De fiecare data cand cineva ma intreaba unde este locul care mi-a placut cel mai mult, raspund fara multe ezitari – Bali. Mi se pare locul de pe pamant cel mai apropiat de cum imi imaginez eu paradisul, un loc verde, plin de flori, de culoare, unde ritmul vietii nu este nici rapid, dar nici plictisitor de incet, unde oamenii traiesc in armonie cu zeii, oferindu-le flori si fructe si primesc un pamant roditor si o vreme calda.
Am fost de doua ori in Bali – in vara lui 2004 si apoi in vara lui 2009. Schimbarile erau notabile – mult mai multe motociclete pe strazi, circulatia devine un chin prin multe locuri, dar in schimb, templele, ceremoniile si florile erau aceleasi… peste tot flori de frangipani si terase verzi de orez.
Daca in 2004, imi stabilisem baza pe coasta, la Sanur si de acolo am vizitat insula, in 2009, am stabilit-o in Ubud, capitala culturala a insulei si cel de-al doilea mega-punct de interes pentru vizitatorii din zona… Daca cei care se duc in statiunile de la mare au un scop primordial de a sta la plaja si dansa in club, in Ubud vi mai mult pentru vizita, pentru cultura, pentru a simti mai bine insula. Din pacate, si Ubud-ul a devenit destul de commercial, circulatia motocicletelor este intensa, dar daca gasesti vreun guesthouse la ceva mai multi pasi de bulevardele principale, vei avea parte de linistea orezariilor. De asemenea, Ubud-ul este acum plin cu restaurante, baruri si cafenele pe care orice capitala europeana le-ar invidia, asa ca Ubud este poate unul din locurile in care poti sa experimentezi pentru prima oara Asia de Est, fara teama de vreun soc.
In Ubud, am sosit venind din Singapore. Am tras in pensiunea Sehati, despre care am povestit pe larg intr-un post de acum cateva luni, iar a doua zi am luat la pas orasul. In primul rand, cum m-am sculat de dimineata, am putut sa fiu martor la ceremoniile de dimineata cand in fata fiecarui hotel, restaurant, magazin sau internet café, sunt depuse ofrande – flori intr-un cosulet impletit din frunze de banan. Bali este tara florilor si fructelor, iar pamantul este extrem de roditor fiind pamant volcanic…
Luand-o la picior, in cateva minute, am ajuns in padurea maimutelor sau Sacred Monkey Forest Sanctuary… este probabil locul cel mai turistic din Ubud si se afla obligatoriu pe intinerariul tururilor care vin dinspre coasta… Asa ca cu cat ajungi mai devreme, cu atat mai bine, eviti hoardele bronzate de pe litoral. Balinezii sunt hindusi, iar regele maimutelor Hanuman l-a ajutat pe Rama in recuperarea sotiei sale Sita din mainile lui Ravana, asa ca maimutele sunt sacralizate in intreaga lume hindusa… Nu va asteptati la niste maimute prea evlavioase, dimpotriva… Sunt extrem de agresive si simt bananele sau orice altceva de mancare chiar daca ar fi camuflate in vreo geanta de plumb. Se bat intre ele si pasiunea lor cea mai mare este sa se suie in capul turistilor… in caz ca chiar ai probleme cu maimutele, conform indicatiilor de la intrarea in padure, trebuie sa ceri ajutorul unui “monkey expert” care se gasesc peste tot prin parc. Sa nu ma intelegeti gresit – nu e o experienta rea, locul este extrem de haios, trebuie doar sa nu le agiti prea mult si sa nu te bati cu ele pe banane !
In padure, gasesti si cateva temple traditionale balineze. In temple, se poate intra doar cu un soi de fusta (atat barbatii si femeile), asa ca primesti asa ceva la intrarea in templu, iar toti turistii nu rateaza ocazia de a se poza imbracati haios. Principalul templu din padure, Pura Dalem Agung are ca vedeta o statuie cu un monstru Rangda devorand copii… asa ca pe aici copiii neascultatori trebuie sa se teama.
Din padure, iesi inapoi pe Monkey Forest Road, o strada extrem de circulate fiind principala artera din oras… Aici gasesti tot ce vrei – restaurante, centre spa (Ubud e faimos si pentru spa !), librarii, magazine si multe magazine de arta… Arta este una dintre principalele ocupatii ale balinezilor… Un numar extrem de mare de insulari picteaza sau sculpteaza, asa ca aici s-au adunat de-a lungul timpului si multi alti artisti din strainatate, inspirati de frumusetea insulei, dar si de atmosfera artistica din Ubud… vei gasi numeroase galerii cu picture, sculpturi si multe alte manifestari artistice… De altfel si dansul este important pentru balinezi, acestia punand in scena seara de seara dansurile lor specifice – legong, barong, kecak, etc. De altfel, toti copiii de la cea mai frageda varsta trebuie sa invete miscarile incete si elegante ale legongului daca sunt fete sau cantatul sacadat al barongului….
In capul strazii, gasesti palatal regal. Poti vizita o parte din complexul regal, construit in cel mai pur stil balinez, fara sa fie excesiv de ornamental, desi inca aici locuieste familia regala. Pe langa, poti gasi cateva temple regale… In tot acest complex, seara au loc spectacole de dans care merita vazute – nu le poti scapa, peste tot sunt vanzatori ambulanti care vand bilete la toate spectacolele – programul este de asemenea anuntat saptamanal cu orele si locul unde acestea au loc.
Din Ubud, poti sa vizitezi si doua complexe religioase din apropiere. Poate cel mai spectaculos este Goa Gajah (Pestera Elefantului)… Punctul forte al complexului este o mica pestera in care intri prin gura unui monstru, inauntru fiind un simbolul falic al lui Shiva, dar si cel feminin, yoni, precum si o statuie a simpaticului zeu cu cap de elefant, Ganesh… Dar poate cea mai spectaculoasa panorama care o ai sunt fantanile alimentate cu apa din niste statui reprezentand femei bine dotate cu niste vase in mana… La intrare, racoreste-te cu niste suc de nuca de cocos, baut cu paiul direct din nuca de cocos, si exploreaza si zona din spatele templelor, prin orez…
Al doilea punct de interes din zona Ubud este Yeh Pulu, un alt loc sfant, probabil o manastire de secol XIV, redescoperita prin anii 20 de olandezi – vei vedea o fresca sculptata in piatra unei stanci, lunga de vreo 25 metri redand insa scene din viata de zi cu zi a balinezilor si nu povestea vreunei zeitati balineze.
In jurul Ubud-ului sunt numeroase sate de artisti… fiecare sat e specializat in ceva – unii sunt sate de sculptori, altii de olarii, altii de pictori sau de tesatori a batik-ului, imbracamintea traditionala din Bali si din restul insulelor din jur (mai ales Java, dar si Lombok). In caz ca aveti de gand sa faceti niste cumparaturi cu adevarat serioase, plimbati-va prin satele de langa Ubud – preturile sunt mai mici decat in foarte turisticul Ubud.
Seara, ce poate fi mai bun decat o mancare delicioasa, niste prajituri divine si un dans traditional ? Mai ales ca in zilele urmatoare, am mers prin insula, descoperind alte locuri frumoase din insula-paradis.
Ofrande
Un locuitor din Monkey Forest
Iata-l si pe monkey expert 🙂
Turista cu maimuta
Pura Dalem Agung
Rangda cel mancator de copii
Fructe si legume mai mult sau mai putin exotice
Dansurile le inveti din copilarie
Goa Gajah
O nuca de cocos refresanta
Intrarea in pestera elefantului
Flori si orez
Orezarii
Yeh Pulu
Yeh Pulu
Inapoi in Ubud – va e pofta de peste ?
Vreun tort ?
O prajitura ?
Cu burta plina, la spectacol de dansuri balineze
Hanuman, zeul maimuta
A picat la fix articolul! Multam! De pe 25 voi fi in bali pentru nu stiu cate zile…inca ma gandesc cate sa stau. Am rezervat momentan trei nopti in Ubud.
O sa mai continui toata saptamana cu Bali 🙂 Unde esti acum ?
Minunat! O fi Bali la anu'? :)Mai vad eu, dupa India…
Astept continuarea. Ai vazut surpriza ta de la postul cu Budapesta?
@ Hawk – da, am vazut… am si raspuns 🙂
Imi place costumatia ta… 🙂
Domnul Imperator Cezar, asta-i foarte frumos, dar eram curioasa sa stiu prin ce locuri exotice mai plecati in vacanta asta de vara… Ori ati plecat deja si n-am fost eu atenta? 🙂
@ Razvan – de vis, nu-i asa ? 🙂
@ Anca – vara asta am avut destul de mult de muncas (m-am mai scapat in niste weekenduri mai lungi in Ucraina si Rusia). Ma gandesc sa merg in octombrie in Uzbekistan, dar pandesc o oferta 🙂
Un adevarat paradis!
Nu vreau sa par nepoliticos, dar am o intrebare, si nu cred ca sunt singurul: cum reusesti frate sa umblii toata ziua prin lume? ai castigat la loto, ai primit o mostenire, o retrocedata ceva? calatoresti singur? ai familie? lumineaza-ma, ca nu inteleg cum de reusesti sa-ti traiesti visul pe pamant?
Bun bun .. asteptam continuarea, chiar de la fata locului 🙂
@ TudorV – ce povestesc aici nu sunt calatorii de ieri… Sunt povesti din 19 ani de calatorii 🙂 Nu prea calatoresc singur (se mai intampla, nu zic nu), dar in general umblu cu prietena mea, alteori cu mai multi (pozele si povestile ce le vezi sunt din vara lui 2009 cand am fost 5). Bani – din salarii 🙂 E drept, bune.
@ Tudor vietnamezu – zbor placut maine, sa prindeti conexiunea la KL !!! Mai bag 3 episoade de Bali pana la sfarsitul saptamanii, va astept cu comentarii live de acolo 🙂
Imi place ce zici – 19 ani de calatorii :). Ma intreb cand te voi ajunge cum ma voi uita in urma la anii de calatorii … De cand ii numeri? De cand ai plecat pt prima oara din tara?
@ Liliana – yap, cand am iesit prima oara din tara… Prima oara am calatorit cand aveam 9 luni, dar nu am prea multe amintiri, impresii si nici poze 🙂
Bai Tudorel , de ce te miri tu asa ca nu pricep ??? Ar trebui sa ne facem toti vacantele la mare si munte in mod egal ca pe vremuri ???? Nu crezi ca sunt oameni care se mai descurca si in tara asta?.Startul in viata e de cand te ai nascut, daca la i pierdut te ratacesti pe traseu…..
Salutare!Poti sa-mi spui te rog daca e periculos sa-mi iau cu mine fetitele(3-5 ani) in Bali in luna iulie?Si cand spun asta ma refer la boli.Nu ar fi la prima experienta de genul asta pentru ca in decembrie am fost cu ele in Boracay, insa pana acum din ce am citit pe net nu sunt lamurit in privinta asta.Nu intentionez sa ma aventurez cu ele in interiorul insulei.Probabil o sa stam in Nusa Dua.Merci!
@Julini – nu este deloc periculos in Bali – nu am facut niciun vaccin si din cate am vazut pe insula cand am fost, erau multi turisti cu copii mici dupa ei.
Multumesc pentru raspuns! De febra dengue imi era frica dar o sa iau cu mine toate armele disponibile contra tantarilor.
Cezar, Bali ramane in topul preferintelor tale? (Dupa 3 ani de la redactarea seriei de articole)
Sunt interesata pentru luna de miere, in iunie anul viitor. Recomanzi in acea perioada?
Da, continua sa fie 🙂 Iunie e o luna buna, iulie ar fi inca mai bine 🙂
Salutari!cum crezi ar fi mai bine sa fac:rezervare la hosteluri dinaintea plecarii in vacanta,sau sa astept si sa vad ce gasesc in momentul in care ajung acolo?stiti si ceva hosteluri in:Bali,singapore,Kuala Lumpur,Bangkok,Beijing sau tokyo?Astept raspunsuri.Mersi.
Personal imi place sa nu pierd o zi intreaga cautand loc de cazare, prefer sa o folosesc pentru a vedea ceva, experimenta ceva, descoperi ceva. In schimb, da, exista multi calatori care prefera sa bantuie sa caute cazare la fata locului. De gustibus.
N-am auzit sa fie hosteluri in Bali, dar nu neg ca n-or fi, in Bangkok, hostelul care il stiu costa mai mult decat un hotel. Cred ca s-a si inchis deja. In Singapore, am vrut sa stau la http://www.sleepysams.com/ dar era rezervat cu vreo 2 luni inainte, asa ca am stat intr-un hostel al carui nume nu mi-aduc aminte, dar e in Bugis deasupra unui restaurant chinezesc. In Kuala Lumpur, am stat aici http://www.numbereight.com.my/eight.html Nu am stat in zona de hostel, ci in cea de camere private, in camera de hostel era igrasie zdravana (poate s-a rezolvat, sunt totusi 5 ani de atunci), camerele private erau rezonabile.
Ok,ms de raspuns.O sa sap ceva mai adanc in paginile internetului,sigur voi gasi ceva care sa se potriveasca.Ca si transport,ce se recomanda,in aceleasi tari?Si cam ce ar fi de facut,vizitat pe durata a 5 zile,cat am alocat pentru fiecare.Ms.
In mod cert, avionul, fiind distante mari, iar unele insule 🙂
Ce e de vizitat, am scrise volume intregi pe tema asta, uite-te aici:
http://www.imperatortravel.ro/categoria/destinatii/asia
Trebuie sa spun ca in calatoriile mele din ultimii sase ani m-am inspirat mereu de pe acest blog, si de fiecare data spuneam un mare „multumesc” 🙂
Acum ne pregatim de Bali+Australia in august, si sunt curioasa de un lucru – cum arata orezariile in august, cam in ce stadiu sunt, se mai vede apa, ceea ce as prefera, sau plantele s-au inaltat deja (am experienta orezariilor din nordul Italiei) Multumesc mult, keep walking / traveling ;), Alina
Cu placere si ma bucur ca ti-am dat un pic de inspiratie in calatoriile tale 🙂
Am fost si eu prin august si pot sa-ti zic ca am gasit si orezarii verzi, si recoltate, in toate stadiile. Din cate am inteles, nu este un sezon standard respectat de toti. Am vazut o mare de orezarii verzi spre Tanah Lot si spre Bedugul.
Revin. Multumesc mult pentru informatii! Tocmai ne-am intors, a fost o experienta fascinanta!!! Am stat cate 3-4 zile in Ubud, Sanur si Jimbaran, nu pierdeti orezariile de la Tegalalang (alaturi plantatia de cafea cu animalutele Luwak :D) si Jatiluwih (unde se cultiva si orez rosu si negru, in 3 culturi pe an, de aici diversele stadii); la fel, Penglipuran village merita o vizita. Ne-am intors din pacate duminica 17 august, chiar Ziua Nationata a Indoneziei, in care sunt prevazute diverse ceremonii si manifestatii. Sotul meu a reusit in 10 zile sa se descurce onorabil in limba indoneziana, astfel am aflat multe lucruri interesante de la localnici, foarte fericiti cand cineva le vorbeste (sau macar incearca….) limba 🙂
Super ! Ma bucur ca ati avut o experienta faina 🙂 Si intr-adevar, daca ai ceva talent la limbi straine, bahasa Indonesia nu e greu de invatat 🙂
Salutare!
Cam acre este treaba cu aeroportul din Denpasar? Este chiar atat de aglomerat pe cat se spune? Chiar dureaza doua ore sa iti iei viza si sa iesi din aeroport?
Cei de la resortul unde stau in prima parte a sejurului imi asigura transferul de la aeroport gratuit (sau mai corect, inclus in pret) insa intre timp mi-au trimis pe mail si o propunere de asistenta pe aeroport pentru „doar” 40USD/pers ++21% taxe.
Spun ei ca se peird cam doua ore prin aeroport cu formalitatile CIQ (Custom, Immigration and Quarantine), insa imi pot oferi aceasta asitenta pentru a rezolva totul in 30 de minute. ma va escorta un reprezentant de-al aeroportului care ma va astepta la poarta de debarcare si nu voi sta la cozi, etc. Pachetul include acelasi serviciu si la plecare, plus acces la business lounge.
Costul e destul de mare si nu as da 100 de dolari (2pers+taxe) pe treaba asta, insa daca intr-adevar se pierd doua ore aiurea….. parca, parca m-ar tenta.
Sfarsitul lui Septembrie e si un fel de sfarsit de sezon. Ar mai fi atat de aglomerat in cazul asta? zborul este programat sa aterizeze la 14:45
Buna!
Razvan, eu cred ca nu are absolut niciun rost sa aloci bani pentru acest seviciu. Eu am fost in iunie in Bali, am aterizat pe la ora 22:00 in Denpasar, nu am stat mai mult de 30 min pentru formalitati. Probabil ca era si o ora tarzie, insa nu cred ca are cum sa dureze mai mult de 1 h indiferen de momentul zilei, in plus, aeroportul nu este cine stie cat de mare. Eu la aterizare am asteptat vreo 1 h pana mi-au gasit bagajele, dar asta este alta problema. Iar seara aeroportul pare pustiu, nu ai pe cine sa intrebi nimic, si angajatii de pe la bagaje nu prea stiu engleza. Daca la final, transferul de la hotel la aeroport nu il vei avea inclus, si stai in zona Semyniak/Legian/Kuta, este mult mai convenabil sa comanzi taxi (firma locala, Blue parca se numeste), costa in jur de 50.000 rupii, fata de cat ar lua un sofer/inchirierea unei masini – noua ne-a cerut 180.000 rupii (pe motiv ca era 6 am). Si au deal-uri cu hotelurile, daca la receptie nu soliciti explicit un taxi de la aceasta firma ei iti comanda un sofer cu un astfel de tarif. Insa pentru excursii de o zi pe insula, acesti soferi sunt mai ok ca si cost nu taxiurile.
Multumesc, Mihaela! cu siguranta nu voi da 100 USD pe serviciul asta in conditiile in care tu imi spui ca ai stat doar 30 min. Transferul oricum il voi avea si fara aceasta taxa…. insa deja ma dezamagesc cei de acolo (desi pe TripAdvisor au feedback-uri extrem de pozitive) incercand sa imi vanda acest pachet sub pretextul ca voi sta 2 ore la cozi.
ce-i drept, mi s-a intamplat o data in Dubai sa stau chiar peste doua ore la o coada imensa in lungime si latime, pe aeroportul celor de la FlyDubai, inconjurat de pakistanezi si indieni care miroseau ingrozitor…. insa eram un grup mare de cunoscuti care am stat de glume si povesti in tot acest timp si asteptarea a fost oarecum mai placuta.
Am mai intrebat si eu pe cineva care a fost recent si tot asa, mi-a spus ca nu au fost probleme. Eu am fost in 2009 si ma gandeam ca s-au mai schimbat lucrurile, dar iesisem deja din aeroport cu viza si bagaje cam in jumatate de ora.
Noi am avut parte, in august, de experiente neplacute la aeroportul din Denpasar, a trebuit sa luam la rand toate cozile (3), am aterizat seara tarziu si era foarte aglomerat si foaaaarte prost organizat, in plus bagajele nu au sosit decat dupa 2 zile (dar asta din vina companiei Lufthansa).
Intr-adevar, seara tarziu aeroportul din Denpasar este deplorabil, nu ai unde si de la cine sa afli o informatie, daca ai probleme cu bagajele cu noroc gasesti (din cei 2-3 angajati de pe acolo) unul care sa stie suficient de bine engleza ca sa te poti intelege.
Insa ziua, serviciile din aeroport par sa functioneze, se misca lucrurile altfel, nu am avut niciun fel de probleme.
Daca aterizati tarziu, recomand sa apelati cu incredere la serviciile de transfer ale hotelului la care sunteti cazati chiar daca sunt contra cost. Eu am ramas peste noapte la un hotel din Denpasar si ma felicit si acum pentru decizia de a face o rezervare pentru o noapte cu toate ca initial as fi vrut sa ma aventurez spre Ubud.
Pe langa siguranta, in plus se pot obtine preturi mult mai bune „pe lumina”, m-a costat 200.000 rupii transferul pana in Ubud in loc de 400.000 cat cereau majoritatea soferilor din zona. Pe site-ul aeroportului gasiti tarifele estimate corect/recomandate de la aeroport catre diverse statiuni, ca sa stiti cat se merita sa dati pe transport.
Din experiența mea de acum 6 zile, aeroportul nu e chiar o sperietoare, e drept, am aterizat in terminalul domestic, la ora 9 seara. Totul e nou si aerisit, fata de cum il știam de acum 2 ani. Bagajele au sosit in mai putin de 30 de minute, incredibil. La ieșirea din clădirea aeroportului, imediat in dreapta este un birou unde plătești taxiul la un preț decent fata de cum te jecmănesc taximeștrii privați. Drumul pana in Ubud a costat 300.000 IDR.
Salut Imperator,
Te urmaresc de multa vreme si te apreciez pentru curajul pe care-l ai sa vizitezi fel de fel de locuri in care multi s-ar feri sa mearga.
Vreau sa-ti cer un sfat de calatorie: planific o experienta de 3 saptamani in Asia de SE in Malaezia, Indonezia, Cambogia si poate si Tailanda si Vietnam, insa sunt constient ca timpul e prea scurt pentru a le face pe toate.
In primul rand vreau sa-mi spui daca perioada aleasa e una buna dpdv meteo: intre 01 si 23 Noiembrie.
Al doilea sfat e legat de transportul pana acolo. Cea mai ieftina varianta de transport am gasit-o la QatarAirways pe ruta Roma – Doha – Kuala Lumpur la dus si Jakarta – Doha – Roma la intors, totalul fiind de 475 EUR pentru o persoana. Alte combinatii mai bune ca pret n-am gasit. Ai vreo alta idee, din experientele tale ?
Multumesc anticipat si salutari !
Buna. Din pacate, ce pot sa-ti spun este ca perioada respectiva nu este dintre cele mai bune. Noiembrie este sezon ploios atat in Indochina, cat si in Indonezia.
Relativ la transport, 475 euro mi se pare un pret foarte OK. Uneori, mai pot aparea si preturi mai bune, dar nu e garantat, 475 euro mi se pare super ok. Sa inteleg ca locuiesti in Italia ?
Salut! Eu si sotul meu suntem in Ubud de aproape o saptamana. Am inchiriat un scooter si am iesit din zona turistica in fiecare zi. Un pont: daca in centrul Ubud-ului biletul la un spectacol de dans balinez costa in jur de 80000 Rp/persoana, la templele din satele din jur se poate asista gratis la un astfel de show. Dansurile traditionale balineze sunt incluse in programul unor ceremonii sau evenimente organizate de catre localnici pentru localnici si nu pentru turisti. In consecinta, totul este cat se poate de autentic.