In ultimii 2 – 3 ani, am asistat la o explozie de rute ale celor trei mari companii low-cost sau hybrid din Romania – Blue, Wizz si Ryan. Au aparut rute din toate orasele tarii, iar Bucurestiul a inceput sa fie legat direct de zone foarte, foarte faine la preturi uneori de necrezut. Asa au aparut curse spre capitalele scandinave, spre Scotia, spre sudul Italiei, spre Dubai si Israel, spre Tenerife, spre multe destinatii care, pana acum, pareau de neatins din cauza preturilor. Recent, a fost anuntat si primul zbor low-cost spre Varsovia. Dar inca mai exista locuri foarte faine spre care companiile aeriene low-cost inca nu au deschis curse. Dar se poate ajunge cu companii low-cost din aeroporturi din tari vecine, iar pentru multi dintre voi orase ca Budapesta sau Belgrad sunt mai aproape decat Bucurestiul, asa ca m-am gandit sa fac un tur de orizont prin aeroporturile din jurul Romaniei sa vad ce destinatii faine puteti avea in vedere.
Budapesta
Numerosi romani din vestul tarii zboara din Budapesta pentru ca, geografic vorbind, sunt mai aproape de capitala Ungariei decat de cea a Romaniei. Budapesta a devenit mai accesibila si celor din sud, din Bucuresti si din zona, de cand Wizz Air a introdus zboruri low-cost Bucuresti – Budapesta. Dar sa vedem ce low-costuri zboara din Budapesta si ce destinatii faine sunt de luat in calcul.
Wizz Air:
Baku, capitala Azerbaijanului, este o destinatie in care ajungi foarte scump din Romania. Din cauza petrolului si a gazului, dar si a megalomaniei familiei domnitoare, Baku si-a schimbat fata in doar doua decenii si un pic de cand s-a prabusit URSS-ul… blocuri spectaculoase au fost construite, centrul istoric a fost restaurat, multe alte locuri de lux au fost deschise. Nu am fost la Baku, dar cei cativa care au fost acolo si mi-au povestit mi-au zis ca Baku este un mic Dubai caspic, ceva mai frumos si interesant.
Bergen (Norvegia) este capitala fjordurilor norvegiene, dar, de asemenea, un oras pitoresc si care merita vizitat (daca aveti noroc sa fie soare). Cursele Wizz vor debuta in 10 aprilie, asa ca daca vreti sa vedeti la anul incredibilele fiorduri norvegiene, luati aceasta ruta in considerare.
Fuerteventura si Lanzarote. Wizz-ul incepe sa opereze din noiembrie curse Bucuresti – Tenerife, dar daca vreti sa vedeti si alte insule din Canare, vedeti ca zboara din Budapesta in Fuerteventura si Lanzarote, celelalte insule importante din arhipelag. Ai astfel o optiune sa vezi mai multe insule din Canare, aterizand pe o insula si plecand din alta.
Kiev. Capitala Ucrainei este foarte frumoasa, chiar neasteptat de frumoasa. In plus, preturile au scazut mult; la inceputul anilor 2010, nu te puteai atinge de vreun hotel cat de cat decent. In mai, Kievul va gazdui Eurovision cand preturile vor creste mult, dar, in afara acestui eveniment, este un oras foarte fain si care merita vizitat. Iar razboiul e mult mai la est.
Kutaisi. Uf, de mult astept o ruta din Bucuresti in Georgia, o tara de care m-am indragostit. Tbilisi este unul dintre cele mai frumoase orase ale Europei (da, desi e la portile Asiei), Caucazul este incredibil, mancarea e geniala si totul este ieftin. Sa nu mentionez ca au si un litoral interesant la Batumi. Wizz nu aterizeaza la Tbilisi, ci pe un aeroport de mana a 24-a, dar asta conteaza mai putin. In patru ore esti la Tbilisi, in vreo doua pe litoral la Batumi si de langa Kutaisi incepe zona Svaneti, o regiune montana cu privelisti, dar si o civilizatie uimitoare.
Moscova. Ce sa va mai zic despre Moscova? Cred ca o stie toata lumea. Si merita vizitata.
Reykjavik. Islanda este pe val si pentru ca a devenit mult mai conectata cu restul Europei, iar cursa Budapesta – Reykjavik a deschis multe oportunitati calatorilor din Europa Centrala. La sfarsit de noiembrie, voi fi si eu in zborul acesta, asa ca o sa va povestesc despre Islanda la intoarcere.
Wizz mai are curse sezoniere spre Burgas, Corfu, Creta, Ibiza, Rhodos, Varna si Zakynthos.
Ryanair
Ryanair este al doilea mare operator low-cost care are o baza operationala la Budapesta, dar nu are rute la fel de interesante asa cum are Wizz. Adica zboara acolo unde zboara toata lumea. Dar am mai gasit niste destinatii de luat in considerare.
Gran Canaria. Daca Wizz zboara in Tenerife, Fuerteventura si Lanzarote, Ryanair zboara in Gran Canaria. Aveti, deci, acces spre toate insulele importante din Canare!
Ryanair mai are curse sezoniere spre Corfu, Eilat si Tampere.
Easyjet
Easyjet este cel mai mic operator low-cost din Budapesta si zboara rute clasice. Poate cea mai interesanta ruta este spre Amsterdam unde nu zboara nici Wizz, nici Ryanair.
Norwegian Air Shuttle
Norwegian are mai multe rute din Budapesta, dar singura care nu e deservita direct din Romania este Helsinki de unde poti ajunge dupa doua ore de mers cu ferry-ul pana la Talinn, incantatoarea capitala a Estoniei.
Belgrad
Wizz Air este singura companie aeriana low-cost care opereaza aici mai multe zboruri, probabil vor fi lasati in sfarsit sa isi deschida o baza. Opereaza insa zboruri spre destinatii care sunt acoperite si din Romania, inclusiv de pe aeroporturi din afara Bucurestiului.
Transavia, low-costul lui KLM va incepe la primavara sa opereze direct spre Amsterdam, dar este unica ruta din Belgrad a operatorului low-cost olandez.
Sofia
Cele doua mari companii low-cost din Bulgaria sunt Wizz Air si Ryanair, ambele avand baze in Sofia.
Wizz Air
Kutaisi – sincer, ii invidiez pe bulgari ca au curse spre Georgia. Dar daca Wizz a introdus cursa Sofia – Kutaisi, nu vad de ce sa nu o introduca in curand si de la Bucuresti, cel putin o data pe saptamana.
Ryanair are curse doar spre destinatii care sunt „acoperite” corespunzator si din Romania.
Chisinau
Fly One
Moldova are o companie low-cost care tocmai a inceput sa opereze anul acesta. Mare lucru nu stiu despre Fly One, nu pot sa va zic si daca va mai zbura o luna, un an sau pe termen mai lung, dar are curse spre Rusia unde nu prea exista zboruri low-cost din Romania. Fly One opereaza spre Moscova, St. Petersburg si Voronej.
Wizz Air are, de asemenea, o baza la Chisinau, dar zboara spre destinatii acoperite si din Romania.
Nu e chiar asa de usor sa ajungi la Budapesta cum pare….
Vineri am avut un zbor la Kutaisi si l-am pierdut, efectiv in fata mea s-a închis poarta.
Iar cursele București – Budapesta nu sunt chiar ieftine. Costa de trei ori mai mult decât cu autobuzul.
Paradoxal biletul buc-Sofia cu trenul costa dus-întors 260-290 lei, buc-bud costa doar dus 250 de lei…
Deci aparent e mai ieftin sa ajungi la Sofia decât la Budapesta.
Oricum, călătoriile cu schimbarea avioanelor sunt foarte obositoare si durează mult, ca trebuie sa iei in calcul si eventualele întârzieri, care mai nou toate sunt din motive tehnice si nu te despagubeste nimeni daca nu prinzi zborul următor.
Iar faptul ca Ryanair asteapta cu mai multa răbdare dupa pasagerii intarziati, e încă un argument contra wizz, asta pe lângă hartuirea calatorilor pt cativa mm in plus la marimea bagajului…
nu toata lumea porneste din bucuresti 🙂
Foarte tare, sper sa reusesc anul viitor sa vad Georgia si Islanda din BUD. Din Cluj faci aprox 6 ore pana la aeroport (cat timp totul merge normal la granita) si daca iti rezervi din timp parchezi chiar in curtea aeroportului o saptamana cu 15 euro 🙂
daca zbori din chisinau in sankt petersburg cu pasaport romanesc iti trebuie viza?
Pai tot cetatean roman esti, nu conteaza de unde vii. Daca iti iei si cetatenie moldoveneasca, nu ai nevoie de viza.
Din Belgrad poti ajunge, incepand cu luna mai 2017, la Friedrichshafen (avantajos pentru cei interesati de Liechtenstein). Ar mai fi Porto si Faro din Budapesta (pentru cei comozi, care nu tin sa revada Lisabona) si Goteborg din Belgrad/Budapesta.