Ghid de sfaturi practice Wizz Air: Oslo, obiective turistice, cazare, restaurant si multe alte ponturi

  Obiective turistice Oslo: Muzeul Barcii Vikinge

Am fost la Oslo acum multi ani. Nu pot spune ca a fost un oras care sa ma dea pe spate. Nu e un oras vechi, are cateva monumente si multe muzee interesante, dar nu pot spune ca te da pe spate. Citisem despre el ca are un fiord, frumos de altfel, dar nu nemaipomenit. In schimb, cand am luat trenul spre vest, spre tara fiordurilor, atunci am ramas ca la dentist – zona fiordurilor este una dintre cele mai frumoase pe care le-am vazut vreodata! Si cum de anul acesta WizzAir ofera zboruri low-cost spre capitala Norvegiei, nu ratati sa vizitati o tara de un farmec natural aparte!

Cand sa te duci la Oslo

Vara. E drept, norvegienii spun ca “anul asta, am avut vara intr-o miercuri”, sugerand ca nu este decat o zi de vara pe an. Exagereaza :). Dar, indiferent de luna in care te duci la Oslo, nu iti uita si hainele groase si umbrela, o zi stralucitoare de vara se poate transforma in toamna in cateva minute! Totusi, evident, vara aveti mai multe sanse de vreme frumoasa. In plus, fiind situata destul de in nord, in timpul iernii zilele sunt extrem de scurte (in jurul solstitiului de iarna, ziua dureaza 6 ore in caz ca aveti bafta de soare… soarele rasare pe la 9 si apune pe la 3 dupa-amiaza), asa ca mai bine va bucurati de 19 ore de zi la sfarsit de iunie :).

 

Cum ajungi la Oslo

Cu avionul

Wizz Air opereaza zboruri directe din Bucuresti. Preturile incep de la 52 euro, dar, atentie, aproximativ 10% dintre locurile de pe o cursa se vand la preturile acestea si, evident, se mai adauga diverse optionale.

Cu trenul

Pentru cei ingroziti de zborul cu avionul, există posibilitatea (foarte scumpa) de a merge cu trenul. Vei face minimum 48 de ore din Bucuresti-Nord pana la Oslo Sentral si ajungi dupa minimum patru schimbari de tren (Budapesta Keleti, Berlin Hbf, Malmo Central si Götteborg Central). Un bilet cu trenul este, in general, mai scump decat cu avionul, daca insa iei un Inter Rail si vrei sa vizitezi mai multe locuri pe drum si in jur, poate fi o optiune buna.

Cu autobuzul

Conform autogari.ro, Nordic Tours opereaza un autobuz pe saptamana spre Oslo, drumul durand vreo 44 de ore. Pretul unui bilet dus este de 160 de euro.

 

Cum ajungi de la aeroport in oras, la Oslo

Oslo are doua aeroporturi – Gardermoen, aflat in nordul capitalei norvegiene, si Torp, aflat in sud, in directia orasului Larvik langa Sandefjord. Companiile clasice opereaza pe aeroportul Gardermoen, in timp ce companiile low-cost (WizzAir, Ryanair, Easyjet, Norwegian) opereaza pe aeroportul Torp. Aeroportul Torp se afla la 118 km de Oslo si poti ajunge in capitala Norvegiei cu trenul sau cu autobuzul.

O optiune este sa calatoriti cu trenul. Din fata aeroportului luati un autobuz (gratuit) pana la gara Torp (calatoria dureaza 4 minute), iar de la Torp, puteti lua unul dintre trenurile frecvente spre Oslo Sentral – calatoria dureaza 1:40 ore si costa 245 de coroane norvegiene (31 de euro).

O alta optiune este cu autobuzul Torpekspressen care conecteaza aeroportul de statia centrala de autobuz din Oslo. Conditiile sunt similare cu trenul – calatoria dureaza 1:45 si costa 240 de coroane norvegiene (30 de euro).

 

Cum sa calatoresti prin Oslo

Zona centrala din Oslo poate fi vizitata pe jos, orasul nu este foarte mare. Daca totusi ai nevoie sa iei mijloacele de transport in comun, atentie ca tariful este stabilit pe zone. Un bilet cumparat in avans de la vreun chiosc sau automat de bilet costa 30 de coroane (3,80 euro) pentru o ora. Daca il cumperi de la sofer, vei fi taxat de 50 de coroane (6,33 euro) pe bilet. Poti cumpara abonamente de o zi pentru 80 de coroane (10,10 euro) sau de mai multe zile.

Atentie, exista si biciclete publice, dar trebuie sa platesti tot 80 de coroane pe zi. Dar cred ca e mai fun decat cu tramvaiul 🙂

 

Top 5 obiective turistice in Oslo

  1. Viking Ship Museum – vikingii de neam cand mureau nu puteau sa intre in pamant fara barca din dotare. Asa ca una dintre capeteniile de prin anul 800 a fost ingropata cu o barca vikinga ce s-a pastrat aproape intacta vreo 11 secole… Pe langa vasul cu pricina, poti admira si alte obiecte din perioada respectiva – inclusiv sanii.
  2. Kon Tiki Museum – ati auzit de norvegianul Thor Heyerdahl? Este tipul care sustinea ca locuitorii din Insula Pastelui au navigat tocmai din America de Sud si in 1947 a si vrut sa demonstreze acest fapt – a construit un vas folosind tehnologii precolumbiene si a plecat pe Ocean, pornind din Peru. Dupa 7.000 km si 101 zile, au debarcat pe o insula din Polinezia, demonstrand ca totusi voiajele transpacifice erau posibile. Vasul botezat Kon Tiki, dar si obiecte din Insula Pastelui.
  3. Frogner Park – principala atractie este parcul de sculpturi Vigeland ale artistului norvegian cu acelasi nume. Un loc chiar fain!
  4. Fiordul Oslo – intr-o zi de vara insorita, ce poate fi mai frumos decat sa te dai cu barca pe plajele si insulele din jurul capitalei norvegiene.
  5. Muzeul Fram – dupa cum vedeti, cele mai faine locuri de vazut in Oslo sunt totusi muzeele. Fram a fost primul spargator de gheata din istorie, iar muzeul are numeroase exponate care prezinta aventura descoperirilor arctice – evident, contributia norvegienilor este pusa in prim-plan.

 

Unde sa dormi in Oslo

Nu am dormit niciodata in Oslo, de fiecare data am petrecut o zi intre doua trenuri de noapte, dar asteptati-va la superpreturi. O idee buna ar fi un camping, dar sunt in afara orasului. Un hostel laudat prin centrul orasului este Anker Hostel https://www.ankerhostel.no/en/ care ofera si camere private (duble), dar si paturi la comun. O dubla costa incepand cu 620 de coroane pe noapte (78 de euro :)), iar un pat cu alti 7 in camera costa incepand de la 230 de coroane (29 de euro). Welcome to Oslo!

 

Unde sa mananci in Oslo

La preturile din restaurante, supermarketul iti va fi de mare ajutor in Norvegia! Daca totusi ti se va taia de atatea sandviciuri, cauta restaurantele cu mancare asiatica – chineza, vietnameza sau thai. Uneori, poti sa iei si o pizza la varice la preturi bune, iar turcii si arabii au patruns si pe aici cu chebapul lor. Zona unde poti gasi mai multe mancatorii ieftine este Torggata (se ajunge cu T-banne-ul).

 

Ce sa faci dincolo de Oslo

Cum spuneam, natura in Norvegia este magnifica. Recomandarea mea este sa te duci in Norvegia nu neaparat pentru Oslo, cat mai ales pentru salbaticia de pe coasta atlantica. O idee foarte buna este sa cumperi un bilet de tren Inter Rail  – dupa o escala prin Oslo, pleaca spre Bergen, spre tara fiordurilor – inainte de Bergen, coboara la Myrdal si de acolo ia Flamsbana, calea ferata care coboara aproape 1.000 de metri pana la fiordul Sognefjord… Dupa o noapte la Flam (poate chiar mai multe), poti pleca mai departe cu feribotul printr-un peisaj de vis spre Bergen!

In plus, aruncati o privire pe ofertele companiei low-cost Norwegian. Norvegienii sunt pusi pe fapte mari, au comandat sute de avioane si au deschis rute low-cost transcontinentale spre New York si Bangkok. Cine stie, poate pica vreun pret bun, desi nu am vazut cine stie ce in ultimul timp :).

Daca ati fost recent in Oslo si ati gasit niste locuri deosebite, preturi rezonabile, in fine, ponturi bune de spus si altora, va astept la rubrica de comentarii cu numeroase multumiri!

 Imagini Oslo

Obiective turistice Oslo: Castelul Akershus

 Castelul Akershus

Obiective turistice Oslo: Palatul Regal Norvegian

 Palatul Regal

Obiective turistice Oslo: Muzeul Satului Norvegian

 Muzeul satului norvegian

Obiective turistice Oslo: Muzeul satului norvegian

 Si norvegienii au biserici din lemn !

Obiective turistice Oslo: Muzeul Barcii Vikinge

 Muzeul Barcii Vikinge

Plimbare prin fjordul Oslo

 Plimbare prin fjord

Primaria Oslo

 Primaria capitalei norvegiene

Obiective turistice Oslo: Parlamentul Norvegiei

 Parlamentul Norvegiei

[mwi-product sku=”WIZZ-Navy-Blue,WIZZ-Air-Black-Grey,WIZZ-Air-Navy-Pink” img_width=”200″ desc=”false” type=”add” btn_color=”blue” btn_link=”button” cols=”3″ ]

Comentarii

  • Catanic spune:

    Pentru cazare mai este si varianta couchsurfing: 0 euro

  • porcelin spune:

    Muzeul istoriei culturale – al Satului, sa-l numim mai inteligibil -, Opera House sau Popcenteret nu prind top 5?! E’adevarat, preferintele se impart diferit, insa nu le-as omite de pe lista cu „must”-uri.

  • Mihai spune:

    parerea mea e sa va urcati intr-un wideroe de cum ajungeti pe thorp si sa va cheltuiti banii bugetati (ca doar de-aia ati zburat cu wizz) in bergen,tromso (de unde se poate vedea aurora boreala de ex.) sau oriunde altundeva..la ce preturi se practica in norvegia oslo is not good value for money..deci nu va risipiti timpul si energia=banii 🙂 fara folos

  • viorela spune:

    Stavanger cu preikenstolen e singurul loc ce merita in norvegia

  • adi_an spune:

    Am revenit. A fost super! Oslo un oras cu multe muzee care de care mai interesante. Simulatorul de schi de la Holmenkollen intra pentru mine in top 5. Flamsbana si calatoria prin Sognefjord de poveste. Trenul Oslo -Bergen traverseaza si acesta niste zone superbe. Am avut vreme frumoasa. E drept ca e scump, dar merita. Personal m-am orientat pentru un hotel cu demipensiune si am fost pe deplin multumit de alegerea facuta. Ca informatie pentru cei care doresc sa intre in Norvegia doar cu cartea de identitate o pot face doar daca aceasta e de tip nou, din cea pe care e trecuta si cetatenia, nu din cele in care sunt trecute prenumele parintilor.

  • amalia spune:

    am o rezervare de scurta durata 16-19 nov la oslo si as vrea sa ma ajuti cu o serie de info precum cate ore face trenul din oslo pana la Bergen si cat costa, locuri precum sognefiord cum pot fi vizitate, etc

    • Imperator spune:

      Uite pe site-ul cailor ferate norvegiene: http://www.nsb.no/?lang=en_US
      Cursa Oslo – Bergen face circa 7 ore si costa 815 coroane (100 euro). Pentru Sognefjord, te dai jos la statia Myrdal, apoi schimbi trenul spre Flam care e fix la Sognefjord, de acolo poti sa iei ferry spre Bergen. Sau din cealalta parte, poti sa iei ferry sau poate exista si niste mini-croaziere de la Bergen

    • ovidiu spune:

      Vezi ca exista un numar de bilete la pret redus, cele mai ieftine fiind 250 coroane (30 euro).
      Sa tii cont si de ziua care e foarte scurta in acea perioada, nu merita sa faci drumul pe intuneric. Desi peisaje spectaculoase nu o sa prea fie, o sa ai sigur zapada in acele zile.

  • adi_an spune:

    Daca iti cumperi biletul de pe site-ul pe care ti l-a indicat Imperatorul cu cel putin 24 ore inainte de calatorie poti sa scoti biletul chiar la 249 nok. Platesti pe net cu card din Romania si ti se va da un nr de referinta si un cod de rezervare. La trenurile pe distanta mare primesti si locul si vagonul in e-mail-ul de rezervare. Ti le notezi pe toate pe un biletel e indeajuns. daca ai bifat ca biletul sa-l primesti in tren vine direct conductorul cu el la tine. Daca bifezi sa primesti biletul la automat statie… eu am procedat astfel. Am mers la o tutungerie care avea si sigla nsb si acolo am dat nr. si codul si mi-au dat biletul. Daca ajungi in Torp cu Wizz ia direct Bergen sau Myrdal, ( eu am facut traseul invers, adica Torp tren Voss autobuz Gudvangen ferry Flam tren panorama Myrdal tren Oslo), nu mai pierde timpul cu escala in Oslo ca te costa de doua ori biletul. Pentru Sognefjord eu am facut rezervare si platit tot de acasa pe http://www.fjord1.no, dar parca aveau curse de ferry doar pana la 1 oct. Sa te intorci neaparat ziua de acolo, ce o sa vezi pe Geamul trenului Bergen-Oslo… Nu am cuvinte. Eu nici acum dupa doua saptamani nu mi-am revenit. Si nu m-a costat asa de mult per total. Cred ca mai merg o data in Norvegia cat de curand….

  • ovidiu spune:

    In noiembrie o sa vada foarte multa zapada… dar chiar si asa e un traseu foarte frumos

    • adi_an spune:

      Numai daca a nins mult intre timp, ca acum doua saptamani nu era. Eu am fost prea gros imbracat. Si in Ice bar in Oslo am suferit de caldura. Nu trebuie sa va panicati. Toate spatiile de asteptare sunt incalzite foarte eficient .

      • ovidiu spune:

        Nu e vorba sa fi nins „intre timp”… e vorba ca ea va fi acolo dupa jumatatea lunii noiembrie. Eu am facut acest drum anul trecut pe 18 noiembrie si am avut zapada ca peisaj mai mult de jumatate din drum.
        Nu compara conditiile de la sfarsit de septembrie (cand ai fost tu) cu jumatatea lui noiembrie, acolo la peste 1000 m e iarna deja

  • bianca spune:

    daca mai merge cineva in aceasta data,as vrea sa cer niste sfaturi

  • Tudor spune:

    Aeroporturi , in Oslo …!!!! ???
    In Oslo nu e nici un aeroport , e doar cu numele Oslo..
    Gardemoen se afla la 50 km nord de Oslo ,iar Torp Sandefjord la 130 km , sud …, deci e de mancat pana acolo.Tot Oslo il vezi intr-o zi si pleci doar cu ideea ca ai vazut si Oslo-ul , in rest , nimic deosebit , poate cladirea Opera… Insa e curat si f civilizat.

    • Ioan Harabagiu spune:

      Moss Airport Rygge este la 55 minute distanta de Oslo. Din Londra e f ieftin. La iesirea din aeroport este Rygge – Ekspressen – 300 coroane dus-intors pana in Oslo – Autogara Centrala.

  • ioana spune:

    Buna ziua,eu voi merge la Oslo de pe 3.04.2014-6.04,as dori sa stiu, daca in acest timp pot reusi sa merg la Bergen?

    • cristina spune:

      Buna Ioana,

      Chiar daca Oslo este un oras destul de mic cred ca e bine sa iei in calcul ca dinstanta dintre Oslo si Bergen este destul de mare deci probabil ca cea mai rapida (si ce ami scumpa) metoda de a ajunge este cu avionul
      ( http://www.sas.no si http://www.norwegian.com zbora din Oslo catre Bergen).

      Eu am fost numai in Oslo, Bergenul nu l-am vazut insa nu as da banii sa ajung pana acolo daca nu as avea timp sa vad si fjordurile.

      Mai multe informatii despre cum poti ajunge in Bergen cu diferite mijloace de transport gasesti aici:
      http://www.visitbergen.com/en/TRANSPORT/

    • abcd spune:

      eu o sa merg pt o sa pt in norv in mai.. cu wizziar, deci ajung la torp… si de acolo iau trenul la bergen.. nici nu ma mai complic sa merg la oslo- nu ai mare lucru de vazut, si doar asa ca sa il bifez, nu ma tenteaza…

      am cumparat deja bilete de tren, cu miniprix- si m a costat torp- bergen 249 nok- cam 30 euro.. si am inteles ca e fain de vazut peisajul din tren…

      deci eu zic sa iei trenul, cu minipris iesi destul de ok

      https://www.nsb.no/?lang=en_US

    • Imperator spune:

      Cum zicea cineva, probabil cea mai buna solutie este sa iei trenurile de noapte spre si dinspre Bergen. Nu mai platesti si cazarea si ai timp si de Bergen

  • abcd spune:

    acum am vazut.. ai cam putin timp in norvegia…cu trenul faci cam 8 ore.. un dus…

  • abcd spune:

    dar poti merge un dus cu trenul de noapte, si asa salvezi si o noapte de cazare si intorsul pe lumina ca sa admiri peisajul…

  • Romeo Ionut spune:

    Salut! A zburat cineva cu Norwegian? Am găsit un pret bun la zbor direct spre Bangkok din Oslo, dar se pare ca nu oferă nici măcar un snack pe timpul călătoriei. Și nici bagaj de cala nu este inclus. Este o companie low-cost?

  • mihai spune:

    corect, sint o companie low cost,deci in ceea ce priveste bagajele si mincarea e adevarat se platesc dar conditiile sint f bune, avioane noi,wireless,servicii class,am fost cu ei doar pe curse interne de citeva ori dar am fost f multumit

  • Romeo Ionut spune:

    Mulțumesc de răspunsuri! Mi se pare totuși aiurea sa oferi wifi gratuit, iar la zbor de peste 10 ore sa nu oferi nimic altceva. O sa o încerc și p-asta, deși cred ca o sa-mi umplu bagajul cu bunatati din duty-free :))

  • Diana spune:

    Multumim pentru sfaturile practice demn de adevarat ghid turistic.:)
    Eu voi ateriza la Oslo pe 24.04 ( dar nu pe Torp ci pe Gardermoen- interes de serviciu si sper nu numai-) si as fi vrut sa stiu daca pot sa imi rezerv/ cumpar bilet de tren online la una din cele 2 companii nsb sau flytoget…avand in vedere ca voi sta in Lillestrom, nu mi-ar fi mai simplu sa imi fac o legitmitatie de o zi sau ceva de genul?pt ca as vrea sa ajung si in Oslo…multam tare!!!

  • Adina spune:

    Buna, stie cineva daca zboara mai multe avioane din Oslo catre Tromso? Eu am verificat pe Norwegian, dar nu am vazut mai multe sa aiba legatura cu ce as veni de la Bucuresti-Oslo. Am înțeles ca numai in Tromso se poate vedea aurora boreala,dar in ce luni? Poate imi da cineva mai multe detalii. Va multumesc!!

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest