Cand spui Pisa, spui automat si “Turnul Inclinat”. Daca il intrebi pe Google de Pisa, iti apar sute de poze cu Turnul Inclinat. Turnul este un magnet turistic de prim ordin si probabil 90% dintre turistii care iau cu asalt vechiul oras vin pentru turn. Dar calatorul care nu este doar turistul care bifeaza poza si fuge mai departe va descoperi un oras cu un sarm aparte – trebuie doar sa te pierzi pe ulitele medievale ale centrului vechi, sa gasesti un colt de iarba sau sa mananci o inghetata… In plus, Pisa mai are o calitate – este poarta aeriana a Toscanei, acea regiune a Italiei de o frumusete aparte… odata aterizat la Pisa, poti sa descoperi orase istorice pline ochi de arhitectura medievala cum ar fi Firenze (Florenta), Siena sau Lucca, dar si sate mai mult sau mai putin faimoase si un peisaj de vis… Merita cu varf si indesat sa sari in primul avion pentru un weekend.
Cand sa te duci la Pisa
Primavara si toamna sunt cele mai bune anotimpuri. Vara, Pisa si toate orasele toscane sunt luate cu asalt de turisti, asa ca s-ar putea sa te calci pe picioare cu mii de nemti, japonezi si mai stiu eu ce alte nationalitati. Temperatura nu este chiar extrema, Toscana este o zona deluroasa, asa ca nu e cazul sa ne asteptam la temperaturi extreme cum ar fi in sudul Italiei.
Cum ajungi la Pisa
Cu avionul
Wizz Air opereaza zboruri directe din Bucuresti. Preturile incep de la 42 euro, dar, atentie, aproximativ 10% dintre locurile de pe o cursa se vand la preturile acestea si, evident, se mai adauga diverse optionale.
Ryanair, de asemenea, opereaza zboruri directe din Tg. Mures si Constanta spre Pisa.
Cu trenul
Pentru cei ingroziti de zborul cu avionul, există posibilitatea (foarte scumpa) de a merge cu trenul. Vei face minimum 31 de ore din Bucuresti-Nord pana la Pisa Centrale si ajungi dupa minimum patru schimbari de tren (Budapesta Keleti, Salzburg, Venezia Santa Lucia si Firenze Santa Maria Novella). Un bilet cu trenul este, in general, mai scump decat cu avionul, daca insa iei un Inter Rail, si vrei sa vizitezi mai multe locuri pe drum si in jur, poate fi o optiune buna.
Cu autobuzul:
Nu am reusit sa gasesc nicio informatie despre vreun autocar care sa mearga la Pisa pe autogari.ro. Spre Firenze insa, exista doua companii care opereaza: TST Turistik (ajungi dupa circa 27 de ore) si Sempre Dritto Tour (timpul calatoriei – circa 29-30 de ore). Un bilet dus costa 80 de euro la TST Turistik.
Cum ajungi de la aeroport in oras, la Pisa
Aeroportul Galileo Galilei din Pisa este foarte aproape de oras, asa ca vei ajunge rapid si comod in centrul Pisei. Cea mai buna optiune este trenul – exista curse frecvente pana in gara Pisa Centrale (aflata chiar central). Timpul de calatorie este de 4-5 minute si un bilet costa 1,50 euro. Exista, de asemenea, 5 curse directe intre aeroportul Pisa si gara Firenze Santa Maria Novela – cursa dureaza cam 1 ora si jumatate, iar biletul costa 7,80 euro.
Cum sa calatoresti prin Pisa
Pisa este un oras chiar foarte mic (ma rog, zona interesanta pentru turisti), asa ca cel mai bine este sa te deplasezi pe jos. Poti sa si inchiriezi o bicicleta, se circula chiar foarte ordonat prin oras. Daca ai bagaje voluminoase, nu iti face griji – compania de transport locala, Compagnia Pisana Trasporti, are o retea de autobuze bine pusa la punct. Biletele costa in functie de perioada cat calatoresti: 1,10 euro pentru bilete valabile 70 de minute, 1,45 euro pentru 120 de minute etc. Marea majoritate a destinatiilor sunt acoperite de biletele de 1,10 euro.
Top 5 obiective turistice in Pisa
- Turnul din Pisa – nu mai trebuie sa va spun de ce 🙂
- Catedrala + Baptisterium – sunt celelalte monumente din Piazza dei Miracoli aflate in umbra, la propriu si la figurat, a turnului. Chiar daca vi se pare cam mult sa dati 5 euro pe fiecare monument (atentie, poti intra in Catedrala folosind acelasi bilet pentru urcatul in turn care costa… wow, 18 euro!), ei bine, merita!
- Biserica Santa Maria della Spina. Se pare ca un spin din coroana lui Iisus a ajuns pe la Pisa, asa ca localnicii au construit o biserica in cinstea lui… Ei bine, vazuta de departe, pare un arici – este plina de spini-turnulete… Desi este de dimensiuni modeste, este probabil una dintre cele mai frumoase biserici gotice din Europa!
- Stradutele feudale – in apropiere de Piazza dei Miracoli, pierde-te pe ulite intunecoase, dar nu labirintice.
- Piazza dei Cavalieri – nici ea nu e foarte departe, a jucat rolul de piata centrala a Pisei. Aici s-a aflat sediul liderilor Pisei, iar mai apoi a guvernatorului florentin. Principala cladire a pietei este cea a Scolii Normale, una dintre universitatile Pisei, dar aici s-a aflat sediul ordinului Sf. Stefan, dar si al Consiliului Batranilor in perioada in care Pisa era independenta!
Unde sa dormi in Pisa
Personal, nu am dormit niciodata, dar am o prietena care a petrecut cateva zile in Toscana si a dormit in Pisa. A stat la hotelul Ariston aflat la doi pasi de Turnul Inclinat. A platit 285 de euro pentru 5 zile pentru o camera dubla fara mic dejun (adica 57 de euro pe noapte) si a facut rezervare pe booking.
Unde sa mananci in Pisa
Pe strada principala care da spre Piazza dei Miracoli vei gasi un mix cu de toate – de la mini-van-uri care vand “Gelati, Panini, Bibite” si pana la restaurante cu staif… pentru toate buzunarele. Vei mai gasi o baterie de restaurante mai ieftine si in zona stradutelor feudale de dincolo de Piazza dei Cavalieri!
Ce sa faci dincolo de Pisa
Cum am scris, Pisa este poarta aeriana a Toscanei… poti petrece o saptamana de vis in aceasta regiune iubita de milioane de europeni. Dar Pisa nu este numai poarta aeriana a Toscanei. Aici se afla si unul dintre cele mai mari huburi ale Ryanair… Si, cu un pic de noroc, poti sa gasesti niste preturi excelente spre destinatii din Maroc (Fez si Marrakech), Malta (Valletta) sau chiar si destinatii scandinave – Suedia si Norvegia.
Daca ati fost recent in Pisa si ati gasit niste locuri deosebite, preturi rezonabile, in fine, ponturi bune de spus si altora, va astept la rubrica de comentarii cu numeroase multumiri!
Imagini Pisa
Harta turistica a Pisei – un oras istoric compact
Gara Pisa Centrale
Ce fain e gazonul din Piazza dei Miracoli 🙂
Catedrala si Baptiseriumul – umbrite (la propriu si figurat) de turn, dar la fel de frumoase !
Iaca si faimosul Turn Inclinat din Pisa !
De sus, din turn
Toata lumea vrea sa se pozeze sprijinind turnul
E chiar coada 🙂
Dar Pisa nu inseamna numai Piazza dei Miracoli – duceti-va sa vedeti si Scoala Normala in Piazza dei Cavalieri
Sau Santa Maria della Spina
De mancare ? Pentru toate pungile – la terasa in plina zona turistica
Sau la botul calului
Hotel Ariston
[mwi-product sku=”WIZZ-Navy-Blue,WIZZ-Air-Black-Grey,TA006″ img_width=”200″ desc=”false” type=”add” btn_color=”blue” btn_link=”button” cols=”3″ ]
Un loc foarte bun de mancat – raport calitate pret excelent este Bagni del Nerone, langa o ruina ce se pare ca a fost o baie publica. Excelenta pizza. Langa Turnul Inclinat mancarea e destul de scumpa (cel putin la restaurante) si facuta superficial.
Din pacate combinatia Pisa & Wizzair imi aduce aminte de cea mai urata experienta cu aceasta companie si daca ma gandesc bine cred ca si ultima. Asteptand sa ne intoarcem din Pisa catre Bucuresti aeronava wizz care venea de la Bucuresti nu a mai ajuns in Pisa ci in Roma. Dupa cateva ore (cam 3-4) de asteptare (check-in ul se facuse) am fost informati ca zborul a fost ANULAT. Dupa alte cateva ore ni s-a propus ca singura varianta intoarcerea in Romania cu autocarul. Deci iei bilet de avion si vii cu autocarul.
de dormit – Hotel Touring – foarte aproape de gara (2 minute) si 15-20 minute de aeroport (mers pe jos) – anul acesta pe la sfarsitullui martie – cu 41 euro / noapte cu mic dejun inclus (am stat doua nopti). Camere micute dar curate, cu baie privata, mic dejun tip bufet, nu foarte diversificat dar decent.
de mancat – nu mai retin numele restaurantului insa e in piata Vittorio Emanuele II din centru. Daca stati cu fata la statuie restaurantul e undeva in spatele vostru pe coltul unei cladiri. Am stat destul de mult pana ne-a venit comanda insa mancarea a fost foarte bine gatita si delicioasa.
Asa cum zicea Cezar, nu trebuie decat sa va abateti de la traseul „turistic” si veti mai descoperi alte zone pitoresti ale Pisei, mai sunt alte parcuri, bisericute, stradute fermecatoare. De principiu nu aveti ce sa faceti mai mult de o zi in Pisa, dar o zi o puteti dedica Florentei (cu trenul se poate face chiar si o ora – cand ne-am dus a mers si cu 140-150 Km/ora pe GPS si nu era un tren rapid). In Florenta sunt mai multe de vazut si daca nu doriti sa vizitati muzee ati putea sa va incadrati intr-o zi. Recomand palatul Pitti si gradinile Boboli
Ce sa faci dincolo de Pisa ? Răspunsul corect este: vizitezi Cinque Terre.
Corect 🙂
ce se gaseste la Cinque terre?
Salut!
Nu stiu daca ai fost vreodata la Pisa si Florenta cu masina, dar ai idee cum e cel mai bine de procedat : unde se parcheaza cel mai ok ca bani si ca apropiere de centru ? Adica oare toate parcarile sunt la fel ca pret sau sunt unele mai ieftine si poti lua un metrou/ autobuz cateva statii si hop esti in centru. Mersi
Pare cam infantila intrebarea mea, dar daca Wizz Air se lauda ca checkin online se poate face cu 14 zile inainte, ceea ce e adevarat, de ce nu reusesc sa-l fac cu 9 zile inainte de plecare?Altadata reuseam, acum nu ma lasa decit pina la jumatate.A trecut careva printr-o situatie asemanatoare?
Cristos a inviat ! de mult ma bate gandul sa vad Cinque Terre , asa ca in dec am luat bilete avion pt.Pisa si 5 nopti cazare in Pisa..cu gandul ca o zi voi merge la Florenta, doua zile sa ma deplasez in Cinque terre (am inteles ca sant trenuri ) o zi pt Pisa am considerat ca imi ajunge…am sa plec pe 10 mai si plec spre casa pe 15 mai dupa amiaza..daca aveti ceva sfaturi concrete pt Cinque Terre de calatori, ordinea localitatilor , ce se merita si ce nu..va raman recunoscator o zi buna va doresc si la mai multe calatorii
AM FOST SI EU LA PISA. LA DUS A FOST OK… AEROPORTUL FFF APROAPE DE ORAS. AM REZERVAT UN LOC LA UN HOSTEL DE LANGA UNIVERSITATEA DIN PISA… DAR CAND AM AJUNS ACOLO NUMAI AVEAU LOCURI, SI MI-AU DAT, IN LOCUL UNUI PAT, UN INTREG APARTAMENT CU DOUA CAMERE IN ZONA GARII PISA CENTRALE. PANA AICI TOTUL OK. AM VIZITAT CINQUE TERRE, SIENA SI LIVORNO. AM DESCOPERIT UN POPOR ITALIAN CARE E CERTAT CU LIMBILE STRAINE(PREA LENES, NU DIN PREA MULT NATIONALISM). LA INTOARCERE, DUPA CE AM TRECUT DE CONTROLUL DE SECURITATE(DUPA CHECK-IN) AM FOST ABORDAT DE UN OFITER DE SECURITATE CARE AVEA IN MANA O FOAIE CU INFORMAREA ASUPRA OBLIGATIVITATII DE A DECLARA SUMELE MAI MARI DE 10.000 EURO. SARACUL, NICI NU STIA SA CITEASCA SI IMI ARATA CU DEGETUL PE FOAIE…. MI-A CREAT O SCARBA ENORMA, CU TOATE CA AEROPORTUL E OK SI BINE AMPLASAT. DOAR IN LUMEA A TREIA MAI VEZI ASA INCOMPETENTI… DACA AS FI FOST IN MUMBAI SAU CALCUTTA NU MA DERANJA ATAT…. E NEPERMIS PE UN AEROPORT DIN PARTEA SUPERIOARA A ITALIEI ATATA PROSTIE… NU DORESC LA NIMENI SA AIBA PARTE DE PROSTI…