De la Paralela 45 la Paralela 25: Dubaiul vechi – in jurul Creek-ului

05. Spices in Dubai.JPG

Cand se rosteste cuvantul Dubai, oricui ii trec prin minte, instantaneu, acele blocuri imense, adevarate turnuri Babel moderne care vor sa atinga cerul. Chiar daca n-ati calcat niciodata prin emiratul minunilor, va va trece prin fata ochilor hotelul in forma de vela moderna zice-se de 7 stele (Burj-al-Arab), blocul ala inalt si ascutit care, pana una, alta, este cea mai inalta cladire din lume (Burj Khalifa) sau kilometrii intregi de magazine de lux prin malluri care mai de care mai imense (si aici as tot lista o multime). Ei bine, in articolul de azi n-o sa scriu despre toate aceste cladiri construite in ultimii 10–20 de ani, ci despre Dubaiul vechi. Exista un Dubai vechi? Ei, vechi, vorba vine, ca daca bagi in Google “Dubai 100 years ago” iti apar niste imagini cu un sat prafuit obosit, cu niste copii desculti si nespalati (nepotii lor se dau jos din Ferrari si Lamborghini). Dubaiul vechi are probabil maximum 50 de ani, dar, in ciuda faptului ca pare pe alocuri decrepit, iti face o imagine a orasului care a aparut pentru prima oara datorita exploziei generate de petrol, intr-o perioada in care seicul in exercitiu era doar uimit de ce poate sa-i aduca petrolul si nu se gandea prea mult la fite gen arhitectura.

Dubaiul s-a dezvoltat in jurul unui unui golf cu apa sarata, numit Creek. Unii cred ca, intial, Creek-ul se ducea in interior pana hat la Al Ain, pe granita cu Omanul, si ca ar fi fost mentionat in ceva scrieri grecesti. Ce este cert e ca exact aici, pe malurile Creekului, candva prin secolul al XIX-lea, s-a asezat tribul Bani Yas din randul carora a aparut actuala dinastie conducatoare Al-Maktoum. Creek-ul imparte orasul in doua parti – Deira (la nord de Creek) si Bur Dubai (la sud de Creek). Intr-un oras in care poti gasi tot soiul de croaziere, cea mai originala este cea cu abra, micul vas care in schimbul unui dirham (1 leu) te poate transporta dintr-o parte intr-alta a Creek-ului.

In ciuda faptului ca probabil populatia majoritara este de origine indiana (aici ii iau in calcul si pe pakistanezi), Dubaiul este un oras arab si, evident, dintr-un astfel de oras nu poate lipsi bazarul. Undeva, in Deira, pe malul nordic al Creekului, destul de aproape de capatul acestuia, se afla bazarul din Dubai, mai precis bazarurile din Dubai. Nu va asteptati la o feerie gen 1001 de nopti tip bazarul din Istanbul sau Damasc. Bazarul din Dubai este destul de limitat, dar iti da o idee despre atmosfera dintr-o astfel de institutie. Intr-o parte din bazar poti gasi mirodenii si multe suvenire turistice (camila, sticla umpluta cu nisip colorat, fesul, turbanul si nelipsitele tricouri). Dar, probabil, cea mai interesanta si cea stralucitoare parte din bazar este Bazarul de Aur… magazine cu vitrine care mai de care mai iluminate, in dreapta si stanga, luate cu asalt in special de indieni veniti sa cumpere aureturi pentru a-si vinde fata vreunui sot. Chiar daca nu tii sa te atingi de vreun lant gros sau bratara, este o zona din oras in care e interesant sa te plimbi. Este, probabil, zona cu adevarat autentica.

Cum ziceam, Dubaiul nu are istorie. Desi se spune ca prima mentionare documentara ar fi de pe la 1095, iar satul s-ar fi fondat in 1799, Dubaiul Dubai a aparut in 1833, cand un lider al unui trib arab s-a asezat pe malul Creek-ului, impreuna cu 800 de oameni, formand asezarea Dubai. Cum ziceam, pana la aparitia petrolului, Dubaiul nu a dat pe dinafara de bogatii. Mult timp s-a aflat in umbra Sharjahului, ales de britanici initial drept capitala a protectoratului, dar dubaiezii au fost mult mai intreprinzatori – multi se aruncau in mare sa pescuiasca perle (o activitate extrem de periculoasa, dar care reprezenta o buna parte din economia orasului), altii se ocupau cu negotul, datorita proximitatii unei Persii mult mai civilizate. In anii ’30, industria perlelor s-a prabusit ca urmare a aparitiei perlelor de cultura, iar foametea a lovit orasul. Se pare ca mai bine de jumatate dintre locuitori au trebuit sa emigreze pentru a scapa de foame. Apoi a aparut petrolul. Si soarta acestui tinut neroditor s-a schimbat.

La capatul lui Bur Dubai se afla Bastakiya, unde a fost construit un sat “traditional” perfect. Aici a fost, de fapt, cartierul negutatorilor persani, numele venind de la regiunea Bastak din sudul Iranului, dar acum este ca un soi de parc tematic. In ciuda faptului ca nimic nu e adevarat vechi, e totusi un loc fain de plimbare in conditiile in care Dubaiul nu a fost construit pentru plimbarea cu piciorul, ci accelerarea cailor-putere. Aici poti descoperi insa arhitectura traditionala din Golful Persic, casele cu badjiruri pe care le vezi si in Iran, acele turnuri construite savant pentru a crea curent in camere din cea mai anemica pala de vant, un soi de aer conditionat al Antichitatii. Poti admira si niste barci traditionale cu vele, celebrele dhow-uri care au navigat timp de secole intre Arabia, India si Africa, carand tot soiul de produse – mirodenii, aur, sclavi etc.

Si daca vrem totusi sa aflam cate ceva despre istoria Dubaiului, la doi pasi de Bastakiya se afla Dubai Museum, instalat in fortul Al Fahidi. Evident, toate blocurile din jur domina bietul fort, dar si aici poti descoperi aceleasi elemente traditionale ca si in Bastakiya (prefer totusi Bastakiya pentru ca de jur imprejur nu sunt blocuri). Spre deosebire de Bastakiya, intr-o incapere din fort poti urmari un film chiar interesant, care iti arata istoria Dubaiului… si care este cu adevarat wow! Filmele din anii ’60 si ’70 merita urmarite cu varf si indesat.

Pentru o promenada mai lunga pe Creek nu trebuie decat sa te plimbi un pic pe malul golfului, de preferinta in Deira… vei fi imediat contactat de barcagiii dornici sa-ti arate golful in sus si in jos. Daca vrei ceva mai cool, vezi ca exista si Wonder Bus, un autobuz amfibiu care porneste de pe pamant si apoi se arunca in Creek. Am mers cu asa ceva prin Philadelphia, am vazut ca exista si in Budapesta, si chiar e o experienta hazoasa.

Desi nu prea ma intereseaza shoppingul, multi care vin in Dubai se asteapta sa fie un soi de Mecca a shoppingului. Si e… in Dubai se afla cel mai mare mall din lume si cel care a fost cel mai mare mall din lume. Si, evident, urmatorul mall va fi de asemenea cel mai mare mall din lume. Ei bine, Dubaiul “vechi” are si el mallurile lui… Nu sunt la fel de mari si pompoase precum cele din Dubaiul nou, dar sunt destul de marisoare, si unii spun ca preturile ar fi ceva mai mici decat in the Mall of the Emirates sau Dubai Mall. Wafi Shopping Mall, Bur Juman Mall si Al Khaleej Center sunt destul de mari pentru a pierde cateva ore bune. Daca esti tipul care sa vanezi cel mai ieftin si cel mai ieftin lucru, prin zona centrala a Deirei, la vest de piata Baniyas (se poate ajunge cu metroul), vei descoperi magazine ieftine, aratand fix ca acelea din tarile mai putin bogate ale Orientului Mijlociu. Ma rog, nici marfa nu da pe afara de calitate, dar este probabil singurul loc ieftin din Dubai… restul e aur, marmura si mult glitz.

In general, cele mai ieftine hoteluri din Dubai le gasesti in Dubaiul vechi, mai ales in Bur Dubai (care e totusi mai fain decat Deira). Pentru o oferta completa hotel + zbor charter (sunt operate zboruri saptamanale sambata), aruncati o privire pe oferta Paralelei 45 care da drumul la charterele de Dubai de pe 18 octombrie pana in mai anul viitor. Am fost in Dubai de doua ori in octombrie–noiembrie si o data la sfarsit de martie. De fiecare data am avut parte de o temperatura excelenta.

Imagini Dubai

01. in abra pe Creek.JPG

Pentru 1 dirham (1 leu) – cu abra pe Creek

02. Abra in Dubai.JPG

Traversand din Bur Dubai in Deira

03. Creek.JPG

Deira este Dubaiul vechi construit in anii 60 – 70 cand a aparut petrolul. Evident si aici au aparut blocuri si probabil chiar si Deira o sa se schimbe

04. Bazar Dubai.JPG

Micul bazar din Deira are tot soiul de mirodenii

05. Spices in Dubai.JPG

06. Bazar de aur.JPG

Intrarea in bazarul de aur

07. Magazin de aur - Dubai.JPG

Bine ati venit la unul din zecile magazine de aur

08. Magazin aur Dubai.JPG

a caror vitrine iti iau ochii

09. Deira.JPG

Dubaiul s-a nascut pe malul Creek-ului, deci sa revenim pe Creek

10. Deira - Dubai vechi.JPG

11. Fortul din Dubai.JPG

Fortul din Dubai – Dubai Museum

12. Fortul Dubai.JPG

O abra traditionala

13. Istorie Dubai.JPG

Un film care iti arata schimbarile incredibile prin care a trecut emiratul

14. Bastakya.JPG

Bastakiya – noul sat vechi traditional

15. Dhow in Dubai.JPG

Dhow-ul, traditionalul vas cu vele care strabatea Oceanul Indian

16. Arabi in haine traditionale.JPG

In Bastakiya, este si un mic zoo uman

17. Emirates - Airbus 380.JPG

 Iar deasupra acestui Dubai mai putin ambitios, zboara la cateva minute cate un gigantic avion al lui Emirates.

Tripsta-logo

Comentarii

  • carmen dima spune:

    De cate ori aparea posibilitatea ca in calatoriile mele sa merg via Dubai,ma feream ca dracul de tamaie……multa vreme am avut impresia ca la Dubai trebuie sa te duci cu un sac de bani sau sa nu te duci deloc….cum sacul meu de bani are mereu niste gauri pe care nu reusesc sa le carpesc niciodata, m-am tot tot fofilat pe langa Dubai…pana intr-o zi ,cand nu am mai avut incotro si a trebuit sa ajung acolo…..am descoperit ca Dubaiul este mai mult decat paradisul-hmmm-shopingului..am incercat sa caut esenta araba a acestui uimitor oras modern…si pe langa must see-urile cuvenite unui asemenea oras, m-am pierdut in zona veche…minunatele bazare de aur su de textile,ametitorul bazar de mirodenii si minunata piata de fructe si peste….aceasta din urma este la fel de uimitoare ca si bazarul cu aur….vei avea acolo prilejul sa vezi o multime de pesti cu nume si forme ciudate, de crustacee , scoici si alte fructe ale marii de care nu am auzit si pe care nu le-am vazut niciodata….si toate intr-o curatenie si o expunere desavarsita….iar piata de curmale, desi micuta, ca un apendice al pietei de legume fructe, este ametitoare….tone de curmale din zeci de soiuri, borcane si borcanele cu cofeturi din curmale si bineinteles obisnuita targuiala…drept urmare, bagajele mi s-au mai ingreunat cu vreo cateva kilograme…iar Dubai Miracle Garden….ce sa mai vorbim…Asa incat, acum abia astept urmatoarea mea calatorie sau macar oprire in Dubai…mai sunt atat de multe lucruri de vazut….si nici nu am apucat sa fac nici macar o ora de plaja!!

  • carmen spune:

    Cand am vazut titlul, inainte sa apuc sa citesc postarea, am crezut ca ai ajuns iar in Dubai. Deja m-a apucat o umbra de invidie. Glumesc.
    Eu cand am venit ultima data de aolo am stat in avion langa Roxana de la Emirates. Din vorba in vorba mi-am dat seama ca citisem despre ea pe blogul tau. E o draguta.
    Bafta multa!

  • carmen spune:

    Si eu care ziceam ca stau bine cu memoria. Inseamna a o chema altcumva? E drept ca a trecut ceva timp de atunci. Se intampla in 25 aprilie intr-un avion al companiei. fiy dubai. E vorba de o bucuresteanca,blonda, tanara si draguta.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest