Acum, la sfarsit de serial, e drept cam maraton, dar mi-a placut mult calatoria asta, incerc sa sumarizez o serie de informatii si ponturi care sa va ajute in caz ca va bate gandul sa mergeti in Corfu… si eu zic ca n-ar fi rau sa va bata gandul – nu e prea departe, nici prea scump, si merita… Asa ca va invit sa cititi randurile de mai jos 🙂
Cand sa mergi in Corfu
Nu cred ca exista o perioada rea de mers in Corfu. Cand la noi bate crivatul, acolo poti prinde si 15–20 de grade in zilele cu soare. Iarna e o perioada cam ploaioasa (mai ales in decembrie cand ploua la greu), dar din primavara pana in toamna, nu poti spune ca e vreo perioada in care chiar ar trebui sa eviti Corfu. Vara nu este ingrozitor de cald datorita brizei marine… si chiar cand nu bate, nicaieri nu e prea departe o bucatica de mare verde in care sa te arunci.
Cum ajungi in Corfu
Cu avionul
Cursele regulate sunt destul de scumpe, de multe ori peste 300 de euro. Optiunea cea mai simpla este sa zbori cu Aegean Airlines via Atena, dar cum ziceam, costa enorm. O alta optiune este sa lipesti doua low-costuri (de exemplu, Wizz la Bergamo si Ryanair de acolo spre Corfu), dar nici asta nu o sa fie extraordinar de ieftina. Vara, sunt destule chartere ale principalilor touroperatori romani. In general, ofertele pentru charter sunt de avion + cazare (care de multe ori sunt la preturi bune), dar vara asta am vazut si bilete de avion vandute fara obligatia de a lua si cazare.
Cu masina
Din Bucuresti faci vreo 14–15 ore, inclusiv feribotul de la Igoumenitsa. Se merge prin Bulgaria, apoi Salonic si pe urma peste Muntii Pindului la Igoumenitsa, de unde poti sa iei feribotul spre Corfu City. Personal, mi se pare inuman, dar, vazand imensul numar de masini cu numar de Romania de pe insula, se pare ca e un drum popular.
Transport prin Corfu
Desi sunt un fan al zborului cu avionul si al folosirii transportului in comun, pentru Corfu pot spune ca este esential sa ai un mijloc de transport pe insula ca sa o savurezi pe deplin. Daca vii cu un charter, optiunea pe care o ai este sa inchiriezi o masina sau un scuter. Nu va speriati, sunt numeroase masini de inchiriat pentru ca cererea e pe masura. Pretul pentru masini incepe cam de la 40–45 de euro/zi (ceva mai ieftin pe zi daca inchiriezi de la trei zile in sus), un scuter gasesti si la 25–30 de euro/zi. Nu iti inchiria masini mari pentru ca te vei simti ca elefantul in vitrina cu portelanuri a bunicii… drumurile sunt extrem de inguste, de multe ori nu te vei putea strecura pe langa masina care vine din sens invers sau nu vei reusi sa intri in satele unde ulitele sunt la fel de late ca acum 200 de ani cand pe acolo se circula doar pe spatele magarului.
Benzina costa mai mult decat la noi (am platit 1,80 euro/litru), dar distantele sunt relativ mici. Dupa doua zile de folosit destul de intensiv un Fiat Punto, am dat 35 de euro.
Transportul in comun este furnizat de autobuz (Green Buses sunt cele interurbane, Blue Buses in Corfu City si zona limitrofa). Orarul pentru ambele feluri de autobuze le gasiti aici. Transportul este eficient si orarele sunt in general respectate, dar, in mod cert, nu acopera zonele pitoresti care se afla pe munti sau pe plaje izolate. Transportul in comun poate fi folosit fara problem pentru transport intre marile centre urbane ale insulei, dar cam atat. Green buses au aer conditionat. Un bilet pe Green Bus costa 2,30 euro pe ruta Paleokastrita–Corfu (se cumpara de la taxator sau sofer). Biletele pe Blue Bus costa parca 1,40 euro daca le cumperi din statie si 2 euro daca le cumperi de la sofer.
Cazare
Cu atatia turisti, insula este plina cu tot soiul de unitati de cazare de la hoteluri de 5 stele, la pensiuni (domatia) sau apartamente (ori case) de inchiriat. In aceste conditii, daca vrei sa gasesti “cea mai buna solutie” este un puzzle complicat – poti gasi ofertele cele mai bune la agentii de turism din tara, pe net sau batand din usa in usa odata ajuns acolo. Atentie – anul acesta pare sa fi fost cel mai bun din istoria turistica a Corfului si cele mai bune oferte au fost luate cu mult in avans. Numeroase hoteluri erau “fully booked”, chiar l-am auzit pe un patron de domatia ca are totul dat pe doua luni in fata.
Personal, am stat la hotelul Odysseus in Paleokastrita, un loc excelent. Camerele mari, spatioase, aerisite, o priveliste excelenta spre unul din golfurile din aceasta statiune. Paleokastrita nu are plaje de nisip, ci doar de pietris, dar, din punctul de vedere al cadrului natural, arata superb.
Excursii din Corfu
Agentiile de turism din Corfu ofera o paleta de excursii destul de standard (asta nu inseamna ca sunt rele, dimpotriva :)). Cred ca cea mai faina este cea care te duce in niste mici insule invecinate – Paxi si Antipaxi. Pe asta as fi luat-o daca mai stateam o zi in Corfu. Interesanta este si excursia de o zi in Albania care te duce la ruinele orasului grecesc Butrint si in Sarande, dar eu am avut pasarica sa ma duc la Gjirokaster, deci n-am mai mers si la Butrint. Evident, pentru cei care nu vor sa conduca, exista diverse tururi care acopera principalele obiective turistice ale insulei – Kanoni, Achilleion, Pantokrator etc. Aruncati o privire aici pentru ce e disponibil.
Internet pe insula
Vei gasi internet cam peste tot, semnele de wifi abunda, dar nu te astepta la viteza de acasa. Dar pentru un Facebook si un mail e OK.
Excursii in Albania
Cum am spus, am trecut dincolo in Albania pentru doua zile sa vizitez Gjirokaster si Sarande. Am trecut cu feribotul celor de la Ionian Cruises. Vara au trei curse pe zi, in afara sezonului scad la doar una pe zi. Bilet one-way costa 23 de euro si nu poti cumpara two-ways… biletele Corfu–Saranda le iei la Corfu si cele Saranda–Corfu le iei la Saranda. Agentiile de turism care vand biletele pentru feribot se afla in ambele cazuri langa port (in Saranda cel putin, trebuie sa fii orb sa n-o vezi, are un banner imens la iesirea din port).
In Albania, moneda nationala este leka (1 euro – 140 de leka), vei gasi bancomate si case de schimb peste tot. In principiu, vei putea folosi si euro, dar fie la rata (reala) de 140 de leka per euro, fie la 100 de leka per euro, asa ca mai bine iti iei leka. Pentru a intra in Albania, iti trebuie insa pasaport, nu poti intra cu cartea de identitate, dar nu este nevoie de viza. In plus, desi prin agentiile de turism din Corfu exista o legenda ca mai trebuie platita 10 euro viza sau mai stiu eu ce taxa, ei bine, nu e de platit nimic. Iei o stampila in pasaport, zambesti, granicerul iti spune ca a fost in Romania si ca e o tara minunata (eventual, omul este aroman, asa ca o sa vorbeasca romaneste cu tine) si pleci mai departe.
De la Saranda am calatorit cu furgonul (microbuz) spre Gjirokaster, pretul unei curse este de 3–400 de leka (2–3 euro) si faci cam o ora. In Gjirokaster am dormit la Kotoni B&B, o casa de 300 de ani unde m-am simtit minunat. Pretul pe camera dubla este de 25 de euro (inclusiv mic dejun). Internetul zbarnaie in Albania la viteze apropiate de Romania, dar la ani-lumina distanta de Grecia.
Cam astea sunt informatiile compilate pentru voi. In caz ca cineva dintre voi a mai fost in Corfu, dar si in Albania, nu ezitati sa va adaugati parerile si daca mai aveti ponturi si informatii folositoare, jos, la comentarii. Multumesc… adica efharisto!
Imagini Corfu
In Corfu, poti ajunge cu avionul
sau cu masina si apoi ferry de la Igoumenitsa (sau Sarande, Albania)
Reteaua de autobuze din Corfu este destul de dezvoltata, cu autobuze OK si care merg conform orarului
Problema este ca toate cursele ajung in Corfu City… daca vrei sa mergi dintr-un oras in altul e foarte probabil sa trebuiasca sa schimbi autobuzul aici, in autogara din Corfu City (Kerkyra)
Cam in toate statile vei gasi orarul autobuzelor (aici, orarul din Corfu City)
Dar in mod evident, cel mai bine este sa inchiriezi o masina. De preferinta micuta cum e acest Fiat Punto.
Aici am avut cazarea – hotel Odysseus Paleokastrita
Dotat cu piscina
Camera frumoasa si incapatoare
Dar ce se vedea din balcon era de vis 🙂
Evident intr-o insula atat de turistica, nu se poate sa nu dai peste tot soiul de atractii turistice
Vrei sa dai o fuga in Albania. Sunt 3 curse de ferry pe zi
Chiar si in Albania, turismul a inceput sa se dezvolte
Cu tot soiul de atractii turistice
Kotoni Bed & Breakfast – Gjirokaster
Referitor la transport.
Ai dreptate, cu masina e destul de greu de ajuns, dar nu inuman.
Cum ti-am mai scris eu am fost cu 2 copii mici, si bineinteles ca am ales sa merg cu autoturismul propriu. Mai greu in avion cu patutul pentru ala mic si cu caruciorul.
Dar ce am observat – si anul asta si cu alte ocazii cand am fost in Grecia cu autoturismul personal, majoritatea romanilor aleg sa mearga ziua, ceea ce din punctul meu de vedere e o greseala. Sosele mult mai aglomerate, daca treci pe langa Sofia stai la cozi ca la noi pe centura, politie gramada. Eu am ales mereu sa merg noaptea si a fost mult mai bine. Trafic mult mai lejer, poti sa mergi cu viteze peste limita – ca oricum daca te opreste politia , cu radar sau fara, tot trebuie sa dai spaga.
Dar hai sa iti mai spun si alte avantaje ale transportului cu autoturismul propriu:
-daca ai un diesel ce consuma putin, stii unde sa alimentezi si merg 4 persoane in auto (5 e cam mult, oricat de mare ar fi masina) e mult mai ieftin decat avionul. De exemplu pe mine m-a costat combustibilul si toate taxele – viniete, autostrazi si feryboat – cam 300 de euro pentru toate cele 4 persoane, pe cand la avion doar taxa de aeroport este de 400 de euro din start fara a mai socoti si biletul.
-odata ajuns la destinatie, ai la dispozitie autoturismul propriu cu care poti merge unde doresti, la ce ora doresti, fara a mai fi nevoit sa inchriezi unul. Ori, pentru Corfu, sa zicem ca ai nevoie de auto minim 3 zile in care sa vezi insula – asta inseamna cam 150 euro inchiriatul, pentru o masina decenta de 4 persoane.
-poti sa te opresti pe drum unde ai chef. De exemplu, cand vii din Corfu, poti sa te abati vreo 80 de km de la autostrada si sa dai pe la Meteora. Asta inseamna inca o zi in plus, dar merita.
-strict pentru Corfu, autostrada de la Salonic la Igoumenitsa – vreo 325 km – se numeste Egnatia Odos – e un paradis al soferilor si nu merita ratata in viata asta.
Cateva precizari:
Pretul pentru inchiriat pleaca de la 20 euro pentru o zi, 15 pentru mai multe
Scuter – 15 Euro pe zi – 10 euro pe zi pentru mai multe zile
ATV – 20 Euro pe zi – 10 Euro pe zi pentru mai multe zile
Aceste preturi le gasesti in Kerkyra, capitala insulei sau daca ai noroc si in statiunile mai mari, unde oferta este mai bogata
Paleokastrita – are plaja cu nisip. Sunt chiar mai multe fata de cele cu pietris
Ne recomadati si o agentie cu preturi bune ? Sau dumneavostra prin cine ati fost ?
Eu am fost prin Prestige Tours, dar exista mai multe agentii care au chartere in Corfu
In 2014 cand m-am dus cu avionul in Albania nu aveai nevoie neaparat de pasaport, eu am intrat cu buletinul. Stii cumva daca e diferit cand ajungi in Albania din Grecia cu feribotul?
Si eu stiam ca se poate intra cu buletinul, din Grecia mi-a zis sa iau pasaportul cu mine, dar n-am intrebat daca as fi putut intra cu buletinul.