Iata, tocmai dau drumul la cea de-a patra editie a seriei de concursuri EXIMTUR – “Batalia destinatiilor”. In primele trei editii, Thailanda a invins Bali, Sri Lanka a invins surprinzator India, iar Maldive a fost votata de mai multa lume decat Mauritius. Astazi, a venit ziua “confruntarii” dintre doua state vecine – Cambodgia si Vietnam. Desi au o lunga granita comuna, va pot asigura ca sunt niste tari destul de diferite care au lucruri diverse de oferit calatorului.
Vietnamul a devenit faimos din cauza indelungatului razboi. In copilaria mea, cand ziceai “e ca-n Vietnam”, te refereai la ceva facut praf si pulbere, cum ai zice astazi “e ca-n Irak” sau „ca-n Siria”. Ei bine, vietnamezii au o putere incredibila de refacere, iar tara lor este una dintre cele care bat record dupa record la crestere economica. Daca nu stii istoria si nu intri in muzee, vei descoperi extrem de putine locuri care sa-ti sugereze ca, intre 1945 si 1975, aici a fost un razboi de 30 de ani, in urma caruia au fost invinsi atat francezii, cat si americanii. De atunci au trecut insa 40 de ani si asta se vede. Vietnamul a recuperat spectaculos.
De departe, cel mai frumos colt din Vietnam este celebrul Halong Bay, care a reusit sa intre (si pe drept cuvant as spune) pe lista celor 7 minuni naturale ale omenirii. Ganditi-va la un tarm marin, apa vernil, uneori spre azuriu, din care rasar in mod spectaculos sute si sute de stanci de forme ciudate… Sa te plimbi cu barca printr-un asemenea peisaj este o experienta de vis. Unica problema este climatul. Trebuie sa ai mare noroc sa ai parte de soare. Eu am fost de doua ori (o data, in jur de Revelion, si alta data, in jur de 1 martie) si n-am avut parte de nici cinci minute de soare, desi, de fiecare data, am petrecut trei zile in Halong Bay. Uff, mai trebuie sa merg o data!
In centrul tarii, se afla singurul oras nebombardat din razboi si se intampla ca acesta sa fie orasul “clasic” al Vietnamului – Hoian, vechi oras negustoresc. Construit pe malul unui rau care se varsa in Marea Chinei de Sud, Hoian a jucat rolul de antrepozit pentru negustorii japonezi si chinezi timp de secole. In urma lor, au ramas niste vile frumoase, un oras placut si o istorie bogata. Daca mai iei in considerare si o tura, de preferinta, pe bicicleta in pitorestile sate din jur, atunci experienta ta vietnameza este supercompleta.
Vietnamul are doua capitale – Hanoi, capitala politica, un oras cu stradute inguste si bazaruri atat de orientale, dar si Ho Chi Minh, capitala economica, construita de vietnamezi cu ideea de a rivaliza Shanghaiul (ma rog, mai e mult pana acolo, dar, cum ziceam, vietnamezii sunt foarte perseverenti). Langa HCM, poti vizita o relicva din istoria razboiului – o parte din incredibilul sistem de tuneluri subterane construite de gherilele Vietminh in timpul razboiului, dar si o religie foarte colorata – Cao Dai, o religie sincretica combinand crestinismul, islamul, taoismul, budismul si confucianismul. Suna un melanj? Asa si e, daca mai adaug care sunt figurile sfinte ale Cao Dai – Jeanne D’Arc, Isus, Buda, Iulius Cezar, profetul Mohamed si… Victor Hugo!
Cum va dati seama din aceasta trecere in revista, in Vietnam sunt multe lucruri si variate de vizitat. Dar ce are Cambodgia, o tara net mai putin dezvoltata, care a trecut si ea prin razboi civil, dar si, probabil, prin cel mai nebun sistem social pe care l-a cunoscut vreodata omenirea – regimul lui Pol Pot.
Ei bine, Cambodgia vine la pachet cu un singur obiectiv turistic, dar covarsitor. Complexul de temple khmere de la Angkor Wat este, probabil, cel mai spectaculos complex religios istoric pe care il vei gasi oriunde in lume. Poate Macchu Picchu sa fie o experienta asemanatoare. Nu pot spune decat ca atunci cand am mers prima oara in Asia, in Lonely Planet, scria ca, daca este vreun loc din Indochina care nu trebuie ratat, acesta este Angkor Wat. Si, ca de obicei, au foarte mare dreptate. Am fost de trei ori la Angkor Wat si, de fiecare data, am plecat mesmerizat de acolo. Si, in mod cert, trebuie sa revin.
Cambodgia (ca si Cehia sau Ungaria, de exemplu) are avantajul de a avea un foarte puternic magnet turistic, dar si dezavantajul de a pune in umbra restul locurilor faine din Cambodgia. Nici eu nu am fost prin mai multe locuri in afara de Angkor Wat. Am fost la Phnom Penh, unde am descoperit un palat frumos, dar mai ales socantul liceu, unde khmerii rosii au torturat cu niste metode de-a dreptul sadice pe oricine li se parea lor ca se opune regimului. Un loc de unde nu poti iesi decat impleticindu-te.
Am inteles ca undeva in sud, la Golful Thailandei, a inceput sa se dezvolte o mica industrie turistica de Litoral, dar fara marile resorturi pe care le gasesti prin Thailanda. Un colt de rai putin afectat de turismul de masa… cum, de altfel, este intreaga Cambodgie.
Acum intrebarea este – ce sa votati: Vietnam sau Cambodgia? Pentru o mai buna informare, puteti sa aruncati o privire asupra a ce am scris despre cele doua tari. Aici descoperiti articolele (si, evident, pozele) despre Vietnam, iar aici, despre Cambodgia.
Va astept optiunea aici, mai jos – Vietnam sau Cambodgia? Care credeti ca e mai interesanta? Daca ati avea de ales, in care din cele doua ati dori sa mergeti?
Si, la fel ca data trecuta, va invit la un nou concurs cu premii oferite de prietenii de la EXIMTUR. Ce trebuie sa faceti: sa intrati pe linkul acesta, unde veti descoperi ofertele si recomandarile EXIMTUR de cazare in Vietnam sau Cambodgia, si sa treceti in dreptunghiul de mai jos pretul ofertei. Apoi, sa votati destinatia care vi se pare mai interesanta (Vietnam sau Cambodgia) si sa va lasati adresa de e-mail pentru tragerea la sorti.
Ce puteti castiga? Un ghid turistic, dar si o reducere de 5% din pretul ofertei preferate. Concursul dureaza pana pe data de 4 octombrie si o sa anunt castigatorul in zilele imediat urmatoare. Mult succes!
Concursul s-a încheiat.
Imagini Vietnam
Un pod din Hanoi. Rosu ca steagul tarii si al partidului 🙂
Halong Bay un pic cetos
Podul japonez din Hoian. Hoian, nu Hanoi ! Ce nume similare au vietnamezii astia !
Casele clasice din Hoian
Nu rata o plimbare la tara ! E o experienta de neuitat
Imagini Cambogia
Poarta de intrare in Angkor
Aceste basoreliefuri care spun istoria Cambogiei
Taxiurile Cambogiei 🙂
Oh, Angkor Waaaaat !
Banteay Srei, mai putin vizitat, dar fabulos !
Ce frumoooos, vreau și eu să rămân mesmerizat! Oh wait! Ce e aia?!
Am fost recent in ambele tari si mai mult mi-a placut Cambodgia. Cel putin oamenii sunt mult mai simpatici ca in Vietnam. Vietnamezii sunt ermetic, etansi, ca si chinezii. Afiseaza acelasi zambet stupid oarecum si nu stii niciodata ce gandesc. Cambodgienii sunt ceva-ceva mai europeni sa zic asa. Ca peisaj, Vietnamul are de castigat, mai ales datorita celebritatii Halong Bay. Pe mine unul m-a impresionat destul de putin deoarece deja vazusem destinatii asemanatoare, dar mult mai frumoase, din acea parte de lume. Dar, oricum… Una peste alta, intre Vietnam si Cambodgia as alege cu ambele maini… Laosul!!!
Am gasit diferente destul de mari intre nord-vietnamezi si sud-vietnamezi. Nord-vietnamezii mi s-au parut cum zici tu, mai putin volubili, mai „etansi”, sud-vietnamezii mult mai apropiati de restul popoarelor din Indochina
Asa este, cei din Ho Chi Minh sunt ceva mai deschisi. De altfel, in sud nici comunismul nu a fost asa de apasator. Iar Saigonul s-a vrut si se vrea sa fie un fel de concurent pentru Hong Kong. Se fac si in prezent investitii enorme, dar mi se pare ca au rentabilitate indoielnica. Asa cum sunt, de exemplu, cartierele de blocuri foarte inalte, dar deloc locuite, de la iesirea din Ho Chi Minh spre Vung Tau. Si nu numai… Iar vietnamezii din sud mai si rad uneori! ☺
Cazare in Nha Trang 7 zile? Localitatea detine recordul de cea mai putin interesanta destinatie turistica din Vietnam.Nu ai nimic de facut, doar sa mergi la plaja, daca este soare, ca eu in 3 zile nu l-am vazut.Cazarea este extrem de ieftina, gasesti camere cu 10-12 $/ noapte, dar in oras e mare plictiseala.Rusii cu bani, considerati in Vietnam „lume buna” sunt cazati in Mui Ne, o statiune mai luxoasa , mult mai scumpa, bineinteles.