Ce sa nu ratezi in Viena, capitala Habsburgilor

10. Cina la Viena

Cred ca foarte multi dintre voi, mai ales cei care locuiti in vestul Romaniei, ati ajuns, cel putin o data in viata, la Viena. Si cred ca nimeni nu a plecat dezamagit de acolo. Se vede ca Viena a fost capitala imperiala atatea si atatea secole si tot ce era mai de pret si mai frumos, din Galitia si Bosnia pana in Bohemia si Venetia, venea, incet, incet, la Viena. Astazi, Austria este o tara mica si relativ neinsemnata in Europa, dar asta conteaza mai putin – Viena continua sa fie o perla a Europei care merita vizitata. Sa ridice mana cine sustine contrariul.

Am fost de multe ori prin Viena, dar doar de vreo doua ori am fost s-o vizitez asa constiincios, cu ghidul in mana si cu temele bine facute. Si de fiecare data cand am revenit, am redescoperit savoarea acestui oras… nu e un oras popular, nu este orasul acela in care sa umbli descult si in pantaloni scurti. Este orasul in care parca ti-ai pune un costum, este un oras nobil, boieresc, cu fainosag, cum se zice in Ardeal. Desi este relaxat, parca nu te-ai plimba asa, oricum, printre palate, calesti si restaurante cu staif. Dar haideti sa va zic cam ce v-as recomanda sa vizitati.

 

Viena este orasul imperial de unde Habsburgii au condus intreaga Europa Centrala. A fost o dinastie plina de stralucire si glam, careia i-a placut fastul si stralucirea. Asa ca, in urma lor, au ramas unele dintre cele mai frumoase castele din Europa. Ca orice dinastie, Habsburgii si-au construit doua resedinte imperiale – una fix in mijlocul orasului, de unde sa se ocupe de treburile statului, si una in afara orasului (actualmente, „inglobata” si ea in Viena), unde sa se relaxeze la iarba verde. In centru, puteti gasi Hofburg, iar in suburbii, nu ratati sa vizitati Schonbrunnul, replica Habsburgilor austrieci data Bourbonilor francezi care investisera atata in mirobolantul Versailles. Desi interioarele pot fi considerate asemanatoare, eu zic ca merita sa le vizitezi pe ambele. Schonbrunnul fiind in afara orasului (in momentul constructiei), beneficiaza de o gradina imensa, absolut superba, unde au loc din cand in cand niste concerte simfonice deosebite. Daca ajungeti la Schonbrunn, rezervati-va timp sa il descoperiti si sa-l savurati, nu-l bifati in viteza.

Palatul Belvedere, aflat si el destul de central, a jucat un rol nefast in istoria Romaniei. Aici s-a semnat, intr-o zi de august 1940, ceea ce noi numim „Diktatul fascist de la Viena”, in urma caruia Hitler si Mussolini au ciopartit o parte din Ardeal cu o populatie majoritar romaneasca si l-a dat Ungariei amiralului fara flota Horthy. Palatul de la Belvedere inseamna, de fapt, doua – Belvedere „de Sus” si Belvedere „de Jos” – si a fost construit de faimosul print Eugene de Savoia, a carui statuie din fata Palatului Buda de la Budapesta certifica faptul ca a eliberat Budapesta de turci. Este, de asemenea, cel care a ocupat Pasalacul de Timisoara, incorporand Banatul in fruntariile Imperiului Habsburgic. Actualmente, Belvedere gazduieste muzee de arta medievala, dar si, de data recenta, austriaca.

Plimbati-va prin centrul vechi al Vienei – punctul focal este, desigur, piata din fata catedralei Stephansdom. Se poate urca in clopotnita catedralei, dar nu pot spune ca este vreo panorama nemaipomenita – orasul e relativ uniform privit de sus, magia lui o gasesti cand te plimbi pe stradute. Cautati biserica ortodoxa greaca, langa ea se afla un restaurant numit Greichenbaisl, care a fost deschis tocmai in 1456 – anul urcarii pe tron a lui Vlad Tepes. Si unde am mancat, cred, cea mai buna friptura de vita din lume.

De-a lungul Ringului, veti descoperi cladirile fundamentale ale Vienei. Pe aici, a trecut zidul de aparare al cetatii Viena, aceea care nu a cedat celebrului asediu al Vienei din 1683, ultima incercare otomana de a patrunde mai adanc in centrul Europei. Dar pe la 1800 si ceva, zidurile cetatii nu mai erau necesare, dimpotriva, incorsetau in mod nenecesar dezvoltarea orasului. Asa ca zidurile au fost demolate si in locul lor au fost construite cladirile monumentale ale Vienei – Primaria, Parlamentul, Teatrul si, in fine, muzeele care astazi formeaza asa-numitul „Cartier al Muzeelor”, dupa modelul Berlinului. Luati bulevardul la picior si incercati sa intrati cam peste tot pe unde puteti – in Primarie, fara probleme, in teatru mai sunt tururi, la fel si in Parlament. Si daca ajungeti primavara, vara, nu ratati minunata gradina cu trandafiri de langa teatru.

Pentru o altfel de Viena, duceti-va, de asemenea, in Prater… Daca sunteti fani ai fotbalului, acolo este stadionul national al Austriei, daca nu, va puteti distra intr-unul dintre cele mai vechi parcuri de distractii din Europa si sa va urcati pentru o panorama faina in istorica Roata din Prater (nu va fie frica, e supermodernizata). Un loc de relaxare, nu foarte departe de Dunare, un loc unde parca se mai pierde staiful din centrul orasului si unde Viena este mult, mult mai relaxata.

 

Si daca ajungeti prin Viena, pe langa clasicele ciocolate Mozart sau schnitzel, nu ratati sa va duceti la hotel Sacher, din spatele Operei, pentru a manca unul dintre legendarele dulciuri ale Austriei – celebrul tort Sacher. Iar pentru o gura de vin bun de casa intrebati de vreun Heuringer… e unul la doi pasi de hotelul Sacher, dar cele mai bune sunt in afara orasului, pe dealurile Vienei.

 

Cum ajungi acolo

Destul de simplu. Tarom si Austrian Airlines zboara din Bucuresti, Iasi sau Cluj, exista trenuri directe din Bucuresti, iar cu masina nu e chiar asa departe daca esti din Ardeal. Din Bucuresti, probabil, vei face vreo doua zile.

 

Excursii organizate la Viena

Daca esti din Bucuresti si preferi sa mergi intr-un tur organizat cu ghid, cu toate aranjamentele facute, vezi ca, pe 17 iunie si pe 12 august, cei de la Paralela 45 au tururi organizate la Viena. Se pleaca din Bucuresti cu avionul si apoi se viziteaza principalele atractii din Viena, dar si unele din imprejurimi, cum ar fi faimosul castel de la Mayerling. Mai multe amanunte gasiti aici.

 

Tripsta-logo
Categorii:
Austria · Paralela 45

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest