Acum cateva saptamani, am aruncat o intrebare pe Facebook intr-o doara… care este tara unde este cel mai dificil de obtinut viza pentru romani. Am ramas surprins ca am primit zeci de raspunsuri de la foarte multa lume si discutia a devenit chiar interesanta. Asa ca m-am gandit ca ar fi de interes sa scriu un post special pe tema asta. Am scris, la un moment dat, cateva articole (extrem de populare, judecand dupa numarul de comentarii) despre tarile pentru care iti trebuie vize sau nu si, dupa discutia asta pe Facebook, m-am gandit ca poate un articol despre tarile care acorda cel mai greu viza ar fi de interes.
Eu am umplut opt pasapoarte cu stampile si vize. M-am batut cu ambasadele inca din vremea studentiei si am zeci de povesti, unele mai haioase, altele mai putin haioase, dar nu acesta este obiectul articolului. Le voi povesti candva. Pot sa va spun ca singurii magari care nu mi-au dat viza au fost cei de la Ambasada Italiei de la Haga, in 1992 (pe vremea aceea, eram rezident olandez), asa ca m-am strecurat in Italia fara sa fiu vazut, cu o viza de doua zile, si am stat o luna, asa, de-al naibii, si cei de la Ambasada Finlandei de la Bucuresti, in 1997, cand am decis sa boicotez produsele finlandeze si, ca urmare a acestui boicot, Nokia a dat faliment. Nu am cumparat niciodata vreun Nokia si asta s-a vazut in prabusirea mandrei si ingamfatei companii finlandeze. Pe acestea nu le-am primit. Dar sa vedem care au fost cele mai dificile vize pd care cu chiu, cu vai, le-am primit intr-un final.
Pe locul 1 – de departe, Statele Unite ale Americii. ANAF-ul sau mai stiu eu ce institutii birocratice despre care toata lumea se plange ca iti cer o tona de documente ar fi invidioase sa stie cu ce geamantane de dosare si documente m-am dus la Ambasada SUA. Pana la urma, interviul a fost rezonabil, OK, stiu ca au sunat si la birou sa verifice daca intr-adevar lucrez la Procter & Gamble, ma rog, fix ca la Securitate, si, intr-un final, incredibil, mi-au dat viza pe zece ani. Asta se intampla in 2003, viza a expirat in 2013, dar de atunci am evitat cu grija sa am de-a trece pe teritoriul SUA. Noroc ca din ce in ce mai multe companii aeriene europene zboara direct spre destinatii central- si latino-americane, asa ca acum nu mai este realmente obligatoriu sa tranzitez prin SUA. Iar despre viza, exista atatea si atatea tari care isi doresc ca strainii sa faca turism la ele acasa si renunta la viza sau o dau on-arrival incat nici nu mi-a mai trecut prin minte sa cer o alta viza. Feedbackul pe care l-am primit este ca acum procesul s-a simplificat, dar, orisicum, vizele se acorda pe criterii subiective si habar n-ai daca ti-o vor da sau nu… Evident, refuzul vine fara vreo explicatie.
Pe locul al 2-lea – Etiopia. Da, pentru Etiopia avem nevoie de viza. Si nu ar fi fost chiar asa de problematic daca am fi avut o ambasada la Bucuresti… Ambasada Etiopiei in Romania era la Viena si, in perioada in care voiam sa iau viza, tocmai se inchisese, asa ca nimeni, nici de la ministerul de externe etiopian, nici de la Ambasada Romaniei la Addis Ababa (noi de ce om mai tine o ambasada in Etiopia?) nu stia de unde se poate lua viza pentru romani. Slava Domnului, patronul agentiei de turism etiopiene care ne-a asigurat turul prin aceasta tara incredibila avea o ruda la Ambasada Etiopiei la Roma, asa ca am trimis la Roma. Acolo, ne-au dat viza, dar a fost circ cu curierul, care habar n-avea unde e ambasada (nu numai firmele de curierat romanesti sunt un dezastru, nu stiti ce e in Italia!), in fine, cu chiu si vai, si costuri ridicate, am obtinut si viza. Dar eforturile au meritat cu varf si indesat! Etiopia este incredibila.
Pe locul al 3-lea – Belarus. Lucram in Ucraina, la Kiev, si, la un moment dat, am zis sa ma duc sa vad si Belarusul. Era la doi pasi de Kiev, nu fusesem niciodata, am inteles ca tara a ramas incremenita in timp (asa e, Minskul este un “back to USSR”), asa ca voiam sa merg sa vad si eu ce si cum. Am sunat la Ambasada Belarusului la Bucuresti si mi-au zis ca au nevoie de o serie de documente, dar si de o invitatie de la un hotel. Cand am primit lista de hoteluri care pot sa-ti dea invitatie, cel mai ieftin costa 175 de dolari pe noapte, asa ca brusc nu m-a mai interesat o vizita in Belarus. Dar, dupa cateva zile, mi-a venit o idee. Am sunat sa intreb de viza de tranzit. Asa ca am aflat ca pot primi o viza de tranzit de o zi fara invitatie, fara documente. M-au intrebat daca am viza Rusiei (se asteptau sa merg in Rusia). Am zis ca nu, plec din Kiev spre Vilnius, Lituania, tara aflata in Europa. Aha. Si chiar asta am facut. Am luat o viza de tranzit, seara am plecat cu vagon de dormit din Kiev, dimineata, devreme, m-am trezit in Minsk. L-am vizitat cam toata ziua si spre seara am sarit intr-un tren spre Vilnius.
Alte experiente neplacute, dar fara sa le pun pe lista de tari “dificile de a lua viza” au fost la ambasadele Thailandei si Indiei de la Bucuresti. Pentru ca acum nu mai trebuie sa iti faci nervi pe la ambasade neprietenoase, pur si simplu aplici on-line.
Ambasada Thailandei are acolo o tanti Nina sau ceva similar care pare nemuritoare, indiferent de cate regimuri se schimba la Bangkok, si care este principalul inamic al turismului in Thailanda. Tara zambetelor se prezinta in Romania potentialului turist roman cu persoana cea mai lipsita de zambet de pe meleagurile mioritice al carei principal obiectiv este sa apare Regatul Thailandei de prea multi turisti romani. O fi platita de Malaysia, de Filipine sau de Vietnam, nu stiu, dar, in cazul meu, tanti Nina a avut un succes deplin… Desi iubesc Thailanda, e o tara care imi place de mor, timp de sapte ani am evitat-o cu gratie, vizitand, in schimb, cam toate tarile de pe langa (doar Taiwanul l-am ratat). Evident, din momentul in care Thailanda a introdus visa-on-arrival, am revenit instant in Regat, iar in cateva randuri fie mi-a luat viza o agentie de turism, fie m-au ajutat prietenii de la TAT. Dar feedbackul constant pe care l-am primit de la cititori este ca doamna Nina este la fel de eficienta in a descuraja turismul in Thailanda. Acum, celor care vor sa se duca in Thailanda le dau doua sfaturi – fie sa stea doar doua saptamani si apoi sa se duca sa vada Laosul, Cambogia, Malaysia si alte locuri absolut superbe, dar care fie nu cer viza, fie o obtin on-arrival pe o luna, fie sa se duca si sa-si ia o viza mai lunga de la ambasada Thailandei de la Kuala Lumpur sau Phnom Penh. Sa-si inceapa turul sud-est asiatic cu Malaysia si sa-si ia o viza de pe acolo.
La Ambasada Indiei, nu ma pot plange ca nu mi-au dat vize sau ca mi-au cerut un camion de documente, ca la ambasada thailandeza. Pur si simplu, interviurile de acolo au fost neplacute… In engleza latrata a consulilor de acolo, cam toti mi-au reprosat ce dracu’ caut in tara lor. Pana la urma, l-am cautat pe necuratul in tara lor si intre timp nu mai e nevoie sa mai treci pe la Consulatul Indiei la Bucuresti, viza se obtine on-line. E drept, sistemul a devenit operational la doi ani dupa ce trebuia sa fie gata, are sincope, dar, cel putin, merge cum-necum… Si iata inca o tara care a trecut pe lista celor care isi doresc turisti romani la ele acasa.
Bazandu-ma pe feedbackurile si pe povestile de pe Facebook, cel mai dificil de procurat vize se pare ca este pentru urmatoarele:
Africa de Sud – si eu am impresia ca autoritatile turistice ale tarii se bat cap in cap cu cele emitente de vize. Autoritatile turistice fac tot soiul de campanii de promovare de-a dreptul inovative, subliniind frumusetile cu adevarat incredibile ale acestei tari si incercand sa minimizeze impactul negativ al criminalitatii halucinante din aceasta tara, in timp ce ministerul de externe isi doreste cat mai putina bataie de cap si cat mai putini turisti. Inteleg ca au nevoie de o tona de documente, iar perioada de asteptare a unei vize este de trei saptamani, existand cica si o propunere ca sa se prelungeasca la doua luni. Daca vreti sa vedeti zebre si lei, faceti-va un bine… Duceti-va mai degraba in Tanzania (unde nu ai nevoie de viza) sau in Kenya (unde iei visa-on-line, dar si visa-on-arrival).
Australia – e o tara in care n-am fost niciodata si pentru care nici nu m-am interesat vreodata de ce si cum. Dar feedbackurile de pe Facebook au fost un pic contradictorii… Stiu ca se aplica on-line, dar daca unii cititori mi-au spus ca au luat viza rapid, iar altii s-au plans ca au avut nevoie de tone de documente si ca raspundeau din ani in Paste, ce mai poti intelege? Cei care ati fost in Australia, ce experienta ati avut ?
Arabia Saudita – da, unii dintre voi ati spus ca e greu de luat viza de Saudi. Nu e greu absolut deloc, e imposibil! Arabia Saudita nu are viza turistica in portofoliul de viza pentru ca nu exista turism in Arabia Saudita. Principalele situri sunt interzise la vizita chiar si daca intri in tara (Mecca sau cel de-al doilea oras nabateean, un soi de Petra), iar singurele vize sunt cele de Hajj (daca esti musulman si cu recomandare de la muftiu), de lucru (daca te angajezi la vreo firma din Arabia Saudita), de business (daca ai afaceri cu vreo firma saudita si iti trimite invitatie) sau de studii (daca vrei sa-ti aprofundezi cunostintele de Koran). Banuiesc ca nu prea departe.
Rusia – personal, am fost de cateva ori in Rusia si niciodata n-am avut vreo problema. E drept, aveam nevoie de o invitatie de la vreo agentie de turism ruseasca sau hotel si intotdeauna s-a rezolvat rapid. Eu prefer sa iau invitatie de la o agentie de turism pentru ca astfel poti sa vizitezi mai multe locuri. Un hotel iti va da invitatie doar strict pentru datele in care stai la ei, iar viza vei primi fix pe aceleasi date. Daca vrei sa mergi, de exemplu, in Moscova, St. Petersburg si Kazan, ti-ar trebui trei invitatii de la trei hoteluri. Daca o primesti de la o agentie de turism, o iei pe toata perioada. Revenind la feedbackuri, mai multa lume s-a plans ca e dificil de luat viza ruseasca. Da, e un obstacol ca iti trebuie o invitatie, dar nu e chiar asa de greu de obtinut, iar la consulat totul merge relax.
Romania – sistemul de acordare a vizelor este de asa natura incat sa impiedice vizitarea Romaniei de catre turisti din tari mari emitente de turisti care, de obicei, sparg sume zdravene de bani. Si ma refer aici la China, India, Rusia sau Iran. E drept, s-a introdus facilitatea ca strainii din tari carora le cerem vize si au viza Schengen sau a altor tari non-Schengen din UE (inclusiv Bulgaria, o tara interesata in a atrage turisti) sa poata intra si in Romania, dar mai e mult pana departe. Ca si in Africa de Sud, turismul vrea una, externele si internele vor altceva… Penibil.
Libia, Siria, Yemen, Pakistan, Afghanistan, Sudanul de Sud – tarile aflate in razboi nu prea dau vize si, daca le dau, trebuie sa le arati numeroase dovezi ca acolo are grija cineva de tine. Chiar si cu mana pe mitraliera.
Tari la care te-ai astepta ca e imposibil de luat viza, dar de fapt e extrem de simplu – Coreea de Nord si Turkmenistan. E foarte simplu de a merge in Coreea de Nord. Acolo nu poti calatori independent, trebuie sa mergi permanent cu ghizi si tururile se fac doar prin agentii. Cele cateva agentii care trimit turisti in Coreea de Nord, gen Koryo Tours sau Young Pioneers, iti rezolva usor si fara bataie de cap viza. Singurul document “exotic” de care ai nevoie este o adeverinta de la doctorul de familie ca nu ai SIDA. Sa inteleg ca guvernul nord-coreean se asteapta ca supusele sau supusii lui se vor degrada in asa hal sa faca sex cu straini? Hm.
Turkmenistanul – la fel, nu poti vizita tara decat daca mergi printr-o agentie de turism, iar viza e simplu de luat. Poti sa obtii o viza de tranzit fara agentie, fara invitatie, dar trebuie sa ai in pasaport deja vizele de Iran si Uzbekistan (care nu poate fi luata decat de la Kiev sau Istanbul, pentru ca uzbecii nu au ambasada la Bucuresti).
Cam astea sunt tarile a caror viza este dificil de obtinut. Dar sa termin pe un ton optimist… In ultimele doua decenii, din ce in ce mai multe tari si-au dat seama ca facilitarea turismului international le aduce avantaje, asa ca multe tari au ridicat restrictiile… Iar in cazul Romaniei, ai carei cetateni acum 20 de ani nu puteau calatori fara vize decat in Bulgaria, Turcia, Ungaria si in alte cateva tari, schimbarile au fost spectaculoase. Doar in ultimii cativa ani, nu mai avem nevoie de viza pentru Emiratele Arabe Unite, Taiwan sau Armenia, s-a introdus visa-on-line pentru India, visa-on-arrival pentru Iran, Uzbekistan, Thailanda, Nagorno-Karabakh sau Indonezia. Lumea e din ce in ce mai deschisa. Trebuie doar sa ne sfaraie calcaiele si sa mergem.
Daca mai aveti povesti, sfaturi, recomandari, pareri, va rog sa le spuneti aici la comentarii. Sunt sigur ca vor fi de ajutor pentru multi.
te contrazic in cazul rusiei. e un pic birocratic dar merge usor. eu am facut rezervare pentru 3 zile (in 2015) la un hostel din moscova dar am cerut si primit invitatie pe 3 saptamani, exact cat am vrut. la fel si viza, am primit-o pe 3 saptamani si am mers pana departe in est la irkutsk si ulan-ude… de cand cu sanctiunile au inceput si ei sa vrea mai multi turisti si sunt mai relaxati… 😉 singura chestiune mai „exotica” ar fi ca vor sa platesti taxa de viza doar cash, la o banca ing…
intre timp inteleg ca au inventat si un intermediar ce faciliteaza si mai mult procesul…
În 2014 eu am rezolvat cu viza de Rusia pe 5 zile cu o firma online, ei ocupandu-se si de invitatia de la hotel. Le-am trimis pasaportul cu formularul prin posta si m-a costat puțin peste 100 euro incluzând aici si costul de la ambasada care era de vreo 80 euro parca. În 2 săptămâni am avut viza și am primit și mail de fiecare data când au depus cererea la ambasada, când au ridicat pașaportul și când l-au depus la posta. Am vizitat Moscova și St Petersburg fără probleme
Nici eu nu am avut mari probleme cu rusii, dar mai multa lume de pe FB s-a plans. De aceea i-am adaugat.
Viza de Belarus are aceleași cerințe ca și cea de Rusia. Sunt anumite agenții de turism care vând invitații (trebuie să le specifici itinerariul). În plus, de exemplu, pe perioada campionatului mondial de hochei pe gheață din Minsk au permis accesul fără viză dacă achiziționai un bilet la un meci (unele bilete erau mai ieftine decât taxa de viză). Poate mai găzduiesc și alte evenimente unde mai au nevoie de oameni.
Am fost in Belarus, acum trei saptamani, cu o viza de tranzit si masina personala. Am obtinut foarte usor viza, iar domnul consul a fost foarte prietenos si ne-a ajutat (uitasem asigurarea masinii acasa).
Un amic care a fost de curand in India (s-a intors luna trecuta) mi-a spus ca pt India trebuie sa mergi la ambasada in Bucuresti ca sa iti iei viza.
Deci pana la urma cum e?
E online sau nu?
Stie cineva?
E on-line
eu am avut o experienta neplacuta cu rusii, dar trebuie sa recunosc – a fost greseala mea si poate si a celor de la S7 Airlines. Grup de 5 persoane. Moscova-Beijing cu trenul, viza cu o singura intrare, rezolvate fara probleme la ambasada din Bucuresti. La intoarcere – Beijing-Chisinau cu S7, 2 escale (Irkutsk si Moscova). La aeroport – ne pare rau, nu puteti urca in avion. Al doilea zbor (Irkutsk-Moscova) este un zbor intern, aveti nevoie de viza de tranzit. OOOpppsss! Am dat-o rau. Noroc ca doi dintre noi aveam si pasapoarte moldovenesti si ne-au lasat sa plecam. Ceilalti 3 si-au prelungit „sejurul” cu vreo 3 zile in Beijing, si-au rezolvat viza, reprogramat biletele si au ajuns cu bine.
Ii condam un pic si pe cei de la S7 pentru ca puteau sa te atentioneze pe site ca ai nevoie de viza in momentul rezervarii.
Nu ai de ce sa condamni compania aeriana, e obligatia pasagerului sa verifice conditiile de calatorie inainte sa achizitioneze biletul.
daca ajungeti in Baltika pe la Helsinki, Tallinn puteti vizita St. Petersburg si Rusia fara viza pana la 72 ore. Luati cruise ship de noapte, din ala cu duty free, baruri, restaurante, cinema, cabaret, disco etc.. St. Peter Line . Acum vreo 3 ani am prins cu 120euro dus-intors cabina de 4 (!!) (o noapte dus plus una intors), plus 25 euro de pers. „cel mai ieftin pachet turistic” – transportul din port in oras si retur. Fara viza de Rusia pt. 72 ore se poate si cu trenul de noapte Helsinki – St. P. http://anastasia.stpeterline.com/en/Prices/Specialoffer.aspx
Corect, am auzit ca in Pete poti intra fara viza in anumite conditii, dar doar in St. Petersburg.
in 72 ore ai timp si de Moscova …sunt care au fost si au povestit pe tripadvisor
viza pentru Etiopia se poate lua de la Geneva:”Permanent mission of Ethiopia in Geneva” cu multa asteptare si $ sau din…aeroport contra 30$/30 zile;
Viza de Australia am luat-o destul de usor. Am aplicat online pentru toata familia 2 adulti si 2 copii. La copii am primit-o in aceasi zi, dupa cateva zile mi-au cerut un extras de cont si o adeverinta de concediu + salariu pentru mine si sotie. Viza sotiei a sosit in scurt timp la mine au spus ca nu au primit actele trimise prin email. Am refacut tot procesul si s-a rezolvat. Viza e gratis si cred ca mi-au dat-o pe un an. Era prin 2013
George, ce tip de viza ai luat te rog
In Thailanda anul trecut am luat visa on arrival si dupa cateva zile am decis sa dau o fuga în Cambodgia. La întoarcere în Thailanda n-am știut ca viza pe care o luasem initial nu mai este valabila pentru a intra din nou și m-am trezit pe aeroport în Bangkok ca trebuie sa aplic din nou și evident sa plătesc din nou. Culmea a fost ca nu aveam cash de ajuns și nu acceptau plata cu cardul asa ca a trebuit sa astept vreo 2 ore un reprezentant al companiei cu care am zburat sa vina sa ma însoțească dincolo de security, la un ATM din interiorul aeroportului
Buna, eu am obtinut recent viza de SUA si cred ca s-a simplificat mult procedura, dar mie mi s-a parut un proces mai rapid si mai smooth decat cel de la viza de Canada. Pentru SUA am aplicat online si m-am prezentat la ambasada la data si ora stabilite pentru interviu doar cu formularul printat si pasaportul. Aveam la mine si pasaportul cel vechi (cu alte vize / stampile in el), dar nu a fost necesar. Interivul a durat maxim 5 minute, cu intrebari normale si generale: de ce vreti viza, cu cine calatoriti, in ce scop, cu ce va ocupati… Si din cate am vazut, cam astea erau intrebarile pentru toti. Daca totul este transparent si nu ai un trecut dubios :P, sigur iei viza. Raspunsul se da pe loc. La Canada in schimb, am dus un dosar plin de documente si am asteptat circa doua saptamani pana s-a intors pasaportul la centrul de vize. Abia atunci am stiut daca am primit sau nu viza.
Poate sunt de folos informatiile unora dintre cititori, sa nu-si mai faca atatea griji pentru vize, in special pentru cea de SUA 🙂
Eu am avut probleme cu visa pentru Vietnam. Am platit si primit invitatia online, dar pe aeroport mi s-a spus ca nu e valabila 🙁 Dupa telefoane si insistente s-a rezolvat, dar a fost neplacut.
India a fost ok prin ambasada. Thailanda s-a rezolvat cu visa on arrival -chiar si doua intrari pe sejur. Aspect neplacut: am luat o coada de 3h si chiar verifica minutios toate documentele, inclusiv adresa hotelului.
Pentru State a fost simplu. Cerut programare urgenta, proces lean, totul super organizat. Interviu placut, eficient..dar, eu venit ca o floricica fara dovada contractului cu angajatorul meu. Zero documente. Am pus un zambet larg, mi-am exprimat increderea in capacitatea de verificare a autoritatilor americane si m-am simtit norocoasa ca mi-au dat viza pe 10 ani. Raspuns pe loc. Am plecat intr-o saptamana. 🙂
Am comentat si pe FB, dar scriu si aici poate foloseste cuiva informatiile. Viza pt Australia se ia greu. Am aplicat prin octombrie 2015, ni s-au cerut un morman de acte, traduse in engleza (chestia asta ne-a costat vreo 600-700 lei pt 2 persoane) si a durat o luna si jumatate pana am primit raspunsul. Inteleg, din ce scrie pe site-ul lor, ca se straduiesc sa solutioneze 75% din cererile de viza in decurs de o luna, dar se pare ca noi am fost in celalalt procentaj 🙂 Viza pentru State mi s-a parut mai usor de luat, chiar daca necesita un drum in capitala. Macar afli pe loc daca ai luat-o sau nu. Atata timp cat le arati ca ai de ce sa te intorci (ex. ai casa, job, ceva bani in cont, chestii normale de altfel) e ok.
Stii ceva de cum se ajunge in Buthan? Citisem ca iti trebuie invitatie..sau ceva de genul
Doar printr-o agentie. Ei iti vor aranja viza, biletul de avion si tot programul acolo – ghid, cazare, mancare, transport, intrari.
Remarca despre Nokia cred ca este foarte subiectiva si foarte neadevarata. Probabil ai avut probleme personale cu Nokia si de aici ura pe care o exprimi. in plus, Nokia nu a dat faliment. Opinia
Mea despre Nokia este total opusa.
In primul rand, cred ca ar fi trebuit precizat ca este vorba de vize de calatorie si nu de munca (corect? sau ne referim la ambele?). Apoi – majoritatea comentariilor sunt experiente personale, deci subiective. Si este normal, vizele (chiar si de travel) se obtin pe baza profilului/dosarului fiecaruia si concluziile trase in urma experientei vor fi automat influentate de cat de usor ai obtinut aceasta viza. Mi-ar placea un articol care sa generalizele acest subiect si sa fie mai documentat (vazusem undeva recent o clasificare a pasapoartelor, ceva de genul daca esti detinator de X pasaport, in cate tari ai acces fara viza…). Oricum, subiectul este foarte interesant!
Viza de Australia? Vroiam sa mergem de Craciun-Revelion si am aplicat din vara pentru ea (online), dupa ce luasem biletele. Eu si sotia am aplicat separat pentru ca asa trebuia. Mie mi-au cerut 2-3 documente, ei 10. Bataie mare de cap cu traduceri etc. Am obtinut-o dupa aprox. 3 luni de la aplicare, cu 2-3 luni inainte de plecare. Cand am ajuns in Australia, la immigration ea a trecut instant, pe mine m-au luat la intrebari amanuntite timp de 10-15 min. A doua oara cand am fost cu business pe aceeiasi viza (permitea turism si business scurt) am trecut instant de immigration.
Eu acum am un challenge cu Africa de Sud. Anul trecut mi-am luat viza in 5 zile, anul asta a durat 2 saptamani si acum vor sa aplic personal in tara de resedinta, dar cum eu nu mai dau prin Romania in urmatoarele 6 luni am o problema, viza fiind valabila doar 3 luni.
articol foarte tare. Zi-mi o chestie, de curiozitate. De ce nu te atrage Australia?
Nu stiu. Niciodata nu a ajuns pe lista A 🙂
buna Cezar
in perioada 27 octombrie – 6 noiembrie vrem sa plecam undeva mai departe cu fata noastra de 9 ani.stiu ca e tarziu pentru bilete avion mai ieftine, dar asta e…
ma gandesc la hong kong, dar nu stiu cu ce sa il cuplez.
ma gandisem la beijing fara viza, dar inteleg ca nu pot intra sau pleca din/spre hong kong fiind tot in china…sau poate sa oprim in dubai…sunt in impas…ma intereseaza sa fie si undeva sigur, fiind cu copilul…te rog, ceva idei? sau alta destinatie?
Sigur cu mici exceptii (gen Siria, Yemen, Israel, Pakistan, etc) este cam peste tot. Poti sa combini cu o Japonie eventual. Sau Dubai daca tii neaparat, dar Japonia mi se pare mult mai interesanta.
Viza de Kyrgyzstan se poate obtine la Ambasada Kazahstanului in Bucuresti, surpriza a venit la aterizare pe aeroportul din Bishkek cand oficialii de acolo habar nu aveau ca Rep. Kazahstan ofera vize pentru tara lor. Ca sa fiu si mai clar, ti se da o viza de Kazahstan pe care se aplica o simpla stampila The Kyrgyz Republic,si pe care cei de la frontiera nu o cunosc… A trebuit sa le explic 30 de minute la ghiseu sa imi permita intrarea…
Buna Imperatore,
Mi-am programat 20 de zile in nordul Tailandei si trebuie sa merg la ambasada pentru viza. Nu prea vreau sa am de-a face cu tante Nina si am prins informația de la tine cu TAT. Exista vreo procedura, cum se face daca as încerca sa primesc Visa prin TAT? Poți sa imi dai mai multe amănunte? Mulțumesc
Nu, TAT nu se implica in vize, m-au ajutat ca am avut un proiect de blog impreuna acum vreo 2 – 3 ani.
Ave Cezar,
Mi-am dorit enorm sa vizitez Thailanda si pentru februarie 2017 am luat biletele. Excursia se desfasoara pe parcursul a trei saptamani, cu aterizare in Bangkok si deplasare cu avionul (bilete achizionate) spre Chiang Mai si Chiang Rai (5 zile), zbor spre insule (bilete achizitionate) si cazare (13 zile), dupa care intorcere in Bangkok (4 zile). As dori sa te intreb ce solutie imi recomanzi pentru obtinerea vizei pentru ca nu as vrea sa am de-a face cu doamna Nina. La o alta ambasada din vreo tara straina nu pot sa ajung, sa dau fuga in vreo tara vecina (Cambodgia, Laos sau Myanmar) mai greu pentru ca as fi in partea sudica a Thailandei… As prefera ca ultima soluite sa fie ambasada din Romania cu d-na Nina. De la ambasada se obtine greu?
Multmuesc.
Hmmm… nu prea stiu, trebuie sa o iei de la ambasada in cazul asta.
Salut. De ce nu incerci o iesire in Cambodgia (Angkor Wat) si atunci „spargi” sejurul in 2, nu mai sari de 15 zile si iei 2 visa on Arival pe aeroport la fecare intrare. Pana la urma sa nu o mai demonizam in asa hal pe dna Nina, e nasoala, dar daca ai bilete de avion si cazari aranjate (si pe mail) o iei fara probleme. Eu am avut probeleme cu ea ca vroiam o viza cu 2 intrari si nu aveam bilet de iesire din Thailanda, asa ca ma luat biletul de prima iesire si s-a rezolvat.
Nici în Kuala Lumpur nu se obține viza ușor, ambasada de acolo e mai mult pentru malaezieni, nu-ți oferă decât viză de tranzit și pentru ea mi-au cerut scrisori traduse de la bancă și de la locul de muncă. În schimb, la consulatul din George Town (Penang) e super ok, anul trecut se elibera în următoarea zi lucrătoare.
La capitolul vize mai greu de obtinut ar fi Azerbaijan. In primavara asta am facut un tur in Armenia, Georgia si Azerbaijan. Voiam sa luam trenul Tblisi Baku si retur. asa ca ne-am prezentat la ambasada Azerbaijanului pt viza cu bilet de intrare in zona in Yerevan si iesire din Tblisi, asa ca am fost refuzati si ni s-a cerut biletul de tren care nu poate fi luat pe net, asa ca a trebuit sa luam avion Tblisi Baku si retur, ne-am intors la ambasada si am luat viza. La capitolul greu de intrat as pune Liban unde am stat 3 ore in aeroport pentru ca nu raspundea receptionerul hotelului la tel sa confirme cazarile vamesului (asta dupa ce in hartiuta de la imigrari am scris la sotie ca profesie medic si au crezut ca venim sa ajutam refugiati). Israel la fel 2-3 ore in aeroport pentru interviu cum unde si de ce pentru ca aveam pasapoarte noi noute, refacute si pt ca cele vechi expirau dar si prezenta stampilelor de Iran LIban Iordania Egipt, numai tari vecine si „prietene”
Din experienta personala cu vize, consulate, ambasade si interviuri, viza de Australia mi s-a parut cea mai inutil de complicat de obtinut. Cum au mentionat si altii, depinde de cum ti-e norocul si cheful functionarului care iti citeste dosarul depus online. Eu am vrut sa merg impreuna cu sotia si am aplicat amandoi online. Am primit amandoi vizele, eu dupa 3 luni si ea dupa 7 luni. Ambele valabile 1 an. Intre timp, am renuntat sa mai mergem si ne-am dus in Asia de SE. Ce e foarte frustrant la Australia este ca nu poti sti nici un moment in ce stagiu sunt cu viza ta, iar ca sa afli informatii trebuie sa suni un numar unic cu suprataxa aflat in Tasmania. Macar pentru Canada si SUA stii cam cand iti vine viza si preselectia elimina mult din cazurile de refuz.
Si, da, Africa de Sud nu incurajeaza turismul. A trebuit sa merg de 2 ori intr-un an si de fiecare data a trebuit sa merg la un interviu inutil in care m-au intrebat daca nu vreau sa emigrez la ei (domeniu de munca cautat) ca in final sa imi dea viza single entry pe doar 3 luni. Sincer, mi s-a parut ca e un mod de a face niste bani din taxe. Cum am impresia ca e si cu viza de Romania.
India, horror… Revin, dupa ce ne tragem usor sufletul.
Buna ziua d/nul Cezar,am vazut ca v/ati planificat anul viitor o excursie in Maagascar.Noi plecam in noiembrie,ce stiti de acordarea vizei,ce urmeaza sa vizitati ,cu ce intentionati sa va deplasati !?Ne/ar ajuta enorm informatile pe care ,cu siguranta,deja le detineti .MULTUMESC
Viza se obtine on-arrival pe aeroport si e valabila 30 zile. Viza este gratuita. Mai e pana atunci, dar cel mai probabil, voi zbura cu Air France via Paris.
Salut, stie cineva cum se ia viza pentru mozambic
Visa on arrival, de pe aeroporturile: Beira (BEW), Nampula (APL), Maputo (MPM), Pemba (POL), Tete (TET) and Vilankulo (VNX) pt maxim 30 zile.
Multumesc mult
viza pentru Etiopia se ia( oct 2015) din aeroport contra 30$/1luna; asa ca eu care am cerut-o la consulatul de la Geneva si m-a costat cu tot cu telefoane 120$, am luat plasa.
Doar daca ai o invitatie din partea Organizatiei Unitatii Africane.
Cum ramine cu Eritreea si Guineea Ecuatoriala?
Viza de Australia?? Horror!!! Cer incredibil de multe documente, unele total inutile, altele foarte greu de obtinut in Romania (de ex. official tax records pentru ultimii 2 ani). Si daca mai esti actionar in vreo firma, dubleaza toate actele personale cu actele firmei. Pe langa Australia, viza de SUA (pe care am obtinut-o super rapid si eficient) este o plimbare in parc. Am facut prostia sa cumparam biletele de avion inainte…daca nu primim viza, le modificam spre Noua Zeelanda.
Revin cu update. Dupa transmiterea documentelor solicitate (doar ce am putut obtine), am primit viza la o zi.
Hello, please can someone help me, I don’t know how to get a visa for someone from Saudi Arabia, what documents do I need, what do I need to do, I want a girl to come, yes, I don’t know how to get a visa, please, I thank you. ok.
Ce nationalitate are ?