Vine vara si deja multi dintre voi va ganditi pe ce plaje sa ajungeti in sezonul estival. Grecia este, conform statisticilor, destinatia nr. 1 a romanilor care pleaca in vacanta in strainatate (pe locurile urmatoare sunt Turcia si Bulgaria), asa ca ma astept ca si vara aceasta sute de mii de romani sa ia cu asalt coastele Greciei. M-am gandit ca in articolul de azi din seria „5 lucruri de facut” sa va prezint una dintre cele mai populare (cu deplina justificare) insule grecesti – Rhodos. Evident, daca vrei sa te ridici de pe plaja sau sa iesi din apa.
- Viziteaza orasul medieval si, mai ales, Palatul Marelui Maestru al Cavalerilor din Rhodos. Oriunde te duci in jurul Mediteranei, vei descoperi urmele acestor ordine de cavaleri cruciati care, pe la inceputul mileniului trecut, s-au dus sa cucereasca „Tara Sfanta” si al caror impact asupra istoriei, culturii si arhitecturii locului s-a perpetuat pana pe la 1800, cand au fost alungati de Napoleon din ultimul lor bastion, Malta. Alungati din Palestina, diversele ordine cavaleresti si-au cautat noi posesiuni. Unii au ajuns in Cipru, altii, in Creta, in fine, cavalerii ospitalieri au ajuns in Rhodos in 1309, unde au pus mana pe o fortareata construita de bizantini cu vreo jumatate de mileniu inainte. Acestia au crezut ca au scapat de amenintarea musulmana, dar Imperiul Otoman era pe val. In 1522, aproape 200.000 de oameni condusi de sultanul Soliman Magnificul au debarcat pe insula, iar cei 7.000 – 8.000 de cavaleri au rezistat vreo sase luni, pana cand sultanul si marele maestru au ajuns la o intelegere si supravietuitorilor li s-a permis sa se retraga in Sicilia. Acestia vor prelua apoi Malta, unde, cateva decenii mai tarziu, dupa alungarea lor din Rhodos, aveau sa obtina o stralucitoare victorie in fata trupelor urmasului lui Soliman. Asta, evident, nu a schimbat proprietarii Rhodosului, care a ramas otoman pana in 1912, cand Imperiul Otoman a cedat insula… Italiei. Preferabil, decat sa o cedeze marelui inamic, Grecia. Rhodosul va ramane italian pana dupa Al Doilea Razboi Mondial, dar unul dintre lucrurile bune facute de italieni a fost restaurarea vechiului Palat. Am tot scris despre palat, dar nu ratati si orasul medieval care il inconjoara! Pentru o teleportare in timp, nu rata Strada Cavalerilor!
- Bucura-te de frumusetea fluturilor in Valley of Butterflies. La 5 km sud de satul Theologus, in luna august (adica, fix in plin sezon turistic), milioane de fluturi isi dau intalnire pe un colt de insula, pentru a se reproduce. Nu ii rata!
- Catara-te la castelul de la Lindos. Lindos, una dintre cele mai vechi asezari din Rhodos, detine o citadela de-a dreptul impresionanta, una dintre cele mai spectaculoase din Mediterana. Evident, i se spune Acropole, suntem doar in Grecia, dar ceea ce vezi astazi este citadela ridicata de aceiasi cruciati, evident pe o structura mai veche, bizantina. Tot prin zona, poti descoperi urmele civilizatiei clasice grecesti – ramasite de temple, coloane etc.
- Urca-te la manastirea Tsampika. Nu, nu este o manastire prea mare, nu, nu este o minune a arhitecturii, in schimb peisajul de acolo este fabulos. Pregateste-te insa de un pic de sport – ca sa ajungi la manastire, trebuie sa urci vreo 300 – 400 de trepte pe jos. Pentru doamne si domnisoare, daca isi doresc sa ramana gravide, trebuie sa se descalte si sa urce aceste trepte desculte si, evident, apoi sa se roage Fecioarei Maria. Cica, un procedeu garantat 100%.
- Da o fuga pana pe insula Symi. E cam la vreo ora de mers cu salupa rapida, dar te vei bucura de un peisaj de poveste cand ajungi acolo, In plus, vei descoperi una dintre acele insule traditionale, micute, grecesti, unde timpul parca sta in loc. Evident, si aici se afla un castel cruciat la care poti urca, daca te simti in putere. Nu te descalta insa, nu ai parte de aceleasi beneficii ca la Tsampika J. Evident, si Symi are niste plaje excelente, unii zic — chiar mai bune decat in Rhodos.
Cam astea sunt cele 5 lucruri pe care le recomand sa le faceti in Rhodos. Evident, sunt mult mai multe, dar m-am gandit sa ma limitez la 5. Voi, cei care ati vizitat Rhodos, ce ati mai recomanda?
Cand sa mergi in Rhodos
Vremea este, evident, buna cam tot anul, dar cea mai buna perioada este din primavara pana in toamna. In capetele de sezon, numarul turistilor este sensibil mai mic, asa ca poti avea parte de tarife mai bune.
Cum ajungi in Rhodos
E o insula, doar pentru cei foarte hotarati si cei care nu se pot desparti de masina lor nici in vacanta drumul rutier e o optiune. Dar, in mod normal, trebuie sa zbori. Nu exista zboruri directe, decat chartere vara, iar zborul cu o cursa de linie (schimband in Atena) costa de multe ori cat un sejur intreg. Pentru chartere, vezi mai jos
Charter Rhodos
Paralela 45 opereaza chartere spre Rhodos atat din Bucuresti, cat si din Iasi. Charterele din Bucuresti sunt operate in fiecare marti, din 7 iunie pana pe 27 septembrie, si puteti gasi amanuntele aici. Cele din Iasi zboara din 16 iunie pana in 15 septembrie si puteti gasi toate ofertele de pachete aici. Si daca vreti sa aveti parte de soare si mare mai devreme, vedeti ca e un charter special chiar de Paste (care, anul asta, pica pe 1 Mai), iar amanuntele le gasiti aici.
Da, Rhodos pare foarte misto, dar problema cu excursiile in Rhodos din Romania este ca nicio agentie nu accepta un sejur mai mic de 7 nopti, ceea ce e enorm dp meu de vedere (ma plictisesc mai mult de 2 zile la plaja).
Iar varianta Buc-Atena-Rhodos e ciudata, deoarece Ryanair aterizeaza la 16.20 in Atena si pleaca la 17.00 spre Rhodos, deci sanse foarte mari sa nu il prinzi.
Plus ca cineva cu un numar de concediu limitat dar care vrea sa merga in cat mai multe excursioare de 4-5 nopti pe an nu isi permite sa iroseasca atatea zile de concediu intr-un orasel atat de mic.
Aceeasi o problema o am cu Malta (wizz nu circula decat de 2 ori pe saptamana) dar dupa ce am citit pe aici atatea lucruri despre Malta, parca acolo merita 7 zile.:)
Tano, vezi poate se leaga mai bine zborurile la Aegean.
@Alex, mersi de sfat. Aegean ori are escala noaptea (10h), ori pleaca la 06:30 dimineata.
Gasesc eu pana la urma o solutie.:)
@Tano: am fost acum doi ani in Rhodos cu nevasta o saptamana, am stat cam doua dimineti la plaja, in rest prin orasul medieval, in Simi, ai ce face in afara de bronzat 🙂
@Tano, eu mi-am luat bilete la Ryanair, cu stop in Atena, legaturile mi se par perfecte, cam 1h30 seara la dus, vreo 4-5h ziua la intors, perfect pentru a da o fuga in Atena as zice, (re)vazut Acropole de la distanta, mancat un gyros si inapoi la aeroport 🙂
@Marcian, voi ati inchiriat masina in insula sau v-ati bazat pe transportul in comun?