Acum 22 de ani, intr-un mic Fiat Ritmo (numit si “Sageata Visinie”) debarcam in orasul Nurnberg. Eram in lunga calatorie spre casa din orasul Maastricht unde fusesem student timp de 1 an si dupa ce am studiat cu mare atentie orasele de pe drumul spre casa, stabilisem ca voi vizita Koln / Bonn (unde aveam la cine sa ma culc), Nurnberg, Salzburg si desigur, Viena. Ghidul turistic studiat in librariile din Maastricht parea sa indice ca Nurnberg este un oras deosebit si i-am dat dreptate – o adevarata Sighisoara a Germaniei (ulterior aveam sa aflu ca prin anumite publicatii straine Sighisoara este denumita drept un Nurnberg al Romaniei 🙂), un oras medieval, cu strazi inguste, cu o citadela dominanta, cu mici palate si cladiri in stil bavarez… Ce sa mai, o dulceata de oras 🙂.
E posibil ca multi dintre voi nu ati auzit de Nurnberg pentru ca Germania nu este exact o destinatie de vacanta pentru romani – marea majoritate merg fie cu treaba, fie sa cumpere un Volkswagen la mana a doua. Banuiesc ca gasiti masini si in Nurnberg, dar este un orasel care merita vizitat… se afla undeva intre Frankfurt si granita austriaca, nu foarte departe de Munchen. Si din octombrie, vor fi zboruri directe intre Bucuresti si Nurnberg !
Cand sa te duci in Nurnberg
Sfarsit de primavara, vara, poate chiar si un inceput de toamna. Ai sanse mari ca cerul sa fie senin si temperatura potrivita de bantuit prin oras si prin zona
Cum ajungi in Nurnberg
Cu avionul
Wizz Air va opera zboruri directe din Bucuresti si Cluj Napoca cu incepere din 1 octombrie (Cluj) si 26 octombrie (Bucuresti). Vor fi 2 zboruri pe saptamana, iar preturile incep de la 129 lei (cu taxe aeroportuare si administrativa incluse), dar, atentie, doar aproximativ 10% dintre locurile de pe o cursa se vand la preturile acestea si, evident, se mai adauga diverse optionale.
WizzAir este singura companie aeriana care zboara direct intre Nurnberg si Romania.
Cu trenul
Pentru cei ingroziti de zborul cu avionul, există posibilitatea (foarte scumpa) de a merge cu trenul. Vei face minimum 24 de ore din Bucuresti-Nord pana la Nurnberg Hbf si ajungi dupa minimum doua schimbari de tren (Budapest Keleti si St. Polten in Austria). Un bilet cu trenul este, in general, mai scump decat cu avionul, daca insa iei un Inter Rail si vrei sa vizitezi mai multe locuri pe drum si in jur, poate fi o optiune buna.
Cu autobuzul:
Conform autogari.ro, mai multe companii opereaza autobuze spre Nurnberg, drumul durand intre 28 si 32 de ore. Pretul unui bilet dus este de 90 de euro (la companiile care pleaca din autogara Filaret).
Cum ajungi de la aeroport in oras, la Nurnberg
Aeroportul din Nurnberg este situat la vreo 5 – 6 km de oras. Puteti lua autobuzul 32 care sa va duca in centru si pleaca la fiecare 10 minute. Exista si un tren – U2 (n-are nimic comun cu celebra trupa irlandeza), care merge la fiecare 10 – 15 minute intre orele 5 dimineata si miezul noptii si biletul costa 1,85 euro
Cum calatoresti prin Nurnberg
Zona turistica interesanta a orasului este destul de compacta si cel mai bine se viziteaza pe jos. Daca aveti treaba prin alte parti, arunca o privire pe site-ul companiei de transport local – VGN (denumirea completa e mult prea lunga sa o retina cineva :)). Un bilet costa incepand cu 1,20 euro, dar depinde si de cate zone calatoresti. Un bilet de o zi pentru Nurnberg costa 3,70 euro, dar exista bilete de o zi si pentru zonele mai indepartate. Uite-te aici.
Top 5 obiective turistice in Nurnberg
- Orasul vechi – cum ziceam, imensa majoritate a celor care vin la Nurnberg, vin pentru orasul vechi, pentru ulitele sale medievale, pentru cladirile bavareze si pentru castelul intarit care incoroneaza orasul in varful unui deal.
- Muzeul Albrecht Durer – Faimosul Pictor renascentist este cel mai cunoscut rezident al Nurnbergului, asa ca nu e o surpriza pentru nimeni ca fosta lui casa fix de sub castel este muzeu. Asa cum tot Salzburgul pare dedicat lui Amadeus, la fel vei da peste Durer cam prin tot Nurnbergul turistic :).
- Urmele nazismului – Nurnbergul a fost unul din orasele favorite ale lui Hitler, aici avand loc mari manifestari naziste, congrese ale partidului si parade cu torte. Cladirile construite pentru acest “oras al parazilor” cum ii placea lui Adolf sa-l numeasca mai exista si gazduiesc acum expozitia permanenta “Fascinatie si teroare” care urmareste istoria glorioasa si terifianta a nazismului in Germania anilor 20 – 40.
- Palatul de Justitie – Procesul de la Nurnberg a fost probabil cel mai faimos proces politic din istoria omenirii – capii celui de-al treilea Reich au trebuit sa raspunda in fata intregii omeniri pentru crimele comise in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Procesul respectiv a avut loc in Palatul de Justitie care inca este operational, dar intr-o latura a sa exista amenajat un muzeu. Sala 600 in care a avut loc procesul propriu-zis gazduieste inca procese si astazi, asa ca nu poti calca pe urmele lui Goring si Ribbentrop oricand. Iti trebuie un pic de noroc.
- Mananca niste carnati. Cand aud de cuvantul Bavaria, imi trec prin fata ochilor mintii randuri nesfarsite de carnati de toate culorile, dimensiunile si felurile :). Ei bine, in Nurnberg, se afla cel mai vechi restaurant de carnati din lume – “Zum Guldenen Stern”, unde macelarii si bucatarii ostoiesc foamea clientilor tocmai din 1419.
Unde sa dormi in Nurnberg
Evident, cel mai bine este sa dormi in vreun hotelas din centrul vechi. Poti gasi pe Booking, Venere sau Traveo fara nici o problema, doar aruncati o privire pe hartile motoarelor de cautare. Conform tripadvisor, hotelurile care ofera cel mai bun raport calitate / pret sunt B&B Nurnberg City si Hotel Garni Probst.
Unde sa mananci in Nurnberg
Cum ziceam, specialitatea Bavariei sunt carnati bine udati cu legendara bere bavareza. In oras poti gasi 5 localuri care au mini-fabrici de bere pentru un gust local. Evident, daca nu vreti sa bagati bani prea multi in mancare (desi cred ca e obligatoriu sa gustati specialitatile locale), veti gasi numeroase shaormerii turcesti :).
Ce sa faci dincolo de Nurnberg
Nurnbergul este perfect plasat in nordul Bavariei, aproape atat de Munchen, cat si de capitala economica a Germaniei, Frankfurt. De altfel, Bavaria este plina de atractii turistice – de la palatele regelui nebun Ludwig la partii de schi, de la orase istorice la Oktoberfest-ul munchenez. Poti sa-ti extinzi city break-ul in Nurnberg cu posibil o saptamana de vizite… nu te vei plictisi :).
Daca ati fost recent in Nurnberg si ati gasit niste locuri deosebite, preturi rezonabile, in fine, ponturi bune de spus si altora, va astept la rubrica de comentarii cu numeroase multumiri!
[mwi-product sku=”WIZZ-Navy-Blue,WIZZ-Air-Black-Grey,WIZZ-Air-Navy-Pink” img_width=”200″ desc=”false” type=”add” btn_color=”blue” btn_link=”button” cols=”3″ ]
Niste mici corecturi 🙂 :
Un bilet simplu costa EUR 2.50 iar un Daily Pass costa EUR 5.30.
Preturile pe care le-ai trecut in articol sunt valabuile pentru alte localitati din regiune.
apropo sunt niste oferte la zborul craiova-dortmund pt iulie si august la pretul de 18 euro d-i https://www.vola.ro/flight_search/from/Craiova/to/Dortmund/from_code/CRA/to_code/DTM/dd/29-07-2014/rd/29-07-2014/ad/ . Daca vrei sa cumperi mai se adauga taxa serviciu 15 euro, dar nu-i problema ca, care vrea neaparat sa cumpere ii fac eu cadou doua coduri de reducere de 15 euro… astept . apropo daca vrei imperator spune si iti trimit codurile sa le faci cadou cui vrei tu…
daca nu merge cautarea din prima, puteti sa dati un refresh
La fix articolul. 🙂 Urmeaza o escapada la Munchen si chiar auzisem ca merita vazut si Nuremburg-ul, si hotarasem sa-i dau o zi.
Ultimele vacante am tot ajuns prin Germania. Dresda m-a cucerit! Nu pot spune acelasi lucru despre Dormund si Koln dar abia astept Bavaria!
Foarte aproape de Nurnberg este si Bamberg. E un mic oras medieval cu totul si cu totul fantastic. L-as adauga poate chiar inainte Munchen-ului pe lista. Nu este nevoie decat de o jumate de zi (poate o zi intreaga) pentru a te bucura de el. Sa incercati o bere afumata!