Dupa Revolutie, visul tuturor a fost sa viziteze Maria Sa Vestul. Nu neg, avem ce vedea – fie ca e vorba de Venezia, de Paris, de Barcelona sau de multe alte orase si regiuni mai mult sau mai putin faimoase, Vestul Europei ofera o paleta larga de atractii turistice. In ultimii ani, insa, odata cu “explozia” litoralului bulgaresc in preferintele romanilor, din ce in ce mai multi conationali au descoperit ca si mai aproape de noi exista niste destinatii care merita vizitate.
Oare cati stiau acum vreo 10 ani despre locuri cum ar fi Nessebar, Veliko Trnovo sau Balcic ? Nu cred ca foarte multi, desi sunt niste destinatii superbe. Noroc cu litoralul bulgaresc deoarece destul de multi dintre noi am redescoperit palatul Reginei Maria din Balcic sau cetatea fratilor vlahi Asanesti de la Veliko Trnovo, locuri totusi cu o semnificatie importanta in istoria noastra, a romanilor. Ce pot sa va spun este ca nu numai Bulgaria are niste atractii superbe.
Macedonia are bijuteria numita Ohrid. Situat pe malul lacului cu acelasi nume, pe granita cu Albania, Ohrid este o bijuterie pastrata de aproape 1000 de ani. Aici, s-a aflat capitala primului imperiu bulgar (daca ar fi sa vorbim cu un bulgar) sau al doilea imperiu macedonean (daca ar fi sa vorbim cu un macedonean), iar urmele acestui imperiu care la un moment dat a rivalizat cu Bizantul se gasesc peste tot in acest oras – catedrale bizantine, cetati falnice, case in stil balcanic – si totul intr-un peisaj feeric – inconjurat de munti, reflectandu-se in lacul Ohrid.
Muntenegru are o coasta similara cu cea a Croatiei, iar Budva sau Sveti Stefan pot rivaliza cu orice oras de pe coasta dalmata, inclusiv cu Dubrovnikul. Grecia ofera mai mult decat Paralia Katerini si Halkidiki – Meteorele sunt un loc unic in lume, iar in Peloponez poti descoperi orase antice mai putin cunoscute precum anticul Mycene, bizantina Mystra sau Monemvasia… Serbia iti ofera Belgradul, unul din orasele in care este imposibil sa nu te simti bine. Turcia dincolo de Antalya si Istanbul este fabuloasa – vechile citadele armene din zona Van, Capadocia sau chiar si Ankara merita vizitate cu varf si indesat.
Evident, toate aceste destinatii pot fi vizitate cu masina, iar romanii sunt mari mancatori de sute de kilometri. Mie nu-mi place sa conduc. Mi se pare extrem de stressant si cand calatoresc, prefer sa ma relaxez si sa observ locurile prin care trec decat sa fiu atent la nebunul care ma depaseste in curba sau politistul care vrea bancnota de 10 euro. Prefer sa calatoresc in mijloace de transport in comun, iar trenul este de departe unul din mijloacele mele de transport favorite.
Toate tarile din Balcani au o retea relativ densa de cai ferate. Evident, nu ai parte de frecventele din Vest, dar conditiile de calatorie s-au imbunatatit in ultimii ani. Si atunci, de ce sa nu descoperi Balcanii cu trenul ? In plus, apreciez trenul pentru ca te poti intalni si discuta cu localnici sau turisti ale caror povesti te fac sa intelegi mai mult lumea prin care calatoresti. In masina proprie, vei povesti doar cu consoarta .
Pentru a “cuceri” Balcanii aveti la dispozitie un bilet de tren numit Balkan Flexipass. Este un bilet de tren care iti ofera libertatea de calatorie in tari din Europa de Sud-Est (Bulgaria, Macedonia, Grecia, Serbia, Muntenegru, Turcia si Romania – pana la punctul de frontiera) timp de 5, 10, 15 zile intr-un interval de o luna. Cine a folosit Inter-Rail-ul, este un bilet de tip Inter Rail, dar doar pentru Balcani. Poti sari in orice tren vrei, doar ca trebuie sa platesti suplimentele pentru trenuri tip InterCity sau cuseta. In principiu, calatoresti intr-o zi dintr-un punct intr-altul mai indepartat si apoi poti sta in locul respectiv cateva zile. Apoi, pleci din nou.
Biletele Balkan Flexipass pot fi cumparate de la principalele gari din Romania, de la agentiile CFR sau de la agentia Wasteels din Gara de Nord sau Gara Brasov. Exista 3 tipuri de tarife: Youth (13 – 26 ani), Adult (26 – 60 ani) si Senior (pentru calatori mai batrani de 60 ani). Preturile pentru legitimatii sunt:
Youth 5 zile – 51 euro (clasa II) si 70 euro (clasa I)
Youth 10 zile – 86 euro (clasa II) si 122 euro (clasa II)
Youth 15 zile – 103 euro (clasa II) si 145 euro (clasa i)
Adult 5 zile – 86 euro (clasa II) si 117 euro (clasa I)
Adult 10 zile – 152 euro (clasa II) si 204 euro (clasa I)
Adult 15 zile – 181 euro (clasa II) si 244 euro (clasa I)
Senior 5 zile – 69 euro (clasa II) si 92 euro (clasa I)
Senior 10 zile – 121 euro (clasa II) si 163 euro (clasa I)
Senior 15 zile – 145 euro (clasa II) si 195 euro (clasa I)
A fost cineva dintre voi in tur cu Balkan FlexiPass-ul. Daca da, as aprecia comentariile si amintirile voastre.
Poti vizita… Atena, Grecia
Istanbul, Turcia
Lacul Van, Turcia
Ohrid, Macedonia sau
Sveti Stefan, Muntenegru
Din nou, ne destupi cu inca un sfat util …
Tks man !
Am o nelamurire: Daca am Balkan FlexiPassul si vreau sa merg in Grecia, pornind din Cluj, e necesar sa am un bilet de tren normal Cluj-Giurgiu (sau care o fi vama)? Sau pot folosi Passul si din Cluj pana la granita?
Am fost cu Balkan Flexi Pass in Turcia vara trecuta. E foarte buna oferta, in special pt cei sub 26 de ani. In Turcia rezervarea locului e gratuita, probabil se plateste in plus la trenurile de mare viteza.
Trenul Bucuresti-Istanbul face cam mult, vreo 21 de ore, dar noaptea dormi asa ca timpul trece mai repede.
Passul poate fi folosit si pe teritoriul Romaniei.
Eu am fost in Grecia cu acest pass, pana la Atena, in vara lu 2007…A trecut ceva timp de atunci, insa vad ca pretul a ramas acelasi. Pana la Salonic trebuie sa iei si supliment de cuseta/vagon de dormit, care se adauga la pretul passului. De la Salonic la Atena se schimba trenul si puteai sa iei un tren normal (la care nu palteai locul) sau un tren Inter City (la care plateai un supliment de vreo 20 de euro parca – destul de mult). Intre timp am inteles ca urmau sa bage vagon de dormit/cuseta direct pana la Atena, fara sa mai schimbi in Salonic…trebuie verificat la agentie acest lucru.
Cat despre utilizarea lui si pe teritoriul Romaniei, da, se poate. Noua ne-au ramas la intoarcere 2 zile din 5 (am fentat un controlor parca si nu ne-a mai insemnat o zi ;)) ) si le-am utilizat pentru un drum dus intors in Romania (Bucuresti-Sighisoara), la care am mai platit doar locul pe scaun – vreo 2 lei.
In Grecia si din cate stiu si in celelate tari in afara de Turcia rezervarea costa 3 euro si e cam bine sa o faci pentru ca risti sa stai in picioare o noapte intreaga. Pe trenul Salonic Atena de exemplu :D.
Daca mergi Bucuresti Salonic sau invers teoretic ar trebui sa iti insemneze 2 zile, dar practic si nu ni s-a intamplat numai noua, iti insemneaza numai o zi.
De obicei veti fi numai voi in cuseta de 6 persoane. Nu prea se amesteca grupurile.
In orice caz e un mod confortabil de a calatori. Vagoanele sunt curate, cu aer conditionat si priza si poti sa dormi ca un prunc. Mai putin in Bulgaria unde se fura si la granite cand trebuie sa prezinti pasaportul.
Tocmai ce am folosit Flexipassul.
Insa atentie! In Ankara am vrut sa iau trenul de viteza, la ghiseu mi s-a spus ca il pot lua fara probleme, insa cand a fost sa intru in tren mi s-a spus contrariul.
Oferta este numai pentru trenuri normale, iar cand trenul contine numai cusete si compartimente de dormit se plateste un supliment(max 10 euro)
Si da, in tren intalnesti oameni diferiti si interesanti.Eu am intalnit 2 australieni care calatoreau de o luna prin Europa si aveau de gand sa se intoarca tocmai prin Iulie acasa.Am avut ce asculta…
este o modalitate interesanta de calatorit:).
dar nu este obositor?daca esti o persoana care nu poate sa doarma in tren,avion,masina?oricum pana la urma adormi.
Te-ai intors ? Welcome back !!! Pai ideea nu este sa dormi tot timpul in tren, poate mai prinzi vreo noapte ici si colo…:) Eu am bagat in tinerete max 3 nopti consecutive pe tren (Bucuresti – Budapesta, Bratislava – Berlin, Berlin – Copenhaga) si cand am ajuns la Copenhaga eram uuuuu…
„[…] si cand am ajuns la Copenhaga eram uuuuu…” foarte tare!
Salutari.
Am folosit cu placere Balkan Flexi-Pass-ul de 5 zile de 2 ori, cu oferta Under 26, clasa a II-a. O data pentru a ajunge in Salonic (Martie 2006) si cea de-a doua oara pentru Istanbul (Revelion 2009). La ambele trenuri am achizitionat suplimente pentru vagonul de dormit care, dus-intors, au constituit aproximativ 25% din valoarea integrala a Pass-ului, ceea ce este foarte ok. Deasemenea, trebuie mentionat faptul ca, la ambele Pass-uri achizitionate (5 zile U26) a mai ramas cate o zi libera, care poate fi folosita pentru inca o calatorie (acest aspect depinde mult de orele in care se pleaca din gara respectiva – iar informatiile conexe se gasesc pe description-ul Pass-ului).
In aceasta vara intentionez sa-l mai folosesc o data pentru a vizita si celelalte tari din balcani, mai ales ca in cateva luni, pentru mine, va expira oferta under 26 :).
Salutari !
Lucian, multumesc mult de sfaturi si informatii 🙂
daca folosesti pass-ul pe parcursul romanesc iti insemneaza o casuta sau doar de la granita incolo(calatorind gratis pe parcursul romanesc)..??? merci
Din cate stiu, iti marcheaza o casuta, dar verifica la CFR cand il cumperi sa fi sigur
Am o intrebare legata de aceasta postare.. intrand pe site-ul rail Europe am gasit alte variante decat cele prezentate aici http://www.raileurope.ca/rail-tickets-passes/balkan-flexipass/discounts-and-pricing.html
Cum vine acest lucru? Preturile sunf f mari!
Ma intereseaza sa plec la Atena si pana acum nu am gasit o oferta ok. Cu trenul aveti idee cat se face?
Preturile pentru Canada si tari din alte tari extra-europene sunt mult mai mari decat in Europa si site-ul precizat e canadian. Pentru preturile romanesti intreaba la CFR sau Wasteels in Gara de Nord
Trenul Bucuresti-Thessaloniki face aproximativ 18 ore . dar mai are si intarziere o sa faca mult mai mult ! Am fost de 10 ori pe relatia Bucuresti -Thessaloniki si retur mereu a avut intarziere !
Saluti!
Am fost anul trecut la Istanbul cu trenul. Ideea e ca pornind din Bucuresti, de exemplu, trebuie sa consumi acele 5 calatorii, dar fara a reveni in tara. Adica poti face cobori la bulgari (1), poti merge la turci (2), apoi in Grecia la Atena (3) si la Salonic (4), iar cu ocazia revenirii in Gara de Nord (5) ti-ai terminat calatoriile din Balkan Pass.
Eu am ramas cu doua calatorii, dar pentru ca nu expirase luna de valabilitate, am dorit sa merg inc-o data la Sofia. Mi s-a spus atunci ca daca am ajuns in tara nu mai pot face cu acel pass o noua plecare. Bine, de stiam ma plimbam mai mult, dar angajata care mi-a vandut biletul m-a asigurat ca voi calatori in Balcani timp de o luna in limita celor cinci calatorii ale Pass-ului. Mai e o invatatura, informeaza-te bine pentru ca angajatii de la caile ferate nu-s chiar grozavi, ori nu pricep bine intrebarea, ori nu stiu toate detaliile, ori le e lene sa dea toate informatiile.
Esti sigur ca asa e? Mi se pare o tampenie sa nu poti pleca iar daca mai ai zile disponibile. Eu nu am mai auzit asta pana acum. Scrie undeva oficial chestia asta?
„În ţara de emitere a biletului, Balkan Flexipass este valabil numai pentru
călătoria dus-întors, pe ruta directă, între gara de plecare/ sosire şi punctul de
frontieră.” Asta scrie in pdf-ul de la cfrcalatori.ro. Link: http://www.cfrcalatori.ro/content/Cu-trenul-in-Sud-Estul-Europei-…-269, click pe „Balkan Pass”.
Cum am zis, eu am patit-o. 🙁
Din ce cunosc eu, grecii au suspendat toate trenurile internationale..deci Atentie!
Salut! Tocmai m-am intors dintr-o mica excursie cu Balkan Flexi Passul. Am vizitat doar Serbia si Muntenegru. A fost extraordinar de frumos! Vroiam sa mergem si pana in Mostar dar nu ne-a permis timpul – mai ales ca nu aveam tren direct din Pogdogorica in Muntenegru.
Ce e de stiut in cazul in care va ganditi sa mergeti cu trenul in Belgrad e ca momentan legatura Vrsac – Belgrad se face cu autobuzul (nu trebuie sa platiti in plus dar de la Vrsac va trebui sa coborati si sa va mutati in autobuz). Am auzit doua variante pentru care s-a inlocuit aceasta legatura: una ca ar fi picat ceva poduri peste care se trecea cu trenul si nu se stie cand se refac si cealalta ar fi ca se modernizeaza caile ferate din Serbia.
Intradevar, Grecia a suspendat toate legaturile internationale si nu mai recunosc FlexiPassul din pacate.
Recomand din tot sufletul daca aveti timp sa mergeti in Novi Sad – superb orasul, mult mult mult mai frumos decat Belgradul!
Multumesc frumos de poveste. Ma bucur ca ti-au placut Balcanii 🙂
Am ajuns acasa din un fel de circuit cu tren + autocar prin Serbia – Macedonia – Kosovo – Muntenegru.
La tren am avut bilet Balkan flexipass.
A fost un fel de vacanta unde stii cind pleci dar nu stii cind ajungi acasa.
Ca un indemn pentru cei care inca nu au vizitat orasul si zona Ohrid din Macedonia sa ia in calcul o vizita aici, merita cu siguranta.
Balkani un mix de culturi, religii etc.
Salut,
Mai există Balkan FlexiPass și cît costă?
Uite aici:
http://www.raileurope.com/rail-tickets-passes/balkan-flexipass/index.html
Mulțumesc Imperator și la multe frumoase călătorii!
Din păcate nu este pentru mine, rezident UE… 🙁
„We are authorized to sell to travelers who reside in the United States, Canada, Mexico, Central America and the Caribbean, and who have a passport, permanent residency card or resident alien card/alien registration card (example: a US Green Card) from the country of residence.”
Intreaba la Wasteels:
http://www.triptkts.ro/BalkanPass_detalii.aspx
Offf, l-am descoperit chiar la CFR! http://cfrcalatori.ro/269
Mulțumesc și poate mai sînt colegi care au experiențe mai noi cu Pass-ul acesta…?
Buna,
Din ce am citit mai sus Grecia suspendase legaturile internationale. Stiti daca sunt in continuare suspendate?
Multumesc!
Le-a reluat de cateva luni