Top 5 gratis – Beijing

Gratis in Beijing: Intrarea in Palatul Interzis

Continui seria “top 5 gratis” cu inca o metropola aflata peste tari (dar nu prea multe mari J), e vorba de capitala Chinei Populare, Beijing. China nu este o tara prea scumpa, poti gasi destul de multe hoteluri si restaurante la preturi foarte bune, dar, chiar si asa, preturile sunt in crestere… cu greu mai mananci un pranz bun cu 5 dolari, asa cum gaseai prin multe locuri acum vreun deceniu… iar in marile orase cum ar fi Beijing, Shanghai sau Guangzhou, inca si mai putin… Asa ca nu ar fi o idee rea sa va spun ce puteti face gratis si fain in Beijing.

  1. Spune-i “nie hao” tovarasului Mao Zedong. Ca si alti lideri comunisti, dupa model sovietic, marele tovaras al comunismului chinez, primul lider al Chinei Populare este tinut intr-un clopot de sticla intr-un imens mausoleu in centrul pietei Tien-an-Men, cea mai mare piata din lume (creata de marele carmaci). Desi chinezii care stau inca la coada sa-si depuna omagiile sunt incaltati de Nike, imbracati de Polo si au iPhone-uri in buzunar, cozile sunt cu adevarat imense, asa ca, daca vrei sa-l vezi pe Mao, ar fi  bine sa eviti weekendul cand vei descoperi mii si mii de chinezi cuminti la o coada ca un sarpe imens de-a lungul imensei piete.
  2. Joaca-te cu chinezii in Parcul Templului Cerului. Daca te duci dimineata in imensul parc ce inconjoara Templul Cerului (“Temple of Heaven”), vei gasi mii de chinezi care fac gimnastica, joaca un soi de fotbal-tenis cu un soi de fluturas de badminton, fac exercitii cu spada sau, pur si simplu, danseaza in jurul unui casetofon. Este super-distractiv si vei fi primit cu mare placere, chiar daca nu vei putea comunica decat prin semne si zambete.
  3. Strada Wangfujing – se afla in zona comerciala pedestra si aici, seara, apar standuri cu tot soiul de delicatese pe bat – scorpioni, viermi de matase, lacuste si alte insecte. Evident, costa sa le mananci, doar sa le pozezi si sa casti ochii e moca.
  4. O parte din Orasul Interzis – este logic ca trebuie sa platesti un bilet de intrare daca vrei sa vizitezi giganticul oras-palat din inima Beijingului. Orasul Interzis este format dintr-o sarabanda de piete inconjurate de pavilioane si palate, dar sa intri in primele doua piete nu costa nimic… doar dupa ce treci de casa de bilete, aflata in a doua piata.
  5. Hutong – Hutongurile sunt cartierele vechi, traditionale ale Beijingului, cu case mici, alei intortocheate, pomi. Marea majoritate au fost demolate intr-un heirup modernizator care a inlocuit casele umile si aleile stramte cu zgarie-nori din beton si sticla si autostrazi “zburatoare”. Cea mai mare parte a acestora au fost evacuate si distruse inaintea Olimpiadei din 2008, dar un cartier reprezentativ a ramas undeva la nord de Orasul Interzis. Poti sa-l vezi, inchiriind niste ricsari pe bicicleta, dar poti s-o iei si pe jos si sa descoperi, in liniste, un orasel traditional chinezesc in mijlocul unei metropole care se chinuieste sa se modernizeze intr-un ritm accelerat.

Imagini Beijing

Gratis in Beijing: Mausoleul lui Mao

Statui comuniste in fata Mausoleului lui Mao

Coada la Mao

Coada de weekend sa-l vezi pe carmaci

Gratis in Beijing: Caligrafie chineza

In parcul Templului Cerului – caligrafi

 Un soi de fotbal chinezesc

Un soi de joc cu piciorul 🙂 Fotbalistii nostrii ar fi gelosi !

Dans chinezesc in Beijing

Va invitam la dans !

Gratis in Beijing: Wangfujing

Wangfujing, cu mancare kinky

Viermi de matase

cum ar fi gogosile de viermi de matase

 Scorpioni de mancare

sau un scorpion-kebab

Palatul Interzis - Beijing

Palatul Interzis

Hutong Beijing

Prin hutong

Case traditionale din Beijing

Categorii:
China · Top 5 gratis

Comentarii

  • Raluca Calu spune:

    Multumim pt articol ! In Martie ajung in China asa ca o sa-mi fie folositor 🙂

  • Adela spune:

    Cand am vizitat Temple of Heaven in iulie 2012 a trebuit sa platim bilet de intrare. Nu am avut voie in parc fara biletul platit.

    Muzeul national al Chinei aflat in Tiananmen are intrarea gratis si are cateva expozitii extrem de interesante.

  • Dina spune:

    Ar putea cineva sa ne dea detalii cu privire la viza pentru Beijing? Ne intereseaza amanunte care nu sunt precizate pe site-ul ambasadei, adica:
    – daca nu locuiesti in Bucuresti, exista posibilitatea de a-ti programa interviul in ziua in care depui actele pentru viza?
    – trebuie sa te prezinti personal pentru ridicarea vizei?
    Te poti descurca fara ghid prin Beijing, adica in excursie pe cont propriu? pentru ca din ce am mai citit chinezii nu prea vorbesc limba engleza.
    Va multumesc mult.

    • Imperator spune:

      Nu prea stiu daca e musai sa te prezinti personal, dar cred ca nu. Da un telefon si vei afla, dar parca nu e nevoie.
      Da, te poti descurca daca ai un ghid (carte cum e Lonely Planet) in care orice scrie bilingv. Arati locul unde vrei sa te duci in scris si taximetristul sau oamenii de pe strada iti vor indica unde e. Chinezii habar n-au engleza, vei gasi foarte putin vorbitori

  • Marius W. spune:

    Un joc de picior asemănător cu cel prezentat de tine, se juca și prin parcuri în Vietnam. Foloseau ceva asemănător oarecum cu un fluturaș de badminton.

  • Victor Clepsa spune:

    Nu vorbesc ei engleza dar se straduie sa te ajute. Asa ca poti aduna o jumatate de gara in jurul tau. Trucul cu ghidul biling functioneaza in orasele cu obiective trecutae in ghiduri. Dar parasind Beijing ul sau Shanghai-ul vei gasi tot mai putini vorbitori de engleza si bineinteles o mai slaba concordanta intre ghiduri si realitatea din teren.

  • ana spune:

    As avea si eu nevoie de o informatie. Unde as putea cumpara CNY in Bucuresti? Sau ar fi mai convenabil de schimbat euro in China? Multumesc!

  • andrei spune:

    salut,
    daca mergi la beijing e bine sa mergi cu dolari pe care trebuie sa i schimbi acolo, daca faci plati poti sa le faci cu cardul direct la receptie sau la comercianti, in beijing este un hotel perfect si curat in spatele garii beijing zan, e curat sigur are metrou linga si peste drum este sueprmarket cu specific chinezesc. in general circula cu metrolul e sigur ieftin si aglomerat dar vine la timp. poti circula si cu autobuzele dar e mai dificil. NU MERGE IN TIBET DACA NU AI PERMIS. ar fi bine cind esti in china sati anunti prezenta la ambasada romana, insa nu suna de multe ori ai sansa sa nu mai poti folosi telefonul. baietii iti vor suspenda accesul in china mobile pina vei iesi din china. ( asa am patit eu ). DACA VREI SA COMUNICI CU CEI DIN TARA IA DIN ROMANIA TELEFON DE DIGI. ( E CEL MAI IEFTIN SA FI SUNAT SI SA SUNI . NU MERGE CU TELEFOANE IN VODAFONE ORANGE SAU COSMOTE -TE RUPE LA FACTURA.. viziteaza pe cont propriu palatul de vara, orasul interzis, piata tienanmen, parcul olimpic si mai ales marele zid. toate aceatea pe poti face pe cont propriu fara probleme. CAUTA CAREFOUR EXISTA MAGAZINE SI AU SPECIFIC EUROPEAN. in general poti minca si pe strada dar cu atentie. POTI MERGE DIN BEIJING SPRE SANGHAI CU TREN DE MARE VITEZA. max 6 ore cu 300 de km pe ora. CAZEAZATE IN CENTRU NU COSTA MAI MUTLE DE 30 DE $ PE NOAPTE CAMERA DE 2 PATURI.

    viza… de obicei depui actele si apoi mergi dupa ele .. dar in cazul nostru a trebui sa mergem toata familia ( 2 ad si 1 copil)

    noi am mers cu trenul pina in china prin moscova -rusia, ulambator – mongolia, si beijing-shanghai…

    poti sati dau mai multe detalii daca ai nevoie…

    ca idee mergi cu dolari …pentru plati chas, si cu cardul petru cazari ..

    succes maxim

    poti merge la marele zid chinezesc pe cont propriu si nu cu agentie de acolo..
    cu transportul in comun.. e o aventura superba…

    in beijing iti trebuie cel putin 5 zile.. sa vezi ceva..ia ti ceva de soare…nu arde dar …e totusi f multa poluare…
    dimineata la ora sase in piata e schimbarea drapelului .. merita daca vrei sa vezi …

    daca sunt ceva manifestatii nu sta prin zona.. vei fi reperat urgent si nu se stie pe unde poti ajunge…atentie nu confunda armatacu politia pe strada… nu deapasi termenul de viza in china ..
    inca ceva .. daca nu stai la hotel trebuie sa te inregistrezi la politie cu prezenta ta….

    nu acesa internetul aiurea de pe wi fi din camera de hotel .. merge destul deprost si te deloghezi greu de pe casuta de mail …. ai putea o lasa deschisa.. pina… revii in tara…:) si baietii sa ti caute prin ea…

    sunt internet cafe ieftine dar transfer destul de greu ……cere ajutorul pentru schimberea caracterului tastaturii ..

    pe scurt daca beijing e o floare… atunci shanghai este un buchet….

    tu alegi ce vrei sa vezi …

  • Cristina spune:

    Bună, Cezar. Aş vrea să merg în octombrie la Beijing. Deocamdată am găsit bilet la British cu 530 Euro. Vreo şansă la ceva mai ieftin, mai încolo? Mersi.

  • Claudiu spune:

    Salut Cezar,
    Daca ai timp sa imi raspunzi repede cum si de unde pot sa merg la Marele Zid acolo unde ai fost tu, ceva cu M parca, unde nu e puhoiul lor de oameni la B, locul mai comercial…, iti multumesc cu anticipatie;

  • paul spune:

    ciao.
    multe informatii utile… sper sa ajung si eu la vara…
    credeti ca e suficient daca plec la drum cu umilul meu card de salarii?
    (card de debit visa electron de la ing)

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest