Cand te gandesti la Milano, nu se poate sa nu-ti treaca prin minte fete pasind pe catwalk, Domul, AC Milan sau Berlusconi. Milano este capitala economica a Italiei, dar nu si cea turistica… banii curg aici pe bursa, dar si in buzunarele marilor creatori de moda. De aici, s-au lansat Armani, Versace, Prada, Dolce&Gabbana (cunoscuti si sub numele de Dulce&Cabana), Gucci… si nu a fost intamplator. Milano este un centru cultural de prim ordin, un oras inspirational, un oras intelectual.
Ziua 1 in Milano: Duomo – Scala – Via Monte Napoleon – Pinacoteca di Brera – „Cina cea de taina”
Milano are in mod cert un punct focal in jurul caruia totul din oras graviteaza… Si nu e greu sa ghicesti ca acest loc este Piata Domului… dominata de incredibilul Duomo, dar si flancata de Galeriile Vittorio Emanuele. Nu se poate sa nu fi atras de Dom – fatada sa stralucitoare, spalata dupa o restaurare care a durat aproape un deceniu cu cele 135 spire si nu mai putin de 3200 de statui este probabil cea mai mare catedrala gotica din lume. Este o minune ! Sa nu credeti ca a fost construita peste noapte… Piatra de temelie a fost pusa in 1386, dar nu a fost terminata decat in 1812… Dar ce a iesit, e o minune… Evident ca veti intra inauntru pentru a vedea superbele vitralii, dar nu ratati sa va urcati si pe acoperis… simfonia spirelor, sarabanda statuilor si mai ales statuia aurita a Madonninei va vor ramane pe veci inregistrate pe retina… Am urcat de 2 ori – in 1994 si parca prin 2004, dar de fiecare data, am descoperit ceva nou, dar sentimentul de incantare a ramas acelasi.
Reveniti in Piazza del Duomo si luati-o la pas prin Galeriile Vittorio Emanuele II. Au fost construite in urma unui tur de forta de 14 ani, finalizate in 1877 si poarta numele regelui unificator al Italiei. Aici, se afla acum restaurante scumpe, magazine ale celebrilor designeri italieni, anticariate de carti scumpe, dar si mai pamantenele McDonald’s si Spizzico.
Uitati-va prin vitrine, bagati un panini si iesiti prin fund… nu este cu adevarat un fund, pentru ca vis-à-vis de iesire se afla Scala din Milano, poate una dintre cele mai faimoase opere din lume. Din pacate, Scala cea originala, al lui Verdi a fost distrusa de bombele celui de-al doilea razboi mondial (ca si Teatrul National din Bucuresti, de altfel), dar a fost reconstruita de dirijorul Arturo Toscanini destul de repede dupa incheierea razboiului… in 1946, noua Scala isi deschidea portile melomanilor milanezi… Sincer, v-as recomanda sa prindeti un bilet (chiar daca e scump rau) si sa asistati la un concert. Dar, atentie, nu se poate sa veniti in adidasi si blugi… concertul la Scala impune o anumita eticheta… Si daca nu prindeti nici un concert, merita sa scoateti insa cativa euro si sa vizitati cladire si muzeul (exista tururi).
Daca aveti insa nevoie de o eticheta, de ce nu s-o cumparati… Milano este capitala modei mondiale si locul de lansare a marilor fashionista, asa ca nu se poate sa nu aibe un cartier al modei… chiar daca portofelul va e subtire, iar cardul cam sleit, nu costa nimic sa inspectati Via Monte Napoleone si strazile adiacente – aici se afla boutique-urile marilor creatori de moda de la Prada la Gucci si de la Versace la nume mai putin cunoscute, dar va asigur la fel de scumpe si exclusiviste.
Ati terminat de “window shopping” ? Ce-ar fi sa vedeti si principalul muzeu de arta al orasului – Pinacoteca di Brera… Intr-o tara care se mandreste cu Muzeul Vaticanului sau Galeriile Uffizzi, Pinacoteca di Brera este un copil mai sarac, dar va asigur ca Veronese, Rafael, Rembrandt sau Goya nu va vor dezamagi.
Milano este de asemenea gazda celebrei fresce al lui Leonardo Da Vinci “Cina cea de taina”. Reprezentare lui Isus si a celor 12 apostoli era faimoasa de secole, dar aparitia fulminanta a romanului “Codul lui Da Vinci” a propulsat-o in probabil cea mai importanta atractie din Italia (Slava Domnului, intre timp, dupa ce a trecut nebunia, cererea a inceput sa scada). Totusi sa nu credeti ca este usor s-o vizitati… de ani de zile, fresca este foarte protejata – nu pot intra decat 25 de oameni deodata si au dreptul sa stea doar fix 15 minute. Eu am vazut-o in 1994 cand am ajuns prima oara la Milano si ma felicit… Atunci m-am dus, am cumparat un bilet, m-am mai plimbat vreo 2 ore si am intrat. Acuma, trebuie sa-ti rezervi locul cu luni in avans. Daca totusi, vreti sa vedeti faimoasa fresca, singura sansa este sa intrati pe site-ul asta si sa rezervati bilete. Planificati-va vizita insa cu mult in avans… la ora la care scriu (duminica, 27 februarie), mai sunt locuri doar pe 1 martie la ora 18:15 (ultima transa de acces), pe 5 aprilie la ora 18:15 si atat pana la sfaristul lui mai ! Pe 9 martie vor incepe vanzarile pentru luna iunie ! Intre timp, au mai aparut cateva slot-uri libere.
Si pentru ca Milano nu inseamna prea multa arhitectura (desi e o localitate multi-milenara, numeroase monumente au fost distruse in al doilea razboi mondial), in schimb inseamna mult capucino si mai ales aperitivi… Asa ca daca va prinde ora 18:00 prin centru, puteti sa va inchinati ritualului de “aperitivi”… poti sa stai timp de 2 – 3 ore intr-unul din numeroasele baruri din centru si sa degustati un bufet nelimitat de antipasti, bruschette, salate si carnuri, uneori chiar si pasta si fructe de mare, stropite cu un pahar de vin sau sticla de bere pentru circa 10 euro…
Seara o poti petrece la Scala, sau daca vrei alt tip de cultura, poti sa te duci la un meci de fotbal. Milano este binecuvantat cu doua echipe de fotbal de mare clasa – Internazionale Milano (unde joaca Chivu, dar si detinatoare a Ligii Campionilor) si AC Milan (echipa lui Berlusconi… nu o sa aveti sansa sa-l vedeti pentru ca nu prea mai vine la meciuri, in schimb daca sunteti o tipa super sexy si disponibila de maximum 18 ani, aveti o sansa sporita pentru a-l cunoaste pe Il Cavaliere chiar si destul de intim).
Ziua 2 in Milano – palatul Sforzesco – C0mo / Verona / Venezia
Luati-o incet… Milano este orasul care munceste in timpul saptamanii si orasul care doarme in weekenduri… Daca aveti bafta de o vreme frumoasa, duceti-va unde se duce o buna parte a orasului – la palatul Sforzesco. Construit de dinastia Visconti (cei care au inaugurat si lucrarile la Dom), a fost finalizat ca un palat-cetate de Leonardo da Vinci la cererea patronilor sai – familia Sforza (de unde si numele). Astazi, palatul gazduieste nu mai putin de 10 muzee si mini-muzee (Muzeul Artelor Antice ce detine ultima opera, neterminata al lui Michelangelo, Muzeul Preistoriei, a Instrumentelor Muzicale, si altele), dar marea majoritate a vizitatorilor vin pentru superbul parc din spatele zidurilor… Este un loc placut de promenade. Si daca tot sunteti prin zona, aruncati o privire si prin Basilica di Sant’Ambrogio, o biserica de secol IV, construita in perioada primilor ani dupa ce crestinismul a fost oficializat de imparatul Constantin prin edictul de la … Milano !
Restul zilei il puteti petrece preumblandu-va. Parerea mea este sa sariti totusi intr-un metro si sa va duceti la trufasa gara Centrale, ctitorie al lui Mussolini si apoi sa dati o fuga pana la Como. Faci cam o ora cu trenul si te costa cativa euro, dar va puteti plimba prin centrul medieval al orasului si mai ales pe superbul mal al lacului omonim, plin cu vile care mai de care mai somptuoase.
O alta alternativa pentru ziua a 2-a este sa “inghesuiti” Sforzesco in prima zi (mai ales daca nu aveti bilet pentru “Cina cea de Taina”) si sa dati o fuga in afara orasului… Si aveti de unde alege – puteti vedea superba Venezie (3 ore si jumatate cu trenul, deci plecati devreme), Firenze (tot cam atat, poate ceva mai repede cu trenul de mare viteza), Verona lui Romeo & Julieta (vreo 2 ore) sau orasele medievale Pavia (jumatate de ora, se poate vizita intr-o jumatate de zi), Bergamo (45 minute cu trenul) sau Mantova (cam o ora si ceva).
Cum ajungeti in Milano
E greu sa nu gasesti un bilet de avion spre Milano ! Dintre companiile clasice, Alitalia conecteaza Bucurestiul cu vechiul aeroport Linate (care se afla mult mai central decat mega-aeroportul Malpensa), in timp ce alte 3 low-costuri leaga Romania de Milano (Blue Air zboara de la Bucuresti si Bacau la aeroportul Bergamo, Wizz Air zboara de la Bucuresti, Cluj-Napoca si Timisoara tot la Bergamo, iar EasyJet zboara de la Bucuresti Henri Coanda pe principalul aeroport Milano Malpensa). Uneori, pot aparea preturi bune si pe alta companii cum ar fi KLM sau Air France, dar si Malev sau CSA.
Cazare Milano
Exista o baterie de hoteluri ok pe langa Stazione Centrale. Nu este o zona nesigura, pur si simplu, veti vedea multi baieti-de-baieti si pitipoance in cautare de clienti, sunt si niste strip-bar-uri care ofera prelungiri si lovituri de la 11 metri, dar per ansamblu, zona este ok si sigura. Mai ales daca vrei sa faci o excursie de o zi cu trenul, gara e la indemana, iar metroul duce direct pana la Piazza del Duomo. Aruncati o privire pe booking.com pentru cele mai bune preturi… Am stat de vreo 2 – 3 ori in zona respectiva si a fost super-ok. Nu mai imi aduc aminte numele hotelurilor, dar cam toate sunt la fel. Lonely Planet recomanda Hotel del Sole cu duble la 75 – 95 euro (cu baie) si 60 – 80 euro cu baie comuna. Pentru fanii de hosteluri si preturi mici, Lonely Planet recomanda Ostelli Milano cu paturi incepand de la 21 euro in camere comune.
Vremea in Milano
Iarna e cam frig si foarte multa ceata, asa ca oricand de prin aprilie-mai pana prin octombrie e o perioada buna. Cum muntii sunt destul de aproape (poti sa vezi Alpii daca va cocotati pe Duomo), nu este asa de cald ca prin alte parti ale Italiei. Pentru o mai buna alegere a lunii de vizitare, iata aici cand sa mergeti in Milano pe baza statisticilor multi-anuale.
Top 3 obiective turistice in Milano
Domul, Domul, Domul… si apoi Galeriile Vittorio Emmanuelle si Pinacoteca di Brera
Harta Milano
Imagini Milano, Italia
Simbolul de neconstestat al orasului – Il Duomo !
Intrarea in Dom
Galeriile Vittorio Emanuele
Prada e prezenta, pe unde o fi diavolul ?
Timp de window shopping
Scala din Milano
Stazione Centrale
Pe vremuri, gaseai carti despre … Mutu !
Nu rata si o vizita de noapte la Dom !
Milano ca varianta de city break e o gluma, facand exceptie cazurile in care te duci pt shopping. Sunt prea putine lucruri de facut si de vazut: Domul, biletul la Scala (am fost si la Opera din Viena si mi-a placut mai mult, in Milano sunt prea multe fitze si figuri si oameni intepati, vestita trufie a italienilor si in special al celor din nordul bogat al Italiei), Cina cea de Taina, stadionul si castelul.
Noi mergeam seara pe strada Alzaia Naviglio Grande care e plina de baruri si restaurante, unde poti sa mananci, sa bei si sa petreci o seara cu bani putini.
Eu as recomanda Milano ca punct intermediar spre alte destinatii. Am stat in Milano cand eram in drum spre Barcelona si spre Madrid. Sfatul meu e sa aloci o jumate de zi pt Bergamo care e un orasel linistit cu un aer medieval si apoi seara in Milano cu vizita la Dom, galerie si a doua zi de dimineata vizite la castel, stadion iar seara avion spre destinatii mai interesante, RyanAir va duce in peste 30 de destinatii la preturi foarte bune, cu plecare din Bergamo.
Cateva sfaturi calatorilor, daca imi permiti: 1. pe perioada verii aveti grija la vestimentatie pt ca nu va este permis in dom cu tinute indecente.
2. cautati pizzerii si restaurante in zona canalului, am mancat pizza extraordinara cu 6-7 euro
3. eu am stat de doua ori la hotelul Watt Tredici, am prins oferte de last minute la 55 euro camera dubla iar micul dejun nu pot sa spun decat ca a fost de vis, produse de cofetarie si patiserie, fructe, o minunatie.
perfect de acord – am fost doar odata la Milano in drum spre Africa de Sud. M-am dus cu Wizz si aveam o zi jumate pana la urmatorul zbor, insa m-am plictisit … a fost chiar deceptionant. Domul e cam inzorzonat, iar Scala de afara pare foarte stearsa. Am vazut cam tot intr-o zi si la 5 deja terminasem, asa ca a doua zi mai bine am dormit mai mult, pentru ca aveam un zbor de noapte.
Daca nu esti pasionat de shopping, mai bine evita Milano si indreapta-te spre Roma sau alte orase din Italia.
Nici eu nu zic ca e un oras cine stie ce… dar multi nimeresc acolo in interes de serviciu sau schimb avioane, sau mai stiu eu ce… Am fost 1 data special sa vizitez Milano (asta se intampla in 1994 :), de atunci, cred ca am fost de vreo 10 – 12 ori, dar intotdeauna in delegatii, schimbat avioane (spre Casablanca, Caracas), spre Euro 2008 (nu erau si nu sunt low-cost-uri spre Elvetia, era mai ieftin un Easyjet pana la Milano si apoi trenul spre Elvetia… mai ales ca in ziua meciului, nu plateam trenul pe teritoriul elvetian) sau in delegatie. Asa ca poate fi interesant ce poti face in Milano
Imperator, poate ai omis sau ai trecut cu vederea ceva, in Galeriile VE II de care ziceai trebuie urmat un ritual stravechi, la fel ca aruncatul banutului la Fontana Di Trevi. Anume: strivitul testicolelor taurului (in it.schiacciare le palle al torro). Pe la mijlocul galeriei, in pavaj se gaseste un medalion de marmura cu un taur. Lumea merge si isi baga calcaiul in locul cu pricina (deja s-a format o gropitza), se zice ca e de bun augur.
Sper sa nu fie prea indecent comentariul incat sa fie cenzurat (mi se intampla prea des de un timp incoace cu r pascu:)
@ Sorin – asa e, ai dreptate 🙂 Am omis sa zic, iti multumesc
Si eu as adauga ca intre domul din Milano si cel din Bergamo, cel din Bergamo e mai frumos, iar cel din Milano mai mediatizat. Cred ca daca ai fost odata in Milano intelegi ca e o capitala a modei. Zona in schimb poate fi foarte frumoasa – lacurile din nordul Italiei sunt o splendoare, Elvetia e aproape, Verona, Cinque Terre, etc. Merita sa zbori si pana acolo, dar nu neaparat sa stai o saptamana in Milano, ci in zona.
Dacă se întâmplă să aveți mai mult de o zi în Milano, recomand cu mare căldură o călătorie până în Como. Se ia trenul din gara de lângă care se iau și autobuzele spre aeroport Bergamo, sunt trenuri foarte dese, poate din 30 în 30 de minute, nu mai rețin exact. Orașul e foarte aproape, în centru e un Dom maiestuos, iar privelișile cu lacul sunt absolut superbe. Eu am apucat să fac și o mini croazieră până în Bellagio cu vaporașul din portul Como. Bellagio e un sătuc-orășel foarte pitoresc, cu străduțe mici, în urcuș, pietruite și cu priveliști minunate.
[…] astea sunt ponturile de azi despre Milano. De asemenea, va recomand sa cititi articolul “Weekend la Milano” pentru a afla cum mi-as organiza un tur al orasului Milano daca as avea doar doua zile la […]
Salut,
Bergamo cum e de vizitat?
Eu plec in Februarie si ma gandeam ca la Como e frig rau in perioada asta.
Multumesc
Nu cred ca sunt mari diferente de temperatura intre Como si Bergamo 🙂
Cum adica „cum e de vizitat’ ?
Adica merita sa ajungi pe acolo o jumatate de zi?(referitor Bergamo)
E un oras OK, dar sa nu te astepti la ceva iesit din comun 🙂
@Cristian , in jumatate de zi abia apuci sa dai o fuga in Citta Alta, pentru Citta Bassa nu iti ramine timp, desi acolo am mincat cea mai fantastica pizza din lume, aproape de Teatrul Donizetti.
[…] astea sunt ponturile de azi despre Milano. De asemenea, va recomand sa cititi articolul “Weekend la Milano” pentru a afla cum mi-as organiza un tur al orasului Milano daca as avea doar doua zile la […]