Brugge a fost cel de-al treilea oras pe care l-am vizitat in afara tarii… Daca primul a fost Maastricht unde am fost student si de care sunt legat sufleteste, al doilea a fost Liege unde odata ajuns m-am gandit “asa o fi Europa Occidentala ? Cam nasol…”, al treilea oras a fost Brugge… Si a fost “love at first sight” – de atunci, din octombrie 1991, de la prima vizita, m-am mai intors de vreo 5 ori… si de fiecare data, a fost ca prima data…
Poate mai multi dintre voi ati fost la Amsterdam sau la Venezia… Ganditi-va la o Venezie mai pamanteana in care poti sa mergi cu bicicleta sau masina si evident cu mult mai multi localnici sau un Amsterdam la un nivel mai mic, dar mult mai dragut… Brugge are canale, are biserici, are palate, are casute ca de turta dulce, are parcuri si in ciuda evidentei comercializari, are si locuri normale – la fel de pitoresti ca si cele “turistice”.
Cred ca este ideal sa ajungi in oras cu trenul. Nu te doare capul unde sa parchezi masina, iar daca o iei pe jos de la gara, orasul ti se dezvaluie incet, incet, intr-un crescendo. Dupa ce am traversat, am intrat intr-un parc linistit unde am luat pentru prima oara contactul cu apa din Brugge – aici este un mic lac numit Minne Water (Apa Dragostei), de fapt un canal marit… De jur imprejur, in fiecare anotimp vei da de verdeata si mai ales de lebede… suna a marketing turistic, si chiar daca e, l-au nimerit bine…
Nu am putut sa nu iau o pauza si sa nu ma uit la lebedele si ratele pofticioase hranite de turisti, dar mai ales de copii acestora. De abea am trecut mai departe si am ajuns la o punte peste apa care ajungea intr-un loc cu nume imposibil de pronuntat – Begijnhof (Behhhainhof). Aici este o mica manastire de maici… o sa gasesti un Begijnhof cam prin toate Tarile de Jos (inclusiv in centrul Amsterdamului !)… ele sunt locuite de o mica comunitate de calugarite dintr-un ordin calugaresc care nu promoveaza sihastria, dimpotriva… casutele lor sunt de obicei in centrele oraselor, ele interactioneaza cu populatia, dar au un colt al lor, linistit unde se retrag pentru pacea spirituala…
Si sincer, pe langa Begijnhof si Minnewater este extrem de multa pace…
Doi pasi mai incolo, intri in carnavalul turistic al Brugge-ului. Sa nu credeti ca aici nu sunt hoarde de turisti si zeci de magazine de suveniruri, dar parca este mult mai liniste decat in alte orase-muzeu… turistii sunt linistiti, rar auzi un racnet “Giovanna vieni qui !”, e drept, marea masa de turisti sunt belgieni sau olandezi cumintei… iar englezii beti de obicei se duc la Amsterdam… doar aia din filme se ascund prin Brugge !
Incetisor, la pas, ajungi la principala catedrala din Brugge – Onze Lieuve Vrouwenkerk – Catedrala Sf. Maria… un turn gigantic, gotic, gri, rasare ca din pamant… Nu ezitati sa intrati in interior desi este o taxa de platit… aici se afla singura statuie al lui Michelangelo din afara Italiei – “Madonna si pruncul”.
Dupa ce am dat coltul pe langa turn, am intrat in lumea casutelor de turta dulce, frumos colorate si a canalelor care fac din Brugge o “Venezie a Nordului”. Una din principalele indeletniciri stravechi a celor din Brugge a fost dantela… si astazi, o sa vezi tanti in varsta imbracate in costume populare care cos la dantele… nu sunt chiar 100% autentice, marea majoritate promoveaza magazine de suveniruri, dar orisicum, totul pare foarte natural.
Inca un pod la stanga si intru in Piata Mare a Brugge-ului – Markt… aici a fost inima comerciala a unui oras al negustorilor… Aici se afla si cladirea pe care o iubesc cel mai mult din Brugge – este vorba de albul Belfort, un turn in care negustorii isi tineau banii…finalizat acum 500 de ani, continua sa fie cred cea mai inalta cladire din Brugge la cei 88 metri ai sai… De fiecare data cand am ajuns in Brugge, am incercat sa nu ratez sa ma urc in varf pentru o panorama de neuitat… Desi e frumos in toate partile, cea mai draguta panorama este spre Markt, piata flancata de cladiri flamande, colorate, cum am spus, zici ca sunt de turta dulce !
Brugge-ul are doua piete – una este Markt-ul, piata comerciala, cea de-a doua este Burg, piata administrativa. Este la doi pasi de Markt, dar este evident mai pompoasa si mai impodobita. Primaria gotica a orasului este aici din 1376 si este superb ornate cu numeroase statui. Dar nu ratati nici celelalte palate din piata, sunt absolut superbe ! Tot in Burg, se afla si o capela nu foarte impozanta, dar in care merita sa intrati – este Capela Sfantului Sange… aici exista un mic recipient in care se spune ca se pastreaza sangele lui Hristos… Desi Biblia nu a mentionat niciodata ca sangele lui Hristos a fost adunat vreundeva (doar apocrifa evanghelie al lui Iosif mentioneaza colectarea sangelui dupa rastignire), un conte participant la a doua cruciada ar fi adus recipientul din Tara Sfanta, dar recipientul este tipic pentru pastrarea parfumului in Imperiul Bizantin… Evident, desi in fiecare an are loc o procesiune religioasa prin Brugge, sticla nu a fost deschisa niciodata… Oricum, in Capela Sfantului Sange veti gasi cea mai mare imbulzeala din Brugge, pentru ca locul este mic….
Ca si in Venezia, este o placere sa te plimbi de-a lungul canalelor… Daca mergeti de-a lungul canalelor, veti ajunge in zone locuite, zone “normale” – Brugge-ul nu este un “oras-Disneyland” ca Venezia sau multe alte locuri de genul acesta, este un oras locuit, cu viata proprie, este chiar si un mic centru universitar – aici se afla College of Europe care produce o buna parte din eurocratii care ne guverneaza de la Bruxelles sau Strasbourg.
Nu am ratat aproape niciodata plimbarea cu barca pe canale. Nu este ingrozitor de scump – 6,90 euro pentru circa jumatate de ora, dar merita fiecare eurocent platit ! Va puteti plimba si cu caleasca, dar este ceva mai scump daca nu sunteti un grup mai mare – 36 euro pentru maximum 5 persoane. Dar daca as avea de ales, as alege intotdeauna plimbarea cu barca !
M-am simtit in Brugge ca intr-o poveste… Orasul are farmec, este frumos si fotogenic… Si rugati-va sa aveti soare… Face o mare diferenta !
Cum ajungi la Brugge
Din Bruxelles, exista trenuri cam din jumatate in jumatate de ora. Pretul biletului este de 12,90 euro (dus). Distanta este parcursa intr-o ora.
Unde sa dormi in Brugge
Singura data cand am dormit in Brugge a fost pe jos in caminul lui College of Europe la un prieten italian. In rest, de fiecare data, am fost in excursii de o zi din Bruxelles sau Liege. Unul dintre cele mai funky hosteluri din Brugge este Snuffel – cu preturi de la 15 euro (in camera cu 8 / 12 paturi). Pentru ceva mai multi bani, Tine’s Guesthouse pare sa fie o alegere buna (65 euro dubla cu tot cu mic dejun si o bicicleta gratis). Pentru mult mai multe optiuni, uitati-va pe https://www.booking.com/ .
Harta Brugge
Click aici
Imagini Brugge
OLV Kerk
Va e pofta de o friptura buna ?
Spre Markt…
Markt – piata centrala
Belfort – mon amour
Panorama din Belfort
OLV Kerk
Canale, canalase
Burg – cea de-a doua piata mare din Brugge
In Burg
Gata de o plimbare pe canal ?
Cu barca pe canale
Din produsele traditionale: dantela,
gauffre de Liege,
praline si…
pernite cu catei 🙂
Orice vis are si un final… plecarea la Bruxelles
Am petrecut o frumoasa luna de miere aici, anul trecut, cu mici escapade in Antwerpen, Bruxelles, Ostende, Gent si un pic prin Valonia, in Nancy.O tara mica, frumoasa, curata si cu o retea de cai ferate ff bine pusa la punct.
Spun prostii, Namur, nu Nancy.Sorry:)
Am ajuns in vara aceasta in Brugge. Poate am prins zi cu soare si de aceea totul mi s-a parut facut doar pentru turisti. Turisti americani.
E Bruges, nu Brugge. Nu conteaza cum ii zic olandezii, in romaneste e Bruges. La fel cum ii spunem Londrei – Londra, si nu London.
Mi-a facut mare placere sa citesc acest post. Si eu m-am indragostit de Bruges, de casutele din turta dulce si martipan colorat, de canalele linistite si morile de vant de la marginea orasului. O lume de poveste, in care ma plimbam pe stradute de dimineata pana seara tarziu si imi parea rau atunci cand, rupta de oboseala, trebuia sa ma culc:)
Nu am ajuns inca in Belgia, dar orice loc care are gauffre si ciocolata este in topul listei mele de destinatii viitoare 🙂
@ Dragos – Bruges e in franceza, Brugge in olandeza (flamanda)… In romana, ar fi Bruj 🙂 Oricum, eu am ajuns in Bruges / Brugge pe filiera olandeza si cum in romana nu prea exista un cuvant cu adevarat romanesc 🙂
@ Simona, Adriana – ma bucur ca v-am adus aminte de niste momente placute
@ Vertange – Blue Air sau Wizzair 🙂
Hm, Brugge de pe langa Bruxelles! N-aveam idee sincer sa fiu! Arata bine, linistit si refreshing!
Oare s-ar merita un weekend intreg in Brugge in Decembrie sau mai bine baza in Bruxelles si vizitat o zi-doua in day-trip cu trenul?
Eu as zice ca o zi e de ajuns dar daca vrei s-o iei easy, e bine sa dormi acolo
Salut,Cezar!
Intr-adevar,un oras fantastic:)..eu am ramas socat de frumusetea acestui oras si de faptul ca cei de langa mine nu erau atat de entuziasmati:)..I love,Bruj:)
[…] 3: Brugge – probabil cel mai pitoresc oras din Benelux, Brugge-ul se va lipi de sufletul vostru ca marca de […]
[…] Si ce sa-i faci, nu ma pot abtine… daca tot te duci la Bruxelles, da o fuga si pana la Brugge. Este un orasel superb, care iti va ramane cert in […]
In ce luna au fost facute pozele acestea? Verdele copacilor pare destul de curat si de proaspat…
Mai daca tin eu bine minte
despre Liege ai putea spune ceva interesant? Eu as vrea sa ajung acolo cu ocazia unei clasice cicliste, ocazie cu care imi doresc sa vad si cate-ceva interesant din oras. Ai putea sa-mi sugerezi ceva? Multzam fain cu anticipatie 😉
Hm… nu e mare lucru prin Liege 🙂 Am fost de cateva ori si nu mi-aduc aminte decat de celebrele gauffre de Liege ;). Si de piata centrala cu Palatul Printilor-Episcopi
In zona Liege-ului sunt cateva locuri istorice extrem de interesante pt WWI si WWII.
Si cum in 2014 s-au comemorat 100 de ani de la WWI iar in 2015 este comemorarea a 75 de ani de la inceperea WWII, Belgia este plina de evenimente dedicate celor doua razboaie.
Deci pentru cine este interesat de istorie este o zona foarte ofertanta.
As aminti de exemplu cele trei forturi: Fort de Loncin in Ans, Fort de Barchon si Fort Eben-Emael.
Belgia este o tara care a suferit distrugerile uimitoare in Primul Razboi mondial. Dar este greu in ziua de astazi sa iti dai seama de dimesiunea dezastrului. Chiar si cand ajungi in Ieper de exemplu. Acum sunt pajisti verzi si sate si orase complet reconstruite. Nimic nu aminteste de faptul ca totul a fost ras de pe fata pamantului pe acolo. Insa Fort de Loncin e diferit pt ca este lasat in starea de imediat dupa razboi. Vei vedea cu ochii tai ce inseamna tone intregi de explozibil.
Apoi daca ai vazut Band of Brothers stii probabil de batalia de la Bulge. Iar daca nu l-ai vazut il recomand in mod clar si apoi recomand o vizita la Bastogne WWII museum si la Bastogne Barracks museum.
In felul asta ajungi si la Bastogne ca tot mergi la cursa Liege-Bastogne-Liege. 🙂
In zona Liege, da, sunt locuri faine, dar nu prea multe in Liege-ul propriu-zis.
Spa e aproape (orasul care a devenit cuvant de sine-stator in engleza si acum si in romana), citadela de la Namur, oraselul Huy, dar si Maastricht sau Aachen
Eu am incercat sa nu ies din provincia Liege cu recomandarile. 🙂 Si asta pentru ca orasul in sine nici mie nu mi se pare cine stie ce deci am iesit din granitele lui.
Personal nu am gasit nimic interesant in Spa. Mergem aproape anual la cursa de formula 1 dar in rest nu am gasit nici un motiv sa revizitez orasul.
Namur si Dinant sunt destinatii de sine statatoare pe care le-as recomanda oricui. Si oricine are timpul necesar ar trebui sa ia in considerare o plimbare cu bicla intre ele.
Si daca v-a placut Brugge atunci aruncati un ochi la pozele de pe google cu Monschau. E un pic mai departe dar este o destinatie interesanta. Mai ales ca este in zona germana a Belgiei.
Iar pentru impatimiti de ciclism care nu se rezuma numai la privit nu uitati ca an de an in sambata inainte de cursa profesionistilor exista aceeasi cursa pentru amatori la care se poate inscrie oricine. Sotul meu face cele trei clasice de cativa ani deja: Turul Flandrei, Liege-Bastogne-Liege si Paris-Roubaix. Turul Flandrei pentru amatori este cel mai mare eveniment sportiv al anului cu un numar de 16000 de participanti. Anuml asta toate locurile au fost deja ocupate inca din februarie.
Multumesc frumos pentru toate aceste informatii detaliate 🙂
Care e cea mai buna perioada a anului pentru a vizita Brugge-ul?
In mod cert, vara. Iulie, august.
[…] extrem de multe locuri superbe de vizitat in apropierea Bruxelles-ului. In primul rand, e vorba de Brugge, unul dintre cele mai frumoase orase istorice ale Europei, dar si de Gent sau de Antwerpen, care […]