Am fost in Vilnius acum cativa ani. Din pacate, am stat foarte putin, am ajuns seara cu trenul de la Minsk, iar a doua zi dimineata plecam spre casa cu avionul. In plus, am avut parte de o vreme foarte rea – o ploaie din aceea mocaneasca, sacaitoare, care nu are cum sa duca la buna dispozitie. Dar si asa, injurand ploaia de sub umbrela, nu am putut sa nu remarc ca Vilniusul este si el, alaturi de Riga si de Talinn, un oras de o frumusete aparte. Nadir a fost recent, a prins soare si a pus pe hartie o serie de impresii si de informatii.
Vilnius, capitala Lituaniei, este unul dintre orasele europene cu un trecut remarcabil, avand unul dintre cele mai mari centre istorice, ce a fost adaugat din anul 1993 pe lista monumentelor protejate de UNESCO. Situat pe raul Neris care il imparte in doua, orasul numara nu mai putin de 560.000 de locuitori, dintre care cca 15% sunt etnici rusi migrati incepand cu „epoca Stalin”.
Multe dintre cladirile vechiului oras (ghidurile spun ca ar fi in jurul a 2.000) pe care le-am vazut sunt remarcabile prin arhitectura lor, fiind inaltate intre secolele XIII – XIX, printre ele predominand bisericile si catedralele ce fac unic si inconfundabil orasul, construite in diverse stiluri arhitecturale, ca medieval gotic, baroc, renaissance, toate fiind in jurul Catedralei neoclasice si al Primariei.
Dar hai sa va spun cum ajungeti acolo, din pacate la ora actuala nefiind zboruri directe. Drumul cu masina/autocarul e total nerecomandat, doar daca vrei sa mai vizitezi si alte orase pe traseu. Cu trenul ar fi cateva variante, dar complicate, trebuind fie sa schimbati la Budapesta, apoi la Varsovia si apoi sa luati un autobuz, fie sa mergeti la Viena, apoi sa schimbati din nou spre Varsovia si din nou un autobuz.
Asa ca singura varianta ramane cea aeriana:
— cu Air Baltic, spre Riga si de acolo iei fie autobuzul, care face vreo patru ore, fie un alt avion. Pretul ajunge la aproximativ 180 de euro dus-intors si trebuie sa stiti ca aceasta companie e low cost, dar cu un standard ridicat fata de competitoarele ei europene;
— cu Ryanair, schimband la Milano / Bruxelles, dar legaturile sunt in general a doua zi, asa ca te mai costa cazarea in orasul in care ai legatura. Pretul biletului ajunge insa la 95 – 100 de euro, acceptabil;
— cele mai bune oferte din punctul de vedere al comoditatii e ofera LOT sau Lufthansa ( daca nu or fi si atunci in greva), pretul biletelor incepand de la 250 de euro, durata medie a zborului fiind de 6-7 ore, depinzand foarte mult de layover-ul pe care il ai, la Varsovia / Frankfurt.
Air Balticul poate fi o varianta foarte buna, putand opta pentru un duo city break, aeroportul din Riga avand legaturi bune atat cu orasele importante scandinave, cat si cu orasele din Caucaz. Daca rezervi din timp, zborul Riga – Baku sau Erevan te poate ajunge chiar si la 80 de euro dus-intors.
Cazarea e relativ ieftina. Eu, de exemplu, am stat in hotelul de 3 stele, numit Ecotel, care se autodefineste ca fiind cel mai mare hotel „economic class” din oras. Camerele sunt destul de mici, relativ modern echipate, micul dejun fiind si el fara mari pretentii. Pretul aici incepe de la 35 de euro/camera/noapte, mai multe detalii despre hotel puteti gasi la adresa www.ecotel.lt . Este situat la o distanta de circa 15 minute de mers pe jos pana in centrul vechi. Aici am intalnit un simpatic baiat din Maramures, care traia in Lituania de un an, dar care, ca si unii dintre fotbalistii nostri celebri din anii ’90, uitase deja limba lui Creanga si a lui Eminescu, vorbind cu multe pauze intre cuvinte…
Mancarea e foarte gustoasa si de neuitat. Chiar langa Ecotel, e un restaurant rusesc in care te servesc cateva „mandre” blonde, inalte si cu ochi albastri de neuitat. Daca poti sa te concentrezi un pic la mancare, vei putea comanda feluri yammy ca Beef Stroganof sau salata Ladoga, acompaniate de un superb vin rosu de Caucaz sau de spumoasa bere locala. Un alt local in care v-ar placea cu siguranta, frecventat mult de expati, este Brasseria Astorija, faimoasa pentru vestitul brunch de duminica, dar si pentru versatilitatea meniurilor prezentate.
Ce puteti vizita? Pai, ar fi destule obiective, suficiente sa va umple cam doua zile, toate concentrate in Centrul Vechi si in cartierul Uzupis:
— Biserica St. Anne, construita in stil romano catolic, una dintre cele mai reprezentative pentru stilul gotic si una dintre cele mai frumoase din Europa. Aici, m-am intalnit cu un grup de turisti din Chisinau, care ascultau – si nu prea – explicatiile ghidului lor. Erau mai mult decat incantati de orasul vechi, dar si de frumusetea unor lituaniene care tocmai treceau pe langa noi.
— Turnul Gediminas, parte din Castelul fortificat ce apara orasul, construit de ducele cu acelasi nume prin anul 1400, la inceput numai din lemn, modificat pe la 1930 cu caramida rosie. Desi acest turn este foarte important in landmark-ul orasului, nu este chiar foarte impozant. Privelistea pe care o ai de pe acest deal merita insa tot efortul pe care il depui la urcare.
— Catedrala in stil neoclasic, dedicata sfintilor Ladislau si Stanislau, este centrul spiritual al tarii. Desi arata foarte bine la exterior, interiorul nu se ridica la inaltimea asteptarilor. Demn de mentionat este ca, dupa ocuparea tarii de catre atotprezentii sovietici, a servit ca magazie.
— Palatul Marilor Duci ai Lituaniei – si Muzeul National – trebuie vizitat pentru a-ti face o idee despre istoria acestei tari – mare putere regionala ce se intindea de la Baltica si pana la Marea Neagra, dar care apoi a fost inglobata, ca si ceilalti vecini ai ei, in marele URSS. In muzeu vei vedea, printre altele, coroana marilor duci, tronul, armele, vesela, mobila fostilor conducatori ai tarii.
Nu vreau sa va plictisesc si cu alte obiective, dar cred ca ar mai trebui „bifate”: Muzeul KGB, bisericile Sfintilor Petru si Pavel, a Sfintei Teresa, a Bernardinilor, dar si dealul pe care se afla cele trei cruci. Un loc extraordinar de promenada este cartierul Uzupis, unde vei admira arhitectura orasului de pe la 1800, alaturi de cafenele si de magazine de ambra.
Mie mi-a placut orasul vechi, viata din puburile din centru, fetele dragute aproape omniprezente, mancarea ruseasca, dar si cea locala, o combinatie intre cea poloneza si central-europeana. Vilnius este, fara doar si poate, un oras ce s-a aflat sub diverse influente: scandinave, germane, poloneze, rusesti, care i-au oferit mult sarm, dar si un caracter diferit fata de celelalte capitale baltice. In pofida modernizarii evidente, pe anumite strazi ale orasului poti sa te intorci in trecut, in perioada medievala, iar in locurile din orasul nou, poti simti din plin apartanenta la globalizarea din ce in ce mai evidenta.
Cu speranta ca v-am convins sa respirati aerul principalului oras lituanian,
Nadir Acmola
Imagini Vilinius
Palatul Marilor Duci de Lituania
Imagine din palat
Las pas, prin centrul orasului Vilnius
Turnul Gediminas
Panorama de la turn
Biserica Sf. Anne
Primaria din Vilnius
Biserica Sf. Petru si Pavel
si interiorul….
In catedrala din Vilnius
Pare expirat articolul, de umplutura, Airbaltic nu mai zboara din Bucuresti de ceva vreme
Au zburat pana luna trecuta si vor reincepe zborurile in primavara. Chiar si asa, poti cumpara bilete pe Air Baltic si te reruteaza ei via BRU sau VIE.
Am ajuns in Vilnius pentru o seara, intre doua zboruri…si mi-a placut ce am vazut in centru…era cam frig si am intrat in singurul restaurant care mai era deschis la ora aceea, in centru…recomand ceva traditional pe partea de gastronomie locala: zepelines – a se citi – ţepeline
un fel de coltunasi din cartofi in forma de…zeppelin, cu umplutura din carne tocata si asezonati cu smantana…o bunatate !