In primul moment in care te gandesti la o escapada in Asia de Est, primul lucru care iti sar in minte sunt marile metropole – Hong Kong, Singapore, Kuala Lumpur sau Bangkok, faimoasele plaje si statiuni – Bali, Phuket, Koh Samui, Pattaya sau impresionantele monumente de la Angkor Wat sau Borobudur… Dar daca te uiti pe harta mai bine, iti atrage atentia un arhipelag cu o forma ciudata – Filipinele. Ce capitala au ? Manila ! De ce m-as duce la Manila ?
In primul rand, as vrea sa zic ca postul asta l-am scris la cererea lui Chinezu care a bagat un post pentru KLM. Si cum aveam de gand de mai mult timp sa scriu despre Manila, care se afla pe lista de promotii KLM, iata ca astazi va povestesc cate ceva despre capitala Filipinelor.
Nu are faima Kualei, nu are modernitatea si curatenia Singapore-ului, nu are populatia Jakartei si nici eleganta din Hong Kong. Dar este o metropola asiatica autentica prin care merita sa treci… Nu pot spune ca Manila este o destinatie prin ea insasi, dar dupa o zi – doua aici, poti descoperi superbele plaje de la Boracay sau Palawan, muntii verzi din insula Luzon sau celebrele Chocolate Hills din Bohol… Pentru ca Filipine merita o vacanta, iar Manila merita sa fie descoperita…
Deci, de ce Manila ?
Pentru ca este un oras spaniol in mijlocul Asiei. Filipinele au fost colonie spaniola (ulterior americana), iar filipinezii sunt latinii Asiei… catolici si nebunatici, desi locuiesc intr-o tara saraca si corupta, asta nu-i impiedica pe filipinezi sa nu fie fericiti… sunt una dintre cele mai fericite 10 natiuni ale lumii. Sunt calzi si simpatici si sa nu fi surprins daca ii vezi cantand pe strazi… chiar daca nu castiga mai mult de 60 dolari pe luna ! Si pentru ca vorbeam de Manila spaniola, hai sa descoperim Intramuros, orasul spaniol fondat in 1571… Aici era enclava hispanica, doar colonistii puteau locui acolo (evident si slugile lor asiatice), asa ca au construit cladiri impunatoare, catedrale, piazza… la fel ca acasa… Din pacate, Intramuros a fost facut praf si pulbere de aviatiile japoneza si americana in al doilea razboi mondial, iar astazi doar putine cladiri au fost cu adevarat restaurate… asta nu inseamna sa nu iei la pas sau intr-o sareta ulitele vechiului oras, sa intri in catedrala sau sa iei o gustare intr-un restaurant colonial.
La capatul orasului spaniol, se afla fortul Santiago locul unde a fost detinut si executat dr. Jose Rizal. Cine este Jose Rizal ? Este eroul de necontestat al Filipinelor. Poet national si erou al luptei de eliberare anti-spaniole, executat de iberici pentru implicarea in miscarea de eliberare. Ganditi-va la un Eminescu in fruntea luptei de eliberare de sub unguri si executat de acestia la Alba Iulia ? Cam asta este Rizal. Iar principalul sau roman – “Noli me tangere” scris in spaniola este cartea de capatai a literaturii filipineze. A fost arestat de spanioli si executat in 1896 la varsta de 35 ani. 2 ani mai tarziu, spaniolii erau alungati din Filipine si inlocuiti de ocupatia Statelor Unite. Inainte de executie, el a scris in inchisoare poemul “Mi ultimo adios”. A fost ascuns intr-un mic obiect de incalzire… cu 2 zile inainte de executie, in timpul ultimei intalniri cu familia, le-a spus sa ia acel obiect… iar acasa au descoperit poemul fara titlu. Ulterior i se va spune “Mi ultimo adios”… Daca vizitezi fortul Santiago, vei gasi multe obiecte legate de Jose Rizal, dar si traducerea lui “Mi ultimo adios” in numeroase limbi… Spre surprinderea mea placuta, printre aceste limbi se afla si romana – traducerea se afla la loc de cinste si a fost facuta de fostul insarcinat cu afaceri a Romaniei la Manila, Emil Ghitulescu, actual ambasador in Sudan ale caror carti – “Toate drumurile duc la Kabul” si “Toate drumurile duc la Darfur” merita citite… Tinand cont, ca dl. Ghitulescu a reusit sa amplaseze o statuie al lui Eminescu la Islamabad alaturi de traducerea lui “Mu ultimo adios” la Manila, pot spune ca este unul din ambasadorii nostrii care au lasat ceva in urma.
Manila este si un oras modern – filipinezii iubesc shopping-ul, asa ca Manila are parte de niste mall-uri gigantice. Ce gasesti ? De toate pentru toti, ca si la noi sau aiurea, dar nu cred sa existe mall in Romania la fel de mare ca cele din Manila… Si ce m-a distrat este ca atunci cand am fost in Manila, era cu 2 luni inainte ca chinezii sa treaca la anul sobolanului – simbolul de necontestat era al Noului An era … Mickey Mouse !
Am vizitat si palatul sotilor Marcos, dictatorii Filipinelor. Daca Fernando Marcos a murit, nevasta-sa, celebra Imelda Marcos inca mai traieste bine mersi in Filipine. Si din cand in cand a mai candidat… V-o inchipuiti pe Elena Ceausescu inca traind si candidand la presedentie ? Dar Filipinele e tara tuturor posibilitatilor. Am vizitat palatul facut de Imelda, celebrul “Coconut Palace” – a fost construit de catre Imelda in exclusivitate din material filipineze si urma sa fie resedinta in care sa stea Papa Ioan Paul al II-lea cu ocazia vizitei in Filipine. Cum papa a auzit ca palatul a costat 37 milioane dolari, a hotarat sa stea in alta parte, dar totusi palatul a fost construit si inaugurat cu mare pompa – Imelda chiar spunea ca filipinezii nu au de ce sa se planga cu privire la casele lor – inclusiv palatul presidential e facut din lemn de cocos si acoperit cu frunze de palmieri ! Dar arata intr-un mare fel… in zilele noastre este folosit pentru nunti si petreceri, de altfel tocmai se pregatea un astfel de party cand am trecut pe la palat.
Unul dintre cele mai colorate elemente din Manila sunt celebrele jeepney – o corcitura intre jeepurile americane din al doilea razboi si un soi de microbuz… iar iubirea filipinezilor pentru culori duc la niste creatii foarte colorate care pufaie obosite pe strazile si asa poluate ale Manilei…
Oras vechi, metropola noua, palatele donilor spanioli sau a dictatorilor filipinezi… ce a mai ramas ? A… entertainmentul – Manila e plina cu cluburi si discoteci, de baruri karaoke si de masaj de o anumita natura… Manila nu este Angeles City, orasul dedicat exclusiv placerilor sexuale aflat langa fosta baza militara americana Clark – de altfel unica autostrada din tara leaga Manila de Angeles City ! Dar nu e nevoie sa te duci la Angeles City… poti sa gasesti locuri cu fete deschise la interactiune inter-etnica inclusiv in Manila. Iar daca esti o tipa “with pleasant personality” intre 18 si 25 ani, ai un job garantat in Manila !
Cum ajungi la Manila
Singura companie aeriana europeana care zboara direct din Europa este KLM (via Amsterdam). In rest, trebuie sa ajungi in marile hub-uri sud-asiatice (Hong Kong, Singapore, KL) si de acolo mai departe cu Cebu Pacific, distractive linie aeriana low-cost a Filipinelor. Oferta KLM este de 799 euro, care e un pret bun.
Unde stai in Manila
Eu am stat la Pensione Malate, in centru, la doi pasi de golf, de mall-ul Robinson Plaza si destul de aproape de Intramuros… A fost un loc OK, dar nu iesit din comun. Dubla “de luxe” costa 1400 peso (23 euro), dar sunt si oferte mai ieftine. Evita camera de deasupra bucatariei… Pensionne Malate
Cand sa te duci in Filipine
Temperatura este relativ constanta, doar cantitatea de precipitatii difera. Cele mai secetoase luni sunt martie – aprilie, dar sezonul secetos incepe de prin ianuarie si tine pana in mai. In rest, Filipinele se afla in calea uraganelor, deci daca te duci in timpul sezonului ploios poti sa ai si experienta unui uragan (sunt cam 15 – 20 uragane pe an).
Harta Manila
Fa click aici
Intramuros
Catedrala
la pas prin Manila veche
… sau cu sareta
Pensione Malate
Parcul Jose Rizal
Poemul lui Rizal in romana
Multumesc, domnule ambasador !
Coconut palace – palatul Imeldei Marcos
Camera din palat
Manila moderna
La Mall !!!
si in interior
Mickey Mouse si … Anul Sobolanului !!!
Dar mai fain e intr-o piata traditionala
Faimoasele jeepney…
Cauti vreun job ?
Manila bogatiei… a golfului in centrul orasului
Dar si a saraciei…
Dar indiferent de stare sociala, starea naturala in Filipine este sa zambesti !
Felicitări penru reproducerea poeziei Adio şi mai ales pentru comparaţia cu Eminescu. Eu acum revizuiesc pentru ed II cărţii despre Eminescu universal – Traducerea şi ecoul operei în 77 de limbi. Lipseşte filipineza. Aţi putea afla dacă există vreo traducere sa articol despre Eminnescu în limba filipineză? Mi-aţi face un serviciu şi v-aş cita (pe Google se poate ttraduce Eminescu automat articolul despre Eminescu din Wikipedia. Mulţumesc anticipat pentru confirmarea mesajului meu, prof univ Dumitru Copilu-Copillin (cf. Congresul I şi II al eminescologilor din Chişinău, 3-4 sept 2913-2014).
Buna ziua. Sincer, nu stiu, nu am auzit. Cred ca cel mai bine este sa-i contactati pe cei de la ambasada romana din Manila, eventual sa va ajute
http://manila.mae.ro/en
Limba filipineza? Care o fi aceea? Parca in Filipine se vorbeste spaniola, domnule profesor!!!
Spaniola se vorbea perfect pana in 1898. In ultimii ani, te poti intelege perfect in spaniola doar in Ambasada Spaniei la Manila.
Ioan, crede-ma pe cuvant ca in Filipine se vorbeste filipineza, nu se vorbeste nicio spaniola, chiar daca a fost colonie spaniola si numele oraselor au rezonante spaniole. Daca ai curiozitatea, cauta cum se spune „rosu” in filipineza, nu-ti spun eu, iti las tie placerea sa descoperi…
Salut, doresc si eu cateva sfaturi de la dvs despre Manila, vreau sa calatoresc acolo sa cunosc o fata dintro familie decenta, ce sfaturi aveti pentru mine referitor la cazare asta ma intereseaza cel mai mult sa stiu unde pot fi in siguranta precum si bagajele mele sa nu fie furate din camera in caz ca parasesc temporar locul unde sunt cazat si ce trebuie sa am la mine, cred ca dvs cunoasteti destul de bine Manila si oamenii de acolo, pentru ca am inteles ca e alerta de terorizm rapiri etc.
In nici un hotel din lume nu ai garantia absoluta ca nu ti se umbla prin lucruri. Eu cred ca ar trebui sa-ti iei medicamente cu tine, in rest poti sa-ti cumperi orice acolo la preturi OK. Cel mai bine este sa stai in hotelurile de 5 stele din Makati sau pensiunile din Malate, depinde exact ce vrei sa faci. Daca vrei sa impresionezi familia cea buna, cel mai bine este sa stai in Marco Polo http://www.marcopolohotels.com/en/marco_polo/hotels/philippines/manila/marco_polo_manila/index.html
Da, e alerta de terorism si exista risc de rapiri mai ales in Mindanao
Imi puteti da detalii exacte referitor la medicamente? cat despre acest hotel e foarte scump pentru ca nu sunt om de afaceri iar banii nu cresc in gradina :), faptul ca merg de unu singur acolo as dori sa inchiriez si o masina sa nu umblu cu transportul in comun, iar documentele find pasaportul cardul banii cash cum fac cu ele ca ambasada noastra spune sa le pastram intr-un loc sigur haha unde? in lenjeria intima? telefonul mobil nu e o problema il port la mine dar cred ca laptopul ar trebui sa il las acasa, fata locuieste in San Jose Del Monte deacea am nevoie de masina, asa voi fi nevoit sa inchiriez una ca sa fiu mai in siguranta mergand la fata pe care o iubesc, si cel mai probabil ma casatoresc cu ea ori acolo ori aici, orice alte informatii sfaturi daca doriti sa mai imi spuneti va astept in privat cu un nr de tel sau prin email. Va multumesc
Pai medicamentele care iti trebuie in mod uzual. Plus cele de raceala, stomac, durere de cap. Despre masina, in mod cert vei face accident daca vei conduce pe acolo, mai degraba inchiriezi o masina cu sofer. Nu stiu ce e San Jose del Monte, e vreo suburbie a Manilei ? Vezi ca multe suburbii pe acolo arata intr-un mare fel (de rau). Altele sunt ok.
Intrati pe acest site. Eu zic ca este ok. http://www.cheapflights.co.uk/search/results/
In legatura ceea ce spune Alex despre limba filipineza, eu va spun propria parere de la surse sigure, in Manila se vorbeste si filipineza, spaniola cat si engleza. Prietena mea cea mai buna este filipineza si are 2 limbi materne engleza si filipineza, spaniola nu o cunoaste la perfectie. Ea e nascuta si crescuta in Manila, iar de 1 an traieste in Germania.
Câtcostă un bilet dus întors până în Manila și aș vrea să vă rog dacă îmi puteți spune….câte ore face avionul până la destinație . Vă mulțumesc .
Variaza in functie de zile si de promotii. Poate varia intre 600 si 900 euro (cu plecare din Bucuresti si un schimb). Daca prinzi vreo oferta a Cebu Pacific din Dubai, se poate si cu 2 – 400 euro. Dureaza din nou, in functie de optiunea de zbor, intre 16 si 30 ore (cu tot cu tranzit)