Principalele locuri de vizitat pe Valea Nilului

10. Sfinx, Cairo, Egipt. Valea Nilului

Egiptul a fost a doua tara extraeuropeana in care am calcat. De ce? Simplu, civilizatia Egiptului Antic este incredibila, este fascinanta. Egiptul faraonic a fost primul stat organizat dupa niste reguli stricte, cu o religie de stat, cu o monarhie puternica. A lasat in urma niste monumente absolut incredibile. Trebuie spus ca Egiptul m-a fascinat nu numai prin monumente, piramide, morminte si statui, ci si prin sistemul social, prin organizarea statala laica si religioasa in momentul in care, in cea mai mare parte a lumii, se locuia inca in colibe sau pesteri si cea mai avansata activitate era olaritul. In plus, nu trebuie uitate legaturile dintre daci si egipteni… Deceneu, mana dreapta si marele preot al lui Burebista, a trait, o perioada, in Egipt, unde, se pare, a invatat multe lucruri… pe vremea aceea, Egiptul depozita o buna parte din cunostintele omenirii.

In vechime, se spunea ca Egiptul este un dar al Nilului. Si iti dai seama cat de adevarata este vorba asta doar cand ajungi in Egipt. Fluviul este flancat aproape in permanenta de vegetatie luxurianta, de verde, de viata, iar Delta este izvorul de mancare al Egiptului. In consecinta, si metropolele Egiptului Antic, dar si ale celui contemporan se afla de-a lungul fluviului – Alexandria, Cairo, Luxor, Aswan… Eu am fost in ultimele trei, nu am fost in Alexandria, asa ca in articolul de astazi m-am gandit sa va prezint trei locuri peste care poate ati trece daca ati ajunge in Egipt…

 

Cairo este capitala Egiptului, este inima Egiptului, este, de asemenea, unul dintre cele mai haotice localitati prin care am calcat vreodata. Traficul se desfasoara dupa niste reguli greu de inteles de o minte europeana (desi se pare ca egiptenii sunt adaptati perfect), dar orasul exprima vitalitate si forta… este unul dintre acele orase care nu dorm niciodata… Evident, pentru oricine care ajunge in Cairo, prioritatea nr. 1 o reprezintă piramidele, dar acestea nu sunt singurele locuri care trebuie vazute… Deci…

  1. Orasul Islamic. Suna ciudat ca intr-o tara unde 90% din locuitori sunt musulmani sa existe o zona „islamica”, dar ea exista. Aici, se afla celebra moschee Al-Azhar, de unde se da ora exacta in islam pentru marea majoritate a sunitilor, aici se afla un bazar istoric (Khan el-Khalil) si, de asemenea, aici este, probabil, unicul loc in care am intrat in transa – la un spectacol de sufi dancing care are loc seara, de doua ori pe saptamana, intr-un centru cultural. In plus, in apropierea Al-Azhar se afla o moschee shiita – Al-Hussein, unul dintre locurile sfinte ale acestora.
  2. Citadela – construita in secolul al XII-lea de catre conducatorii musulmani ai Egiptului pentru a se apara impotriva cruciatilor care ocupasera Palestina si care urmareau si ocuparea Egiptului, a ramas timp de secole sediul conducatorilor Egiptului (fie independenti, fie guvernatori otomani). Dar Citadela este strans legata de numele lui Mohamed Ali, albanezul nascut in Kavala, actuala Grecie (unii cred ca este aroman, pentru ca, in perioada respectiva, Kavala era o localitate majoritar locuita de aromani, iar unul dintre bunici e din Corita, actualul Korce, in Albania), care este parintele Egiptului modern, transformand un Egipt otoman intr-un Egipt cvasiindependent. Aici, el i-a ucis pe mameluci, preluand controlul absolut al statului, si tot aici a construit moschei si palate. Nu ratati moscheea Al-Rifa’i, unde se afla ingropati membrii familiei regale egiptene, dar si ultimii doi sahi ai Iranului.
  3. City of Dead – este unul dintre cele mai cautate locuri din Cairo si, poate, in intreg Egiptul. Zeci de mii de oameni locuiesc virtual intr-un cimitir. Locuitorii bogati din Cairo au construit capele si morminte fastuoase pentru mortii lor (deh, or fi ei musulmani, dar traditia faraonica a ramas undeva in subconstient), iar acestea trebuiau pazite impotriva jefuitorilor. Asa ca au angajat paznici care s-au mutat cu familiile lor in cimitir… Si, din generatie in generatie, City of Dead a crescut, astazi adapostind nu mai putin de o jumatate de milion de locuitori care traiesc in cripte (abandonate sau inca, hai sa le zic, functionale), marea majoritate mutandu-se aici din motive economice, in ultima suta de ani. Inutil sa zic ca nu este exact locul unde sa te plimbi linistit, este, practic, o favela din… Cairo. De fiecare data, l-am vizitat in viteza din taxi… iar un taximetrist care stia bine zona m-a dus pe un deal de unde „am admirat” o parte a straniului cartier.

 

Luxor

Luxorul a fost capitala stralucitoare a marelui imperiu al faraonilor. In consecinta, in apropierea orasului modern se afla si celebra necropola a Egiptului Antic – Valea Regilor.

  1. Templul din Luxor (sau templul Karnak). Pare ciudat, dar, desi se afla fix in plin centrul orasului modern, exista turisti care trec pe langa el in graba, pentru a vizita mormantul lui Tutankhamon. Ei bine, templul din Luxor este, probabil, cel mai impresionant din tot Egiptul Antic si e obligatoriu de vizitat. De asemenea, nu ratati noaptea si celebrul sound & light show. Daca l-ati vazut pe cel de la Cairo de langa Piramide, sa nu il ratati nici pe acesta, ca este complet diferit. Daca la Piramide stai pe un scaun si urmaresti povestea piramidelor si luminatia ca la cinema, aici te plimbi printre coloane imense, iar voci si lumini apar din cele mai neasteptate locuri.
  2. Valea Regilor – toata lumea vrea sa intre in mormantul lui Tutankhamon, dar sa nu fiti dezamagiti – toate comorile sunt la Muzeul Egiptean din Cairo, iar mormantul ca atare nu e printre cele mai spectaculoase. Exista cateva zeci de morminte, dar cele mai frumoase sunt cele ale lui Ramses IV, Ramses IX si Ramses VI.
  3. Cu balonul peste Valea Regilor. Intotdeauna, o plimbare cu balonul este de neuitat, iar in mod special cea din Valea Regilor este, probabil, cea mai ieftina din lume – poti sa negociezi chiar si preturi de 50 – 60 de dolari. In Masai Mara, discutia incepe pe la 400 de dolari ;).

 

Aswan

Aici este Africa, Africa aceea neagra, Africa traditionala. Cei mai mulți locuitori sunt nubieni (adica, sudanezi), care sunt negri si sunt vazuti drept populatie inferioara de catre arabi. Marea majoritate a servitorilor, gunoierilor, deschizatorilor de usi si a celor care lustruiesc incaltarile in Cairo sunt nubieni. Dar sunt, probabil, si cei mai primitori si mai veseli locuitori ai Egiptului. Aici se afla cataractele Nilului, salvate din crearea Lacului Nasser, la mijlocul secolului trecut.

  1. Ia o barca si plimba-te pe Nil. Mai precis, o felucca traditionala… Asaza-te relaxat si pur si simplu admira vegetatia luxurianta a insulelor de pe Nil, si bucura-te de briza Nilului.
  2. Kitchener Island – unul dintre consulii-generali ai Marii Britanii in Egipt, lordul Kitchener a primit cadou o insulita lunga de 750 de metri aici, la Aswan. A transformat-o intr-un paradis de arbori exotici, multi adusi din Africa ecuatoriala sau India, creand o mica oaza de poveste in mijlocul Nilului.
  3. Barajul de la Aswan – este o minune a ingineriei. Te pasioneaza sau nu ingineria, nu conteaza – lucrarea este impresionanta si se potriveste perfect cu tara asta plina de piramide, temple ciclopice, morminte regale si coloane care se ridica la cer.

 

Cand sa te duci in Egipt

Vara este abuziv de cald. Primavara si toamna sunt cele mai bune anotimpuri, dar nici iarna nu e rau deloc. De fapt, in Cairo vor fi temperaturi mai mici – se poate ajunge si la 10 grade, dar in Luxor si Aswan, va fi de pantaloni scurti.

 

Tururi organizate

Tinand cont de situatia politica din Egipt, probabil cel mai bine este sa te alaturi unui tur organizat (desi, pana la lovitura de stat militara, era perfect safe sa mergi de capul tau). Paralela 45 are doua tururi la toamna (taman cand e temperatura perfecta), in septembrie si octombrie, vizitand atat orasele despre care v-am povestit mai sus, dar si alte cate locuri… se face croaziera pe Nil si, la final, puteti sa faceti baie in Marea Rosie cam pe cand in Romania va fi frig si ploaie… Afla mai multe informatii aici.

Viza Egipt

Viza de Egipt se obtine la sosirea pe aeroporturile egiptene, dar si la punctele de frontiera terestra si marina cu Israel, Iordania si Sudan. Granita cu Libia este inchisa.

Imagini Egipt

01. Al-Ahzar

Moscheea Al-Azhar

02. Bazar Cairo

Bazarul Khan el-Khalil

03. Moschee Cairo

Moschei in asa numita zona islamica

04. City of Dead

City of Dead

05. Mormant in curte

Cu mormant in curtea casei

06. Apus in Cairo

Apus de soare la City of Dead

07. Citadela

Moscheea construita de Mohamed Ali in stil turcesc pe Citadela

08. Intrare Citadela

Spre Citadela

09. Moscheea Al-Rifai

Moscheea Al-Rifai

Tripsta-logo
Categorii:
Egipt · Paralela 45

Comentarii

  • Madalin spune:

    La Multi Ani pe anul 2019 !
    Am o rezervare intr-un circuit in Egipt de Paste la Paralela 45 si nu stiu daca ar fi in siguranta sa mai merg dupa ultimul atentat de la piramide. Ma gandesc si la faptul ca in ziua de Paste este programata excursie in Cairo coptic la Biserica suspendata si cum majoritatea atentatelor vizeaza crestinii mi-e sa nu se intample ceva, desi sunt sanse sa nu se intample atat de repede dupa acesta de saptamana trecuta..ce parere aveti ?

    • Imperator spune:

      Inshallah. In locuri gen Israel sau Egipt orice se poate intampla, dar sa ne gandim ca milioane de turisti merg acolo si nu se intampla nimic. Ca idee, in 2016, in Egipt au fost 5,3 milioane turisti, iar in Israel 2,9 milioane.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest