Cipru aproape live (ep. 2). Corespondenta de la Nadir

08. Cipru

Acum cateva saptamani, Nadir a povestit despre ce a vazut prin Cipru. Nu era inca vara si cald, acum este deja foarte cald si multi va ganditi la o destinatie de litoral prin sud. Asa ca articolul pica taman bine. Dar inainte de a-l citi, puteti revedea si prima parte din povestile de la Nadir, aici.

Dupa ce am trecut sumar in revista orasele Larnaka, Ayia Napa si capitala, Nicosia – Lefkosa, in randurile ce urmeaza voi scrie despre Limassol, cu al sau minunat Kourion, despre superbul Paphos si despre o parte din nepretuitele manastiri bizantine din muntii Trodos.

Limassol, sau Lemessos, este al doilea oras al Ciprului, vestit pentru portul sau, fiind situat in SV tarii. Orasul nu are mai mult de 250.000 de locuitori, fiind dispus aproape numai la mare, de la un capat la altul al lui. In el traieste si o comunitate destul de mare de conationali – am auzit vorbindu-se romaneste in majoritatea restaurantelor, cafenelelor si a hotelurilor vizitate. Desi criza a facut ca multi dintre ai nostri sa se orienteze spre alte meleaguri, marea majoritate a ramas pe pozitii. Ei sunt, in general, bine integrati in comunitate, alaturi de bulgari si de alte minoritati din Orientul Mijlociu.

Cel mai important obiectiv turistic din Limassol este cetatea antica Kourion, situata la cca 20 km NE de oras. Ajungi aici cu autobuzele din transportul in comun, in circa 50 de minute din centru, un bilet costand 1,5 euro. Accesul in parcul arheologic costa 4,5 euro, meritand pe deplin.

Privelistile ce se deschid de pe deal sunt magnifice – atasez cateva poze pentru exemplificare – tarmul stancos, alaturi de marea albastra si limpede, creand impresia unui taram de vis. Nu departe, se afla Petra tou Romiou, locul unde, conform legendei, a aparut din spuma marii frumoasa zeita a dragostei, Afrodita. Merita sa petreceti apoi cateva ore pe plaja, dupa ce terminati de vizitat cetatea. Cele cateva restaurante pescaresti au preparate minunate, iar gradina de capsuni de pe drum are fructele extrem de dulci :).

 

Revenind in Limassol, poti vizita centrul vechi si Marina bay. Obiectivele din centru sunt apropiate si putine la numar: mitropolia orasului, relativ recent construita, fortareata orasului si strazile pe care sunt numeroase magazine. In Cipru, sezonul incepe in aprilie si se termina in octombrie, iar cei mai multi turisti sunt rusi sau britanici. Orasul „graviteaza” in jurul promenadei, lunga de aproximativ 3,5 km, care incepe din centru si se continua in zona hoteliera. Aici se afla numeroase locuri de agrement, cafenele, sezlonguri si baruri.

Eu am ales sa stau intr-un hotel de categorie mijlocie, Navarria, 3 stele, situat spre iesirea de nord, al carui pret a fost de aprox. 50 de euro camera dubla, cu mic dejun. Evident, pretul poate creste in plin sezon sau daca alegi varianta de cazare all inclusive.

 

O excursie de o zi am facut in Paphos, situl arheologic de aici fiind inscris in patrimoniul Unesco. Este situat langa fortareata veche a orasului, care nu e cine stie ce de capul ei ☺. Insa situl merita cu prisosinta vizitat – 4,5 euro, intrarea. Nu rata: amfiteatrul, casa lui Dionysos, vechea Agora!💐

Transportul public este ieftin in Cipru, o calatorie interurbana costand 4,5 euro, cu autobuzul, la distante de 60 – 70 km. Insa in oras, pe orice linie, indiferent de timpul petrecut, pretul unei calatorii este de 1,5 euro, abonamentul pe o zi fiind de 5 euro, pe toate liniile.

Un „must see” ar fi si vizitarea faimoaselor biserici bizantine, zece dintre ele facand parte din patrimoniul Unesco. Programul autobuzelor din transportul public este prost, unul plecand la 7 dimineata, al doilea la 12. Eu am ales sa merg mai aproape, in muntii Trodos, in oraselul Argos, la 40 km nord de Limassol. Bisericile sunt adevarate bijuterii, am vazut doar doua, dar merita admirate. Seamana putin cu manastirile noastre din nordul Moldovei si din Bucovina, fiind insa mult mai vechi si mai bine conservate decat acestea.

Cu siguranta, o excursie in Cipru – fara sa socotesc aici „partea turca” – merita cel putin o saptamana, pentru a-i explora bogatia culturala, istoria, arhitectura, arta culinara etc.

 

Daca vrei insa sa stai si la plaja, sa strabati „Drumul Afroditei”, sa savurezi o cafea pe plaja, iti trebuie mult mai mult. Insula este la rascrucea celor trei mari continente, purtand pecetea civilizatiei vechi elene, peste care s-au adaugat secole de dominatie otomana, urmate de instaurarea colonialismului englez. Localnicii sunt prietenosi, deschisi si dornici de a-ti povesti viata lor cotidiana. Cu siguranta, turismul aduce o contributie importanta la PIB-ul tarii, ajutat fiind de o infrastructura foarte buna, de politici centrate pe acest sector si de o frumusete neasemuita a litoralului.

 

Nadir Acmola

Imagini Cipru

08. Cipru

01. Cipru

02. Paphos

03. Paphos

04. Limassol

05. Mozaicuri

06. Mozaicuri

07. Biserica Cipru

 

Categorii:
Cipru

Comentarii

  • Andrei spune:

    Kourion e undeva la vest de Limassol, in nici intr-un caz la NE… prin Pafos mai sunt si „mormintele regilor” (Tombs of the Kings), iar daca e timp o zona ff faina e peninsula Akamas care e fain de facut fie pe un ATV fie intr-un buggy (e plin de locuri in care se pot inchiria prin Pafos sau Coral Bay/Pegeia). Prin Troodos personal prefer Omodos, plus mai degraba merita facut un tur prin diverse crame (exista multi producatori de vinuri prin zona si unele sunt f faine – Ayia Mavri de exemplu) cu final prin Platres la ferma de pastravi de la inceputul traseului catre Caledonian Waterfall 🙂

  • Nadir spune:

    Andrei multumesc pentru idei. Sunt binevenite ptr urmatoarele vizite ☺

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest