care a fost si e recomandabil celor vor sa cunoasca multa lume din zona respectiva: tarile baltice, scandinavia si nu numai.
Multi tineri (letonieni) in centrul vechi, f sociabili si curiosi. Toti vorbesc engleza f bine. Foarte multe lucruri le poti afla de la baietii cu tricicletele taxi chiar daca ii refuzi politicos cand incearca sa te duca intr-un loc „special” ptr barbati.
In Letonia nu sunt numai letonieni si rusi, ci si letonieni-rusi ce sunt nascuti in Letonia sau au reusit sa se integreze si detin pasaport normal. Multi rusi au pasaport special, nu sunt cetateni. Din discutiile cu letonii reiese ca nu prea se amesteca unii cu altii, rusii au locurile lor, modul lot de a petrece timpul, fata rotunda vs ovala, rusoaicele au mult mai mult pitzi in ele decat letoniencele, se imbraca altfel, barbatii rusi sunt mai expansivi, mai galagiosi.
Multe restaurante uzbeke, probabil influenta ruseasca, n-am inteles clar de ce. Pepenii de pe marginea drumului adusi tot din Uzbekistan desi mie sincer inca imi suna cam ciudat.
Recomand neaparat o plimbare in Moscow District, un ghetou al rusilor, un fel de Ferentari, plin de cladiri „bantuite” din lemn. Si nu e plin de interlopi si drogati, nu cel putin ziua cand am fost eu.
Piata Centrala unde am vazut cea mai mare varietate de fructe de padure din viata mea.
Litoralul (am vazut Jurmala langa Riga, pe tarmul Marii Baltice) e special in sensul ca plaja este „salbatica”, fara constructii, intr-o parte mare, in cealalta padure. Hotelurile mici de inaltime sunt in planul doi adica in padure si nu sunt vizibile de pe plaja.
Multumesc mult de comentariu. Iti zic eu cu Uzbekistanul. Desi multi cred ca e o tara desertica, e doar partial desertica si datorita sistemului extensiv de inundatii, este o adevarata gradina de leguma a ex-URSS. Si pot confirma ca fac pepeni buni 😉
Riga ramane unul din orasele preferate din cele pe care le-am vizitat.
Este curat, civilizat si foarte pitoresc. Cumva, acolo decenta si bunul simt au prins…
Am vizitat centrul vechi in 2014 in timpul unei escale la RIX venind don Thailanda via Stockholm si am ajuns si la Bucuresti la nunta…
[…] aproape de noi… mai la est, dar si nord. Dupa ce, acum cateva zile, mi-a trimis un articol despre Riga, Nadir va spune cateva lucruri despre Lviv, capitala Ucrainei de Vest, un oras in care am fost si […]