Acum ceva timp, am primit un mail in care eram invitat intr-o localitate saseasca, numita Alma Vii. Hm… ce pisici o fi Alma Vii asta – a fost prima mea reactie? Asa ca l-am intrebat pe varul Google care, atotstiutor, cum e Domnia Sa, mi-a spus imediat. E un satulet sasesc undeva nu foarte departe de Medias. Tot varul Google mi-a spus ca exista o mare biserica intarita in sat (nu e nicio surpriza, cam fiecare sat sasesc are asa ceva), dar parea mult mai spectaculoasa aceasta, aducea cu cea din Viscri, construita pe un deal, dominand vechea asezare. Si cum am mai fost prin sasime anul trecut (dar nu pe aici, ci prin estul tarii sasilor, pe soseaua Brasov – Sighisoara), am acceptat cu cea mai mare placere. Si am gasit un weekend prin octombrie pentru a da o fuga pana la Alma Vii.
Comparatia cu Viscri cred ca este destul de nimerita. Nu numai ca biserica fortificata este in varful dealului ca si in Viscri, dar si aici se implica din ce in ce mai mult Fundatia Mihai Eminescu Trust, fundatie sprijinita de printul Charles, care pare sa vrea sa replice si la Alma Vii succesul revitalizarii satului Viscri… In primul rand, MET a achizitionat o veche casa saseasca, pe care a deschis-o circuitului turistic, casa in care, de altfel, am si dormit. MET a mai achizitionat o casa doi pasi mai sus de cea deja deschisa si, de asemenea, s-a implicat in restaurarea bisericii sasesti cu fonduri obtinute de la norvegieni. Pana acum, a fost refacuta zona de fortificatii (unde se afla si un mic muzeu) si urmeaza si biserica din mijlocul fortificatiilor.
Drumul de la Bucuresti pana la Alma Vii nu este prea scurt, asa ca merita sa mergi cel putin pentru un weekend prelungit – de trei sau, mai bine, de patru zile, pentru a avea timp sa te bucuri de frumusetea acestei zone care, uneori, pare sa nu fie afectata, niciun moment, de modernitate (il inteleg perfect pe Charles de ce iubeste aceasta regiune). Ai doua optiuni de a ajunge – fie pe Valea Prahovei, apoi Fagaras si, dupa Fagaras, din satul Voila, o cotesti la stanga spre Agnita si, mai departe, spre Alma Vii, fie pe Valea Oltului pana la Sibiu si, de acolo, o tai direct spre Agnita (drumul a fost modernizat recent si e super OK), si, apoi, la Alma Vii. Tot fac comparatii cu Viscri, dar drumul comunal care leaga Alma Vii de restul lumii este de calitate mult mai buna… soseaua spre Viscri zici ca a fost bombardata recent (sau poate printul o fi parjolit holdele, otravit fantanile, distrus drumurile pentru a limita fara succes hoardele nu de tatari, ci de turisti), pe cand cea care da spre Alma Vii este chiar ok… de pe soseaua Agnita – Medias, o iei de-a lungul unui palc de copaci foarte pitoresti si, dupa cativa kilometri, ajungi in sat. Esti, eventual, stresat? Te enerveaza traficul, claxoanele, poluarea?… Alma Vii este destinatia potrivita, pentru ca iti “va urla” linistea in urechi… cate o masina la o jumatate de ora, in rest, doar mugituri, cotcodaceli si, eventual, cate un magar suparat pe viata. In rest, o liniste magnifica si un aer precum cel dinainte de Revolutia industriala!
Am stat in casa Fundatiei MET la numarul 104. De fapt, asta ii este si numele, Alma Vii 104. Cheia se afla in vecini, la pensiunea Reveria, o pensiune foarte faina, deschisa de asemenea intr-o casa saseasca veche de o avocata din Cluj care a trait ani buni in Bucuresti si care a hotarat sa se mute in aceasta regiune zen. Este o casa autentica, parasita de sasii care au plecat in masa in Germania, in 1990, si inca parca i se aud urmele pasilor lui Johann sau Hans. Curtea plina de vita-de-vie relativ salbatica este lasata cam in paragina, dar casa este confortabila si, mai ales, autentica. Are doua camere – una mai mare care da, evident, la strada, si una de cealalta parte a unui mic holisor, unde se afla o lada pictata saseasca. Daca vrei sa te simti ca la bunica la tara, este locul ideal. Trebuie insa sa te duci fie vara, fie iarna, pentru ca, desi exista un sistem de incalzire centralizata, acesta nu functioneaza decat iarna si oricum ditamai casoiul trebuie incalzit cel putin 24 de ore inainte de a ajunge efectiv, pentru a fi cat de cat cald. Eu am incercat sa ma incalzesc cu soba aia traditionala pe baza de lemn, dar prima noapte, pana sa ma prind ce si cum (si sa ma prind ca trebuie sa ma scol la fiecare trei ore sa arunc cate o bucata de lemn pe foc), a fost un frig crancen. Inteleg ca si centrala e noua, asa ca probabil problema frigului se va rezolva.
Ce e de facut prin sat in afara de a dormi, a te odihni si a te bucura de preparatele culinare cu adevarat iesite din comun ale doamnei de la Pensiunea Reveria? Fara indoiala, este musai sa vizitezi biserica intarita. In mod normal, este ferecata de nadejde, dar trebuie sa intrebi de fata care are cheile si care locuieste la cateva case distanta (luati ca reper o fantana, casa e fix vis-a-vis), si care iti va deschide portile vechii cetati. Incepand cu vara lui 2017, vei putea dormi chiar in cetate, s-au amenajat cateva paturi in turnurile de aparare si cred ca va fi o experienta unica sa dormi aici, dar mai ai un pic de asteptat pana se iau toate autorizatiile. In cetate se afla si un minimuzeu care iti povesteste despre viata de demult de aici, despre etniile care traiau pe aceste meleaguri (acum, au ramas doar tiganii, din pacate nu mai traieste nici macar un sas de samanta), dar, evident, poti sa vizitezi si biserica inca nerestaurata, dar care pare neschimbata de secole.
Am folosit Alma Vii ca baza pentru a descoperi locuri noi de prin tara sasilor. Sighisoara nu este prea departe, dar nu m-am mai dus, am fost de prea multe ori (chiar cu trei saptamani inainte de vizita la Alma Vii) ca sa ma mai duc din nou, am preferat sa revad Biertanul si sa descopar Mediasul, in care nu fusesem niciodata, si biserica din Valea Viilor, aflata pe lista patrimoniului mondial UNESCO. De altfel, prin zona se afla nu mai putin de sapte biserici aflate pe lista patrimoniului UNESCO – daca nu le-ai vazut, le poti vedea pe toate: Biertan, Calnic, Darjiu, Prejmer, Saschiz, Valea Viilor si Viscri. Din pacate, dupa cum vedeti si in poze, am prins o vreme cam mohorata, dar va urez sa aveti parte de soare cand ajungeti pe aceste meleaguri, mai ales ca Mediasul este cunoscut sub numele de Cetatea Luminii. Adevarul este ca mi-as dori sa ajung la Medias sa-l vizitez in compania unui localnic cunoscator, intrucat acest oras, aflat, din pacate, in umbra mult mai cunoscutei Sighisoara, adaposteste niste locuri cu povesti exceptionale. Va recomand sa cititi aici articolul lui Vlad, care a vizitat Mediasul acum cativa ani si articolul lui m-a facut sa imi doresc sa ajung odata pe urmele lui in Cetatea Luminii.
Daca ajungeti la Alma Vii, eu zic nu doar sa mergeti lansat “punct ochit, punct lovit” la bisericile “celebre” UNESCO, dar si sa descoperiti ca aproape fiecare sat are cate o biserica spectaculoasa. Pur si simplu, daca vedeti una, opriti-va si admirati-o (de exemplu, cea din Mosna, comuna de care tine satul Alma Vii, are una dintre cele mai mari biserici fortificate din zona).
Daca esti pasionat de putin sport, Alma Vii se afla in centrul unor rute de facut pe jos sau pe bicicleta printre sate, peste dealuri, printr-o regiune de un pitoresc aparte. In casa am descoperit o brosura cu recomandari de carari de explorat si care va poate da niste idei excelente.
Pe drumul spre casa, spre Bucuresti, m-am gandit sa mai fac niste detoururi. Daca, la dus, am ales Valea Prahovei si m-am oprit la minunatul Palat Cantacuzino de la Busteni, la retur, m-am oprit sa vad palatul si gradina palatului Brukenthal de la Avrig (este palatul de vara al faimosului guvernator austriac al Transilvaniei, care ne-a lasat unul dintre cele mai laudate muzee de arta din Romania). Eu zic ca daca ajungeti vara prin zona, sa nu-l ratati, avea sarmul lui si in mijlocul toamnei, dar vara cred ca este un mic paradis. Am mai oprit la straniul palat de lut de pe Valea Zanelor, de langa Porumbacu de Sus… inca nedeschis, dar poate fi vizitat exteriorul (cu adevarat straniu, dar straniu de frumos, un soi de Gaudi de Romania) si merita cu prisosinta cei 5 lei pe care ii platiti. Dupa ce hotelul va fi inaugurat, nu stiu daca va mai putea fi vizitat, pentru ca mi se pare normal ca, daca ai platit o caruta de bani, nu o sa vrei ca mii de oameni sa treaca pe sub nasul tau si sa pozeze din orice unghi. Poate ca vor fi anumite ore de vizita, nu stiu, dar am dubii ca va mai fi fluxul de anul acesta.
Seara eram la Bucuresti. A fost un weekend fain si care mi-ar placea sa-l repet. Zona satelor cu biserici intarite sasesti este o zona magica, in care te poti incarca cu aer, cu zen, cu istorie, in care poti descoperi multe istorii nestiute, iar la capatul escapadei vei putea doar sa exclami – Romania e frumoasa!
Imagini Alma Vii si alte localitati sasesti
Pe drumul spre Ardeal, un popas la Castelul Cantacuzino din Busteni
Hopa, am ajuns in zona saseasca
Ciurda revine in sat
Pensiunea Alma Vii 104
Prin curte mai e de lucru
Buni de ice wine 😉
Holul casei traditionale sasesti
Cu mobila de rigoare
Cam asa arata camera principala de la Alma Vii 104
Soba
Arde focul, sa se faca jaratecul !
Pensiunea Reveria la doi pasi
Curtea Reveriei
Mic dejun
Cina
Si una din camerele de la Reveria
Linistitul sat Alma Vii
Cu casute colorate
La poalele dealurilor
Biserica fortificata Alma Vii, recent restaurata
De fapt, au fost restaurate doar fortificatiile, va urma si biserica
In fortificatii, s-a deschis un muzeu
Si de la vara, va fi un loc neobisnuit in care se va putea dormi
In interiorul secularei biserici
Biertan – pe lista patrimoniului UNESCO
Scarile ce duc la biserica
Satul Biertan
Biserica din Valea Viilor a implinit recent 709 ani !
Valea Viilor
Si in Valea Viilor, e un mic muzeu
In interiorul bisericii
Valea Viilor vazuta din turla bisericii
Medias – orasul luminii
Piata centrala – Piata Ferdinand I
Turnul Forkesch, recent restaurat
Biserica fortificata de la Mosna (Alma Vii tine de comuna Mosna din punct de vedere administrativ)
Plecarea din Alma Vii, Tot ploaie 🙁
La Avrig, insa, e soare
La palatul de vara a guvernatorului Brukenthal
Valea Zanelor – Palatul de lut de la Porumbacu de Sus
O pensiune de poveste – va fi gata la anul
Si o curte minunata
Cand mai treci la Alma treci si pe la Richis la cel mai bun vin din zona.ne gasesti la 140!!! Sau intreaba localnicii.
Sigur. Multumesc de invitatie, voi trece 🙂