Intr-o tara plina cu orase care mai de care mai asaltate de turisti, Hanovra a intrat zdravan pe o nisa pe care straluceste – nisa marilor targuri de tehnologie fie ca e vorba de cele industriale, fie de cele de IT. De fapt, multi spun ca ora exacta in IT se da la Hanovra, iar targul CeBIT care are loc, in general, primavara (prin martie) este cel mai mare targ de IT din lume, de multe ori, aici anuntandu-se premiere si chiar revolutii in domeniul tehnologiei informatiilor si comunicatiilor. Anul acesta, Franta si Marea Britanie au anuntat ca vor sa puna la punct tehnologia 5G pentru a lua fata Coreei de Sud. Nu stiu daca o vor face, dar ce e cert, daca ai o pasiune in IT, e musai sa te alaturi celor peste 200.000 de vizitatori anuali de la CeBIT Hanovra. Ei bine, eu am ajuns la Hanovra in septembrie, si nu in martie, nu sunt un homo technicus si am descoperit ca Hanovra nu inseamna doar targuri si expozitii, ci mult mai mult.
Desi nu iti vine in minte ca fiind o victima traumatizata a celui de-al doilea razboi mondial, am citit undeva ca Hanovra a fost cel mai distrus oras al Germaniei in 1945. Nu mai putin de 90% dintre cladirile orasului erau nelocuibile, asa ca dupa incetarea ostilitatilor, locuitorii s-au apucat sa-si reconstruiasca orasul. Nu au avut timpul si disponibilitatea sa il restaureze, asa ca Hanovra este in mare parte un oras nou, dar, evident, principalele monumente ale orasului au fost refacute in cateva decenii asa cum erau inainte de razboi.
Monumentul fundamental al orasului este impozanta Primarie construita la inceputul secolului al XX-lea (a fost inaugurata in 1913 dupa 12 ani de constructie) si arata ca un palat cu un dom impresionant. A fost, de altfel, primul obiectiv important al orasului pe care l-am vazut. Am avut noroc ca hotelul in care am stat – Mercure Hannover City se afla fix vizavi de parcul in care se afla Primaria… apropo, localnicii ii zic „Primaria Noua” intrucat exista si o „Primarie Veche” in centrul orasului vechi si care a jucat acest rol de secole. In prima seara, dupa ce am prins apusul de soare in fata primariei, ne-am plimbat un pic prin vasta zona pietonala comerciala din Hanovra (se pare ca e cea mai mare din Germania) si apoi am luat cina intr-un restaurant numit Sky Bar de unde am putut admira panorama orasului la apus si dupa-aceea, apoi, noaptea. Si cu ocazia asta, desi Hanovra este un oras industrial unde se afla, de asemenea, numeroase firme de tot felul, nu are decat cateva blocuri inalte ca in Frankfurt, dimpotriva, orasul nu s-a dezvoltat prea mult in inaltime, ci mai degraba in lungime si latime.
A doua zi, dimineata, primul loc pe care urma sa-l vedem a fost Primaria… Dupa ce cu o noapte inainte am inconjurat intregul lac din fata cladirii pentru a prinde cel mai bun unghi (in parc era insa intuneric bezna, niciun bec cat de chior si am dat si peste o sesiune de fotografie topless a unor fete), acum urma sa intram in interior. Am intrat primul grup (deh, exista avantaje cand esti invitat de statul federal) si ne-am dus direct la lift. Liftul de la Primarie este faimos prin faptul ca se catara pe acoperis, tras pe o cremaliera care, la un moment dat, ia o curba! Da, e probabil singurul lift in curba cu care am urcat. Si functioneaza de acum 100 de ani (desi cladirea a primit in plin numeroase bombe, se pare ca liftul a scapat).
De sus, de pe cupola, se vede practic tot orasul… de la centru pietonal, jos, cladiri mici, din mijlocul carora rasareau cupolele bisericilor pana la imensul parc Eilenriede care, la cele 640 hectare ale sale, este cel mai mare parc din Europa. Acolo era o mlastina care a fost desecata si transformata in parc, facand din Hanovra unul dintre cele mai „verzi” orase din Europa. Verzi de la padure, sa ma intelegeti ;).
Dupa ce am coborat din cupola, am vizitat si imensa Sala a Primariei unde se afla mai multe machete la care am stat minute in sir pentru a intelege distrugerile razboiului – o macheta reda Hanovra din anul 1939 (o cladire neagra – nu mai exista in 1939, fusese sinagoga orasului care a fost demolata in 1938), apoi ruinele Hanovrei din anul 1945 (sincer, am incercat sa identific o cladire care sa para intreaga, nu am gasit) si apoi Hanovra de azi. Impresionant.
Apoi, am luat Hanovra la pas de-a lungul unei linii rosii vopsite pe asfalt care te duce la toate cladirile remarcabile ale orasului, linie care se desfasoara pe kilometri intregi. Dar, mai intai, am trecut pe langa fostul hotel Intercontinental, foarte bine pozitionat chiar vizavi de Primarie care, intre timp, a devenit centru pentru refugiatii din Orientul Apropiat. Hanovra a fost unul dintre primele orase germane care au primit refugiati (au fost adusi cu o cursa speciala aeriana din Beirut, Liban) si care continua sa gazduiasca mii de sirieni si irakieni alungati de razboi. Unii dintre ei si-au deschis afaceri si se asteapta sa fie principalul motor de crestere economica a orasului in urmatorul deceniu.
Dupa cum am vazut la Primarie, centrul vechi a fost facut praf si pulbere de bombardamentele aliate. A fost reconstruit, astazi nu mai vezi nicio urma, dar centrul e modern. Intr-un colt al lui, sunt cateva cladiri vechi cu arhitectura traditionala, dar sunt mai mult un soi de „photo stop” de unde sa-ti cumperi ceva suveniruri. In schimb, mult mai interesanta mi s-a parut pe fostele ziduri de aparare ale orasului piata de vechituri. „Are un aer frantuzesc”, ne-a zis ghidul, asa ca am inspirat zdravan in piept, sperand sa dau de miros de croissante, si nu de carnati J. Nu, nu mirosea a croissante, dar se pare ca piata de vechituri a fost deschisa candva prin anii ‘70 atunci cand niste studenti din Hanovra au vizitat Parisul (pe atunci, era o calatorie memorabila pentru multi germani) si au descoperit pietele de vechituri si pe bukinisti. Au revenit la Hanovra si au propus Primariei sa deschida ceva similar. Simandicosilor consilieri si administratori ai urbei nu le-a picat prea bine, dar nici nu voiau sa le taie elanul, asa ca au aprobat deschiderea pietei duminica la ora 7:00, mizand pe faptul ca studentii nu se vor trezi la ora aceea pentru nimic in lume dupa o noapte de petreceri. Ghinion, s-au trezit si piata continua sa existe si in ziua de azi pe malurile raului Leine… asa ca daca esti pasionat de lucruri retro, acela e locul in care sa te duci (si e deschis tot weekendul, eu am fost sambata).
Pentru o masa ieftina, trebuie sa te duci la piata, in MarktHalle, unde, pe langa diversele magazine alimentare, poti sa cumperi si ceva sa mananci pe loc. Cand am ajuns acolo, era arhiplin, si nu pentru ca foarte economii nemti venisera sa isi faca piata, ci pentru ca la pranz urma sa se desfasoare un meci de senzatie: Hannover vs. Hamburg St. Pauli (echipa faimoasa care a fost sau probabil mai este sponsorizata de bordelurile din Hamburg). Piata era plina de suporteri flamanzi si setosi de bere la 11 dimineata. Meciul avea loc pe la ora pranzului, fiindca se juca in liga a doua a Bundesligii, dar si asa, erau mult mai multi suporteri decat la orice meci din Liga intai a Romaniei… e drept, ambele echipe au bugete mai mari decat orice club din Romania, iar Germania (si nu Anglia!) are cel mai mare numar de pasionati inscrisi in fan cluburi oficiale ale echipelor de fotbal! De altfel, tot orasul era intesat de forte de ordine pentru a evita incidentele, mai ales in zona garii dupa meci, cand suporterii din Hamburg plecau spre casa (Hannover a batut cu 2-0, goluri marcate in ultimul sfert de ora, asa ca era normal ca sustinatorii echipei Hamburg sa fie catraniti si nervosi).
In fine, dupa ce ne-am plimbat mai mult prin centru, a venit momentul sa luam tramvaiul si sa mergem la gradinile Herrenhausen, votate in 2015 ca fiind cele mai frumoase gradini din Europa (intr-o Europa unde exista si Versailles si Schonbrun si Valea Loarei si Alhambra). Acestea sunt gradinile castelului Herrenhausen, castel care a fost complet distrus in al doilea razboi mondial din greseala. Familia regala a Marii Britanii este de origine hanovreza (o buna perioada de timp, Marea Britanie si Hanovra au fost unificate pana in 1837 cand pe tronul Marii Britanii s-a urcat regina Victoria, iar legea hanovreza nu permitea urcarea pe tron a unei femei, asa ca cele doua state s-au despartit) si au cerut in mod explicit guvernului sa nu bombardeze palatul de unde provenea dinastia britanica, dar RAF-ul l-a bombardat din greseala. Palatul a fost reconstruit recent si redeschis in 2013 si cu cateva luni inainte a gazduit o intalnire la varf intre liderii SUA, Germaniei, Frantei, Italiei si Marii Britanii, gradina fiind apreciata de insusi Barack Obama.
Dar inainte de a intra in gradina, am luat masa intr-un restaurant elegant (cum altfel ar putea fi in aceasta proprietate regala?). Mai intai, am intrat intr-un pavilion cu o nebunie de culori si apoi m-am pierdut in gradina. Si, da, nu stiu daca este cea mai frumoasa, dar pentru un iubitor de flori si natura, este minunata. Din pacate, nu am prins cea mai buna vreme, erau nori negri, a mai si plouat un pic pe alocuri, iar atunci cand vizitezi o astfel de gradina, este obligatoriu ca soarele sa straluceasca pe cer. In plus, da, am fost la sfarsit de septembrie, cand vegetatia se pregateste de hibernare. Sunt insa absolut convins ca primavara si vara este un paradis! Am petrecut mai multe ore totusi in gradina (ceilalti au taiat-o la shopping in oras) si am ajuns si la Marea Fantana – un jet urias de apa care se ridica pana la 80 de metri atunci cand nu bate vantul. Fantana exista din 1719 cand a fost construita la sugestia lui Leibniz, iar in 1721, batea pana la 35 metri, facand-o cea mai inalta din Europa din acele timpuri. Acum nu e cea mai inalta (cred ca Jet d’Eau din Geneva, care bate la 140 metri, este cea mai inalta), dar fara indoiala este extrem de spectaculoasa.
Am revenit in centru unde strazile pietonale erau parca luate de asalt… era sambata dupa-amiaza, toate magazinele erau deschise, ce vreme mai buna aveai pentru o partida de shopping ? Dar am sarit peste shopping… vorba aceea, shopping avem si la Bucuresti J.
Imagini Hanovra
Apus de soare la Primaria Noua
Nunta in Hanovra
Unde obiceiul spune sa dai drumul la zeci de baloane
Se lasa noaptea peste Hanovra
Si se umplu incet incet restaurantele
Toaleta barbatilor din Sky Bar este deosebita 🙂
Am dat un tur de noapte pe la Primarie
Hanovra, orasul artificiilor
Cam asa arata liftul in curba care te duce pe acoperisul primariei
Hanovra vazuta de sus
Si Hanovra are un Oktoberfest. Tocmai se deschisese
Sala mare a primariei
Hanovra din 1939
Si ruinele din 1945
Fostul hotel Intercontinental, actualmente, centru de refugiati
Statuia femeii care a venit sa vanda mancare la cateva zile dupa incetarea razboiului
Piata arhiplina cu suporteri sambata de dimineata
Piata de vechituri
„Rezervatia” de arhitectura a Hanovrei
La restaurantul regal
Intrarea in gradina … foarte faina 🙂
Nou reconstruitul palat regal
Orangerie
La pas, prin cea mai frumoasa gradina a Europei
Fantana asta tasneste zdravan !
Zona comerciala centrala este arhiplina
O alta cladire clasica reconstruita – Opera
dar si gara
Aici am luat ultima cina
Cina cea de taina 🙂
Nu puteam sa nu mai arunc o privire pe la Primarie. Prea e frumoasa 🙂
La revedere, Hanovra… in vreo 2 ore, ajung la Frankfurt 🙂
Lift „in curba”, care intersecteaza chiar si culoarul pe care se circula este si la Facultatea de Stiinte din Budapesta, ELTE, Eotvos Lorand!
Cladirea Primariei a supravietuit pentru ca nemtii in timpul bombardamentelor acopereau noaptea lacul, ca pilotii englezi sa nu poata localiza cladirea.
A fost si ea busita rau… vezi poza cu macheta.
Dealtfel Celle, la 45km de Hannovra are un castel care a ramas intact dupa razboi. Asta cu acoperirea lacului apare si in filme din perioada razboiului, si scrie si pe Wikipedia :
„During World War II the lake was covered up with canvasses and fake landscapes created on floating islands created, in an attempt to confuse Allied bomber pilots of their whereabouts during air raids on Hanover.”
https://en.wikipedia.org/wiki/Maschsee
As vrea sa ajung si eu in Celle dar nu inteleg la sistemul lor de trasport, daca vreau sa iau un card de o zi ce tip am nevoie. Din cate vad Celle este in „AR2” deci asta inteleg ca depaseste cele trei zone.
Ma poate ajuta cineva cu o sugestie ce tichete am nevoie caci as alege si cazarea in Celle si as avea de facut cam 3 drumuri Hannovra-Celle.
Eu stiam exact opusul la ce povestesti tu (despre cererea expresa a casei regale de a nu bombarda castelul), si anume, ca Hannovra ar fi fost o tinta „speciala” si a fost bombardata in proportie de 90% deoarece casa regala (Windsor, ca si-a schimbat pana si denumirea, ca sa se dezica totalmente de relatia cu Germania) si armata britanica au vrut sa isi arate „muschii”. Iar Primaria si Castelul ar fi fost salvati si pentru ca se acoperea in fiecare noapte lacul, ca sa nu aibe pilotii puncte de reper la bombardare.