GO EAST: Belarus si Kazahstanul ridica obligativitatea vizelor pentru romani, iar Azerbaijanul introduce e-visa

Ex URSS

Anul nou a venit cu stiri bune – pasaportul romanesc devine din ce in ce mai valoros, numarul statelor in care nu avem nevoie de viza (sau o putem lua on-arrival) a mai crescut cu 2 – din spatiul ex-sovietic. E vorba de Belarus si Kazahstan, iar pentru Azerbaijan s-a simplificat modalitatea de a lua viza. Dar iata amanuntele.

Belarus – ultima dictatura din Europa a fost o tara destul de inchisa. Am fost acum cativa ani, obtinand cu greu o viza de tranzit (am luat trenul de la Kiev pana la Vilnius) de o zi si am reusit sa vad Minskul. Am fost extrem de surprins ca Lukasenko a decis ridicarea obligativitatii vizelor pentru cetatenii a nu mai putin de 80 de state pentru o perioada de 5 zile. Atentie, se poate intra fara viza doar via aeroportul international din Minsk, nu prin punctele de frontiera rutiere / feroviare, iar zborurile cu care ajungeti in Belarus sa nu fie din sau spre Rusia cu care Belarusul are o uniune vamala. Decretul semnat de presedintele Lukasenko va intra in vigoare pe 12 februarie 2017.

 

Kazahstan – Incepand cu 21 ianuarie 2017, cetatenii romani pot intra fara viza in Kazahstan si pot sta pana la 30 zile. Programul de a ridica obligativitatea vizei pentru cetatenii anumitor tari a inceput in 2014, mai intai cu 10 tari, iar din ianuarie, au fost ridicate vizele pentru toate tarile membre ale Uniunii Europene. Mai multe amanunte gasiti aici. Am fost in Kazahstan in 2010 cand am reusit sa vizitez doar Almaty, puteti citi articolul aici.

 

Azerbaijan – Incepand cu 10 ianuarie 2017, Azerbaijanul a introdus sistemul de e-visa fara sa mai fie nevoie de o invitatie anterioara. Ai doua optiuni – fie sa iti rezervi hotelul independent (si atunci ai de platit un tur de Baku obligatoriu alaturi de viza care costa 51 dolari) sau printr-o agentie oficiala de pe site si atunci nu platesti decat viza (20 dolari). Atentie – nu trebuie sa ai in pasaport semne ca ai vizitat Republica Nagorno-Karabakh pentru ca nu vei fi acceptat sa intri in tara, iar daca ai fost in Armenia (si ai pasaport cu stampila armeana), vei fi controlat intr-un stil foarte sovietic sa nu ai cu tine nici macar vreun chibrit din Armenia. Poti aplica on-line aici

 

Odata cu aceste 2 tari, romanii pot circula fara viza sau cu viza obtinuta pe aeroport sau on-line in aproape toate tarile fostei URSS. Iata situatia la momentul de fata:

 

Lituania, Letonia, Estonia – fiind tari membre ale UE, poti intra pe teritoriul lor cu cartea de identitate si sa stai pe termen nelimitat.

 

Moldova – poti vizita cu cartea de identitate si sa stai pe teritoriul tarii timp de 90 zile in decurs de jumatate de an

Ucraina – nu ai nevoie de viza, poti sa stai pe teritoriul tarii timp de 90 zile in decurs de 180 zile

Belarus – nu ai nevoie de viza pentru 5 zile

Rusia – ai nevoie de viza, se obtine pe baza unei invitatii de la o agentie ruseasca sau hotel care ofera acest serviciu.

 

Armenia – nu ai nevoie de viza, poti sa stai pana la 180 zile pe teritoriul tarii

Georgia – poti sa intri cu cartea de identitate si sa stai pe teritoriul Georgiei pentru o perioada de 1 an. E bine insa sa iti iei pasaportul cu tine pentru ca exceptand cazul in care zbori cu Wizz-ul de la Sofia sau Budapesta la Kutaisi, trebuie sa tranzitezi tari (gen Turcia) care iti cer pasaport.

Azerbaijan – s-a trecut la e-visa, vezi amanuntele mai sus.

 

Kazahstan – nu mai e nevoie de viza, vezi amanuntele mai sus.

Uzbekistan – ai nevoie de LOI (Letter of Invitation) parafata de autoritati de la o agentie uzbeca. Viza se poate ridica de pe aeroportul din Tashkent, daca vrei sa patrunzi pe teritoriul uzbec prin alt punct de frontiera, trebuie sa ai deja viza in pasaport de la vreun consulat uzbec (cele mai apropiate sunt la Kiev si Istanbul)

Turkmenistan – ai nevoie de o invitatie din partea unei agentii turkmene si o poti ridica fie la vreun punct de frontiera (punctul de frontiera trebuie insa mentionat expres pe invitatie) si e valabila maxim 10 zile. In perioada in care esti in Turkmenistan, trebuie sa ai un ghid cu tine (nu chiar 24 ore din 24). Poti obtine o viza de tranzit de 2 zile daca ai vizele tarilor limitrofe Turkmenistanului (Iran, Uzbekistan sau Afghanistan).

Kyrgyzstan – poti obtine o visa-on-arrival valabila 30 de zile daca intri prin aeroportul din Bishkek. Daca vrei sa intri pe teritoriul kyrgyz prin alt punct de intrare, trebuie sa ai viza deja in pasaport.

Tajikistan – poti obtine o visa-on-arrival valabila 30 de zile daca intri prin aeroportul din Dushanbe. Daca vrei sa intri printr-un alt punct de trecere a frontierei, trebuie sa iti iei o e-visa valabila 45 zile care poate fi obtinuta on-line de aici. Trebuie sa aplici aici.

Sursa foto

 

Categorii:
Azerbaijan · Belarus · Kazahstan · Vize

Comentarii

  • Marius spune:

    De Belarus știam – păcat că încă se menţine pentru punctele terestre de trecere a frontierei. Kazahstan – grozavă veste!

  • terkap spune:

    La Ucraina ar trebui specificat: cu sau fara Crimeea?

    • Imperator spune:

      La Moldova, ar trebui mentionat – cu sau fara Transnistria.
      La Azerbeijan, ar trebui mentionat – cu sau fata NK
      La Georgia, ar trebui mentionat – cu sau fara Osetia de Sud si Abhazia
      La Rusia, ar trebui mentionat – cu sau fara Cecenia ? :)))))

      • Mihai spune:

        Salut,

        In Transnistria poti intra cu pasaportul RO fara viza, se achita o taxa de tranzit – foarte posibil sa nu te intelegi cu asa zisi graniceri transnistreni in alta limba decat rusa. Posibil controale extinse a masinii a talonului, aparitia unor supra taxe, etc..

      • Mihai Cristea spune:

        Salut,

        In Transnistria poti intra cu pasaportul RO fara viza, se achita o taxa de tranzit – foarte posibil sa nu te intelegi cu asa zisi graniceri transnistreni in alta limba decat rusa. Posibil controale extinse a masinii a talonului, aparitia unor supra taxe, etc..
        Recomand intrarea directa in Ucraina prin puncte de trecere a frontierei controlate de Rep. Moldova, cu ocolirea Transnistriei daca doriti vizitarea Odessei de exemplu..

      • terkap spune:

        Pentru Moldova ai uitat de UTA Gagauzia 🙂

  • Antal spune:

    Mai adauga la Turkmenistan si faptul ca in viza se specifica punctele de intrare si iesire din tara si acestea nu pot fi modificate pe parcurs, precum si faptul ca durează 20de zile de la aplicare pana se eliberează viza cu date fixe, in regim de urgenta in zece zile lucratoare
    Pt Uzbekistan durează tot cam trei săptămâni pana se aproba viza.

  • paul spune:

    chiar daca pare complicat de luat viza rusa, e foarte simplu si usor. e doar un proces birocratic si iti trebuie rabdare…

  • Liviu spune:

    Salut Imperator !
    Am o intrebare : daca am viza de Rusia valabila pot tranzita Belarusul in drumul meu spre casa sau cele 5 zile fara viza se refera la intrarea in Belarus pe cale aeriana ? Multumesc anticipat !
    In subsidiar : pot tranzita Ucraina in conditii de siguranta. Sunt cu autoturismul. Stima.

    • Imperator spune:

      Din cate stiu, poti intra in Belarus cu viza de Rusia, dar ca sa fi sigur, arunca o intrebare la Ambasada Belarusului la Bucuresti.
      In Ucraina, drumurile sunt foarte proaste (pe alocuri, atroce), dar sigure (exceptand evident zona separatista). Atentie – daca ai un accident, nu ai voie sa misti masina din locul respectiv nici daca blochezi circulatia pana vine politia.

  • Adrian spune:

    Am patit-o acum 2 saptamani: nu am reusit sa ne imbarcam din Moscova cu destinatie Minsk pentru ca nu aveam viza. Deci daca zburati din Rusia catre Belarus va trebuie viza!

    • terkap spune:

      e o conventie ciudata intre Rusia si Belarus. am zburat Sankt-Petersburg – Chisinau cu escala in Minsk. La plecare din Rusia ti se pune stampila de iesire in pasaport, dar imigration card-ul ramane la tine. In Minsk nu mai e niciun control la aterizare, poti iesi in afara aeroportului linistit. Iar cand mergi pentru inregistrarea celui de-al doilea zbor, mai primesti o stampila de iesire din Belarus si ti se opreste acel card.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest