Ungaria de lângă noi … Mic ghid despre Câmpia Maghiară de Nord

01. Pusta maghiara

Tot scriind despre ţinuturi de peste mări şi ţări, am cam pierdut un pic din vedere regiunile foarte frumoase de altfel de lângă noi. Aşa că m-am gândit să strâng într-un mini-ghid mai multe informaţii despre Ungaria învecinată. Şi nu, nu despre Budapesta despre care am scris destul de multe de-a lungul anilor, ci despre o regiune hai să-i zic mai obscură, cel puţin pentru regăţeni. Majoritatea informaţiilor le-am primit cu sprijinul Oficiului de Turism al Ungariei din România cărora la mulţumesc (apropos, ştiaţi ca România nu are nici o filială a Autorităţii Naţionale de Turism in nici o ţară din jur ? Nici măcar la Budapesta sau Chişinău ! Bravos naţiune !)

Câmpia Maghiară de Nord are numeroase atracţii turistice – parcuri acvatice faine, parcuri de aventură deosebit de interesante sau chiar parcuri zoologice, precum şi o serie de manifestări muzicale, culturale şi gastronomice. Atracţia majoră a regiunii o reprezintă însă experienţele legate de apă. Nicăieri în Ungaria nu se găsesc atâtea ştranduri, parcuri acvatice, complexe balneare şi de agrement, parcuri cu tobogane acvatice, băi acoperite sau în aer liber. Staţiunile balneare din regiune – renumite pentru apa lor termală, care în cazul anumitor localităţi a fost recunoscută oficial ca apă cu proprietăţi curative – oferă nenumărate experienţe, atracţii acvatice şi programe specifice ştrandurilor.

 

Experienţe culturale

Debrecen este al doilea mare oraş şi centru cultural al Ungariei. Aici se găseşte Muzeul Déri, cu una dintre cele mai bogate colecţii cultural-istorice ale Ungariei, locul care găzduieşte lucrarea monumentală a renumitului pictor Munkácsy Mihály, Trilogia Hristos. Pe lângă Colegiul Reformat, care funcţionează fără întrerupere din 1538, cea mai mare galerie de artă din regiune, Centrul de Artă Modernă şi Contemporană MODEM oferă experienţe înălţătoare pasionaţilor de artă. Biserica Mare din Debrecen este simbolul oraşului şi este destinaţia a numeroşi turişti an de an. În afară de punctele de atracţie şi muzeele sale, Debrecen oferă numeroase posibilităţi pentru distracţie. Aici se organizează pe tot parcursul anului festivaluri şi programe culturale. Zilele Jazz-ului de la Debrecen este cel mai vechi şi cel mai important festival de jazz al Ungariei, care are loc în fiecare an. Carnavalul Florilor de la Debrecen şi-a dobândit un renume internaţional, şi continuă să se îmbogăţească cu idei noi an de an.

Nyíregyháza, cu colecţiile sale bogate şi viaţa culturală de înaltă ţinută, atrage vizitatorii în această regiune magică a Ungariei. Oraşul găzduieşte cel mai important eveniment de muzică etnică şi manifestări culturale din Europa Centrală, Festivalul Vidor, la care intrarea este liberă. Pe tot parcursul anului vizitatorii au parte de programe culturale şi de divertisment, manifestări de păstrare a tradiţiilor sau evenimente folclorice.

În Cetatea-castel şi Muzeul de Ceară Báthori din Nyírbátor pasionaţii de istorie vor găsi o expoziţie unică, dar şi programul „Credinţă şi Sănătate”. La mijlocul lunii iulie se desfăşoară Săptămâna Dragonului Înaripat, iar în august puteţi avea parte de un deliciu cultural cu ocazia Zilelor Muzicale de la Nyírbátor. Máriapócs a devenit un cunoscut loc de pelerinaj datorită „icoanei plângătoare a Sfintei Maria” făcătoare de minuni, loc vizitat şi de Papa Ioan Paul al II-lea, la fel cum o fac miile de pelerini în fiecare an.

În regiunea Tisei Superioare sunt adevărate comori arhitecturale. În sătuleţele de aici se ascund case ţărăneşti vechi de secole, clopotniţe din lemn sau biserici de basm. Biserica de la Sonkád, construită în secolul XV în stil gotic, câştigătoare a premiului Europa Nostra sau biserica reformată din Csaroda sau Tákos, construite în secolul XIII, sunt doar câteva dintre numeroasele astfel de atracţii. Aici a fost creat drumul bisericilor medievale, unul dintre cele mai importante trasee de turism religios şi al tradiţiilor din Bazinul Carpatic şi care include peste 60 de biserici medievale de o frumuseţe inegalabilă. Traseul tematic este compus din biserici cu origini medievale, care sunt monumente peste nivelul mediu naţional şi au o valoare de istoria artei deosebită. Din punct de vedere al locaţiei, traseul trece prin judeţul Szabolcs-Szatmár-Bereg din Ungaria, judeţul Satu Mare din România şi regiunea Transcarpatia din Ucraina,

 

Hortobágy – în patrimoniul mondial UNESCO

Hortobágy, cel mai mare teritoriu continuu de ierburi joase din Europa de Est, cu orizontul său neîntrerupt şi cu flora şi fauna sa unică, efectivul de animale aflat în continuă creştere, viaţa păstorească din ce în ce mai consolidată şi bogatele sale tradiţii culturale, este cu adevărat o comoară internaţională.

În 1999, Comisia UNESCO pentru Patrimoniul Mondial a inclus Hortobágy în patrimoniul mondial, fiind un excelent exemplu de convieţuire în armonie a naturii şi a culturii păstoreşti tradiţionale care s-a dezvoltat aici. În 2008, Hortobágy şi regiunea sa a obţinut titlul de „Cea mai bună destinaţie din Ungaria în care se păstrează vii tradiţiile”, acordat în cadrul programului EDEN „Destinaţii Europene de Excelenţă”, iar în 2011 a devenit Parc Sub Cerul Înstelat. (Începând cu 2011, Hortobágy poartă şi titulatura de Parc Internaţional Sub Cerul Înstelat datorită faptului că cerul de deasupra parcului naţional este în mare parte netulburat, oferă posibilitatea de a descoperi comorile cerului nocturn fără lumini poluante). Şi ştiu eu pe cineva cu care am tot fost prin excursii care face nişte poze cu cerul inegalabile.

Parcul este de fapt o stepă infinită unde trăiesc în sălbăticie, cai sălbatici, bouri, lupi, şacali, vulturi şi păsări acvatice. Le puteţi vedea într-un safari din stepă în parcul cu animale sălbatice Hortobágy.

Dacă alegeţi o plimbare cu trăsura, veţi avea ocazia să descoperiţi fauna caracteristică din Hortobágy, herghelia, cireada de sure de pustă şi de bivoli, turma de oi racka, turma de porci mangaliţa, dar şi viaţa şi munca păstorilor. Puteţi admira spectaculoasa demonstraţie a păzitorilor de cai („csikós”), „pusztaötös”-ul din Hortobágy, sau puteţi face o plimbare în pusta nemărginită într-o căruţă trasă de patru boi.

In Hortobágy se află cel mai lung pod de piatră din Ungaria, podul cu nouă găuri („Hortobágyi Kilenclyukú”), bogata herghelie de renume mondial din Hortobágy, purtătoarea unei tradiţii unice în creşterea cailor, precum şi cireada de sure de pustă, un simbol pe deplin meritat al zootehniei din Ungaria. Muzeul Păstorilor prezintă modul specific în care se creşteau animalele de păşune în Hortobágy la cumpăna dintre secolele XIX-XX, precum şi viaţa păstorească care îşi are rădăcinile în aceste tradiţii.

O experienţă deosebită vă oferă şi hanurile din Hortobágy, care, prin amenajare şi bucatele din meniu specifice regiunii, evocă era haiducilor. Există chiar un han în Hortobágy, vechi de peste 300 de ani unde se pot gusta din specialităţile preparate din produse locale.

Mocăniţa de la Halastó şi traseele educative din Hortobágy sunt experienţe pe care iubitorii naturii şi pasionaţii de păsări nu au voie să le rateze.

Unul dintre cele mai frumoase fenomene naturale ale lumii este plecarea cocorilor în toamnă, atunci când cocorii, în drumul lor din mlaştinile Europei de Nord către teritoriile de iernare din Africa de Nord, poposesc pentru a se odihni, pentru o lună sau o lună şi jumătate, la lacurile din Hortobágy, înconjurate de pustă. În perioada în care o petrec aici, sutele de mii de păsări se avântă în zbor de două ori pe zi, oferind un spectacol grandios: în zori îşi părăsesc locul de înnoptare de pe lacuri pentru a ajunge în zonele cu hrană, iar seara se întorc.

De asemenea, Hortobágy organizează şi nişte evenimente populare chiar şi în afara Ungariei, cum ar fi Sărbătoarea Păstorilor, în cadrul căreia are loc un concurs naţional de gătit gulaş şi Întâlnirea Păstorilor, care se organizează de Rusalii, la sfârşit de săptămână, Zilele Ecvestre de la Hortobágy, iar, cu ocazia zilei naţionale a Ungariei, 20 august, Târgul de la Pod .

 

Parcul zoo din Nyíregyháza

La Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő, într-o pădure de stejari de 30 de hectare, se află complexul ecoturistic Parcul cu animale din Nyíregyháza, în care trăiesc 300 de specii de animale, în total 5000 de exemplare, într-un mediu amenajat în funcţie de habitatul lor natural, împărţit pe continente. Colecţia acestui parc este a doua cea mai bogată după cea a grădinii zoologice din Budapesta, în care cele mai noi atracţii sunt Oceanariul şi Piramida Verde, care, pe cele trei etaje ale sale, redă atmosfera pădurii tropicale din Asia de Sud-Est.

În parcul de aventuri de la Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő, copii şi adulţi deopotrivă vor descoperi, într-un mediu forestier, toate dificultăţile pistei de frânghii cu 100 de puncte de oprire, căţărându-se în copaci sau executând cascadorii la înălţime.

 

Spa si wellness

Hajdúszoboszló este de câţiva ani buni cea mai populară staţiune balneară de pe întreg teritoriul Câmpiei Maghiare. În plus, în privinţa turismului de sănătate, Hajdúszoboszló a devenit una dintre cele mai populare destinaţii din Ungaria. Este un loc de vindecare deosebit. Este dovedit efectul curativ al apei magice în care se regăsesc aproape douăzeci de minerale. Dacă alegeţi să vizitaţi complexul de băi de agrement acoperit Aqua Palace, parte a celui mai mare complex de băi din Europa, veţi avea parte de aventuri unice pe întreaga suprafață de 15 000 mp ai complexului, din care 1600 mp de luciu de apă. Vizitatorii sunt răsfăţaţi de multitudinea de piscine: băile tropicale, băile din peştera de gheaţă, băile cu cinematograf, băile termale Pávai, băile din peşteră, băile romane, băile Gange şi băile cu apă de mare, iar cei pasionaţi de sporturile nautice au la dispoziţie o piscină pentru surf pentru 2 persoane

Ştrandul se întinde pe 30 de hectare şi cuprinde 13 bazine care oferă experienţe variate. Veţi găsi aici bazine cu valuri sau cu bule de aer, piscine pentru copii şi pentru învăţarea înotului sau chiar şi bazine tip Omega, destinate practicării diferitelor sporturi de apă.Tot aici, in Aquapark se afla unul dintre cele mai extinse complexe de tobogane de apă din Ungaria. Oferta sa include tobogane denumite: Huge, Hydro, Multichute, Kamikaze, Black Hole, Crazy River, Big Hole, Twister şi Niagara..

 

Primul complex de băi acoperit din ţară, aflat în inima pădurii Nagyerdő din Debrecen, unde fiecare zi este o zi de vară. Bananierii, palmierii şi bambuşii care dau o culoare aparte locului, îi încântă pe toţi cei care aleg să viziteze băile mediteraneene din Debrecen. Aici găsiţi 12 tobogane, perete de căţărare, chopper acvatic, jacuzzi, baie în peşteră, curs de apă, gheizer, jeturi de apă, duşuri gen ciupercă şi duşuri la nivelul gâtului, bazin cu valuri, baby pool, bazin pentru copii, bazin cu elemente distractive, un mare centru de tratament si apa medicinala si multe altele.

Perla acvatică a regiunii se află la Nyíregyháza, care a devenit cunoscută ca „magia acvatică de la Sóstó”. Aici se află o lume a apei termale, eficientă în tratarea afecţiunilor aparatului locomotor, dar şi un complex pentru toată familia, cu un parc de saune pentru adulţi, o lume a copiilor plină de aventuri pe insula Comorilor (Kincses sziget), colţul Konga sau nava piraţilor şi diverse alte facilităţi pentru distracţie. În complexul de băi din parc din apropiere se află cel mai mare bar cu piscină din Ungaria, alături de piscinele cu apă curativă. Apa curativă de la Sóstó este foarte eficientă în tratarea afecţiunilor aparatului locomotor.

În complexul de băi acoperit de la Hajdúnánás, amenajat şi pentru accesul persoanelor cu handicap locomotor, aveți parte de posibilităţi unice de tratare a afecţiunilor aparatului locomotor şi a osteoporozei.

La intrarea în Hortobágy, în parcul fostului castel Semsey, se află complexul de tratament, wellness şi agrement şi băile ecologice de la Balmazújváros, un loc ideal de relaxare pentru familii. În tratamentele aplicate, un loc foarte important îl ocupă plantele medicinale, aşa cum o sugerează şi denumirea complexului: „Kamilla” (Muşeţelul).

Apa curativă Bocskai de la Hajdúböszörmény este excelentă în tratarea afecţiunilor glandei tiroide.

Cserkeszőlő este foarte cunoscută şi în străinătate pentru apa sa termală iodată cu efect curativ. Aici se află izvorul cu apă termală cea mai caldă din ţară, care ţâşneşte la suprafaţă cu o temperatură de peste 90°C. Este unul dintre locurile din Ungaria în care se tratează psoriazisul. Aici cei care suferă de psoriazis sunt trataţi prin îmbinarea curelor de îmbăiere naturale şi a terapiei dermatologice clasice. În noul complex de băi de agrement acoperit, vizitatorii au la dispoziţie şase piscine pentru relaxare. Aici se găseşte primul şi cel mai lung tobogan gonflabil cu două piste din Europa.

La Kisújszállás, „Kumánia” există o secţie de băi medicinale, cu numeroase servicii de wellness, masaje speciale și un parc de saune. Prin motivele arborescente deosebite, ornamentaţia şi amenajarea sa, această lume acvatică se doreşte a fi un monument în memoria strămoşilor cumani.

În complexul de băi de la Martfű sunt 5 piscine destinate distracţiei, printre care 2 piscine cu apă curativă. Piscina de înot, adâncă de 4 metri şi trambulina de 3 metri este un loc excelent atât pentru antrenarea scafandrilor cât şi pentru săritorii în apă şi înotătorii sincron. Acest complex include o secţie de wellness amenajată într-un mod unic, care degajă o atmosferă specială, cu peşteră de sare, saune, spaţii pentru wellness şi fitness, dar şi cu o casă de joacă pentru copii.

În curtea cetăţii-castel în stil renascentist de la Kisvárda funcţionează, încă din secolul XIX, un complex de băi, unde apa are, la rândul său, efecte curative. Complexul de băi de la Fehérgyarmat vă oferă servicii complexe de tratamente.

La băile şi centrul de wellness de la Vásárosnamény în rolul principal apar prunele. Vara pacienţii sunt trataţi la umbra prunilor, iar în perioada mai rece aceştia sunt răsfăţaţi cu tratamente pe bază de prune. Pe ştrandul de pe malul Tisei de la Vásárosnamény vă puteţi relaxa toată ziua. Din mai până în septembrie se organizează, de două ori pe zi, un spectacol unic în Europa, cu un leu de mare în prim plan, care vă oferă momente de neuitat într-un spectacol impresionant.

La Nyírbátor, vizitatorii pot simţi efectele benefice ale apei curative Báthory dar şi serviciile secţiei de wellness extrem de bine dotate.

Pe malul Tisei, într-un mediu amenajat ca parc, se află băile termale de la Szolnok, găzduite într-o superbă clădire în stil neobaroc, care aminteşte de băile turceşti. În parcul de pe malul Tisei se află un ştrand cu apă termală şi un complex de băi de agrement, cu o gamă largă de servicii.

 

Mai multe informatii puteţi găsi pe site-ul în româneşte al Biroului de Informaţii Turistice al Ungariei.

 

 Imagini Campia Maghiara de Nord

12. Palinca ungureasca

Sa inchinam mai intai o palinca 🙂

02. NYIREGYHAZA

Catedrala din Nyíregyháza

03. Debrecen

Si cea din Debrecen

04. Safari Hortobagy

Kenya ? Da, de unde, Ungaria. Safari in parcul Hortobágy

05. Oceanariu Nyiregyhaza

Oceanariul din Nyíregyháza

06. Carnaval Debrecen

Carnaval la Debretin

07. Aquaticum C de Nord

Acquaticum

08. Aquaticum

09. Hajduszoboszlo

Baile de la Hajdúszoboszló

10. Hajduszoboszlo

E si actiune pe la Hajdúszoboszló

11. KOALAND Parc Aventuri_Campia Maghiara de Nord

Si daca vrei actiune… iata Koaland Park

Ungaria-logo
Categorii:
Ungaria · Ungaria Turism

Comentarii

  • Gelu spune:

    Interesante atracții. Am totuși o mică (virgulă) cârcoteală matinală: bourul a dispărut de pe la 1600.

  • Humbert spune:

    Cred ca din toate zonele din jurul Romaniei, asta este de departe cea mai putin interesanta.

  • bebe spune:

    Ultimul sălbatic bour în viață înregistrat a fost vânat de braconieri în 1627 în pădurea Jaktorów din Polonia.
    În anii 1920, doi îngrijitori germani de Grădinaă zoologică – frații Heinz și Lutz Heck – au creat „vaca HECK sau bourul recreat“ prin selectarea raselor domestice cele mai apropiate morfologic de bourul sălbatic, conform conceptului pre-darwinian de atavism, în care trăsături primitive pot reapărea. Rezultatul poartă o asemănare fizică incompletă cu ceea ce se știe despre bourii sălbatici.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest