City Break Blue Air. Catania – prelungeste-ti vara chiar si cateva zile

35. Teatrul Grec - Taormina, Catania, Sicilia

De mult ma tot gandeam ca ar trebui sa ma duc sa vizitez Sicilia. Multa lume imi povestise ca e fain, citisem si eu destul de multe articole pe diverse site-uri si bloguri… In plus, Sicilia nu mai era Sicilia aceea din filmele cu mafioti. Evident, Mafia mai exista, dar este mult mai finuta si in niciun caz nu vrea sa deranjeze turistii… sa piarda niste bani? Iar tot ce auzisem si vazusem despre Sicilia erau de la superlativ in sus. A… si auzisem si ca e ieftin, mult mai ieftin decat in peninsula. Asa ca m-am decis sa imi organizez un city break un pic extins. Stiu, Sicilia merita mult mai mult decat un city break, dar atata aveam timp. Cred ca iti trebuie cel putin vreo doua saptamani sa o vezi cum se cade. Dar sa va povestesc despre ce am facut si ce as recomanda sa faceti prin Sicilia.

In primul rand, incercati sa prindeti un loc la geam pe partea dreapta a avionului. Spre finalul zborului, cand avionul incepe sa coboare, o sa poti sa admiri intreaga coasta a Reggio Calabria si apoi vei putea vedea marea vedeta a Siciliei rasaritene – celebrul vulcan Etna. Nu o sa-l vezi prea mult, pentru ca avionul va cobora brusc si va pune rotile pe pista din Catania. Dar sa nu va fie frica, o sa-l vedeti aproape de oriunde, atata timp cat veti fi pe coasta.

Eu am stat in Catania, dar probabil ca ar fi fost mai bine daca as fi cautat un loc de cazare la Taormina. In Catania, e adevarat, e mai ieftin, poate mai bine plasat daca m-as fi dus si in coltul sud-estic al insulei, dar cand ma voi intoarce, data viitoare, in mod cert voi alege Taormina… Este atat de pitoreasca… Dar asta e, omul cat calatoreste invata :).

Cum ziceam, am ajuns in Catania. Orasul vechi este dominat de incarcata arhitectura baroca, dar care aduce un aer istoric. De altfel, turistii care trec pe aici semneaza obligatoriu condica de prezenta in piata centrala a orasului vechi – Piazza del Duomo. Daca vii ca si mine pentru prima oara dinspre mare, intrarea este cu adevarat spectaculoasa… treci prin vechile ziduri de aparare ale orasului si patrunzi in vasta Piazza del Duomo, in care troneaza o fantana cu un elefant care poarta in spate ditamai obeliscul egiptean. Se pare ca e chiar un obelisc autentic, adus aici tocmai de la Aswan – iata cum Catania se afla pe aceeasi lista cu Parisul, Roma sau Washingtonul. Iar elefantul ne aduce aminte, daca am uitat, ca Etna este la doi pasi si continua sa joace rolul unei sabii a lui Damocles – este facut din lava!

Catedrala orasului – pompoasa si artistica precum majoritatea celor din Italia – ne releva ca orasul de sub Etna nu a fost intotdeauna una dintre cele mai sarace comunitati ale Italiei, ci chiar au fost bani aici… asa ca s-au investit parale serioase pentru Catedrala Sf. Agata, protectoarea orasului. Nu stiu cum a ajuns Sf. Agata protectoarea impotriva eruptiilor Etnei, dar inteleg de ce este considerata sfanta potrivita pentru a te ruga in caz de cancer la san – deoarece nu a dorit sa se casatoreasca cu un prefect roman, fiind crestina si dedicandu-si virginitatea lui Isus. Restul povestii incanta orice sadic, incluzand si taierea sanilor cu un cleste de fier. Dar trecand peste povestea un pic ciudata, biserica arata foarte bine.

Am mancat de cateva ori pe strazile adiacente. Ce trebuie mancat in Catania este peste, vorba’ceea – marea e la doi pasi. Iar pestele-spada este o incantare, e drept, un pic mai scump decat alte vietuitoare marine, dar uneori merita sa dai mai multi bani pentru ceva foarte bun. Si ca vorbeam de peste, nu trebuie sa ratati piata de peste, care are loc dimineata, prin orasul vechi, ascunzandu-se printre vechile ziduri de aparare ale Cataniei – e un spectacol in sine!

 

Cum ziceam de la inceputul articolului, megastarul zonei este vulcanul Etna, un vulcan inca activ si care a remodelat de foarte multe ori geografia zonei si arhitectura Cataniei. In principiu, nu este niciun risc sa-l vizitezi, pentru ca aparatele de monitorizare pot previziona, teoretic, orice scapare de lava, dar, ca in cazul oricarui vulcan, nu se stie niciodata. Dar sa urci pe Etna te va purta indiscutabil intr-o alta lume… pare un spatiu extraterestru!

Din nou, data viitoare ma voi organiza altfel. Eu am cumparat o excursie de o zi de la o agentie din Catania, dar acum as lua autobuzul de dimineata, care pleaca de undeva de langa gara si coboara la sfarsitul dupa-amiezii. Nu zic ca turul nu a fost OK (ne-am oprit si pe la un producator de ulei de masline, care vindea tot soiul de produse traditionale siciliene), iar soferul simpatic – imi repeta la nesfarsit ca Italia e o tara de cazzo, ca nu exista o tara mai corupta in lume si ca ar fi citit undeva despre DNA-ul romanesc care nu ar putea exista vreodata in Italia cea plina de banditi. Parea sa se inchine la el mai mult decat la Sfanta Agata.

Dar in ciuda regiunii pitoresti fix de sub vulcan (si soferul locuia undeva, intr-un sat, fix sub vulcan si doar Sfanta Agata il proteja de un jet de lava fierbinte), adevaratul spectacol este, de fapt, sus, cand ajungem in zona acoperita doar de cenusa si lava (intarita). Este cu adevarat un loc ca de pe alta planeta, cu niste culori irepetabile decat, probabil, pe alt vulcan… mineralele acestea scuipate din maruntaiele pamantului imbina niste culori de neuitat… Exista numeroase conuri vulcanice – mai mari sau mai mici, pe care te poti catara, exista chiar si o telecabina (ma rog, va fi acoperita de lava la urmatoarea eruptie, dar pana atunci munceste din plin). Din pacate, nu am avut decat o ora la dispozitie in acest loc cu adevarat nepamantesc si am plecat cu gandul ferm de a ma intoarce candva.

In cele patru zile petrecute in Sicilia de Est, nu am putut sa nu ma duc la Taormina. Revarsata pe un versant, batuta de soarele Siciliei, au rasarit numeroase localitati. Practic, daca stai la picioarele muntelui cu picioarele in apa, ai senzatia ca o localitate gigantica s-a revarsat peste tot muntele. Dar nu e doar o localitate, sunt mai multe. Si, practic, sunt cateva paliere – mai precis, trei –, spre varful muntelui, la mijloc si jos, la apa marii. Locul este atat de frumos incat am simtit aripi la picioare… pur si simplu, am bantuit toata ziua, cu entuziasmul acela pe care il simt in locuri care ma inspira… Mare, munte, flori – mixul perfect. Dar s-o luam de sus in jos.

Castelmola este satucul construit undeva spre varful muntelui. Este un satuc linistit, unde caldura uneori inabusitoare de la nivelul marii se estompeaza… Am ajuns aici cu autobuzul venit de la Taormina si am coborat pe jos, asa ca primii pasi in Castelmola i-am facut in minipiata centrala a satului, de unde poti admira toata panorama zonei… M-am desprins cu mare-mare greutate… azuriul marii, Taormina dedesubt, o alta cetate reamintind de istoria agitata a zonei, serpentinele spre Castelmola. Satul in sine este linistit si relaxant (dupa multimile din Taormina), terase unde poti bea celebra cafea italiana, unde adie o briza placuta si, mai ales, panoramele incredibile de care cu greu m-am saturat.

La etajul intermediar se afla mai multe localitati, dar cea mai cunoscuta si magnet turistic al zonei este Taormina. Vechi oras grecesc sau roman, Taormina a supravietuit secolelor si s-a infrumusetat cu fiecare perioada istorica strabatuta. Cel mai cunoscut si mai vizitat obiectiv turistic este anticul teatru grec. Teatrul arata foarte asemanator cu multe alte teatre / amfiteatre antice pe care le-ati vazut prin Grecia, Turcia, Maroc sau Iordania, dar pozitia sa este geniala. Doamne, cum or fi aratat piesele jucate acolo acum peste 2000 de ani! In spatele scenei, se profileaza maiestuos, dar si amenintator impunatorul Etna, iar daca arunci o privire in partile laterale, albastrul marii si verdele vegetatiei mediteraneene cu pini si multe, multe flori! Vechea Taormina, care incepe la doi pasi de Teatrul Grec, este minunata… o strada centrala de unde poti arunca o privire, din cand in cand, spre mare, cladiri colorate vesel, restaurante, baruri si multe, multe magazinase de moda. Taormina este o oaza de lux intr-o insula care uneori este deprimant de saraca, dar aici, in Taormina, se strang tot bunul-gust si tot haute coute-urul Italiei cea plina de fite. Din pacate, aici se strang si vreo jumatate din turistii care viziteaza Sicilia… eu, din pacate, am ajuns la Taormina intr-o zi de duminica si, pe langa turistii „obisnuiti”, era plin de sicilieni veniti intr-o tura de o zi pentru un gelato si o plimbare… Am evadat temporar pe ulitele laterale, parca mai putin congestionate, dar, orisicat, mi-am facut loc destul de greu prin multime. Un alt loc unde e musai sa revin. Si cred ca noaptea, cand luminitele tuturor teraselor se aprind, trebuie sa fie cu adevarat minunat…

Jos, la picioarele muntilor si Taorminei, se afla zona de plaja. Pentru iubitorii de plaja, va recomand mai degraba Giardini Naxos decat Taormina de la mare. Taormina are o plaja pitoreasca, imi place la nebunie sa merg prin apa pana la Isla Bella (da, corect, inseamna „Insula Frumoasa”), dar plaja este foarte ingusta si aglomerata… Am trecut cu autobuzul prin Giardini Naxos in drum spre Taormina si, desi orasul e departe de sarmul Taorminei, are o plaja mult mai ampla… asta, in caz ca va duceti in Sicilia pentru plaja.

 

Cam asta a fost escapada mea de acum vreo trei… septembrii in Sicilia. Dar e musai sa ma intorc. Atat sa revad locuri pe care nu le-am savurat destul, cat si pentru a descoperi alte locuri din aceasta insula. Catania este doar poarta de intrare, dar plaja, castele, orase istorice si sate medievale va asteapta. Si o gastronomie de neuitat…

 

Cum ajungi in Catania

Blue Air opereaza trei rute spre si dinspre Catania, legand Sicilia de urmatoarele destinatii: Bucuresti, Bacau si Torino (si alte cateva via Torino). Biletele pot fi achizitionate de pe site-ul companiei aeriene, iar preturile incep de la 89 lei / sens, inclusiv taxele aeroportuare si bagaj de mana.

 

Cand sa mergi in Sicilia

Nu cred sa existe vreo perioada in care sa nu vrei sa mergi in Sicilia. Vara este intr-adevar foarte cald, dar atata timp cat stai pe coasta, marea calmeaza caldura. Primavara si toamna sunt superbe (la mijloc de septembrie e genial), iar iarna este mult mai cald decat in Romania, e o vreme de primavara.

 

Unde sa stai in Sicilia

Sicilia este o insula mare, asa ca daca vrei s-o vizitezi serios, trebuie sa stai in mai multe locuri. Eu am stat in Catania, dar data viitoare voi alege Taormina (sau ceva foarte aproape, poate Castelmola) si m-as duce si la Palermo.

 

Imagini Catania – Etna – Taormina

01. Catedrala Sf. Agata Catania

Catedrala Santa Agata din Catania

02. Statuia elefantului

Simbolul Cataniei – elefantul din lava cu obeliscul egiptean in spate

03. Strazile din Catania

Strazile din Catania

04. Piata de peste  - Catania

Pesteeee, piata de peste din Catania

05. Peste spada

Cred ca asta este celebrul peste spada

06. Catania by night

Catania noaptea

07. Gem sicilian

Din produsele Siciliei

08. Etna

Etna – pe alta planeta

09. Etna, Catania

10. Etna, Sicilia

11. Etna - crater

12. Intrare Taormina

De aici incepe Taormina veche

13. Teatrul Grec

Istoricul teatru grec

14. Teatrul Grec - Taormina

15. Panorama Taormina

Litoralul sicilian

16. Giardini Naxos

si spre Giardini Naxos

17. Litoral Sicilia

sub Taormina

18. Zona Taormina

19. Copac cu flori

Superb

20. Sicilia

Peste tot, panorame de sa ramai cu gura cascata

21. Isla Bella

Legatura intre plaja Taorminei si Isla Bella

22. Mare verde

Ce racoareeeee

23. Isla Bella, Taormina

Prin apa spre Isla Bella

24. Isla Bella, Sicilia

25. Marea

26. Panorama Taormina

De sus, de la Castelmola

27. Castelmola

Ulitele din Castelmola

28. Pottery

Suveniruri siciliene

29. Panorama cetate

30. Spre Taormina

Taormina se revarsa peste tot versantul

31. Fructe cactus

Fructe de cactus

32. Aglomeratie la Taormina

Duminica seara prin Taormina

33. Strada centrala in Taormina

Strada principala

34. Escorts Taormina

 

blueair-logo

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest