O vorba din batrani spune ca o fotografie face cat o suta de cuvinte (ma rog, exista si varianta cu mii). Inclin sa cred ca are dreptate. Iar atunci cand scrii despre un loc sau incerci sa povestesti despre o experienta, cum e cazul meu, e obligatoriu sa va prezint si niste fotografii pentru a complete povestea. Uneori, am poze mai bune, alteori, mai putin bune. De altfel, nici nu ma consider fotograf. Eu sunt pozar. Pozez ce vad… Fotografii calatoresc ca sa fotografieze. Eu calatoresc ca sa vad, sa simt, sa invat, sa experimentez… si, evident, sa si documentez pentru ca apoi sa impartasesc cu voi. De altfel, de cativa ani, de cand am blog, fac mult mai multe poze si incerc sa surprind si lucruri pe care nu le pozasem niciodata – camera de hotel, vederea de pe geam, mijloace de transport, mancare :).
Ei bine, desi eu sunt relativ multumit de pozele mele (nu stiu ce parere aveti si voi), sunt absolut convins ca e loc si de mai bine. Asa ca, in momentul in care am fost invitat de Dragos de la Explore Travel la o tabara de fotografie de calatorie alaturi de fotograful Mihai Moiceanu, unul dintre cei mai cunoscuti fotografi de travel din Romania, evident ca am spus da. Am sacrificat chiar si o excursie de o saptamana prin Santorini si Mykonos pentru a participa la acest workshop (e drept, confirmasem de foarte mult timp J). Daca nu il stiti pe Mihai Moiceanu, sa stiti ca organizeaza cursuri pentru entuziasti si, in plus, pune la cale excursii in locuri extraordinar de sexy de fotografiat – de la Delta Dunarii pana in Nepal si Vietnam! Excursii pentru fotografiat!
Ce voi invata in cele 3 zile si jumatate pe care le voi petrece alaturi de alti bloggeri de calatorii (workshopul este dedicat exclusiv bloggerilor de travel)? Fotografia urbana, a cladirilor, atat prin exterior, cat si interior (prin Brasov). Apoi ne vom muta in zona Pestera – Moeciu unde voi invata despre fotografia de peisaj (Da, Doamne, o zi frumoasa!) si cea de portret (or fi si nuduri? :)). Apoi, poze de apus si, in ultima zi, sculare cu noaptea-n cap pentru a prinde lumina aia speciala de rasarit de soare… si ce rasarituri am prins de-a lungul timpului – la picioarele Himalayei, la Angkor Wat, in safari, pe malul marii… Apoi si cateva despre editarea si procesarea fotografiilor (n-am facut asta niciodata :), va exista un inceput).
Si sper ca, dupa aceste zile, ma voi mandri cu poze mai bune :). Dar mai am o veste buna… pe langa cei sapte bloggeri de travel invitati speciali, mai sunt inca doua locuri – care va sunt deschise voua, tuturor, printr-un mic concurs. Nu, nu trebuie sa obtineti cat mai multe like-uri pe Facebook, chiar urasc concursurile acelea! Un loc se poate obtine, direct, de la Phototour, unde in orele urmatoare va aparea o platforma de concurs, iar pentru cel de al doilea loc ma puteti folosi pe mine – trimiteti-mi pe mail, la imperatortravel@yahoo.co.uk , o fotografie de calatorie cu povestea ei scrisa frumos. Eu le voi trimite mai departe, iar autorul celei mai bune poze va fi invitat sa ni se alature. Workshopul de fotografie „Declansam povesti” are loc in perioada 6-9 iunie, la Brasov si Pestera – Moeciu, asa ca trebuie sa aveti timp sa plecati din localitatea de resedinta. Voi primi fotografiile pana pe data de 28 mai 2013!
Cum va ziceam, mie imi place sa spun povesti, sa scriu povesti, povesti de calatorie, desigur. Dar, uneori, aceste povesti pot fi declansate doar prin apasarea unui buton… Butonul aparatului de fotografiat. De altfel, de cate ori am povestit despre calatorii la vreun eveniment, niciodata nu m-am dus fara poze… Pentru ca pozele declanseaza povesti, incita la povesti, uneori ele insele spun povesti. Si imi place sa am povesti cat mai frumoase si cat mai inspirationale.
Mai multe despre acest proiect puteti citi aici. Va rog, consultati si regulamentul concursului. Dar cea mai importanta parte este cea cu privire la premii:
Intr-un final, nu pot sa nu spun ca evenimentul este organizat in parteneriat de Explore Travel si Photo Tour si avem ca sponsori Nikon (care o sa ne imprumute niste scule) , Ana Hotels, Casa Boiereasca Pestera (unde o sa dormim tun) si Bistro de l’Arte Brasov (unde o sa bagam mancarica buna la ghiozdan :)) carora le multumesc. Si ca va astept la concurs!
Declansam povesti…
Rasaritul (Everest)
Sau apusul (deasupra Parisului in avion)
Liniste (Tigra, Etiopia)
sau galagie (Siam Square, Bangkok)
Viata (lacul Langano, Etiopia)
sau moarte (Pashupatinath, Nepal)
Mare (Maldive)
sau munte (Everest)
Sacru (Thimphu, Bhutan)
sau sexy (Moscova)
Frumos articolul. Pozele sunt de asemenea extraordinare. Este o provocare sa participi la un astfel de concurs; si eu fac mii de poze in calatorii incercand sa surprind in special elemente de arhitectura, dar si peisaje, detalii etc. Caut prin arhiva mea de fotografii si cu siguranta am sa ma inscriu la concurs.
Te astept 🙂 Multa bafta !!!
In ce data mai exact?
6 – 9 iunie
Eu am o mulțime de oportunități de a face poze frumoase…la început am avut câteva aparate pe care le-am stricat sau s-au stricat…nu am noroc cu ele! Se întâmplă un apărătuț să mă țină mai bine de un an…nu prea mă pricep la fotografii, deși aș vrea,dar se întâmplă să fiu la locul potrivit, la momentul potrivit…
Așa că dacă nu mă pricep…nici nu știu ce să aleg din cele deja câteva mii pe care le-am făcut prin cele 33 de țări…Dar mi-aș dori din tot sufletul să am parte de sfaturile unui profesionist într-o asemenea împrejurare!
Deci am câteva zile să mă hotărăsc ce fotografie să-ți trimit 🙂
Deși pentru mine ar fi al treilea weekend la rând plecat de acasă … merită efortul 🙂
Asteptam, asteptam 🙂
Cezar, nu crezi ca mai corect dpdv gramatical era „poate sa vina si unul dintre voi”?
M-am consultat cu specialistul blogului in gramatica si punctuatie si ti-a dat dreptate.
iti recomand sa schimbi si aparatul cu un DSLR bun
Prea mare, prea greu
dar face poze de 5 ori mai bune!
O varianta intermediara intre o camera compacta si un DSLR (pentru cei ce fug de dimensiuni si greutate) este un MILC. Un MILC poate avea aceeasi dimensiune a senzorului ca si un DSLR si lentile interschimbabile insa are dimensiuni mult mai reduse decat un DSLR pentru ca ii lipseste „mirror-based optical viewfinder”. dezavantajul este insa ca producatorii au facut numai cateva lentile special pentru MILC si in rest se bazeaza pe reutilizarea lentilelor de DSLR cu un adaptor ceea ce nu prea are sens pentru un cumparator ce vrea un produs compact pentru ca si lentilele pt MILC pot fi mult mai mici.
Multumesc de sfaturi 🙂 Acum am un bridge Lumix care e rezonabil… dar evident, intotdeauna trebuie sa ma interesez de ce apare pe piata 🙂