Stiu, nu foarte multa lume a ajuns la Marea Baltica, spre deosebire de destinatii „clasice” cum sunt Londra, Paris ori Roma, dar inteleg de ce – nu exista prea multe informatii, in plus, nici legaturi directe nu prea sunt. La un moment dat, Taromul zbura direct la Riga, a renuntat la zbor, mai apoi au incercat marea cu degetul letonii de la Air Baltic, nici ei nu prea mai dau cu rotile din Otopeni, asa ca se ajunge indirect si, evident, la costuri mai mari decat pentru Charleroi, Bergamo sau Ciampino! Dar, sincer sa fiu, chiar merita, merita cu prisosinta. De aceea m-am gandit ca astazi sa trec in revista cele patru metropole de la Baltica, pentru a fi vizitate. Asa ca s-o luam de la sud la nord :).
Vilnius este capitala Lituaniei, cea mai mare tara baltica. In perioada interbelica, Vilniusul a facut parte din Polonia, dar dupa ocupatia sovietica, orasul a fost repartizat Republicii Sovietice Socialiste Lituaniene si a primit rangul de capitala unionala in detrimentul Kaunasului, care a fost capitala Lituaniei interbelice. Evident, dupa prabusirea URSS, Vilnius a devenit capitala noii Lituanii libere.
Am ajuns in Vilnius intr-o dupa-amiaza, dupa ce toata ziua vizitasem Minskul. Am sarit intr-un tren de la Minsk la Vilnius care nu face mult, doar vreo trei sau patru ore, daca tin bine minte, dar parca ai parcurge mii de kilometri. Sau, mai bine zis, cateva decenii. Minsk continua sa fie cantonat undeva intr-o vreme apusa, steagurile rosii flutura voioase in vant, lumea marsaluieste in ordine, monumentele glorioasei Armate Rosii sunt puse in evidenta peste tot, iar un aer de inghetata sovietica bantuie in orice coltisor. Dupa ce am trecut frontiera (am ramas cu gura cascata cum niste baieti de la vama lituaniana au dezmembrat si au reconstruit un intreg vagon in maximum 15 minute, pentru a recupera tigarile de contrabanda ascunse in tavanul trenului), am intrat, deodata, in Europa. Nu stiu, schimbarea era pur si simplu spectaculoasa. Si Lituania nu este cea mai dezvoltata tara baltica, dimpotriva.
Din pacate, nu am avut prea mult timp prin Vilnius, trebuie musai sa ma intorc, dar se pare ca are cel mai mare oras vechi din Europa! Si asta spune multe. M-am plimbat ore in sir pe stradute in sus si in jos, am intrat in imensa Catedrala a orasului, am trecut prin fata Muzeului KGB (care releva tot chinul ocupatiei sovietice) si am lasat pe alta data Palatul Marilor Duci ai Lituaniei. Daca te uiti acum pe harta, Lituania este mica, dar candva, prin secolele XIII – XV, Lituania era ditamai imperiul care se intindea de la Baltica la Marea Neagra, avand granita cu nou-nascuta Moldova (exista niste informatii, contestate insa, precum ca unul dintre voievozii Moldovei de secol XIV a fost lituanian).
Riga este capitala economica a regiunii si, desi Letonia este un pic mai mica decat Lituania, se pare ca traieste mai bine. De altfel, in momentul in care am iesit din micul, dar cochetul aeroport din Riga, am avut un acut sentiment de Scandinavia J. Parca eram in Suedia. Nu stiu de ce, cred ca felul in care aratau trotuarele, cerul, cladirile alea simple gen Ikea… Nu stiam prea multe despre oras, citisem ceva in viteza in avion. De fapt, la Riga am fost in tranzit, veneam din St. Petersburg si mai aveam o jumatate de zi pana la avionul de Bucuresti. Si am descoperit ca Riga este Capitala Art Nouveau a Europei – are cea mai mare concentratie de cladiri art nouveau. Si, intr-adevar, aproape fiecare cladire este o opera de arta. Unele sunt ironice – unul dintre simbolurile orasului este statuia unei pisici calare pe o cladire. Si aici exista un mare muzeu dedicat victimelor ocupatiei ruse. Din pacate, l-am ratat si pe asta, dar am mers cu gura cascata pe strazi. Da, am intrat si in centrul vechi, exista si asa ceva, destul de limitat (nici nu pot compara cu Vilnius), cu zona pietonala, bere rece si multe magazine de chihlimbar. Si am plecat fiind convins ca trebuie sa revin candva.
Talinn, in schimb, m-a facut sa ma simt ca in basmele cu Hansel si Gretel. Este un oras de poveste si am simtit ca pasesc intr-un basm din momentul in care am traversat soseaua ce trece pe langa feribot. Este genial… casele despre care zici ca sunt facute din turta dulce, strazile inguste si vag intortocheate si atmosfera medievala pusa la cale de toti cei care lucreaza in centrul vechi. Da, este ca un parc tematic medieval, dar este unul minunat… In care te simti teleportat in timp. Toate lumea iti zambeste, rade, pana si fetele imbracate in calai care faceau reclama la nu stiu ce Muzeu al Torturii radeau cu gura pana la urechi cand isi dadeau jos masca de calau. Exista si un mic deal de unde poti sa admiri panorama acestui oras de poveste, iar aici am descoperit un job necunoscut in alta parte – „consultantul de vederi” – fete si baieti tineri si draguti iti recomandau ce vederi sa cumperi. Ma rog, asta era in 2010, deja cam trecuse moda vederilor, nu stiu daca or mai exista si acum… sau s-or fi metamorfozat in „consultanti de magneti”?
St. Petersburgul este ultima metropola baltica de neratat. Nu mai e capitala, dar a fost vreo doua secole si nu a fost capitala vreunui ducatel mic, ci a ditamai Imperiului Rus. Asa ca tone intregi de aur si miliarde de ruble au fost varsate aici, pe malurile Nevei, pentru a construi visul lui Petru cel Mare, orasul european al unei Rusii, mai degraba, asiatice decat europene.
Aici nu vei gasi casute si ulite intortocheate si pline de romantism, ci totul este la o scara enorma. Riga si Talinnul par niste biete machete pe langa palatele imense si catedralele marete ale St. Petersburgului. Nu, nu sunt urate, dimpotriva, joci insa intr-o alta liga. In liga in care se construieste cat pentru un imperiu, nu pentru un ducat. Aici se afla unul dintre cele mai complete muzee de arta ale lumii, Ermitajul (deh, tarii rusi erau mari colectionari de arta), dar si biserici spectaculoase. Aici nu vei gasi prea multe biserici din acelea colorate, cu turle ca niste turbane cum este Sf. Vasile din Moscova), este doar una construita in memoria tarului Alexandru al II-lea, ucis intr-un atentat fix pe locul unde se afla biserica, ci mai degraba catedrale construite in stil european. De altfel, orasul imi sugereaza mult mai mult Europa Centrala, in genul Budapestei sau al Pragai, si mai putin imensul spatiu rus. De aceea, St. Petersburg este foarte admirat in Rusia… pur si simplu, este un oras exotic :).
Daca ajungeti la St. Petersburg, nu ratati marile complexuri de palate de langa oras – de la Petrodvaret si Tsarskoe Selo (deh, tarii rusi nu s-au multumit cu o resedinta de vara la tara, in genul Versailles pentru francezi sau Schonbrunn pentru habsburgi, au construit doua… si, evident, incredibil de inzorzonate. Nu ratati celebra camera de chihlimbar, este apoteoza artei chihlimbarului pe care o veti descoperi peste tot in zona baltica… dar apoteoza este camera de chihlimbar construita in secolul al XVIII-lea de catre mesterii prusaci, pierduta in mod enigmatic in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial (se pare ca a ars totusi in castelul din Konigsberg, distrus de Armata Rosie la asaltul asupra capitalei Prusiei Rasaritene). Camera de chihlimbar a fost reconstruita dupa razboi de catre sovietici, iar finalizarea ei a fost posibila doar cu sponsorizarea companiei germane Ruhrgas…
Cand sa mergi in zona baltica
Simplu – vara. Vara, ziua este lunga, foarte lunga, este soare, este cald (da, poti merge in pantaloni scurti si cu tricou), iar in Talinn sau St. Petersburg poti avea parte si de „nopti albe”. Iarna, este cam frig, iar ziua, foarte scurta… eu, unul, prefer cerul albastru si caldura. Evident, ia-ti si ceva de rece… chiar si in mijlocul verii, poti avea parte de ploi reci, aici, in nord.
Cum ajungi acolo
Cu o combinatie de companii aeriene. Cauta cele mai bune oferte. Nu exista zboruri directe intre Romania si cele patru orase mentionate.
Excursie organizata
Daca te gandesti sa pleci intr-un tur organizat, vezi ca exista acum o oferta Last Minute de la J’Info Tours. Si chiar este last minute, plecarea e pe 6 iulie, iar oferta este de 599 de euro + taxe (pe site, scrie 699 de euro, dar, de fapt, pretul este 599 de euro!). Cititi mai multe despre oferta aici.
Imagini Baltica
La pas, prin Vilnius
si orasul sau vechi
Catedrala din Vilnius
Pisica letona 🙂
Art Nouveau in capitala letona
Istoria se invata pe strazile Rigai
Talinn – orasul din basme
Consultant de vederi 🙂
Wilhelm Tell varianta estona 🙂
Talinn vazut de sus
Biserca in stil rusesc din St. Petersburg
In rest – aduce cu Europa Centrala
Petru cel Mare – fondatorul orasului
Palatul de la Petrodvaret
Mai degraba decat Vilnius care este tare departe de marea Baltica, as pune Gdansk, Polonia. Vilnius este intr-adevar capitala, dar nu as numi-o metropola la Baltica. Parerea mea 🙂
Sankt Petersburg este minunat, mie de abia mi-au ajuns 6 zile sa vad orasul si atractiile din apropiere, Petrodvoret si Tsarskoe Selo. Palatele si muzeele sunt pur si simplu fabuloase…
Tallin este mititel, 2-3 zile sunt suficiente ptr a il vizita. Iar ptr Riga si Vilnius max 1 zi ar fi de ajuns.
Am văzut cele trei Țări Baltice în iulie 2014 și am prins cursă cu Air Baltic la Riga la 209 euro, 2 persoane, gratis acum mi se pare. Din Tallin am mers cu ferry și am văzut o zi Helsinki. O zi nu este suficientă nici pentru Riga (am văzut și Jurmala), nici pentru Vilnius ( am văzut și Trakai). Am stat 3 nopți în Riga, 2 nopți în Vilnius și 3 nopți în Tallin. Sunt minunate toate trei și se merită văzute la pachet pentru că poți face și deosebiri între ele. Distanțele între capitale sunt mici și le-am parcurs cu autocarul în condiții foarte bune. Am prins o vreme superbă și zile lungi, tot să vizitezi și să faci poze…..