10 minivacante de 3 zile in Europa la 299 euro. Dar ce sa faci in astea 3 zile (ep. 1). Amsterdam, Atena, Barcelona, Bruxelles, Londra

04. Parthenon Atena

Mai acum cateva zile, va anuntam ca Paralela 45 are o oferta de minivacante (sau city break prelungit). 3 nopti de cazare la un hotel de 3 stele, transport cu avionul (cu Tarom, nu cu low-cost) si o surpriza legata de destinatie (tur de oras, intrare la vreo atractie) la doar 299 de euro (toate taxele incluse). Exista si optiunea mai lux, la 399 de euro, daca vrei hotel de 4 stele, dar asta este pentru cei mai pretentiosi. Am primit intrebari de la cativa dintre voi care ati achizitionat respectivul pachet despre ce as recomanda sa faceti in acestea 3 zile. Asa ca m-am gandit sa iau cele 10 destinatii din oferta si sa le impart in doua – azi, primele 5 destinatii (in ordine alfabetica): Amsterdam, Atena, Barcelona, Bruxelles si Londra.

Amsterdam

Ce va trece primul lucru prin minte cand auziti de Amsterdam? Hai, recunoasteti! Cartierul Rosu si coffeeshopurile cu acele ierburi interzise prin multe locuri din Europa. Dar sa stiti ca Amsterdamul nu inseamna doar astea. Este unul dintre cele mai pitoresti orase ale Europei, cu acele case de secol XVII – XVIII gardand canalele ce impanzesc urbea de la capatul Amstelului, un oras plin de evenimente culturale de prim ordin (dar si de petreceri-monstru, cum sunt cele de Ziua Regelui sau Gay Parade) si multe, multe alte atractii. Stiu ca iti poti umple timpul si o saptamana sa stai, dar ce poti face in trei zile?

Ziua 1: Ia orasul la pas, intelege-l. Plimba-te de-a lungul celor trei canale centrale de-a lungul carora vei descoperi cele mai frumoase case istorice ale orasului – Herengracht (canalul domnilor), Kaizersgracht (canalul imparatului) si Prinsengracht (canalul printilor). Remarcati, si numele sunt de “varf”. Ia, de asemenea, una dintre numeroasele vapoare care fac croaziera pe canale (le gasesti cam pe la toate colturile de canale centrale) si luati la pas, de asemenea, drumul de la Gara la Dam (piata centrala) si apoi strada pietonala comerciala Rokin. Daca aveti gusturi mai kinky – intrati in Muzeul Sexului (e intre gara si Dam) sau mai putin kinky – Madame Tussaud, care se afla fix in centru.

Ziua a 2-a: Evident, nu se poate sa ratati totusi o plimbare prin Cartierul Rosu, sa descoperiti acest parc tematic al sexului. Cartierul Rosu este, de fapt, o afacere imobiliara – fetele inchiriaza pe cont propriu vitrinele de la proprietari. Dar, cum ziceam, Amsterdam nu inseamna doar asta. Exista trei atractii pe care vi le recomand (acum, in functie de gusturile fiecaruia): Rijksmuseum este muzeul national de arta al Olandei, unde vei descoperi arta olandeza si flamanda din secolele de aur ale Tarilor de Jos, Muzeul Van Gogh, aflat la doi pasi de Rijksmuseum, iar pentru o experienta nu tocmai culturala, dar foarte interesanta, nu foarte departe se afla Heineken Experience.

Ziua a 3-a: M-am gandit ca la fiecare destinatie sa fac o recomandare de ce sa vezi si in jur. Eu v-as recomanda sa mergeti la Haga, care este, de fapt, capitala Olandei (aici, se afla Palatul Regal, dar si Parlamentul, si Guvernul). Puteti vizita Parlamentul si sala unde Regele se adreseaza Parlamentului cand incepe sesiunea parlamentara, puteti vizita Curtea Internationala de Justitie, puteti “vedea” intreaga Olanda la Madurodam, primul parc cu machete de cladiri din lume, deschis in 1952, si mai puteti descoperi statiunea “maritima” a Olandei – Scheveningen. Chiar daca e toamna si frig, sa stiti ca Marea Nordului arata foarte bine si datorita Cazinoului, gasesti destule baruri si restaurant deschise.

 

Atena

Leaganul civilizatiei occidentale, gazda celebrei Acropole care a pus bazele a cateva milenii de arhitectura, dar si un oras plin de viata. Da, criza a lovit Grecia, dar cafenelele continua sa fie pline-ochi, iar restaurantele sa ofere aceeasi mancare legendara. A trecut si vara plina de proteste si emotii daca Grecia iese sau nu din zona euro, acum e “business as usual”. Evident, greve pot aparea, dar si ele sunt parte din “business as usual” de decenii bune,

Ziua 1 – Evident, nu poti decat sa nu incepi decat cu magnetul turistic nr. 1 al Atenei – urca dealul si viziteaza Acropola si cele mai bine de doua milenii de istorie care au trecut peste ea. Ramai in lumea antica (care e cert mai buna decat cea moderna) la Muzeul Acropolei si, daca nu ai savurat destul din perioada de aur a Atenei, nu uita de Muzeul National de Arheologie. Pentru o cura de gyros, souvlaki si cafea, ia-o prin cartierul de la picioarele Acropolei, prin Plaka cea pitoreasca si traditionala. Urca-te pe Lycabetus, pentru o panorama superba a orasului si a Acropolei.

Ziua a 2-a – Grecii nu se grabesc, asa ca e posibil sa intri in aceeasi atmosfera. Viziteaza obiectivele turistice ramase – Templul lui Zeus Olimpianul, fa o poza la Poarta lui Adrian, un pic de window shopping pe strada Bucuresti (Odos Voukourestiou) si pozeaza-te cu haioasele garzi din Piata Syntagma, asa-numitii evzoni, cu cipicii lor cu pampoane. Nu uita de celebrul stadion de marmura unde au avut loc primele Jocuri Olimpice moderne in 1896. Apoi ia metroul si du-te in Pireu, pentru a admira unul dintre cele mai cunoscute porturi din lume, si degusta unele dintre cele mai bune fructe de mare din lume. Alternativ, du-te sa admiri apusul de soare la Capul Sounion.

Ziua a 3-a – Daca vrei sa vezi si altceva decat Atena, ce poti face mai fain decat o croaziera pe Marea Egee? Intr-o zi nu poti sa ajungi si sa te si intorci la Santorini sau Mykonos, dar poti vedea cele trei insule din apropierea Atenei – Hydra, Poros si Egina pot fi vazute intr-o zi cu un tur oferit de numeroasele agentii de turism din Atena.

 

Barcelona

Oooo, Barcelona este in mod cert unul dintre cele mai frumoase orase ale Europei. Am fost de cateva ori si, sincer, nu ma pot satura, indiferent de cate ori m-as duce. Iar trei zile este minimum minimorum sa-ti faci o idee. Hai, totusi, sa incerc sa va zic cam ce sa faceti in doar trei zile.

Ziua 1 – Pleaca din punctul zero al capitalei, Placa de Catalunya. Inainte de a lua Rambla la picior, da o fuga pana la Catedrala si prin Cartierul Gotic, cel mai vechi cartier al Barcelonei supravietuind de multe secole. Iesi apoi pe Rambla, principala strada de promenada a orasului. Nu rata zonele adiacente – Placa Reial, Teatrul Liceu, dar si piata plina cu bunatati catalane aflata chiar pe Rambla. La finalul Ramblei, vei vedea statuia lui Columb. Te poti urca in varful ei pentru panorama orasului si a Ramblei, dar, din pacate, vei vedea panorama printr-un geam deseori cam nespalat. Mai degraba, du-te spre World Trade Center, pentru a lua telefericul spre dealul Montjuic… panorama va fi cu adevarat splendida. Odata ajunsi sus la Montjuic, du-te pana la Citadela pentru si mai multa panorama si apoi plimba-te prin parc, neratand minunatele gradini de aici si, eventual, intrand sa vizitezi Fundatia Miro. Tot in zona Montjuic, vei descoperi muzeul Poble Espanyol, un adevarat Muzeu al Satului spaniol unde vei putea descoperi arhitectura tipica din toate provinciile Spaniei. Coboara in Placa Espanya si apoi ia-o la picior (sau cu metroul) spre Passeig del Gracia, acest Champs Elysees al Barcelonei (pe care multi il considera mai frumos decat celebrul bulevard parizian).

Ziua a 2-a. Cel mai cunoscut fiu al Barcelonei este… nu, nu Messi, ci Gaudi, geniul care a lasat unele dintre cele mai spectaculoase cladiri ale capitalei catalane. E cazul sa le descoperi si tu. Nu rata Sagrada Familia, probabil cea mai spectaculoasa catedrala din lume (e inca in constructie, dar o buna parte este gata), Parcul Guell sau cladirile construite de acesta pe Passeig Gracia – cum ar fi casa Batllo si Mira. Seara, urca-te pentru un apus de de neuitat sus, la Tibidabo!

Ziua a 3-a. Desi sunt sigur ca vei mai dori sa savurezi Barcelona, am promis ca voi recomanda ceva si din afara orasului. In apropierea Barcelonei vei putea vizita spectaculoasa Montserrat. Poti ajunge cu trenul acolo si, mai departe, o telecabina te va duce direct la manastirea construita printre niste stanci “artistice”. De altfel, intr-un oras artistic precum Barcelona, inclusiv natura trebuie sa se alature artei J.

 

Bruxelles

Bruxelles este capitala Europei, dar probabil ca nu acesta este motivul pentru care ar trebui sa-l vizitezi. Ci, mai degraba, pentru ca este capitala ciocolatei, a scoicilor, a berii si pentru ca e un oras frumos J. Dar hai sa vedem ce poti face trei zile in Bruxelles si imprejurimi.

Ziua 1 – Du-te direct in inima orasului, in Grand Place (sau Groote Markt, daca preferi exotica limba flamanda). Aici, vei descoperi cele mai frumoase cladiri clasice ale capitalei belgiene, dar pierde-te pe strazile din jur – vei gasi vreo doua trei stradute dedicate in intregime fructelor de mare, iar pentru pasionatii de alte bucatarii, sa stiti ca zona e destul de bine structurata – exista o zona clara de mancare italiana, alta, orientala etc. Nu-l ratati pe Manekin Piss, mica statuie-simbol a orasului – un baietel care face pipi. Aproape in fiecare zi, este imbracat diferit, iar prin apropiere poti gasi un muzeu cu multe dintre hainutele purtate de-a lungul anilor. Nu ratati sa-l mangaiati pe statuia Ilot Sacre din Grand Place. Va asigura revenirea in urbe :).

Ia-o apoi pe strada pietonala comerciala aflata la nord de zona Grand Place, pentru niste cumparaturi la preturi bune, iar apoi nu ratati Muzeul Regal al Fortelor Armate si al Aviatiei, aflat in zona Cinquentanaire. Apoi, pentru cel mai frumos bulevard al capitalei, ia la pas Bulevardul Luiza fotografiind in mers Palatul Regal (din pacate, nu se viziteaza decat vara, cand e Regele in vacanta) si imensul Palat de Justitie (care pana la intrarea Romaniei in UE se lauda ca fiind cea mai mare cladire din UE. Din 2007, recordul s-a mutat la Bucuresti).

Ziua a 2-a – Ia metroul si du-te in nordul Bruxelles-ului. Aici, poti vizita intreaga Europa, vizitand parcul Mini-Europe, care are machete cu numeroase cladiri din Uniunea Europeana. Nu rata in apropiere Turnul Japonez si Pavilionul Chinezesc, mici muzee de arta orientala, sau Planetariul. Va fi imposibil sa nu vezi Atomiumul, construit pentru Expozitia Mondiala gazduita de Bruxelles in 1958. Desi e fain pe dinafara, nu e mare lucru de vazut in interior!

Ziua a 3-a – Bruges, Bruges, Bruges! Nu rata o excursie in cel mai frumos si mai romantic oras al Beneluxului. E la doar o ora de mers cu trenul din Bruxelles si vei descoperi un oras medieval cu totul si cu totul minunat. Nu il rata!

 

Londra

Nu cred ca mai trebuie sa zic de ce sa te duci la Londra. Unul dintre cele mai cosmopolite si mai dinamice orase ale Europei, un loc in care nu poti sa te plictisesti. Pur si simplu, nu poti.

Ziua 1 – Du-te in centrul orasului, pentru acele locuri pe care le-ai vazut in sute de filme si mii de poze – Big Ben si Palatul Parlamentului. Nu rata sa intri in catedrala Westminster, catedrala regala a Angliei, sau sa te plimbi cu vaporul pe Tamisa. Urca-te in London Eye pentru o panorama a orasului si nu uita sa asisti la schimbarea garzii la Palatul Buckingham. Dac-o vezi pe Elisabeth, salut-o din partea mea.

Ziua a 2-a – Pur si simplu ia Londra la picior, sa-i descoperi atmosfera cosmopolitana. Nu rata Oxford street si magazinele sale faimoase sau Piccadilly Circus pe intuneric. Pentru una dintre cele mai impresionante colectii de arta din lume, nu evita British Museum!

Ziua a 3-a – sunt multe orasele de vizitat in apropierea Londrei – Oxford si Cambridge, pentru universitatile sale faimoase, sau Bath. As opta insa pentru Canterbury, capitala religioasa a Angliei.

 

Cam astea sunt recomandarile mele pentru ce sa faci timp de trei zile in aceste cinci orase europene aflate in oferta Paralela 45 . Maine o sa revin si cu celelalte 5 orase 🙂 Daca ati fost recent prin Amsterdam, Atena, Barcelona, Bruxelles si Londra si ati vazut niste locuri faine care nu trebuie ratate, v-as multumi sa le mentionati aici, jos, la comentarii. Sigur ajuta pe cineva :).

01. Gara Amsterdam

Nu, nu e Rijksmuseum, este doar gara centrala. Dar seamana al naibii de mult

02. Canal in Amsterdam

Canalele Cartierului Rosu

03. Vladimir Ilici Lenin la Amsterdam

Vrei sa faci cunostiinta cu Lenin ? Doar cu unul de ceara, evident 🙂

04. Parthenon Atena

Parthenonul a influentat arhitectura lumii de mii de ani

05. Cariatidele

Si faimoasele cariatide

06. Plaka

Plaka se catara pe stanca Acropolei

07. Sagrada Familia - Barcelona

Faimoasele turle ale Sagradei Familia din Barcelona

08. Statuia lui Columb

Columb arata spre mare… dar de fapt directia e spre Africa 🙂

09. Rambla

Rambla. obligatoriu de luat la pas

10. Maison du Roi - Bruxelles

Maison du Roi nu a fost niciodata Palat Regal, dar este una dintre cele mai frumoase cladiri din Grand Place-ul bruxellez

11. Ciocolata belgiana

Poti sa te duci la Bruxelles si sa nu gusti ciocolata belgiana la ea acasa ? NU

12. Fructe de mare - Bruxelles

O alta specialitate din Bruxelles – fructele de mare

13. Big Ben

Big Ben, simbolul capitalei britanice

14. Tower Bridge

Tower Bridge vazut de pe Tamisa

15. London Eye

London Eye una dintre atractiile de data recenta a Londrei

Tripsta-logo

Comentarii

  • paul spune:

    – ma bucur ca de data asta nu ai uitat de cartierul rosu din amsterdam…chiar mi-e dor de el 🙂
    – am fost in primavara la londra si am ramas uimit de imensa cladirea a corporatiei shell. mai mare decat cladirile guvernamentale… oare unde e mai multa putere?? si…
    DA, nu plecati din londra pana nu intrati la british museum! (statia de metrou: Tottenham Court Road Station) si look right… cand traversati.
    – dupa doar 5 minute de plimbare pe strazile din oxford, printre diverse universitati (create tare demult, cand noi eram inca in copaci), te simti deja mai destept… nu rata libraria blackwell de pe broad street. are un subsol IMENS!
    – ar mai stratford upon avon dar e mai departe un pic. merita totusi e locul de nastere al lui shakespeare…

  • Stefan spune:

    Bruxelles este un oras care poate fi vizitat pe indelete in 3 zile. Atat timp am acordat si eu pt oras din tripul de 8 zile in Belgia. Acum nu stiu daca ai timp sa vezi si Brugges(genul de orasel linistit care te indeamna la plimbari agale, facute timp de 2 zile 😀 ). Despre Londra eu recomand sa dedici toate cele 3 zile doar pt. ea. Sunt atatea de vazut, de baut…daca chiar se doreste eu recomand pt jumatate de zi Hampton Court Palace( Palatul lui Henry VIII) sau Windsor Castle pt. ca sunt destul de aproape de Londra. Despre Barcelona nu stiu ce sa zic…urmeaza sa plec peste 2 zile, pt. 9 zile 😀 + Zaragosa

  • Mihai spune:

    Din cele 5 orase, doar pt. Bruxelles si Amsterdam as dedica doar 3 zile sau mai putin. Poate si Atena, am vizitat-o acum multi ani. Barcelona si Londra le-am facut la trap aproape o saptamana si tot nu am descoperit tot din oras, nici vorba sa mai si ies in afara.

    La Bruxelles, langa Atomium si Mini-Europa exista si salile de la expo, acum ceva ani au avut o expozitie interesanta cu mormantul lui Tutankhamon.

    La Barca, exista city card, avea si optiune de 5-6 zile si dadea acces gratuit la metrou si gratuit sau redus la o multime de obiective turistice (inclusiv urcat in coloana, si o plimbare cu vaporasul de o ora). Noi am pierdut mai bine de jumate de zi doar cu Montjuic, am coborat pe jos si-am si vizitat din muzeele gratuite aflate pe traseu (gradina botanica, un muzeu etnografic, etc).

    La Londra, multe obiective au program destul de boieresc (gen 9/10-17), nu apuci sa vezi multe pe zi pt ca orasul e mare, si sunt si evenimente la care trebuie sa fii prezent la anumite ore (cum e schimbarea de garda la palat – apropo vara se schimba doar la fiecare 2 zile, si se mai si anuleaza cand ploua). Catedrala parca are si pauza la pranz si inchide pe la 15:30.
    In afara orasului am lasat 2 chestii pt urmatoarea vizita: Greenwich si castelul Windsor.
    Exista si tururi de o zi pt a vizita Bath si Stonehedge, la o adica…

    Amsterdam nu e printre orasele mele preferate. Poate o fi si vremea de vina, am prins doar o zi cu soare din 4 vizite separate. Si atunci era nebunia de ziua Reginei. Oricum, mi s-a parut unul din orasele cele mai scumpe. Muzeul Heineken e de vizitat doar daca prindeti zi ploioasa, altfel nu prea isi merita cei 18EUR. La M-me Tussauds sunt destule vedete olandeze.
    Pt iesit in afara orasului, totusi, mai aproape decat Haga exista parcul Keukenhof (deschis doar 2 luni pe an, primavara). Pentru iubitorii de flori: lalele, zambile, crini, o nebunie de culori.
    Sau, ceva mai departe spre nord, un mic satuc pitoresc, un fel de Venetia rurala: Giethoorn.
    Altfel, in jurul orasului mai sunt alte locatii frumusele de vizitat: Delft (devenit aproape cartier al Hagai), Haarlem. Scheveningen e o destinatie unde sa lenevesti, e o plaja foarte lata, si se pot manca ciar si la terasele de pe plaja diverse tipuri de peste/fructe de mare. Doar sa fie vremea buna, la 10 grade si vant iti piere cheful…desi surferii sunt mereu prezenti.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest