Auzisem multe despre Dublin, pana cand am pus efectiv piciorul in capitala irlandeza. Multi imi spuneau ca e un soi de sat mare, altii ca e un loc genial pentru a bea pana cazi sub masa (dintr-un motiv foarte intemeiat, multi europeni ii vad pe irlandezi drept niste betivi incredibil de simpatici), dar nimeni nu mi-a spus ca orasul este cu adevarat pitoresc, imbinand arhitectura clasica britanica (ioi, ioi, stiu ca e o blasfemie) cu un aer relaxat, calm, zen, departe de atmosfera furibunda a Londrei. Ma rog, centrul Dublinului aduce, mai degraba, cu cele mai linistite cartiere londoneze, dar Dublinul are, parca, un pic din acea buna-dispozitie a irlandezului.
Daca este sa iei lista principalelor obiective turistice din Dublin, vezi ca e un mix curios de biserici si temple ale bauturii. Asa ca primul loc pe care l-am vizitat nu era nici pe lista de biserici, nici pe lista de bautura… era campusul studentesc Trinity College – o oaza de liniste si de arhitectura istorica. Este, de departe, o prestigioasa universitate din Irlanda si una dintre cele mai cunoscute din Europa. Nu cred ca am vizitat prea multe universitati pe unde am fost, dar asta chiar merita, pentru ca in campus gasesti o colectie impresionanta de cladiri istorice. A fost fondata, in 1592, de regina Angliei Elizabeth I, cu scopul ca tinerii irlandezi sa nu se mai duca la studii pe continent, unde sa se papistaseasca. Evident, nici Biserica Catolica nu a stat cu mainile in san si i-a excomunicat pe toti cei care doreau sa studieze la Trinity College, asta pana recent, pana, candva, in secolul XX. Cea mai buna idee este sa iei un tur ghidat de unul dintre studentii de la Trinity College. Pe langa informatiile pe care le vei primi, ghidul (sau ghidusa) este cu adevarat haios si afli multe detalii picante… de exemplu, unul dintre sefii lui Trinity College, George Salmon, s-a opus pana la moartea sa, in 1904, ca femeile sa poata studia in Trinity College… primele absolvente au terminat abia in 1904, iar statuia lui a fost plasata pe drumul spre fostul „dormitor al fetelor”.
Dar ce atrage cel mai mult la Trinity College este biblioteca universitatii, care e imposibil sa n-o compari, din momentul in care pasesti pe usa ei, cu biblioteca din mitica universitate Hogwarts din filmele cu Harry Potter. 250.000 de carti vechi sunt aliniate in Long Room, iar rafturile de lemn stravechi te fac sa te gandesti daca vei gasi chiar carti de magie prin aceste volume. Din pacate, nu le poti atinge, mai ales ca aici se gasesc si carti care au o varsta de mai bine de un mileniu!
Dupa porti de scoala, am luat-o pios pe drumul bisericilor. Dublin are cateva biserici monumentale. Cea mai mare, mama tuturor bisericilor din Irlanda, construita tocmai in 1030, nu apartine insa cultului dominant, catolic, ci „veneticei” Church of Ireland, biserica anglicana care l-a repudiat pe papa, impreuna cu Church of England, la ordinul regelui Henric al VIII-lea, suparat ca papa nu ii aproba divortul. La ordinul regelui, toti episcopii, exceptie facand doi, au decis despartirea de Roma, dar s-au trezit si episcopi fara preoti si credinciosi care au ales sa ramana catolici si credinciosi Romei. Cu timpul, Church of Ireland a mai crescut, a pus mana pe cele mai mari biserici din Irlanda (ciudat, nu? – intr-o tara predominant catolica), a devenit destul de nationalista (pe bisericile lui Church of Ireland se afla celebra cruce celta, draga irlandezilor, si unele slujbe au loc in limba irlandeza, de origine celta), dar continua sa fie minoritara si nu foarte bine vazuta. Pentru a vizita Christ Church Cathedral, trebuie sa platesti, la intrare fiind anuntat ca biata Church of Ireland o duce prost cu fondurile.
A doua biserica fundamentala a Dublinului este Catedrala Sfantului Patrick, incontestabilul patron spiritual al Irlandei (de ziua lui, sarbatorita in martie, au loc evenimente si party-uri in intreaga lume, unele de-a dreptul grandioase, cum e parada din New York, bunaoara). Se spune ca pe aici Sf. Patrick i-a aruncat pe celtii cei pagani intr-o balta, botezandu-i in masa. Desi poarta numele sfantului fundamental al Irlandei, nici aceasta biserica nu tine de cultul net majoritar al irlandezilor, catolic, ci tot de Church of Ireland.
Sa lasam insa cele sfinte la o parte si sa trecem la niste lucruri mai profane, dar infinit mai vesele. Dublin are ceea ce Bucurestiul numeste „Centrul Vechi”. In Dublin, poarta numele de Temple Bar – numele provine de la un pub pe care il gasesti acolo, dar care s-a extins la tot cartierul – plin de baruri, dar si de saloane de tatuaje… se pare ca, dupa ce bei prea mult, iti vine pofta de un tatuaj.
Daca te gandesti la Irlanda, probabil ca iti vor veni in minte numele a trei bauturi fundamentale, pe care le gasesti in toata lumea – Berea neagra Guinness, whisky-ul Jameson si crema de whisky Bailey’s. Bailey’s este cea mai noua inventie irlandeza (provine de prin anii 1970) si nu este produsa in Dublin, in schimb Guinness si Jameson sunt cei mai mandri „cetateni” ai capitalei irlandeze – si amandoi si-au transformat fabricile istorice in muzee care merita vizitate – nu neaparat pentru mostrele gratuite de la final sau pentru panorama din varful fabricii Guinness, cat mai ales pentru povestile extraordinare ale celor doua branduri si, de asemenea, pentru pasionatii de tehnica, sa afle cum se pot transforma niste nevinovate cereale in bauturi legendare – care, consumate in cantitati prea mari, te pot face KO.
Nu trebuie sa ratati nici monumentul iconic al Dublinului – un soi de ac ascutit, extrem de inalt, lung de vreo 120 de metri si numit, in mod poetic, Monumentul Luminii (sau Spire). Prajina asta metalica (cred ca e din aluminiu) se afla pe locul pe care pana in 1966 s-a aflat statuia trufasului amiral englez Nelson (o statuie in varful unei coloane, similara statuii lui Nelson din centrul Londrei), care a fost aruncata in aer de niste iubitori de frumos din Armata Republicana Irlandeza. Se intampla, candva, noaptea, cand orice irlandez serios tocmai iese bine aghezmuit din pub, dar cum zona respectiva era destul de famata si pustie la acea ora, explozia nu a ranit pe nimeni… iar faptasii nu au fost gasiti nici pana in ziua de azi, desi un fost militant republican a declarat la un post de radio, in anul 2000, ca el a fost printre cei care au carat explozivul in statuie.
Sa nu va prind insa ca va duceti la Dublin si ratati vreun spectacol de riverdance, dansul traditional irlandez, acel dans dracesc, care te cuprinde in mrejele lui si iti vine aproape sa dansezi si tu (desi trebuie sa fii un atlet aproape desavarsit!). Stiu, de obicei, pretul este cam piperat, dar asta e… bea si tu mai putine sticle de Guinness :).
Cand sa mergi la Dublin
Irlanda este cunoscuta drept insula verde, datorita ierbii de un verde crud pe care o poti vedea oricand ajungi acolo. Asta se datoreaza insa cantitatilor enorme de precipitatii, asa ca nu iti uita umbrela acasa, indiferent cand te duci. Evident, vara este cea mai draguta, ai sanse mai mari de soare si de pantaloni scurti. Iarna este neasteptat de blanda pentru cineva venit din Romania, dar ploua zdravan, iar soarele poate fi absent de pe cer zile in sir.
Cum ajungi acolo
Cu preturile astea la avioane, nu cred ca mai are sens sa te gandesti la autobuz sau la tren. Blue Air are zboruri directe din Bucuresti si Bacau spre Dublin (este una dintre cele mai vechi rute operate de Blue Air), iar din Iasi si Cluj-Napoca, cu conexiune garantata la Bucuresti (se zboara pe ruta interna Iasi sau Cluj-Napoca – Bucuresti si, mai departe, spre Dublin. Cum ziceam, conexiunea este garantata, iar bagajele sunt transferate in Bucuresti, le ridici direct la Dublin). Puteti cumpara bilete de pe site-ul Blue Air.
Unde dormi la Dublin
Eu am dormit intr-un hotel foarte fain si ieftin care, din pacate, s-a inchis (se pare ca un hotel bun nu poate supravietui prea mult cu preturi prea mici). Ca peste tot prin Europa Occidentala, sistemul Airbnb e in mare voga, poti gasi numeroase oferte bune. Daca vrei hotel sau hostel, incearca sa nu fie prea departe de centrul orasului (adica, Temple Bar). Nu sta insa fix langa Temple Bar, daca vrei sa dormi, noaptea.
Ce sa mananci la Dublin
Inghetata thailandeza, mancare irlandeza si bere italiana. STAI! Cred ca am baut prea mult Guinness… M-am incurcat. Voiam sa zic inghetata italiana, mancare thailandeza si bere irlandeza :).
Imagini Dublin
Am aterizat cu Blue Air la Dublin
Dublin cel pitoresc
Cam asa arata Dublinul
Welcome to Trinity College
Si in curtea interioara. Din pacate, nu era voie sa pozezi in biblioteca
Dublin Castle
Si principalele catedrale ale Dublinului
Crucea celtica
Dar sa trecem la cele lumesti
Cheers !
Panorama orasului vazuta din turnul berariei-muzeu Guiness
Celalalt obiectiv turistico-muzeal vesel al orasului – distileria Jameson
Pe alese
Originalul Temple Bar care a dat numele intregii zone
Dar evident, ai la dispozitie sute si mii de pub-uri
Relax in Dublin 🙂
Iar cand e soare (destul de rar, recunosc), toata lumea incearca sa savureze acele clipe rare
Acul-prajina zis si Monumentul Luminii
Si nu ratati un spectacol de …
Riverdance !
si sa nu uitam, Dublinul are unul din cele mai moderne aeroporturi din lume
Da, dar totusi nu l-as trece ca obiectiv turistic :)))
trebuie viza ptr. Dublin????