O alta faza notabila a fost la acel pranz rustic de pe plaja din insula Saona. Cei trei angajati ai lui Captain Gringo ne-au aranjat o masa superba sub palmieri, cu o gramada de bunatati (vedeta fiind homarul la gratar). Cum mancare si locuri erau destule, nu intelegeam de ce, dupa ce au terminat de aranjat masa, cei trei nu s-au asezat cu noi la masa (ci s-au restras la cativa pasi si asteptau). Nu mancau – nu aveau alta mancare –, ci doar asteptau. Cum mie imi era foarte foame, imi imaginez ca si lor le era cel putin la fel (eu macar mancasem ceva dimineata). Am insistat destul de mult sa vina si ei langa noi sa mancam impreuna (in Thailanda nici nu se putea altfel, barcagiii si ghizii mancau cot la cot cu turstii si se discuta si se glumea…). Insa aici nu a fost asa. La un moment dat, una dintre tipele din grup (care era si un fel de ghid freelancer, o poloneza care era de trei ani acolo) mi-a explicat ca nu are sens sa insist, ca asa sunt ei, ca asa e regula lor, nu stau la masa cu turistii, nu au voie. Si, intr-adevar, dupa ce noi am terminat si ne-am ridicat, eu venit si ei si au mancat ce a ramas de la noi…
Din pacate, aproape orice „paradis tropical” are si o fatada realista, pe care turistul, daca se chinuieste sa o observe si sa o inteleaga, atunci e posibil sa nu-i mai tihneasca la maximum acel concediu. Fiindca de cele mai multe ori vorbim de tari sarace, adica mai sarace decat saraca tara noastra. Iar eu (si cred ca multi dintre voi) nu aveam dezvoltat instinctul ca altii mai amarati trebuie sa stea la discretia noastra, sa ne faca poftele si sa se multumeasca cu niste firimituri.
Bine, nici lipsa turistilor nu cred ca i-ar ajuta. Insa poate au nevoie de altfel de turisti, de turisti mai degraba de tipul backpacker, care nu vin si varsa mii de euro in conturile deja grase ale bogatilor proprietati de hoteluri. Oarecum, iarasi punct in plus pt Thailanda, cel putin in zona Krabi nu cred ca sunt mai mult de 1–2 mega hoteluri all inclusive. Cele mai multe hoteluri sunt mici sau medii si nu ofera all inclusive, astfel incat toti ceilalti din jur au cate ceva de castigat.
Insa cred ca asta e diferenta dintre o tara conduse de 60 de ani de acelasi rege si cu o rata mica a coruptiei si o tara abia iesita la lumina libertatii, in care presedintele nu mai poate da inapoi acum si nu mai poate „alunga” multimea de „afaceristi” care probabil deja detin 90% din ce-i interesant din tara aia (buba mare e ca nici noi nu suntem chiar departe de asta, insa nu dezbatem, nu are sens acum si aici).
Am pomenit undeva mai sus ca atunci cand am vrut sa iesim de pe plaja administrata de autoritatile din Punta Cana (adica plaja de dupa hotelul care era dupa hotelul meu) era un gardian care nu ne-a lasat sa trecem, nu e safe, sunt hoti… Pe aceeasi tema, in drum spre La Romana (spre insule) a trebuit sa intram pe autostrada cu plata. Ca peste tot in lume, la intrarea pe autostrada e cineva care colecteaza taxa. Numai ca aici acel cineva erau de fapt cate trei soldati imensi, fiecare cu cate un shotgun de toata frumusetea. L-am intrebat pe sofer daca aia sunt mereu acolo (sau o fi azi un eveniment mai special). Mi-a zis ca mereu. Am intrebat de ce au ditamai arma si nu doar un pistolas sau ceva in genul asta. Mi-a raspuns simplu: „For safety”. Nu am dezvoltat subiectul, asa ca am ramas nelamurit despre a cui siguranta era vorba… Si apropo, taxa de autostrada nu era mare, ceva sub 1 dolar.
Intre hotelul meu si urmatorul era o fasie cam de 20-30 m de plaja publica. Adica acolo unde avea voie oricine, mai precis si localnicii (fiindca, de exemplu, plaja de la hotelul nostru era pazita si nimeni nu avea voie sa intre, in afara de turisti – la fel si la hotelul urmator).
Dar cum paseai fix 1 metru in afara granitei plajei hotelului, cum paseai in alta lume. In lume aia specifica, colorata si mirositoare. Lumea cu o densitate maxima de vanzatori fie ambulanti, fie trageau de tine sa vii la taraba lor, fie iti vindeau rom / cigars / cocoa, fie suvenire, fie imbracaminte, fie sporturi nautice („Cheaper than the hotel mister, at the hotel is 100, I give you 80….”). Si nu puteai pleca de acolo pana nu promiteai solemn ca atunci cand te hotarasti sa cumperi ceva o vei face de le ei. Mi-a amintit destul de mult de Tunisia, unde si acolo vanzatorii erau cam la fel de agresivi. Bine, „agresiv” e un cuvant cam dur, nu-ti faceau rau cu nimic, insa erau foarte insistenti si obositori la un moment dat. Insa nu pot spune ca nu-i inteleg… cu atatea zeci de mii de turisti in jur si cu atata marfa in magazinul tau, frustrarea trebuie sa fie maxima ca hotelierii sunt atat de lacomi si vor ei totul: hotelurile sunt toate dotate cu tot felul de magazine in care gasesti marfa asemanatoare, plus nota ca e mult mai safe sa cumperi de la hotel dacat din afara lui, mai ales ca la hotel nu-i chiar cu mult mai scump – si aici ma refer la tot: imbracaminte, suvenire, sporturi nautice etc… Si 99% dintre turisti cred ca de la hotel cumpara.
Cred ca aici se greseste destul, fiindca dominicanul de rand ar trebui lasat sa castige mai mult de pe urma turistului, altfel frustrarea va creste si nu se stie cand se va umple paharul…
Am multi amici care spun ca atunci cand te duci in concediu trebuie sa te duci deschis, sa te relaxezi si sa te simti bine, nu cu ochiul critic si gata sa iei in serios orice mica neregula. Insa ei se refera cred mai mult la cazare, conditii camera, hotel, agentie etc…
Si eu m-am simtit foarte bine acolo si m-am relaxat la maxim si nu am plecat de acasa cu un ochi critic, insa am fost acolo nu doar sa mananc, sa beau si sa stau la soare. Oricunde ma duc, incerc sa invat si sa cunosc cate ceva despre tara si oameni. Despre viata si istoria lor. Despre ce le place si ce nu… Despre ce simt si cum privesc la masele de turisti din tara lor, cum ii impacteaza. Insa facand asta, uneori descoperi aspecte care te intristeaza. Turismul nu a facut niciodata rau in nicio tara. Insa sunt unele locuri in care localnicii sunt mai mult ca un fel de caini carora li se plimba bunatati pe la nas si cam atat, rar de tot apuca si ei sa mai guste din ele… Si asta cred eu ca e mare pacat. Ideal ar fi din turism sa profite toti.
Insa daca te inveti sa nu observi lucrurile astea, atunci concediul tau poate atinge cotele perfectiunii. Iar Republica Dominicana este o destinatie superba, in care ai toate sansele sa primesti tot ce iti doresti. De cele mai multe ori poti sa te simti ca un rege. Ceea ce pentru multi este exact ceea ce cauta (si eu recunosc, oriunde ma duc vreau sa fiu tratat cat mai bine). Insa depinde mult pe umerii cui sta tronul tau de rege, chiar daca e doar temporar si chiar daca ai platit pentru el bani munciti cinstit. Mie personal imi place sa ma simt rege in tarile mai bogate decat Romania, acolo unde cei care fac turism muncesc decent si castiga decent (desi ma costa mai mult).
Nu, asta nu e un indemn sa nu mergem in Republica Dominicana sau in alte tari sarace. Ba sa mergem, ca e foarte frumos!! Si e concediul nostru si trebuie sa ne simtim bine si e perfect logic sa mergem acolo unde este si frumos, si convenabil. Si daca altii sunt mai saraci, este adevarat ca nu e vina noastra si nici nu e datoria noastra sa le schimbam soarta. Insa putem face mici diferente.
Eu as mai merge in Republica Dominicana? Da, clar! As mai sta la acelasi hotel? Initial, as incerca sa nu, as incerca sa gasesc altceva intr-o alta zona, ceva condus de localnici si in urma caruia 90% din ce cheltuiesc eu acolo sa ramana la localnici. Insa daca nu gasesc asta (cel putin, nu in conditii bune de securitate pentru mine si sotie), atunci da, poate as mai sta la acelasi hotel. Insa de data asta as face altfel: as da bacisis mai mult. As manca doar la à la carte si la micul dejun nu as mai lasa nimic in farfurie. Si nu as cumpara nimic de la hotel, m-as duce alaturi si as cumpara de la amaratii aia care poate daca au vandut de 25 USD intr-o zi, pentru ei acea zi este excelenta . Si aici ma refer mai mult la suvenire, fiindca, oricum, nu ai nevoie de altceva, insa suvenirele lor sunt interesante, eu am cumparat multa cacao, rom si chiar trabucuri, desi nu fumez. Daca fiecare turist si-ar cheltui banii de suvenire in afara hotelului, atunci clar oamenii acia ar avea viata un pic mai indulcita.
Si fiind ca am zis de multe ori ca e o tara superba, insa nu pot explica asta doar prin cuvinte, cred ca niste poze ar putea sa-mi sustina cel mai bine punctul de vedere. Asadar, iata cateva fotografii de prin Catalina, jurul hotelului si Saona (in ordinea asta):
Imagini Republica Dominicana
Pranzul celor de la Captain Gringo
Plaja din Dominicana
Nisip alb, palmieri, tot ce vrei 🙂
Un mic dominican de pe Isla Saona
foarte bun trip reportul! multumim pentru sharing.
Ai surprins foarte bine in cele cateva intamplari starea de spirit si conditia sociala a oamenilor locului.
Capitalismul asta are el partea intunecata cand vine vorba de inegalitate, dar sa stii ca ii de preferat socialismului. Prefer corporatiile straine decat coruptia generalizata si baronii locali, am mari dubii ca dominicanii de capul lor ar reusi sa faca turism la aceleasi standarde si sa atraga turistii cu bani.
Multumesc! Dar recitind si eu acum imi dau seama ca l-am scris mult prea in graba si am facut destule greseli copilaresti de exprimare si chiar de ortografie. Cat despre ideea capitalism vs socialism, asta e o discutie veche de cand conceptele si parerile vor fi mereu impartite fiindca ambele sunt departe de perfectiune. Cat priveste turismul in unele tari, da, e bine ca sunt atrasi turistii cu bani, insa conteaza mult si unde ajung banii acelor turisti. Daca turistul nu paraseste hotelul fiindca gaseste acolo tot ce-i trebuie atunci dominicanul nu are mai nimic de castigat (bine, hotelierii platesc taxe si impozite guvernului, care guvern are „grija” de oameni… stim povestea).
Insa tot mai bine asa decat nimic (decat o tara inchisa) si sunt de acord cu tine („Prefer corporatiile straine decat coruptia generalizata „), macar asa exista o expunere din care localnicii vor invata si in timp isi vor imbunatati existenta.
Din cele auzite de la prieteni si din articolul tau nu este f safe sa ieși din hotel. Din acest motiv as fi curios si practic, sa găsesc modalitatile cele mai bune pentru a face o excursie pe cont propriu. Țin ca oricine altcineva si la securitatea mea si din acest motiv am rețineri de a merge pe cont propriu.
Depinde ce intelegi prin cont propriu! Doar sa-ti iei avion si cazare fara agentie e destul de simplu si banuiesc ca ai observat ca am scris despre asta. Daca vrei acolo sa-ti faci singur excursiile, sa-ti inchiriezi masina si sa te plimbi pe unde vrei tu (si apoi eventual iti mai inchiriezi si barca si mai vezi si niste insule singur) atunci nu stiu ce sa zic, in mod clar se poate face (nu e ca si cum e zona de razboi acolo) si in mod clar multi au facut-o si o fac (si romani si straini) insa cel putin teoretic exista un factor de risc in plus pe care depinde doar de tine daca ti-l asumi sau nu.
După ce am citit cele 3 episoade am rămas cu un gust amar despre aceasta destinație. Scump (fata de Tailanda, ca sa fac și eu inevitabila comparație :)) și periculos în unele zone, clar asta ma face sa nu mai vreau sa ajung pe acolo!
Eu imi doresc sa ajung in Republica Dominicana si nu imi este frica deloc :)))) Milioane de turisti merg acolo si nu patesc nimic. Periculos poate fi oriunde si noi nu traim chiar in cea mai sigura tara.
Nu as compara Caraibe cu Asia, fiecare zona de pe glob aduce altceva, ofera altceva are alt specific.
Nu m-as duce in Haiti de exemplu dar in Jamaica, Trinidad Tobago, Costa Rica, etc as sta luni de zile, am prieteni intr-o misiune Crucea Rosie care stau in zona de mult timp si sunt toti ok, nu au patit nimic, dar visez in continuare…..
Poate ca acel safety „promovat” de paznicul plajei si de sofer, se refera mai mult la siguranta morala a turistilor. Ceva de genul „sa nu vada turistii cat de munciti sunt amaratii astia, ca dupa aceea nici nu mai calca prin all-inclusive-uri”.
La fel ni se zicea si noua despre Costa Rica – ca nu este sigura, ca vom fi rapiti, ca mai bine luam printr-o agentie, etc. Am avut o calatorie minunata, de 2 saptamani, cu stat la localnici, autostop, transport local in autobuze aglomerate, ghizi locali, plaje pustii, etc. Totul organizat de la A la Z de noi. Nu zic ca nu exista un factor de risc calatorind cum calatorim noi, dar si in RO exista un factor de risc numai ca noi traind cu el nu il mai observam.
Apreciez sincer calitatea si obiectivitatea relatarii si ma bucur ca spre deosebire de celelalte 2 episoade feedback-ul cititorilor e mult mai ridicat ceea are un efect pozitiv asupra calitatii dezbaterii; intr-adevar, in afara de exotism sint putine similitudini intre atmosfera din Thailanda si cea din Caraibe;le-am experimentat pe amindoua (pe cont propriu) si ca si o concluzie personala as aprecia ca:
1. siguranta (pentru mine e prioritatea nr.1) e semnificativ mai ridicata in Thailanda
2. oamenii, la fel de prietenosi, atita timp cit nu vorbim despre infractori
3. calitatea serviciilor, in cazul in care nu optezi pentru cine stie ce resort sclifosit, e comparabila
3. preturile sint mai mici in Thailanda
4.optiuni excursii colaterale-activitati-petrecere timp liber: jumatate de plus pentru thailanda din nou
5.value for money pentru mine ca si tinar casatorit doritor de o excursie exotica (honey moon etc) : pe o scala de la 1 la 10 as situa Thailanda la 9 iar zona caraibelor (exceptind Aruba,Curacao unde lucrurile sint un pic diferite) la 7.5-8; pentru cei de virsta a doua ce merg in resorturi diferentele se estompeaza
Oricum multumesc pentru serial-foarte bine scris-imperator are un concurent serios
PS ah, si da, perfect de acord cu una din observatiile tale: nu e de preferat sa se aglomereze destinatii „exotice” asemanatoare intr-un interval scurt de timp
Mersi! 🙂
Mihai, imi poti da niste detalii despre vacanta ta organizata in Costa Rica?
Asa este, nici un loc nu este perfect sigur, nici la noi acasa nici in alta parte. Diferenta este mai mult de oridin psihologic, dacsa ti se intampla ceva aici acasa cam stii cum sa precedezi (unde sa te duci, ce sa faci, cu cine sa iei legatura), insa daca ti se intampla in alta tara e un pic mai complicat.
Cum ati facut voi in Costa Rica probabil fac multi si nu patesc nimic. Se intampla foarte rar sa pateasca cate cineva ceva (dar, desi rar, se intampla si depinde de tine daca vrei sa-ti asumi riscul).
Si eu cred ca se exagera cu paza in RD. Pe mine m-a ofticat foarte mult paznicul de pe plaja ca nu ne-a lasat sa iesim din plaja statiunii catre cea salbatica. Insa el avea ordine clare. Cel mai rau ce se putea intampla cred era sa ne jefuiasca vreun grup de localnici (desi ma indoiesc puternic). Mare paguba nu ar fi fost, doar socul ar fi fost mare. Si m-as fi intors si as fi povestit si poate mai multi s-ar fi speriat. Si cam de asta cred ca iau ei masurile alea radicale. Hai ca noi ca noi, insa daca se intampla ceva unui americam pe acolo si ajunge prin ziare/stiri in SUA si apoi se injumatateste numarul turistilor americani atunci turismul din RD ar avea de suferit serios.
Republica Dominicana este paradisul pe pamant. Am fost si in Thailanda si in Dominicana pe cont propriu asa ca pot face o comparatie directa. Daca vrei mare, plaja si stat la soare toata ziua, Dominicana bate orice loc din lumea asta unde am fost la raportul calitate pret.
Multumim pt. informatii,suficiente pt. a ne forma o minima idee despre RD si la ce ne putem astepta acolo.. Speram ca vom ajunge si noi prin”zona” (cat mai curand posibil)…si sa ne folosim de aceste informatii. Dorinta este, mai ramane sa vedem cum facem cu ” bugetul.”…?!
Interesanta experienta ta, mi-a placut sa citesc cele 3 articole mai ales ca am fost si noi in dominicana la sfarsitul lui Martie. Multe puncte atinse sunt exact asa: au vanzatorii cei mai agasanti din Caraibe de departe, e o locatie safe de principiu dar cand vezi shotgun-urile iti cam piere cheful de plimbare si sunt cea mai saraca tara din Caraibe pe care am vazut-o (comparand cu Cuba, Mexic si insulele antile).
Alte lucruri insa noi le-am vazut diferit: ghizii au impartit totul cu noi si au fost din cale-afara de simpatici ca si angajatii de la all-inclusive. Vorbind cu ei am avut senzatia ca castiga mult mai mult decat restul conationalilor si isi permit sa fie veseli si deschisi. De altfel ce am retinut eu cel mai mult de aici este veselia, cheful de cantat si de dansat care bate orice am mai vazut in Caraibe. Si am mai observat o diferenta, daca stii putina spaniola si le vorbesti pe limba lor te trateaza altfel – mai deschisi, mai prietenosi, mai cu chef de povestit tot felul de prostioare.
Cred ca una peste alta Rep. Dominicana, e o tara cu multe fete (ca si Romania de altfel) si ca o singura vizita nu e suficienta ca sa le vezi pe toate.
Perfect de acord cu comentariul tau. Oricati am merge acolo (si oriunde) unele lucruri le percepem la fel, altele diferit. Perfect natural, ar fi si ciudat sa ne intoarcem toti cu fix aceleasi impresii.
Asa ca nu te contrazic, insa vin cu niste completari:
– „ghizii au impartit totul cu noi si au fost din cale-afara de simpatici”: exact asa au fost si la noi, glumeti, simpatici, veseli, toate la un loc. Si nu am zis ca nu au impartit cu noi. Ne-au dat tot ce am vrut, altceva am zis: cand s-a pus masa pe plaja (si a existat o singura masa fiindca eram un grup mic) ei nu au stat la masa cu noi (au asteptat sa terminam apoi au venit si ei). Iar tipa care parea mai veche prin zona mi-a spus ca nu are rost sa insist, ca asa fac ei (acum nu am inteles daca se referea strict la angajatii lui Captain Gringo sau la toti in general). La cealalta excursie cand s-a servit pranzul au fost mult mai multe mese (era un loc amenajat pt asa ceva) iar ghizii au avut masa lor separata. Bine, eu acum nu ma refer strict numai la ghizi, ci la tot personalul: ghizi, barcagii, ajutoarele lor, etc. Poate ghidul in sine uneori mai statea la masa cu turistii, insa restul nu. Eu asta am vazut.
– „… ca si angajatii de la all-inclusive…”. Aici cred ca depinde de mai multi factori. Dupa cum ti-am zis, la noi era politica „no tips”. Insa chiar si asa si eu am vazut multi angajati simpatici si veseli si foarte saritori. Multi erau asa, insa toti acestia aveau in acel hotel cate o pozitie care ii pune in fata turistului. Si este aproape obligatoriu ei sa aiba o anumita conduita. Asa cred ca este la orice hotel. Ce mi-a atras atentia a fost compartamentul celor care debarasau mesele la micul dejun (un post nu foarte strategic la nici un hotel). Apoi am incercat sa vad cat mai mult din spatele culiselor si am observat cativa gradinari, cameriste, etc. Adica majoritatea personal cu salariu fix, oameni care dimineata la prima ora (am observat la 6:30 cand asteptam sa plec in Saona) erau adusi cu autocarele din afara si lasat fix in fata vestiarelor lor ascunse bine pe dupa tufe de palmieri prin colturile hotelului si care seara ii vedeai iesind in grupuri de peste tot si se canalizau toti in spatele acelorasi tufe de palmieri unde isi lasau uniformele apoi (toti cu mainile goale) se imbarcau in autocare si plecau spre casa. In urma lor ramaneau angajatii de seara, adica cei de la entertainment, chelnerii de la a la carte si altii asemeni care ori primeau salarii mai mari, ori faceau si bacsisiuri, ori isi construiau si o cariera, ori toate la un loc, insa comportamentul lor era intr-adevar foarte diferit, exact ca cel descris de tine.
Este clar ca multi din industria turismului castiga mai bine decat conationalii, insa cred ca e vorba de cei la vedere, cei cu care te intalnesti si interactionezi vrand nevrand, cei care sunt direct insarcinati ca atunci cand pleci tu sa ai senzatia „…ce am retinut eu cel mai mult de aici este veselia, cheful de cantat si de dansat care bate orice…”. Nu stiu cat de nativa este aceasta veselie si cheful de cantat si de dansat, insa stiu sigur ca daca ne-am intoarce de acolo cu senzatia ca am vazut oameni tristi, amarati si plini de neajunsuri atunci clar nici eu nici tu si nici cunoscutii nostri nu vor avea chef sa ne mai duca acolo. In general asta e reclama cea mai promovata pt tarile sarace: „bucuria de viata”. Pentru ca nimeni nu vrea sa mearga acolo sa vada altceva, tara si asa este saraca, daca aia nu au macar bucurie de viata atunci ce au? Acum, realist vorbind, nu putem generaliza. Ca peste tot in lume oamenii de acolo sunt de toate felurile. Ca si la noi vei intalni si optimisti si pesimisti, si veseli si suparati. Insa pe mine ma intriga putin senzatia asta care tot e lansata din zona aia: oamenii aia canta si danseaza si sunt veseli si ii doare in c*r de neajunsurile vietii… Eu cred ca e mai mult o chestie de marketing, am tracut prin cateva zone nu asa turistice si sunt convins ca oamenii aia pe care i-am vazut (si in casele de pe malul marii in care traiau) nu aveau nici un chef de cantat sau de dansat, aveau neajunsuri multe si o viata grea.
„Si am mai observat o diferenta, daca stii putina spaniola si le vorbesti pe limba lor te trateaza altfel ” – asa este. Sotia vorbeste spaniola si intr-adevar, deja multi ne erau ca niste frati pe acolo. Iar eu chiar si cu engleza eram foarte apreciat mai ales pe la receptie fiindca era un hotel in care veneau multi rusi si cum aia nu legau nici 2 vorbe in engleza saracii receptionieri trebuiau sa mai invete si limba aia. Si tare se mai luminau cand li te adresai intr-o engleza clara. Insa dincolo de cei de la receptie sau de la info, restul angajatior intr-adevar nu vorbeau engleza bine si de baza era spaniola cu care castigai foarte mult daca o intelegeai macar.
Concedii placute!
Ai idee daca in Republica Dominicana pot merge cu pașaport temporar (cel pe 1 an)?trebuie sa plec vinerea viitoare si am pasaport dar cu numele de fata,iar biletul de avion e cu numele nou.am inteles ca ar face figuri cei de la compania aeriana datorita diferentei de nume si ma gandeam sa imi fac alt pasaport la urgenta