Cele mai faine lucruri de facut in Roma

10. Castello del Angelo - Roma

Trebuie sa spun ca inca din copilarie tanjeam sa vizitez Roma, Cetatea Eterna. Evident, nu prea era posibil, granitele Republicii Socialiste Romania erau ferm inchise, asa ca trebuia sa ma multumesc cu cateva vederi mai mult sau mai putin decolorate. Asa ca atunci cand am iesit pentru prima oara din tara, am pus in mod ferm Roma pe lista prioritatilor. Nu am ajuns „din prima”, am ajuns de abia din a doua incercare si cu viza nu tocmai in regula, dar am ajuns… Si imi voi aduce aminte intotdeauna de acel talcioc haotic din fata garii Termini si de armata de taxiuri Fiat Ritmo care evoluau intr-o miscare browniana… Dar si de superbele locuri pe care le-am descoperit, de atmosfera Romei, de inghetata, de statui, de monumente istorice, de pizza si de atatea si atatea locuri. De atunci, am revenit in Roma de probabil zece ori, dar este un oras de care nu ma satur absolut niciodata. Asa ca m-am gandit sa scriu despre acele cateva lucruri pe care e musai sa le vezi daca ajungi la Roma.

Columna lui Traian – primul loc in care m-am dus in Roma a fost la Columna lui Traian. Nu am pregetat un monument. Nu, nu se afla pe prima pagina in niciunul dintre ghidurile despre Roma, dar asta conta prea putin. Este un adevarat certificat de nastere al poporului roman, este povestea razboaielor dintre daci si romani si a fost cel mai important monument pe care l-am avut pe lista cand am ajuns in Cetatea Eterna. Se afla fix in buricul urbei, in apropiere de, poate, cel mai important sit arheologic al Europei – Forul Roman, pe o latura putin obscura a Pietei Venezia. Aici, se afla un monument grandios, construit in cinstea regelui Vittorio Emmanuelle, unificatorul Italiei, poreclit si „masina de scris” (uitati-va de departe la el si veti intelege de ce), iar in dreapta lui se afla celebra columna, inconjurata de ruinele Forului lui Traian.

Forul Roman – daca tot ajungeti la Columna, e musai sa vedeti si Forul Roman. Aici s-a aflat centrul Romei Imperiale, aici se aflau principalele temple, bazaruri, palate, aici se aflau autoritatile politice (cum ar fi Senatul), ceva mai incolo, palatul imperial si, la doi pasi, impunator chiar si dupa 1900 si ceva de ani, Coliseumul. Forul Roman este un loc pe care trebuie sa-l vezi doar in tovarasia unui ghid sau cu vreun ghid turistic detaliat in mana. Este pacat sa te plimbi asa printre urmele unuia dintre cele mai stralucitoare state din lume si sa nu intelegi pe unde umbli, sa nu afli povestile mai mult sau mai putin spumoase ale acestor locuri.

Vatican – da, este sediul mondial al catolicismului, dar aici se afla unele dintre cele mai impresionante cladiri ale Romei si una dintre cele mai frumoase colectii de arta din lume. In primul rand, ia la pas Via della Conciliazione, bulevardul care te duce spre catedrala San Pietro, intra in catedrala numarul 1 a catolicismului si investeste cativa euro pentru a putea urca pe cupola si a avea superba panorama a Cetatii Eterne. De asemenea, chiar daca nu esti un aficionado prea inflacarat al artei, este pacat sa nu vezi Muzeul Vaticanului. Aici se afla una dintre cele mai compacte tezaure de pictura si sculptura din lume. Am vizitat Muzeul Vaticanului dupa Luvru si pot spune ca mi-a placut mult mai mult, Luvru este imens, practic nu-l poti vedea decat daca te muti inauntru ori sa alergi cu harta in mana de la un „best of” la altul, in timp ce Muzeul Vaticanului este mult mai compact si concentratia de opere cu adevarat memorabile este mult mai mare… In plus, poti vizita impresionanta Capela Sixtina.

Centrul vechi al Romei – da, este mare, da, iti trebuie cam o zi intreaga, dar este minunat. De la scarile spaniole (incearca sa vii la apus de soare) la Piazza Navona, vei descoperi stradute de o muzicalitate aparte, cladiri care te vor inveseli, oameni care te vor binedispune, mancare care te va muta in Nirvana gastronomiei. Este absolut genial sa mananci o inghetata in fata Fontanei di Trevi, sa privesti cerul prin gaura din Panteon sau sa te pozezi cu cele patru fluvii cunoscute ale perioadei din Piazza Navona. Dupa ce vezi acele obiective turistice obligatorii, pune harta sau telefonul mobil cu GPS in buzunar si, pur si simplu, pierde-te pe aceste ulite!

Trastevere – nu trebuie sa fii hipster, pur si simplu, trebuie sa vrei sa vezi unde se plimba romanii. Evident, exista destui romani si in centrul istoric, dar atunci cand nu mai vor sa se calce in picioare cu mii de straini, se duc in cartierul Trastevere. Mancarea e mai ieftina, iar atmosfera tinereasca este datorata universitatilor de prin zona. Acum sa nu credeti ca nu veti gasi picior de strain, Trastevere nu mai este atat de secret cat era acum, sa zicem, un deceniu sau doua, dar este mult mai putin turistic si mai boem decat multe colturi ale Romei.

 

Cand sa te duci la Roma

Nu e niciodata o perioada chiar rea de mers la Roma. Am fost de vreo doua ori atat in ianuarie, cat si in februarie si a fost extrem de placut – daca la Bucuresti imi tineam cu greu echilibrul pe trotuarele inghetate, in Roma mergeam doar in camasa. Vara este destul de cald, dar acceptabil.

 

Tururi organizate

Pentru cei care doresc sa mearga intr-un tur organizat, Paralela 45 are un program special care, pe langa vizitarea Romei, adauga un tur de o zi la Florenta, o alta bijuterie arhitecturala a Italiei, aflata relativ aproape de Roma. Poti sa alegi dintre sase date de plecare, atat vara, cat si toamna, si, pe langa Roma si Florenta, poti sa vizitezi Capri sau Tivoli (sunt excursii optionale, poti sa te duci sau sa ramai sa vizitezi Roma, e alegerea ta). Poti gasi mai multe amanunte aici.

 

Cum ajungi la Roma / Unde stai

Nu mai putin de cinci companii aeriene zboara de la Bucuresti la Roma, iar din tara sunt zboruri din mai multe orase, marea majoritate low cost… asa ca e imposibil sa nu ajungi ieftin si repede cu avionul. Pentru cazare, cauta locuri de cazare aproape de o statie de metrou, pentru a te putea misca apoi mai usor prin oras.

Imagini Roma

01. Columna lui Traian

Primul loc pe care l-am vizitat in Roma … Columna lui Traian !

02. Piazza Venezia

Monumentul lui Vittoriu Emmanuelle, zis si „Masina de scris”

03. Forul Roman

Forul Roman – urmele triumfatoare ale Imperiului Roman

04. Colliseum Roma

Colliseum, aceasta Arena Nationala al lui Nero (o fi avut certificare ISU ?)

05. Fontana di Trevi

Arunca un leu si ai garantata reintoarcerea

06. Panteonul din Roma

Panteonul roman (acum biserica)

07. Piazza Navona

Piazza Navona

08. Vatican

Si cea mai mare biserica din lume – San Pietro

09. Piazza San Pietro

Tripsta-logo
Categorii:
Italia · Paralela 45

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest