Top 5 lucruri superfaine de facut in Santorini

13. Santorini

Trebuie sa recunosc ca nu am fost in prea multe insule grecesti. Prima dintre acestea pe care am calcat (si am calcat-o serios, cam o saptamana) a fost Corfu si m-am indragostit de ea. Apoi, am vazut cam in viteza Mykonos, foarte in viteza Creta (de fapt, doar am fost efectiv in Creta, dar nu am vazut mai nimic), in schimb, am batut Santorini… Intre Mykonos si Creta, oprisem si in portul Santorini si ma uitasem cu jind la satele acelea albe, care se intindeau peste dealurile plesuve ale insulei… Iar cand m-am intors, in secunda doi cand am intrat in hotel, dupa programul oficial la care participasem, le-am cerut oamenilor de la receptie o masina. Ce model? Nu conta, una mica, fiindca insula e mica si soselele inguste. In scurt timp, aveam masina… Si in afara de cele opt ore de somn, cina si mic dejun, am batut insula in lung si in lat… pentru ca este de o frumusete uluitoare. Imi era greu, pur si simplu, sa ma desprind de Thira sau Oia, desi stiam ca mai exista atatea locuri faine pe insula, dar nu puteam sa ma desprind… Si batand ulitele satelor transformate in atractii turistice, parca zburam… Unul din acele sentimente pe care nu le-am avut de mult… Asa ca, de cate ori cineva m-a intrebat de vreo recomandare pentru Grecia, nici nu a apucat sa termine intrebarea si raspunsul a venit repede si taios ca o sabie de Toledo: SANTORINI.

Evident, Santorini nu este ieftin; alaturi de Mykonos, este, probabil, cea mai scumpa insula din Grecia. Dar merita, e o minunatie. Contrastul intre pamantul stancos, intunecat si casele de un alb stralucitor in soarele nemilos al Marii Egee, dar si florile care se catara pe ziduri… e o insula de care nu poti sa nu te indragostesti. Dar hai sa trec in revista cinci lucruri faine pe care nu trebuie sa le ratezi in Santorini.

 

  1. Asista la apusul de soare in Oia. Oia este satul de la capatul insulei, pe partea sa deluroasa. Dupa Oia, apune soarele in Marea Egee. Si tot aici, vin mii de turisti sa asiste la un apus cu adevarat spectaculos si romantic (in jurul meu curgeau cererile in casatorie). Atentie insa, fiind mult prea faimos, principalele locuri publice vor fi pline peste poate. Fie vii foarte devreme, ca sa pui mana pe un loc bun, fie gasesti vreo terasa privata (sau mai degraba un acoperis privat) de unde sa admiri marele spectacol al apusului de soare.
  2. Plimba-te prin Thira… Strazile care urca si coboara sunt de vis… Majoritatea cladirilor sunt acum boutique hotels (cu mici piscine, foarte sexy) sau restaurante, dar, pur si simplu, plimbarea pe stradute, printre case si flori este de neuitat.
  3. Descopera plaja neagra Kamari – Perissa. Santorini este o insula vulcanica si actuala forma a sa provine din 1600 i.Hr, cand o explozie vulcanica de o violenta extrema a modelat nu numai Santorini, ci si cateva insule din jur si a distrus infloritoarea civilizatie minoica din Creta invecinata. In consecinta, plajele din Santorini au pietris sau nisip negru de origine vulcanica, o priveliste diferita de obisnuitele plaje cu nisip de culoarea deschisa din restul Europei. Kamari are pietris negru, Perissa – mai degraba nisip.
  4. Viziteaza vulcanul – celebrul vulcan. Este insula care se vede de pe cornisa dealului si este activ. Adica, la un moment dat, va erupe. Sa speram ca nu in timpul vietii noastre. Zilnic, barcile ii duc pe turisti pe insula unde vor descoperi mai multe minicratere care fumega, iar dupa atata mers pe jos, se pot relaxa in baile fierbinti (de asemenea, de natura vulcanica) de pe insula Palaia Kameni.
  5. Ia-o pe jos din Oia pana in Thira. Da, e drum destul de lung, dar este unul pe care cu greu il vei uita. Vei strabate si cateva sate la fel de pitoresti ca Oia si Thira, insa cu ceva mai multi turisti, cum ar fi Firostefani sau Imerovigli. Vei face intre doua si cinci ore (in functie de rezistenta ta fizica si de cate fotografii vei face pe drum), dar, e de vis (eu am mers pe jos doar pana la Firostefani, trebuia sa prind apusul la Oia…)

 

Sunt sigur ca ar mai fi multe lucruri de facut si de vazut, dar as aprecia daca ati completa si voi la comentatii cu lucrurile pe care le-ati facut sau pe care le-ati vazut in Santorini, ca sa le recomandati si altora.

 

Cand sa mergi in Santorini

Sezonul cel mai bun este din primavara pana in toamna. Evident, este soare si iarna, dar o buna parte din insula va fi inchisa pentru ca Santorini de azi traieste doar pentru turism. Nu mai sunt nici tururi la vulcan sau alte atractii.

 

Cum ajungi in Santorini

Cea mai comoda modalitate de a ajunge in Santorini o reprezinta charterele directe din Romania. In acest moment, exista zboruri charter din Bucuresti (in fiecare duminica, pana pe 25 septembrie) si din Cluj (in fiecare duminica, pana pe 11 septembrie). Altfel, e musai sa schimbi la Atena (ceea ce e, de obicei, mai scump) sau sa iei ferry-ul din Pireu.

 

Unde sa stai in Santorini

Daca stai pe coasta vestica (pe dealuri), va fi foarte scump, este zona super-premiu (dar si cea mai frumoasa) din Santorini. Daca stai pe coasta estica (aflata “jos”, la nivelul marii), vei gasi cazari mai ieftine, iar plaja poate fi la doi pasi. Poti vedea oferte de cazare aici.

 

Rent-a-car in Santorini

Soselele din Santorini sunt foarte inguste, asa ca sunt de preferat masinile mici, care se pot strecura. Asteapta-te insa la ambuteiaje, mai ales la apus, la Oia, si noaptea, in zona Thira, dar si la dificultati in a gasi parcari. Daca vrei sa mergi la apus de soare la Oia, trebuie sa te duci devreme – ca sa gasesti parcare si loc de unde sa admiri apusul. Exista parcari publice si private (costa cam 5 euro). Daca stii sa conduci, o idee buna este sa inchiriezi un scuter… Astfel, te vei descurca mai bine si cu parcarile, si cu ambuteiajele :).

Imagini Santorini

01. Apus de soare Santorini

Memorabilul apus de soare de la Oia

02. Apus de soare Oia

03. Oia, Santorini

Oia dimineata

04. Thira, Santorini

Thira… contrastul intre pamantul sterp si negru si casele stralucitor de albe este incredibil

05. Thira

Thira, capitala insulei

06. Thira

07. Kamari

Plaja neagra Kamari

08. Kamari, Santorini

09. Vulcan Santorini

Vulcanul inca activ din Santorini

10. Caldera

11. Thira - Oia

Promenada dintre Thira si Oia

12. Thira, Santorini

Fiecare pas, o nebunie de priveliste

Tripsta-logo
Categorii:
Grecia · Paralela 45

Comentarii

  • valimilea spune:

    …nu uita si de plaja cu nisip rosu foarte aproape de Akrotiri,farul, de urcat cu masina la Ancient Thira si in partea cealalta-Profiti Ilia-pentru cei pasionati de plane spotter- iar pentru snorkeling se poate vedea ceva la extremitatea estica a plajei Perrisa chiar la baza muntelui care o separa de Kamari.Mai mi-au placut satul parasit Mesa Gonia-un pic horror eu si nevasta fiind singurele suflete pe acolo-si stradutele din Pyrgos Kallistis.
    Intr-adevar fara sa inchiriezi o masina se pierde mai mult de jumatate din ceea ce merita vazut.Personal nu am platit niciodata parcare-nu mi-a cerut nimeni nimic-iar singurul blocaj l-am prins dupa asfintit in Oia dar scurt.Mai rau a fost cand am coborat la portul principal si s-au intersectat autobuze pe ambele sensuri de mers pe un drum ai naibii de ingust….dar a fost o experienta..

  • Sorin spune:

    Maybe the biggest tourist trap in Europe 🙂

  • Andrei spune:

    Nu as zice ca e „trap”, este o insula foarte interesanta si frumoasa. Nu trebuie neaparat vizitata in full sezon.

    In lista facuta de voi as adauga si „Hiking trail” Fira – Oia – este una din cele mai frumoase plimbari pe care le puteti face in Santorini (un “must do in Santorini”).

    Vacanta placuta 🙂

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest