Bucuresti, 25 martie 2064. In urma unor ploi fara precedent, in cursul noptii, lacul de decantare de langa fosta localitate Rosia Montana din Muntii Apuseni s-a revarsat, iar barajele au cedat. Apa plina cu una dintre cele mai mari cantitati de cianura de pe planeta s-a revarsat in afluentii Muresului. “Este probabil cea mai mare catastrofa ecologica din Romania” a declarat un oficial roman. Guvernul de la Bucuresti a decretat starea de urgenta si a dat ordin de evacuare pentru majoritatea localitatilor aflate pe malul Muresului, inclusiv municipiile Alba-Iulia si Arad, dat fiind riscul major de infestare a apei. Mii de masini au luat cu asalt autostrazile, care nu fac fata in ciuda eforturilor de fluidizare. Corturi militare sunt instalate in zone limitrofe din Transilvania cum ar fi Sibiu, Timisoara si Cluj-Napoca. Guvernul a facut apel catre toti locuitorii Romaniei care au spatii libere sa cazeze miile de refugiati.
Budapesta, 25 martie 2064. In urma dezastrului ecologic din Muntii Apuseni, guvernul maghiar a declarat starea de calamitate in localitatile din proximitatea raului Maros (Mures) si de pe cursul inferior al Tisei, care urmeaza sa fie evacuate. Conform declaratiilor oficiale, valul de cianuri va lovi Ungaria peste circa 36 de ore si va cauza pierderi fara precedent. Locuitorilor li s-a cerut sa nu consume decat apa imbuteliata, iar fabricile de apa imbuteliata din zona care urmeaza a fi afectata au fost inchise. “Ne asteptam la acest dezastru de decenii. In ciuda atentionarilor noastre, romanii au preferat sa isi distruga muntii, dar asta ne afecteaza si pe noi”, a declarat prim-ministrul ungar, intr-o conferinta de presa-fulger convocata in timpul noptii la Budapesta. “Nu este cazul sa vorbim acum despre cereri de despagubiri. Ne rugam la Dumnezeu ca daunele sa nu fie atat de ridicate pe cat se prevad.” Ca si in cazul Romaniei, autostrada care leaga Szeged de Budapesta este arhiaglomerata, iar guvernul a interzis circulatia masinilor private in directia Szeged, pentru a fluidiza circulatia.
Belgrad, 25 martie 2064. Guvernul Serbiei a urmat, prompt, exemplele Romaniei si Ungariei, declarand starea de urgenta de-a lungul Tisei si al Dunarii. Un purtator de cuvant a anuntat ca, la cererea Serbiei, China va deplasa de urgenta filtre imense pentru a putea stavili valul de cianura, cel mai probabil, inca de la intrarea in tara. Un oficial sarb a anuntat ca filtrele vor fi instalate in apropiere de Subotica la intrarea Tisei in Serbia. Orasele sarbesti de pe Tisa nu au primit ordin de evacuare, dar mii de locuitori au inceput deja sa le paraseasca. Aeroporturile din Belgrad si Novi Sad au fost inchise pentru a putea deservi podul aerian care transporta materialele din China.
Beijing, 25 martie 2064. “Republica Populara Chineza a raspuns cererii Republicii Serbia de ajutor pentru evitarea catastrofei ecologice determinate de ruperea unui lac plin de cianura din vestul Romaniei. Primele avioane supersonice cu specialisti au decolat de cateva minute spre Belgrad si se asteapta sa soseasca in zona care urmeaza a fi afectata, in maximum 3 ore. In urma lor, transportatoare subsonice vor transporta filtre-gigant care speram sa opreasca valul de cianura. Republica Populara Chineza este pregatita sa actioneze in acelasi fel in caz ca Ungaria si Romania ne vor solicita.” Presa locala anunta ca aceste filtre-gigant vor fi folosite pentru prima oara. In ultimul secol, China a fost lovita de numeroase dezastre, atat ecologice, cat si telurice, dezvoltand cea mai impresionanta forta de reactie rapida in caz de dezastre, inclusiv avioane supersonice. Filtrele anticianura care vor fi instalate pe Tisa la intrarea in Serbia sunt folosite in premiera, dar oamenii de stiinta chinezi sunt increzatori ca vor putea filtra circa 95% din cantitatea de substanta ucigasa. Principala provocare este ca in proximitatea Tisei sa fie construite niste lacuri imense pentru depozitarea cianurii, unde va trebui distrusa. China a anuntat transportarea a circa 20.000 de muncitori pentru a construi aceste lacuri in maximum 12 ore. Serbia a anuntat ridicarea obligativitatii vizei pentru cetatenii chinezi.
Bruxelles, 25 martie 2064. “Este probabil cea mai mare catastrofa ecologica din istoria Uniunii Europene”, a declarat comisarul european pentru ecologie, in cadrul unei conferinte de presa. Din cauza resurselor limitate ale Uniunii, o interventie spectaculoasa de tip chinez nu este posibila, dar mai multi specialisti vor fi trimisi pe malul Muresului pentru a ajuta la limitarea urmarilor dezastrului. Se asteapta ca Uniunea Europeana sa ia in cele din urma masuri draconice pentru a preveni astfel de dezastre, masuri amanate timp de decenii, in principal datorita lobby-urilor companiilor miniere. Uniunea Europeana a cerut tarilor membre sa asigure ajutor de orice natura – logistic, transport, cazare, alimente – celor afectati din Romania si Ungaria.
Ottawa, 25 martie 2064. “Canada isi exprima regretul pentru dezastrul petrecut in muntii din vestul Romaniei”, a declarat un purtator de cuvant oficial al guvernului canadian. La intrebarea unui ziarist, acesta a declarat ca tara sa nu se simte responsabila pentru dezastrul din Romania. “Gabriel Resources a fost o companie privata in care statul canadian nu a avut nicio implicare. Conform informatiilor noastre, Gabriel Resources a declarat falimentul acum cativa ani si s-a desfiintat. Daca guvernul Romaniei doreste sa ceara daune de la fostii actionari ai Gabriel Resources si sa-i actioneze in instanta, vor primi tot sprijinul nostru.” Un avocat canadian de origine romana si-a declarat insa scepticismul ca orice proces va avea sorti de izbanda.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Dupa cum v-ati dat probabil seama, aceste stiri nu sunt adevarate. Dar, din pacate, nu sunt poantele pe care eu le fac de obicei pe 1 aprilie, ci, din nefericire, sunt niste stiri care vor fi foarte probabile intr-un viitor in care poate multi dintre noi nu vor mai trai, dar vor trai copiii, nepotii si stranepotii nostri. Intrebarea cu privire la lacul de cianura nu este “DACA”, ci “CAND”. Oricate garantii si declaratii ca este cel mai sigur de pe aceasta parte a galaxiei sunt infirmate de exemplele altor situri industriale de siguranta “deplina”. Unul se numeste Cernobil, cel de al doilea, Fukushima. Si daca Cernobilul a fost construit de sovietici, ale caror standarde de siguranta au fost dintotdeauna foarte chestionabile, Fukushima a fost construit de poporul cel mai perfectionist din lume.
Si totusi, la Rosia Montana exista zacaminte de aur si alte minerale care ar prinde bine Romaniei. Intrebare: cat de corect este sa le exploatam acum, afectand grav viata generatiilor care ne vor urma. Anul trecut, am vizitat Xi’an, in China. Stiti, orasul acela cu soldatii de teracota ingropati in pamant. Aceasta armata de teracota a fost construita de imparatul Qin Shi Huang cu 200 de ani inainte de Hristos. Acesta si-a construit un mormant care nu a fost excavat, dar care, conform scrierilor din acea epoca, ar fi probabil cel mai incredibil sit arheologic din lume – se pare ca, in subteran, a fost recreat orasul imperial Xi’an, iar raurile care il strabateau au “apa” din mercur”. Desi se stie cu exactitate unde este, nu a fost excavat. Am intrebat de ce. “Nu avem tehnologia pentru a putea intra in interior si sa nu distrugem ce gasim acolo. Vom intra cand vom avea aceasta tehnologie si suntem siguri ca nu va fi afectat.” Numeroase morminte din Egipt sau alte parti au fost total sau partial distruse datorita invaziei de aer curat si lumina, numeroase obiecte antice pierzandu-se pentru totdeauna. Am intrebat cand se va intampla asta. “Nu stim, peste 10 ani, peste 50 de ani, peste 100 de ani. Dar vom intra in mormantul lui Qin Shi Huang cand vom fi gata”, mi-a spus ghidul din Xi’An.
Oare de ce nu vom exploata Rosia Montana cand suntem gata ? Cand vom avea o tehnologie care sa nu lase o sabie al lui Damocles deasupra generatiilor viitoare ? Acum 200 de ani, doar cativa vizionari credeau ca omul va putea zbura in cosmos. Si a zburat. Mintea umana este capabila de inovatie si descoperire. Asa ca peste 5, 10 sau 25 de ani vom fi capabili sa exploatam aur fara cianuri. De ce nu asteptam pana cand suntem gata?
A treia problema este – oare noi ce castigam din acest aur? Din aurul Apusenilor, s-a construit Forul lui Traian la Roma, palatele din Viena si Budapesta, ca sa mentionez doar cateva. Conform celor citite, statul roman sau cetatenii Romaniei vor castiga un pic mai mult decat praful de pe toba. Oare nu suntem noi capabili sa exploatam aurul de la Rosia Montana cum spuneau Bratienii: “prin noi insine”?
– O sa spuneti ca nu avem bani. Care sunt costurile? Un milliard? Doua miliarde? Renuntam sa mai construim autostrazi vreo 3 ani si banii ii bagam in exploatarea miniera de la Rosia Montana. Cu banii scosi de acolo, importam cateva zeci de mii de chinezi sa construiasca autostrazi de-a lungul si de-a latul tarii in 5 ani.
– O sa spuneti ca o sa se fure. Da, o sa se fure. Dar poate ajungem la o intelegere cu clasa politica, cu toti prim-ministrii, ministrii, sefii de consilii judetene etc. etc. Am inteles ca planul de afaceri prognozeaza venituri de 34 de miliarde de euro. Ce-ar fi sa stabilim din capul locului spaga pentru politicieni. Sa zicem 10%. Hai, 15%, sa zicem 5 miliarde de euro. Politicienii vor primi 5 miliarde de euro sa-si construiasca vilele, sa intretina amantele, sa trimita copiii la Harvard. Bon, din capul locului, primesc 5 miliarde spaga, dar sa lasam ca restul de 29 de miliarde sa fie folositi pentru dezvoltarea Romaniei.
Din cate stiu, astazi comisia parlamentara dedicata dosarului “Rosia Montana” trebuie sa dea o rezolutie, care, teoretic, ar trebui urmata de Parlament. Da sau nu. Sa vedem daca respectiva comisie este o comisie a Parlamentului Romaniei sau agentia de PR a Rosia Montana Gold Corporation. Voi ce credeti, cum se va vota ?
Sursa foto – fotografia reda mina de aur din insula indoneziana Sumbawa peste care am zburat in august 2004, iar imaginea ei mi-a ramas intiparita in minte. Asa vor arata si Apusenii.
De cativa ani te urmaresc si am si votat blogul cand ai castigat premiul pentru cel mai bun blog de travel. Imi pare extrem de rau sa vad ca ai scris acest articol. Nu m-as fi gandit ca esti genul care sa se preteze la asta. Motivele pentru care ai facut-o, numai tu le stii, insa nimic nu poate justifica faptul ca, avand atatia cititori, scrii un articol nefundamentat din punct de vedere tehnic, ceea ce duce la o dezinformare masiva. Lucrurile nu pot fi cum spui tu aici, daca pierdeai o jumatate de zi sa te documentezi ti-ai fi dat seama ce enormitati ai spus. Din pacate nu ai facut-o, a fost alegerea ta. Pentru mine, a aruncat o umbra de indoiala asupra tuturor articolelor tale. Probabil data viitoare cand plec intr-o calatorie nu voi mai citi ce spui tu despre destinatia respectiva si imi pare rau pentru asta. N-am sa ma pot abtine sa ma intreb care articol e sincer, care e scris datorita sponsorizarilor si care e plin de bazaconii, ca acesta.
Cianura e prezenta in foarte multe lucruri pe care le folosim zilnic, nu conteaza cantitatea, ci concentratia. In articolul de mai jos vei gasi concentratia de cianura in lucruri ca sare sau cafea. La RM concentratia este de 3 ppm. Poate asa vei intelege de ce zic aia ca pot bea apa din iaz linistiti. Intr-o ceasca de apa din iaz e mai putina cianura decat intr-o ceasca de cafea. Daca vor face un iaz de aceeasi marime plin cu cafea va fi dezastru ecologic? Nici eu nu am crezut lucrurile astea, dar am cautat, am citit si cred ca mi-am format o parere f bine documentata. Mi-as fi dorit ca aceeasi atitudine critica sa aiba toata generatia mea, sa nu ia de bun nici ce spun unii, nici ce spun altii.
Pe mine ma bucura sa vad ca inca mai sunt oameni manipulati si indoctrinati cu cifre false. S-a demonstrat ca nu s-au calculat bine proportiile barajului, nu s-a estimat bine cantitatea de aur si e clar ca nu acesta este scopul principal, s-a demonstrat ca nu vorbim de minerit ci de exploatare de suprafata – ceva gen Peru, s-a demonstrat ca panza de apa va fi afectata, s-au demonstrat multe si marunte. Minciunile au picioare scurte si incep sa iasa la suprafata. Si vor mai iesi!
Cat despre cianura: „Multe cianuri sunt extrem de toxice. Dintre cianuri, compusul cel mai periculos este acidul cianhidric, care, pentru că este un gaz la temperatură și presiune normală, poate fi inhalat. Ingestia orală a unei cantități foarte mici – de obicei 200 mg – de cianură solidă (sau soluție) sau expunerea intr-o atmosferă ce conține 270 ppm de cianură poate duce rapid (câteva minute) la moarte” – a scris cineva pe wikipedia.
Si am sa ma alatur lui Cezar prin 2 chestii: 1. Exploatarea aurului ne arata cat de jos a ajuns economia Romaniei. Pentru cativa banuti, suntem in stare sa distrugem niste munti. Statul pierde enorm de mult in urma acestui proiect. Banii luati pe valorificarea aurului nu ne va ajunge sa intretinem barajul cu ceanuri care va ramane in urma. Cautati si cititi cazul din Canada. Poate ca as fi avut alta pozitie daca as fi stiut ca tot ce e acolo poate fi valorificat corect de Stat si asa ne-am mai achita datoriile. Daca tot facem un rau, macar sa-l facem cu un folos national, dar nu e asa!
2. Chiar vreti sa lasati asa ceva mostenire copiilor? Chiar va doriti sa lasati in urma o gaura imensa in pamant? Noi ca populatie oricum nu castigam nimic. Cred ca s-ar fi facut mai multi bani din turism si din alte ramuri economice, care sunt mult mai eco si bio. Si lasam in urma ceva frumos care merita sa fie vizitat de milioane de oameni…
Andreea după ce bei tu prima ceasca din iaz,mă ofer sa fac si eu o degustare.Spune- mi si mie cum ai calculat?!!
@Andreea, eu il sustin pe Cezar in chestiunea asta, si eu m-am documentat.Partea cea mai hazlie e cea cu locurile de munca promise pe 20 de ani.Vor avea loc de munca citeva sute de cetateni pentru 8-9 ani.
nu stiu care e de fapt situatia cu rosia montana, dar am impresia ca e multa manipulare impotriva exploatarii, de ce nu se fac proteste impotriva exploatarilor de cupru, minele arata ca un peisaj selenar, sute de hectare de paduri defrisate, etc, nu stiu daca e bine sa dea drumul la exploatare, nu sunt nici contra nici pro, dar dintr-o data am devenit ecologisti
Cezare… esti formator de opinie,asa ar trebui sa ramai… nu e bine sa fii partinitor. Altfel vei deveni politician si vei incepe sa cobori.Ai prins ideea?
Draga Laie, una e sa fii partinitor si alta e sa refuzi sa fii leguma in propria tara, sa-ti faci vocea auzita atunci cand esti martor la minciuni si abuzuri absolut nepermise intr-un sistem pe care inca il mai numim democratic.
Cezar, ai TOT respectul si recunostinta mea pentru ca
Dar chiar asa – Ia zi imperatore cat te-au platit ONG-urile alea care lupta cu miloane de euro contra amaratilor de la RMGC? :))
Cianura face bine la ten, al orice…Nu stiai asta? Ne invata uite doamna.
Hai fiti seriosi mai oameni buni si informati-va. Ori sunteti intr-o eroare grava(caz in care trebuie sa va informati voi mai bine) ori aveti vreo legatura cu companiile care se ocupa de promovarea RMGC.
Fraza asta ramane epica „Intr-o ceasca de apa din iaz e mai putina cianura decat intr-o ceasca de cafea”.
25 martie 2074: Curtea de Justitie a UE da sentinta defintiva in procesul dintre Romania ca inculpat si Ungaria si Serbia ca parti vatamate. Romania este obligata la plata unor despagubiri de 5 mld de euro. Financial Times comenteaza: „Valoarea despagubirilor depaseste profitul obtinut de Romania in urma exploatarii. Inca o afacere proasta pentru statul roman.”
26 martie 2078: Urmare a despagubirilor pe care trebuie sa le plateasca Ungariei si Serbiei si care depasesc capacitatea de plata a Romaniei, guvernul Romaniei declara starea de faliment. Guvernul UE de la Berlin (!!!) trimite un ministru plenipotentiar care preia conducerea Romaniei. Guvernul national este desfiintat, iar Parlamentul suspendat. Romania devine „teritoriu sub administrare speciala UE „.
25 martie 2174 : Un avion al serviciului meteorologic al EU Air Force a efectuat un zbor de cercetare in zona fostei exploatari Rosia Montana din Teritoriul Romania. In urma analizei datelor, expertii au ajuns la concluzia ca in nivelul de contaminare din zona ramane unul ridicat , care nu permite re-implantarea de asezari omenesti.
26 martie 2174: la Salonul Auto de la Geneva, Porsche anunta vanzarea primei navete spatiale cu sisteme avansate de mentinere a vietii , naveta destinata persoanelor private. Fericitul cumparator este un om de afaceri roman , stranepot al unui politician roman , membru de onoare al unui partid din Romania si fost ministru in ceea ce istoricii numesc „Guvernul Cianura”.
Te prinzi usor ca este o fabulatie mai ales cand se mentioneaza de autostrazi.
bine zici..haha!!!De mai traia Sergiu Nicolaiescu putea sa faca un film cu titlu:”Cianura ,aurul si ardelenii”
Sergiu Nicolaescu?Hmmm.Filmele la care faci aluzie, cele trei serii cu ardelenii au fost realizate de alti doi regizori.Te las sa ii gasesti.Dar ar fi o idee buna, vezi sa nu iti fure cineva titlul.
stiu ca nu el a regizat dar era o idee,inchipuie-ti!L-am ales pe el pt ca e ceva de amploare nu?
Ca si Proiectul Rosia Montana!Un lucru totusi ma „framanta”sa zic asa:si romanii foloseau cianuri cind au exploatat muntii aia?(Asta ca si gluma )
Felicitari, Cezar, pentru curajul de a-ti spune parerea! Chiar daca stiai ca vor fi oameni care te vor blama pentru asta si ca poate ii vei pierde de cititori. Dar eu ma bucur ca ai spus-o si ca e cea la care ma asteptam. Nu avea cum, un om care a cunoscut atata lume minunata, sa aiba alta parere.
Chiar ma gandeam zilele astea ca, dintre toti bloggerii de travel, numai parerea ta as fi curioasa s-o stiu 🙂 Se pare ca m-ai auzit ;))
Logic vorbind, Cezar a umblat destul de mult prin lumea asta cat sa ne poata povesti in cate locuri-dezastre ecologice exista obiective turistice? Pai nu prea exista… (sunt cateva exceptii, dar nu merge nimeni sa faca plaja acolo… )
Si daca e sa luam de bun ce spune RMGC, mai are cineva incredere in deciziile guvernelor romanesti, in ministere, in parlamentari care de multe ori nici nu stiu ce voteaza?
Dezastrele mineritului cu cianura sunt peste tot in lume si cum naiba se face ca exact in tari sarace cu guverne corupte!
Exemple aici:
http://micla.ca/conflicts/
– harta conflictelor din America acolo unde companii canadiene au exploatat sau exploateaza aur prin aceleasi metode. Iar harta si site-ul apartin: McGill University in Montréal, Canada.
Felicitari Cezar pentru articol, chiar aveam un of pe ”tacerea” blogerilor de travel care e cu atat mai deranjanta cu cat se presupune ca sunt destul de umblati prin lume ca sa inteleaga valoarea culturii si patrimoniului si a unui mediu cat mai sanatos.
Andreea tu ce meserie ai? Inseamna ca toata lumea ar trebui sa fie imuna la cianura dupa spusele tale. Precum arsenicul sau veninul serpilor….putin cite pitin pina se obisnuieste organismul. Tu bei cafea zilnic? Mugurel are dreptate, stau si eu la rind dupa tine.
Da, un scenariu ipotetic foarte realist.
O mica observatie. Datarea e putin prea departe. Eu as inclina sa cred ca acest scenariu se va intampla cu mult mai devreme (nu vor bate clopotele de anul 2018 si cianura va infesta panza freatica a Transilvaniei fara probleme). Multi vor muri prin spitale de cancere diverse si autoritatiile vor da vina pe Soare ca el a distrus atmostfera protectoare a Pamantului. OMS (Organizatia mondiala a sanatatii) a anuntat recent (scuze nu am salvat link-ul) ca aerul actual este deja cancerigen. Petrolul este cauza principala a acestui lucru si suntem in 2013. In 2064 e foarte plauzibil daca se continua pe forari si utilizarea de gaze si petrol atmostfera terestra sa ajunga apropiat de cea a sorei gemene, Venus, care nu e o zeita frumoasa cu pletele dalbe falfaind in vant cum poezia ne-o descrie ci e iadul in sensul real. Viata e un miracol al Universului a carui explicatie e departe de a fi fost definita si inteleasa. Noi, hommo sapiens sapiens (desi eu cateodata o mai definesc ca si hommo sapients maimutoiul) am facut praf planeta. Nu imi ramane decat sa incurajez Chevron si gasca sa nu se lase, si sa faca totul praf, fara tagada (ca oricum ei discuta cu autoritatiile nu cu ‘idiotii’ pe care ei ii infecteaza cu otrava, procesul natural de regenerare tinzand spre 0 absolut).
Raspunsul naturii va fi senin si bland. Parca si aud din departare: „O sa ne vedem, dragi pamanteni, dupa urmatorul Big Bang. Poate ca atunci cand veti avea o a doua sansa nu veti mai pune cretini, corupti si imbecili sa va conduca”. Dar cine nu e mincinos oare pe planeta acum? Sta ca porcul in papusoi si are un zambet ingeresc si apoi miraculos zbang, isi otraveste semenii, ca asa e in tenis cum ne spunea odinioara un regretat actor roman despre un fost tenisman care s-a dovedit a fi un smecher modern, a pardon om de afaceri, falfaidu-se de un intreg diapazon de politicieni zambitori, corupti si ticalosi cum altii nu mai sunt ( daca imi e permis, sa am pardon, cred ca numarul ticalosilor tinde constant spre limita superioara a unui Lagrange-ian asimptotic greu de stiut daca e infinit sau finit) .
Chevron, Exxon, Cacacalon, Dobitocon, ce importanta mai are. Toti vor mintii cu multa frenezie ca au cea mai inalta tehnologie cu care subtil vor da pe spate Terra. Deci nu ne ramane decat sa ne facem testamentele. Oare unde mi-am pus stiloul. Ma tot gandesc cum sa ii spun testamentului meu ” Testamentul incasului” … mda, dar nu sunt incas sau „Testamentul unui dac cianurat”? Poate imi oferiti o sugestie cum sa imi definesc testamentul.
Multa stima domnilor de la Imperator.
Poate ca , am putea face mai mult , cei care iubim natura , oamenii , libertatea , cei care inca mai visam , care calatorim in lume prin trairile celorlalti alaturi de ale noastre .
Daca nu putem construi nimic demn , devine si mai important sa nu distrugem . Asteptam momentul ca oamenii sa se uneasca pentru a incerca macar sa lase mostenire copiilor lor mai mult decat un dezastru .
Andreea , cred ca nimeni din lumea virtuala nu va suferi daca in calatoriile tale , nu vei folosi experientele celor care vor sa fie de folos , insa toti suferim pentru ca sunt oameni atat de usor de manipulat in tara si timpurile noastre ….
http://www.gandul.info/stiri/stefan-marincea-directorul-demis-al-institului-geologic-la-rosia-montana-sunt-19-falii-seimice-care-pun-in-pericol-bazinul-de-decantare-hartile-au-fost-falsificate-11499359
Bravo Cezar !
chiar zilele astea ma intrebam de ce persoanele publice ale Romaniei TAC atunci cat vine vorba de dezastrul pe care aprobarea acestui proiect il va aduce Romaniei… La cate informatii sunt disponbile deja legate de el, ma intrebam, chiar sa fie toti cumparati de RMGP sau chiar sa fie toti atat de nepasatori despre viitorul tarii pentru care ei sunt, cel putin teoretic, modele??
iti multumesc, Cezar, pentru ca nu taci!! Mi se rupe sufletul pentru ce suntem in stare sa-i facem acestei planete…
”Standing Ovation”, Maestre Imperator ! Stiti ce ma bucura cel mai mult ? Ca veti ramane -poate – cu mai putini cititori /admiratori ai superbului dumneavoastra blog, insa fiti convins ca vor ramane fideli… Cat despre indivizi/ individe de teapa Andreei , ”doar o vorba sa-ti(i) mai spun(em)” : ”la revedere, drum bun” !
wow….2064…vom avea austostrazi….
Bravo!!!!!!! In sfirsit!!! Pt cei care n-au priceput inca, exista o noua categorie de amploaiati rmgc si se numeste „postacul de serviciu”. Andreea e un troll. Nu va veti pierde cititorii, ba chiar tocmai ati cistigat constanta din partea celor sporadici. Cu respect si multumiri.
Si pentru cine se mai indoieste :
ONG elvetian La Declaration de Berne, specializat in lupta anti-coruptie, a publicat marti o organigrama care reconstituie activitatile miliardarului franco-israelian Beny Steinmetz, unul dintre actionarii principali ai Gabriel Resources, companie care detine 80% din Rosia Montana Gold Corporation. Potrivit acestui ONG, care precizeaza ca organigrama nu include „zeci sau sute de societati” din alte jurisdictii precum Romania, Cipru sau Israel, afirma ca afacerile miliardarului constituie „un caz scoala” care ilustreaza „ravagiile opacitatii atunci cand grupuri fara scrupule o folosesc pentru a realiza profituri enorme pe spatele tarilor celor mai sarace”.
Articolul integral la adresa : http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-15873513-infografic-afacerile-lui-beny-steinmetz-unul-dintre-actionarii-semnificativi-gabriel-resources-ong-elvetian-denunta-caz-scoala-efectelor-opacitatii-business.htm
Total de acord cu Imperator. Eu sunt transilvaneanca si am iesit in strada la proteste fara niciun ONG in spate. Majoritatea celor cunoscuti s-au mobilizat la fel. Am iesit pentru ca vrem sa ni se auda vocea si protestul. M-am saturat sa urmaresc pasiv tot ce se intampla si sa dau vina pe altii. Poate ca pe altii nu-i afecteaza, ca nu le pasa, sunt prea comozi, dar eu nu vreau un lac de cianura la cativa km de mine. Si pentru ce? Cateva locuri de munca? A calculat cineva cate locuri de munca se vor pierde? Cate mici afaceri vor fi distruse? Sa nu uitam ca zona alaturata este intesata cu pensiuni, care in cazul unei poluari (inevitabile , zic eu), isi vor pierde clientii. De ce nu se gandeste nimeni la asta?
Sambata, 26 octombrie de Sfantu’ Dumitru, la Cluj va avea loc inaugurarea extinderii pistei de aterizare pe aeroportul local care se va numi de acum inainte „Avram Iancu”. BRAVO. Vor fi acrobatii aviatice cu aceasta ocazie. Crin si Ponta vor fi prezenti la inaugurare. Vom face proteste Rosia Montana cu aceasta ocazie la Cluj-Napoca care de obicei au loc duminica incepand cu orele 17 pornind din Piata Unirii (in ultimele 7 saptamani in jur de 5000 de cetateni ni s-au alaturat constant) . Dat fiind ca saptamana trecuta au fost dintre noi care ne-am deplasat la Campeni, ii invitam pe cei ce pot la Cluj, dupa posibilitati desigur, nu-i nici un bai, o sa ii consideram si pe ei alaturi.
In alta ordine de idei. Am fost acuzati de comunistul Ponta ca am fi legionari si extremisti. Exceptand incidentul de la Bucuresti cu broscuta Barbu, eu nu am observat pe nimeni sa o ia razna desi la disperare omul e in stare de orice.
Eu personal pe debilul Ponta l-as fi lasat repetent la fizica, chimie si istorie daca i-as fi fost profesor.
Legionar in cateva cuvinte are urmatoarea valoare semantica – luptator patriot din Transilvania impotriva asupririi austro-ungare care a inceput cu mult inainte de Avram Iancu si dupa parerea mea a luat sfarsit cu Octavian Goga. Deci si Avram Iancu am putea sa-l includem la legionari. Deci daca pun asertia logica corect Ponta participa la comemorarea unui legionar care a fost Avram Iancu?
continuare…
A existat intr-adevar si gruparea legionara Arhanghelul Mihail care l-a avut ca lider pe Zelea Codreanu. Ei au luptat contra coruptiei si nedreptatii dintre cele 2 razbele mondiale. Dupa ce Zelea a fost ucis, Horia Sima a preluat conducerea si miscarea a denaturat in hitlerism, lucru regretabil din pacate de care si eu am fost suparat. L-au ucis pe Iorga si altii ceea ce nu e ceva laudabil. Fara ai judeca consider ca au facut greseala de a accepta pe langa elitele intelectuale si infractori ceea ce nu e admisibil si in contextul razboiului au cazut prada hitlerismului.
Comunistii au spoit datorita acestui lucru istoria si au bagat ambele grupari in aceeasi ciorba. Ma rog, nu are nici un rost sa povestim pe aici despre ei. Eu consider ca toti legionarii au disparut prin lagarele comuniste si pa si pusi. Cei din ziua de astazi ca Noua Dreapta si Noua Republica nu au nimic de a face cu miscarea legionara. Eu ii consider niste arici pogonici care nu fac decat sa creeze confuzie. Le-am explicat in detaliu pe un site oarecare. E multa istorie si nu are nici un sens sa argumentez aici.
Ce doresc sa spun este ca asocierea semnificatiei de legionar cu miscarea ecologica pasnica a fost o mare obraznicie din partea lui Ponta care se agata de orice prin diversionism socio psihologic ca sa utilizeze foarta si sa-si justifice debilismul. Faptul ca permite sa se foloseasca cianura il transforma fara echivoc pe el in hitlerist.
comentariu, partea finala
Dat fiind ca miscarea Rosia Montana este formata din oameni simpli si culti as avea rugamintea ca in timpul manisfestarilor sa aveti grija la diversionisti care pot fi securisti deghizati pentru a instiga la violenta. Nu e nevoie de violenta pentru a spune clar ce dorim.
Salvati Rosia Montana. NU FRACTURARII in cazul extragerii gazelor de sist. Daca Chevron imi demonstreaza ca nu folosesc compusi chimici (cca. 700 compusi chimici extrem de periculosi, chiar mai duri decat cianura) sa exploateze toate zacamintele pana vomeaza, dar daca un singur fir de iarba se ofileste datorita tehnologiei folosite, sa plece definitiv din Romania. Sunt destui prosti pe care sa-i corupa si cumpere. Noi suntem lamuriti de onestitatea lor. Eu cel putin nici nu mai pot sa aud de ei. Nu ii consider prieteni ai acestui popor dupa modul cum au procedat. Dar ma rog…
Bravo Cezar!
[…] […]
Cred cu tarie ca Romania poate sustine un proiect de transformare in statiune turistica a Rosiei Montane.
@ Emil-Anton
Si eu vad 2 proiecte in zona destul de clare.
1) In vaile din zona sa fie instalate panouri solare in forma de con si astfel se poate asigura pe timp de iarna energia necesara. Peste iarna inca ma mai gandesc la o solutie.
2) Minele existente sa fie deschise turistilor (minerii pot mari si consolida putin galeriile ca sa fie vizitabile) S-ar putea face o salina asemanatoare cu cea de la Salina Turda, care sigur vor atrage turisti.
3) Zona se poate dezvolta in mod cooperatist rural (crestere animale) pentru consumul local si turisti. Neaparat si niste hoteluri trebuie facute in zona.