Turismul românesc – quo vadis

Harta turistica a Romaniei.jpg

Mă rog, ieri a fost ziua de 1 aprilie cu poanta sa tradițională. Sper că unii dintre voi ați râs, dar acolo, printre diverse gogoși, am mai strecurat și niște lucruri serioase – faptul că turismul nostru zis de incoming (adică străini care să vină să viziteze România) stă pe loc. Vreau să-l citez din nou pe Matt, probabil cel mai citit blogger de travel din lume – “România este cea mai tare destinație de care nu a auzit nimeni”. Și asta e o problemă. Nu infrastructura, nu lipsa de obiective turistice, nu câinii de pe străzi (cel puțin, în București numărul lor a scăzut semnificativ), ci lipsa de promovare.

Hai să luăm cifrele. Le-a prezentat dl. Burcea la forumul de incoming și sunt de-a dreptul penibile. În 2014, am avut 1,9 milioane de turiști străini. Cu 200.000 mai mulți decât în 2013. Sună bine? Dar din ei, 61% au venit în interes de afaceri – delegații, conferințe, business. Deci, doar 39% au venit în scop “particular”. Adică, ceva mai mult de 700.000. Din ăștia, unii au venit la rude, alții au fost în tranzit spre altă destinație, cu greu aș zice că jumătate de milion de suflete au venit cu adevărat să viziteze frumusețile Grădinii Carpaților.

Am auzit de-a lungul timpului motive care mai de care mai fanteziste de ce nu vin străinii. Nu vin că nu au ce vedea. Aiurea, România este una dintre cele mai diverse țări din Europa… având ghinionul de a fi la intersecție de imperii, aici găsești și arhitectură germanică, și central-europeană, până la cea turco-musulmană. Avem câmpii, dealuri și munți. Avem tot soiul de palate, mănăstiri, râuri. Iar în ultimii ani, s-a dezvoltat și infrastructura să-i zicem turistică. Nu avem doar mănăstirile construite de Ștefan cel Mare sau orașele construite de Herr Hermann acum 500 de ani, poți să faci și rafting, și parapantă, și tururi culturale mai puțin standard (de la tururi ale comunismului la tururi ale iubitorilor de fabrici și uzine!).

Străinii nu vin pentru că nu avem autostrăzi, India și Nepalul nu au autostrăzi și au milioane de turiști. Nici Nicaragua nu are, dar geme de turiști. Da, te miști mai greu, dar te miști. Mai dificil pentru zone îndepărtate precum Maramureșul sau Bucovina, dar nu ăsta este un motiv. Wizz Air și Blue Air zboară în aproape orice aeroport din țară, principalele zone sunt legate cu șosele de calitate OK-ish, dar poți conduce. Nu asta e problema.

E problema cu mâncarea? Da’ de unde… peste tot sunt restaurante și baruri cu mâncare foarte bună. Avem probleme cu cazarea? Prin toată țara au răsărit pensiuni și hoteluri la prețuri mult sub media europeană și condiții foarte bune.

Dar a auzit cineva de România în Occident? Da, a auzit, de țigani și de borfași, dar nu despre ce pot vedea aici. De ani buni, avem o Autoritate Națională pentru Turism (la un moment dat, ridicată chiar la rang de minister) al cărui job ar fi fost să promoveze România. Ce a făcut? În afară de implicarea în unele filme chiar spectaculoase gen Wild Carpathia, nu am văzut decât participări, de multe ori penibile, la târguri. Credeți că participarea la târguri va aduce milioane de turiști? NU. Participarea la târguri nu este un “point of difference”, ci un “point of parity”. Trebuie să participi la târguri pentru că acolo se duc toate țările, dar nu de acolo vor veni milioane de turiști. Ca să nu mai spun că aflu din diverse surse că participările se fac pe genunchi – cu participări anulate în ultima clipă, standuri făcute de pe o zi pe alta și târguri care ne-au primit mai de milă, mai de silă, pentru că încă nu am fi plătit facturile pentru participarea la târgurile precedente.

Există vreo strategie coerentă de comunicare? Există vreun plan de focus pe o componentă turistică? Nu am văzut mai nimic. O fi, dar nu a auzit nimeni de el.

Apoi, mai e problema țărilor-țintă. Nu poți să comunici în toată lumea, pentru că nu ai miliarde de investit. Așa că trebuie să alegi țările-țintă. Dar lucrurile mai evoluează. Să luăm cazul Moldovei. Da, e țară mică, nu sunt prea mulți bani, dar există niște oportunități – de anul trecut, moldovenii care încă nu au cetățenia română nu mai au nevoie de viză. În plus, o destinație favorită, Crimeea, a devenit “off-limits” și nici zona Odessa (o altă zonă obișnuită pentru turiștii moldoveni) nu se simte prea bine. În 2013, Bulgaria a avut 65.000 de turiști moldoveni, iar România… 18.000. Asta pentru că noi suntem mai catolici decât Papa în materie de vize. Noi nu dădeam orice ai fi făcut, bulgarii dădeau la liber și fără probleme. Bulgarii știu că nu intră prea repede în Schengen, așa că de ce să pârjolească holdele și să otrăvească fântânile în fața turiștilor străini care au nevoie de viză, așa cum facem noi?

Ei bine, dacă România ar primi același număr de turiști moldoveni ca Bulgaria, mica Moldovă ar reprezenta 10% din numărul turiștilor străini în România! E un număr mic? Deloc. Face ceva ANT-ul să-i atragă pe moldoveni în România? Din ce aflu de la prieteni de peste Prut sau de la dl. Burcea, care și-a deschis o Paralelă 45 și la Chișinău, nimic.

Pe oriunde m-aș duce în Europa, dau peste turme de turiști chinezi. Când intră un grup de chinezi în vreun magazin scump, rad totul – fie că e vorba de aur, diamante sau Louis Vuittoane. Și nu, nu le fură, le cumpără. Da, știu, sunt unii dintre cei mai bădărani și mai nesimțiți turiști din lume, dar chinezii cheltuiesc în draci oriunde se duc, aruncă cu bani ca și cum aia ar fi ultima lor zi din viață. Ce face Ministerul de Externe? Parjolește holdele și otrăvește fântânile în fața turiștilor chinezi. Ambasadele și consulatele românești din China se luptă pe viață și pe moarte să nu dea vize la chinezi. Și situația se replică și în cazul indienilor, altă țară cu potențial. Am auzit că acum vreo două săptămâni, de Now Ruz, Anul Nou Iranian, ar fi venit un charter cu turiști iranieni în România. Credeți că a aterizat la București? În niciun caz, că n-ar fi primit viză niciodată. A aterizat la Varna și, cu viza bulgărească, au ajuns într-un final și în România. De ce să stea 7 zile în România, când pot să stea 4 în Bulgaria și 3 în România? Că bulgarii sunt săraci, este creștinește să-i ajutăm.

Mai nou, am citit că guvernul a decis să introducă 9% TVA pentru serviciile hoteliere care servesc masa în regim all-inclusive sau demipensiune. Evident că alegând doar o mică bucățică din turism, se creează distorsiuni aiurea. E musai ca eu să stau și să mănânc la hotel? Atunci de ce există mii și mii de restaurante și terase peste tot, dacă e musai să mănânc la hotel, să fie mai ieftin. Că dacă nu iau și mâncare, TVA-ul e de 24%. Sau n-am înțeles eu bine. Apoi, nu prea pricep cum e dacă cumpăr un hotel, hai și cu demipensiune prin agenție, plătesc 24% TVA? Sau nu?

În fine, la târgul de turism a apărut surprinzător și Ponta (nu mai mi-aduc aminte să fi venit vreun prim-ministru la târgul de turism. Mă rog, poate și pentru că șefa de la Agenția Turismului strălucește prin a nu face mai nimic). Evident, după bla, bla-ul de rigoare, d. Burcea de la Paralela 45 și ANAT l-a băgat în colț și i-a cerut să anunțe public că reduce TVA-ul și la pachete de vacanță. Așa că Ponta a promis, acum să vedem și ce va face. Că parcă în Codul Fiscal n-am văzut.

Mă rog, să nu fim pesimiști… Dimpotrivă. Să sperăm că va fi din ce în ce mai bine :).

Sursa foto

Categorii:
Diverse

Comentarii

  • Dana spune:

    Excelenta analiza, Cezar. Poate citeste si cine trebuie.

  • IXL spune:

    Bravo Cezare, le-ai dat la temelie.

  • carmen dima spune:

    Acum am sa va spun un secret, dar va rog sa nu ma denuntati…din cei 500 de mii de turisti despre care vb, pe 15 i-am adus eu…in doua grupuri..si da, am castigat ilicit 200 de euro…dar m-am straduit mult, si am vrut sa demonstrez ca se poate si sa ajut niste prieteni…i-am luat de la aeroport,le-am povestit despre Romania mea in limba mea engleza stalcita dar totusi pe intelesul lor, i-am plimbat prin Bucovina o saptamana,ca pe acolo cunosc locurile, i-am hranit cu bunatati si i-am cazat la o pensiune mica si draguta, fara fite…au fost foarte happy..si au zis ca vor mai veni curand, cu prietenii..Imi pare rau ca nu ma pot ocupa de turism…nu am bani si nu am scoala pt asta..dar se poate face mult mai mult…mult mai mult..

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest