Poate multi dintre voi ati vazut la cinema sau pe DVD-uri filmul Apocalypto. Poate multi, daca nu toti, v-ati oripilat de cruzimea mayasilor si de haituirea incredibila al lui Jaguar Paw, mayasul scapat printr-o minune de la sacrificiu pentru a se intoarce la ruinele satului sau si as salva nevasta insarcinata si copilul. Poate ati crezut ca mayasii sunt o pagina de istorie de mult apusa dintr-un colt uitat de lume… Ei bine, civilizatia maya nu mai exista, dar mayasii continua sa existe, sa vorbeasca maya, sa fie mandrii de istoria lor oricat de sangeroasa a fost si sa-si numeasca tara – Mayab. Pentru restul dintre noi, o numim… Peninsula Yucatan !
Daca acum vreo suta sau doua de ani, Yucatan era un colt uitat de lume, astazi este una dintre destinatiile turistice de prim ordin la nivel mondial. In primul rand, aici este Cancunul cu party-urile si plajele lui legendare, dar pentru multi, magnetul este undeva in interior – superbele orase maya pierdute in jungla si apoi redescoperite in ultimul secol si ceva de adevarati aventurieri. Astazi, ruinele de ieri au fost restaurate si milioane de turisti vin sa le admire. Si nu numai sa le admire, ci chiar sa le voteze – Chichen Itza a fost votata ca facand parte dintre cele 7 minuni ale lumii – alaturi de Macchu Picchu, Petra, Marele Zid, Taj Mahal, Colliseum si statuia lui Isus din Rio. Si nu cred ca a fost votat “pe pile”.
Pentru a vizita orasele mayase, cel mai lesne este sa inchiriezi o masina din Cancun. Aceasta iti va da si flexibilitate si libertate. Este perfect posibil sa le vizitezi si folosind reteaua de transport rutier al Mexicului, foarte moderna si extrem de punctuala, o adevarata placere – de fapt noi ne-am folosit de autobuze si nu de automobil.. si am vazut tot ce merita vazut.
Dar s-o iau una cate una. Cel mai apropiat sit maya de Cancun de o oarecare importanta (sunt mii de situri maya in peninsula, exista vreo 2 mici ruine pana si in modernul Cancun) este Tulum, orasel aflat la 130 km sud de Cancun, poate nu unul dintre cele mai spectaculoase orase maya, dar care beneficiaza de un avantaj cheie – se afla pe malul marii si cum sa nu fi vrajit de El Castillo cand in spatele lui se afla incredibila mare de culoare verde a Caraibelor si nisipul fin si alb. Tulum este singurul oras maya important care inca era locuit cand au venit spaniolii. In 1518, trecand prin dreptul orasului, navigatorul Juan de Grijalva a fost uimit sa vada un oras cu zidurile pictate in rosu, galben si albastru, in culori vii stralucind in soare si cu un foc ceremonial arzand permanent in varful lui El Castillo. 75 ani mai tarziu, orasul era parasit de locuitorii lui, la fel ca si celelalte mari orase mayase din niste motive care pana in ziua de azi continua sa fie un mister. Zeci si sute de ani, generatii intregi de maya au construit cladiri gigantice si apoi la scurt timp aceste incredibile orase erau parasite… sa fi fost lipsa de apa datorata unei secete prelungite intr-un tinut putin darnic cu bogatia solului… sa fi fost vreun alt oras mayas care a navalit, a cucerit si apoi a sacrificat intreaga populatie a orasului… continua sa fie un mister.
Plecat de la Tulum, urmatorul pas ar fi Coba – de data asta in interior, un sit arheologic foarte putin excavat si restaurat, dar in care poti sa admiri o priveliste unica… un ocean verde din frunzisul copacilor junglei, un spectacol incredibil al naturii. Evident nimic pe lume nu se face fara efort, asa ca trebuie sa te cateri in varful lui Nohoch Mul, Marea Piramida. Cu o inaltime de 42 metri, Piramida din Coba este cea mai inalta cladire din tot Mayab-ul si pentru a te bucura de panorama, trebuie sa urci nu mai putin de 120 de trepte… Atentie insa, treptele sunt extrem de alunecoase, multi turisti rupandu-si pe aici diverse oase, asa ca daca nu aveti niste pantofi sport seriosi, mai bine renuntati la sandale si urcati desculti. Panorama din varf merita fiecare bob de sudoare, chiar si la 40 de grade.
Din Coba, ne-am urcat in autobuz si ne-am dus spre centrul zonei, in oraselul Valladolid, aflat la cativa kilometri distanta de cel mai spectaculos oras maya, Chichen Itza. Decizia de a inopta in Valladolid a fost extrem de buna. Sculandu-ne dimineata, am putut ajunge in Chichen Itza la deschidere si ne-am putut bucura de o lipsa totala de turisti. Dupa ora 11, navalesc hoardele de turisti de la Cancun, adusi de sute de autocare si dintr-odata tot locul geme de oameni… ca sa nu mai spun ca atunci de multe ori temperatura bate peste 40 de grade… si sincer, merita sa fi la 8, la deschidere pentru a avea Chichen Itza doar pentru tine. De asemenea, Valladolid-ul nu este un oras fara atractii.. dimpotriva.. este un oras colonial tipic, cu o piata centrala transformata in parc prin care se invart seara atat doamnele in rochii de seara, cat si tarancile mayase imbracate in yipil, tinuta traditionala maya, destul de asemanatoare cu unele porturi populare de pe la noi… tot albul cu motive florale rosii predomina, la fel ca si iile noastre.
In Valladolid, mai exista si celebrul cenote Dzintup. Intr-un tinut calcaros si secetos cum este Yucatanul, peste tot exista lacuri subterane numite “cenote”. Unele cenote erau sacre si acolo erau aruncate virgine pentru a imbuna zeii, altele erau folosite pentru apa. In Valladolid propriu zis este un fost cenote peste care s-a prabusit tavanul ,devenind un lac propriu-zis, dar la cativa kilometri, se alfa cenote Dzintup, un loc in care tavanul inca rezista dar care este strapuns si prin gaura razele soarelui creaza o senzatie unica. Si daca ajungi ca noi intr-o zi torida, se poate face baie fara probleme… apa este fresh, taman bine pentru a te racori.
Dupa ce te racoresti in cenote, te poti racori si in piscina hotelului Maria de Luz, o structura coloniala din piata centrala, transformata intr-un hotel chic. Dar poti sa dai imediat in clocot in orice restaurant daca ceri din spirit de aventura ca masa sa fie acompaniata de salsa muy picante… toata apa din cenote nu te va salva de focul din cerii gurii !
Dis-de-dimineata, la prima ora, am luat primul autobuz spre Chichen Itza. Adriana imbracata in yipil, iar unele cucoane mai coloniale putin cam oripilate ca o gringo alba e imbracata ca o taranca mayasa… Singurul compliment a fost … mestiza, adica cum sunt numitii cei cu sange atat european, cat si maya. Si intr-un final am ajuns la Chichen Itza, sau cum mai denumita de niste yankee mai glumeti – Chicken Pizza.
Si intram. Evident, principalul monument este impresionanta piramida Kukulcan, o structura imensa, inalta de 25 de metri, dar extrem de vasta in varful caruia poti usor sa-ti inchipui focul ceremonial vesnic si miile de corpuri sacrificate aruncate fara inima smulsa din piept pe treptele piramidei. Cei mai multi turisti vin aici de echinoxiu, atat cel de primavara, cat si cel de toamna cand soarele lumineaza o parte din trepte care apar ca un sarpe imens, unul din principalii zei mayasi. Si daca nu esti de echonoxiu prin partea locului, poti sa cumperi vederi care majoritatea redau acest moment unic care dureaza de fiecare data fix trei ore si 22 minute !
Si vorbeam de zei… principalul zeu al mayasilor, este, fara indoiala Chac, zeul ploii. Cum viata si moartea unui intreg popor atarna de stropii de ploaie care puteau sa vina sau nu, principalul zeu a fost cel al ploii. Iar statuile cu Chac sunt peste tot, imposibil sa nu-l recunosti datorita nasului sau extrem de lung si gros. Iar statuia lui Chac, rasturnat pe spate uitandu-se spre piramida Kukulcan este de asemenea una dintre imaginile-cliche ale Chichen Itza. Inainte ca hoardele de la Cancun sa ia in stapanire locul, am dat o fuga si la Juego de Pelota Principal, stadionul cel mare din Chichen Itza (sunt nu mai putin de 8 astfel de stadioane in oras), cel mai mare din intregul Mayab acolo unde acum cateva sute de ani, barbatii jucau un soi de fotbal, putand sa loveasca mingea din cauciuc doar cu coatele si genunchii pentru a o putea introduce printr-un cos ca de baschet, dar asezat vertical. Si daca in zilele noastre, fotbalistii pot fi acuzati ca au blatuit un meci sau altul, in Chichen Itza, motivarea era la cote maxime… nu neaparat ca tot orasul venea sa te vada, dar invinsii urmau sa fie sacrificati pe piramida Kukulcan…. si nu cred ca era o motivare mai buna…
Ar mai fi multe de vazut prin zona, si cenotele sacru din Chichen Itza unde aveau loc sacrificii si peste ani s-au descoperit numeroase obiecte ce demult sau pestera de la Balankanche sau sa te odihnesti la umbra in piata centrala din Valladolid, dar cum calatorului ii sade bine cu drumul, ne-am urcat in autobuz si am purces spre Merida, capitala Yucatanului.
Playa del Carmen – pe Costa Maya
Voladores
Cu un voladore
Tulum
Tulum
Templul principal din Tulum
Hamacul – o institutie in Yucatan !
Piramida Kukulcan din Chichen Itza
Mestiza la Chichen Itza
Chichen Itza
Terenul de „:fotbal” din Chichen Itza
Piramida Kukulcan
Adriana in huipil
[mwi-product sku=”TA001,PORGAT001,TA016″ img_width=”200″ desc=”false” type=”add” btn_color=”blue” btn_link=”button” cols=”3″ ]
Fascinanta civilizatie ! Cu ruine care stau in picioare semetze si misterioase ! Da-i inainte Cezarus Maximus cu relatarea …
Da, chiar ca e fascinant. majoritatea popoarelor au avut portia lor de cruzime, diferentele sunt de show! Glumesc si eu, intotdeauna m-am intrebat de unde atata cruzime in oameni… Si totusi, toate aceste acte trebuie intelese in contextul lor, la vremea aceea erau normale si isi aveau justificari mult mai puternice decat cele rationale.
Frumos, asteptam continuarea! 🙂
La Tulum am fost de vreo 10 ori, la Coba si la Chichen Itza doar o data, dar am vazut si alte situri mai jos, spre Chetumal, si in Belize. Maya s-au intins si in Belize, Honduras si Guatemala. Am si citit câte ceva, pentru ca ma interesa Mexicul in general, si mayasii in special, pentru proximitate. Da-mi voie sa-ti corectez câte ceva.
Huipil – nu yipil, este cuvântul generic pentru camesile purtate de orice cultura din Mexic, fiind din limba nahuatl si nu maya.
Chac Mool nu este Chaac zeul ploii cu nasul ca o trompa, ci se refera strict la statuia care sta intr-o râna si despre care se presupune ca era folosita pentru sacrificii. N-ai spus nimic de observatorul de la Chichen Itza sau despre tzompantli, platforma decorata cu cranii:P
Kukulcan provine de la Quetzalcoatl, sarpele cu pene, si a fost adoptat de maya de la tolteci sau olmeci, nu se stie inca.
Însusi orasul – Chichen Itza a fost construit in epoca tarzie a civilizatiei maya, suportând si influenta altor culturi.
Guma de mestecat provine din zona Yucatan, de la arborele de cauciuc chicozapote. Chicle, cuvantul spaniol, este de origine nahuatl – tzictli si maya – sicte.
@ Antoaneta – multumesc de completari, am facut schimbarile de rigoare.
[…] (ma rog, nu e foarte nou), situl maya de la Chichen Itza (Mexic), statuia lui Isus din Rio, Marele Zid Chinezesc, Macchu Picchu, citadela nabateeana de la […]
Salut,
Multumesc pentru informatii. Am o intrebare. Planuiesc o excursie scurta in zona si am cateva zile unde nu stiu unde sa inoptez. Primele vor fi in Cancun, apoi intentionez sa umblu prin zona, sa ma opresc in Playa Del Carmen. Una dintre optiuni este sa Valladolid, insa pe airbnb nu prea am optiuni bune de cazare. Poti sa imi dai indicii, te rog. Sau crezi ca e mai indicat sa aleg Tulum?
Multumesc frumos!
Ana
Daca vrei sa vezi Chichen Itza, e perfect sa dormi la Valladolid. Eu am stat la Maria de Luz http://www.mariadelaluzhotel.com/ care e un hotel chiar foarte fain. Nu stiu daca airbnb au intrat chiar atat de departe. Intre Cancun si Playa del Carmen, prefer Playa cu ochii inchisi, iar Tulum e asa mai backpacking si poti sa-l vezi si daca stai in Playa. Pt Chichen Itza, ideal e Valladolid
La Tulum poti sta si cu cortul, este absolut superb, nu e nimic mai frumos decat sa te trezesti dimineata sub un palmier in Caraibe, sau daca nu preferi varianta asta, poti sta in casute din paie, iti recomand Cabanas Santa Fe, foarte aproape de ruine, acum doi ani casutele costau cam 300 pesos, parca, cam 75 ron.
Nu rata deasemenea Isla Mujeres, la 30 min de mers cu ferryboat-ul din Cancun, este si un delfinariu foarte frumos acolo, dar destul de scump, poti inchiria masinute de golf ca sa te plimbi, iar hotelurile sunt pt toate buzunarele. Daca iti faci rezervare in Isla Mujeres, sa alegi un hotel din zona Playa Norte si sa mergi neaparat sa vezi crescatoria de testoase.
De la aeroport din Cancun, taxiul costa vreo 20$ pana in zona hoteliera, sa nu te sperii ca nu au aparate de taxat ca la noi, dar nu exista sa te pacaleasca, sunt tarife fixe afisate in locuri vizibile si cat scrie acolo, atat dai, nu este tiganeala de la noi, sa-ti ceara alt pret la coborare.
La Chichen Itza nu am fost pt ca vazusem deja piramidele de la Teotihuacan, iar in Playa del Carmen m-am oprit foarte putin, dar as prefera-o in locul Cancunului.
FOARTE IMPORTANT – ia-ti la tine dolari, nu euro, pt ca la euro pierzi mult la schimb, dolarul este la putere acolo, acum doi ani un euro era 15 MXN, vreo 3.75 ron, in conditiile in care la noi era cam 4.2, pe cand pe dolar luai 12 MXN, adica 3 ron, pretul corect de atunci.
Daca mai vrei ceva informatii, cu cea mai mare placere, vacanta placuta!
Multumesc mult pentru informatii! Le voi pune in aplicare. Am deja rezervare in playa ddel carmen, iar pentru restul, voi lua o masina si voi vedea unde este mai frumos si ma voi opri.
Mai am o singura temere, legata de intrarea in Mexic. Pe site-ul MAE scrie ca este necesar sa faci dovada unei cazari si a posibilitatilor financiare. Deoarece nu vreau sa fac rezervare chiar in toate locurile, iar card de credit nu am, imi este frica sa nu imi faca probleme. Ati auzit de asa ceva?
Multumesc,
Ana
Nu, nu exista asa ceva. Dupa ce am coborat din avion si mi-am luat bagajele, am mers la controlul de pasapoarte unde era o doamna care ne-a intrebat daca suntem turisti, ca am mers cu prietena mea la ghiseul ei. I-am spus ca da, ne-a intrebat asa mai mult informativ pe unde mergem, i-am insirat vreo 8 orase, dupa care ne-a urat „welcome to Mexico”. Asta a fost tot, nu ne-a pus sa-i aratam rezervari sau cati bani avem la noi. Oricum nu aveam rezervare decat in Mexico City, pt ca am aterizat seara si nu puteam sa cautam cazare atunci, 20 eur pe noapte la 3 stele, prin centru.
Nu stiu daca merita sa inchiriezi masina pt ca autocarele circula absolut impecabil si costa putin, vezi http://www.ticketbus.com.mx. Incearca sa eviti firma ADO, pt ca este mai scuma decat celelalte. Vezi si tu cat costa o masina, mi se pare ca trebuie sa lasi si garantie si nu stii ce se poate intampla pe acolo, parerea mea este sa mergi cu autocarele. Bafta!