Companii aeriene ale lumii – China Southern

00.China Southern

M-am gandit ca in perioada urmatoare sa scriu despre niste companii aeriene mai putin cunoscute. Evident, toata lumea stie de Air France, Qatar Airways, KLM, Tarom, Wizz Air etc., pentru ca zboara la noi, dar de-a lungul timpului m-am „lovit” de companii care nu zboara la noi, dar despre care e bine sa stim in caz ca mergem undeva mai departe (dar si mai aproape e ok). Asa ca o sa scriu din cand in cand despre companii aeriene importante (sau mai mici) cu care am zburat ici si colo. Si incep seria de articole cu o companie aeriana din China care m-a surprins placut inca de la primul zbor.

Am ajuns in China pentru prima oara in niste zile geroase de decembrie 2004. Eram cu treaba, in interes de serviciu, si urma sa stau aproape o luna, batand China de la nord la sud. Am zburat cu KLM pana la Amsterdam, dar mai apoi urma sa zbor cu companii locale. Cam toate zborurile – pe China Southern. L-am intrebat pe Catalin, colegul meu din China, ce stie de China Southern. Mi-a zis ca e numai de bine. Or face chinezii lucruri ieftine si de calitate indoielnica (in ultimii 12 ani, au ajuns sa faca insa si produse de foarte buna calitate), dar in ce priveste companiile aeriene, lucrurile stau de la excelent in sus.

Aveau un Airbus, daca tin bine minte, iar serviciul a fost impecabil… am avut mai multa mancare decat puteam duce. Mi-aduc aminte ca, in revista de bord, presedintele companiei scria ca „in conformitate cu planul cincinal nu mai stiu care, China Southern va face si va drege”. M-a pufnit rasul, dar parca nu mai era rasul meu cand am aflat ca China Southern era una dintre cele mai mari 15 companii din lume dupa numarul de pasageri. Acum, se afla pe locul 3 in lume (dupa Delta si Southwest Airlines).

Am avut patru zboruri, in total, cu China Southern si toate au fost foarte line si fara probleme. Si cu mancare buna… De altfel, asta-toamna am zburat cu Sichuan Airlines, care este o companie detinuta partial de China Southern – de la Kathmandu la Lhasa si inapoi. Si pe langa incredibila experienta de a zbura razant cu Everestul, desi zborul era cam de o ora, am avut mancare calda pe avion… Deci, se poate ;).

Cum ziceam, China Southern este una dintre cele mai mari companii aeriene din lume, se afla pe locul 3 in lume dupa numarul de pasageri si pe locul 1 in Asia. Este unica companie chineza care opereaza megaavioanele Airbus 380 si continua sa fie una dintre companiile aeriene aflate intr-o permanenta dezvoltare.

Ce e important sa stiti este ca China Southern este parte din alianta globala Sky Team, impreuna cu Tarom sau Air France / KLM, asa ca daca sunteti membri Flying Blue, nu uitati sa dati cardul la check in, daca zburati cu China Southern, ca o sa acumulati mile si zboruri. Si pentru ca sunt parte din Sky Team, sincer, eu cred ca singura optiune de zbor direct din China in Romania este mai degraba China Southern (in code-share cu Taromul), decat Taromul. Parerea mea.

China Southern nu e o companie prea veche. Oficial, a aparut in 1988, cand Autoritatea Aeronautica Chineza a hotarat sa se separe in mai multe entitati. Iar China Southern a capatat zona sudica, cea mai dinamica din punctul de vedere al afacerilor (sediul central al China Southern se afla in orasul Guangzhou, cunoscut si sub numele de Canton, capitala provinciei Guangdong, unde se afla cea mai mare parte a fabricilor care produc tot ce gasiti chinezesc de vanzare prin lume). Si nu a fost o surpriza ca China Southern a luat fata lui China Eastern si Air China, celelalte mari companii chineze care au aparut din destramarea monopolului de stat. De altfel, China Southern a marcat niste premiere – a fost prima companie chineza in care s-au facut investitii straine (prin listarea ei pe bursele din Hong Kong si New York, iar acum si Shanghai). A fost prima companie aeriana chineza care a aterizat in Taiwan dupa 1949. A fost prima companie chineza care a achizitionat avioane Boeing 777 si tot prima (si pana acum unica) care a cumparat Airbus 380.

Evident, China Southern nu zboara doar in China sau in Asia, ci si in Europa, asa ca n-ar fi o idee rea din cand in cand sa aruncati un ochi pe promotiile lor. Primul zbor transcontinental a fost lansat in 1996 pe ruta Guangzhou – Beijing – Amsterdam, iar ruta de Amsterdam continua si pana in ziua de azi. Actualmente, zboara spre 193 de destinatii din 35 de tari. Principalele baze operationale sunt la Guangzhou (aeroportul cel mai important), Beijing si Urumqi, in China de Nord-Vest in zona uigura, unde a achizitionat vechea companie China Northern.

In Europa, China Southern zboara la Amsterdam, Birmingham, Frankfurt, Istanbul, Londra, Moscova, Paris, St. Petersburg, Roma si Tbilisi. Practic, cel mai apropiat (si logic) aeroport pe care opereaza este Istanbul Ataturk, unde poti ajunge cu Tarom si Turkish Airlines. Poti ajunge la Istanbul si cu Fly Pegasus, dar aterizeaza pe celalalt aeroport, pe Sabiha Gokcen, si transferul poate sa-ti ia si doua ore (iar cu taxiul e o poala de bani). China Southern poate fi o optiune foarte buna nu numai pentru China, ci si daca vrei sa mergi in Japonia, Coreea, chiar si pentru Australia si Noua Zeelanda, au foarte multe conexiuni acolo, cam peste tot atat prin Australia (Brisbane, Cairns, Melbourne, Perth, Sydney), cat si in ambele insule din Noua Zeelanda (Auckland si Christchurch).

Pentru mai multe informatii, puteti arunca un ochi pe site-ul China Southern.

 

China Southern este reprezentata in Romania de catre Regional Air Support, reprezentant general pentru Romania pentru zeci de companii aeriene din intreaga lume si parte a APG Worldwide, cea mai importanta retea de companii GSA din aviatia mondiala. Regional Air Support / APG Romania va fi, de asemenea, prezenta la targul de turism de la sfarsitul lui februarie, din Bucuresti.

Imagini China Southern

03, China Southern A380 si B787

China Southern are in flota atat Airbus 380, cat si Boeing 787 – Dreamliner

04. China Southern Australia

O optiune pentru Australia

05. Interior China Southern

Cam asa arata interiorul 🙂

P1790148

China Southern pe aeroportul Guilin. Cu acest avion am zburat la Xi’an la armata de teracota 😉

Comentarii

  • paul spune:

    am zburat asta vara cu MIAT si AZAL, alte doua surprize asiatice placute…

  • Cristina spune:

    Cezar, ce ştii de Volotea? În următoarele două zile are o promotie interesantă, cu 50 de euro ca să devii membru Supervolotea timp de un an, ceea ce îţi dă dreptul la bilete si cu un 1 euro. Are câteva rute interesante şi multe zboruri interne în Franţa şi Spania.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest