Putine locuri din lume concentreaza atata istorie cat Israelul si Palestina. Putine locuri din lume au fost mai disputate, au avut parte de influente mai diverse, sunt mai interesante pentru un pasionat de culturi, civilizatii, arta sau istorie. Evident, primul loc care va trece prin minte este Ierusalimul. Toata lumea stie ca Ierusalimul are atata istorie cat mai multe tari la un loc, fiind un loc sacru pentru cele mai mari trei religii monoteiste ale lumii, dar nu te limita la Ierusalim! Daca te desprinzi de orasul sfant, vei gasi locuri istorice care pot face cat mai multe Ierusalime de interesante. Dar hai sa trecem la treaba.
- Ierusalim – Nu o sa repet semnificatia lui religioasa. Poate sunt multi dintre voi pe care nu-i intereseaza sa se roage sau sa aprinda lumanari, dar si pentru cei mai putini religiosi Ierusalimul este o istorie vie. Plimba-te prin vechiul oras si aproape fiecare piatra respira istorie. La fiecare colt, gasesti istoria multimilenara a orasului, dar si deosebita sa diversitate si multiculturalitate. De la Moscheea Al-Aqsa la Biserica Sf. Mormant, de la turnul lui David la Zidul Plangerii si as putea sa continui. Sigur, cel mai cunoscut traseu din oras este Drumul Crucii (toate opririle lui Isus pe drumul spre dealul Golgotei sunt clar marcate), dar, pur si simplu, te poti pierde pe stradute si sa descoperi un oras unic.
- Tel Aviv – daca Ierusalimul inseamna istorie, atunci Tel Avivul inseamna nou si fun. Tel Avivul are o plaja faina, iar orice loc cu plaja, ca o fi un resort mic sau ditamai metropola, inseamna si un strop de hedonism. Tel Avivul este cunoscut, de asemenea, pentru viata sa de noapte si este un oras chiar interesant – statiune la mare, combinata cu metropola. Nu stiu prea multe in lume.
- Haifa – poate unele dintre cele mai frumoase gradini din lume se afla la Haifa, la templul Baha’i. Bahaii sunt o religie pornita in Persia secolului al XIX-lea, dar care si-a gasit un salas cat de cat linistit pe malul Marii Mediterane. Gradinile au fost construite acoperind un deal care coboara incet spre apele azurii ale marii, in jurul mormantului lui Bab, unul dintre fondatorii Baha’i, si constant apar in topurile celor mai frumoase gradini ale lumii. Obligatoriu de vizitat pentru iubitorii de verde si de flori.
- Marea Moarta – nu, nu am fost la Marea Moarta pe tarmul vestic, ci pe cel estic, in Iordania, dar sunt convins ca e cam acelasi lucru. Pentru un tip care nu stie sa inoate, a fost un sentiment unic sa descopar uluit ca pot pluti… dar chiar si daca stii sa inoti, sa plutesti pe mare este o amintire greu de uitat… Plus ca sunt si ceva indicatii curative :).
- Cetatea Masada – Daca ma voi intoarce in Israel, in mod indiscutabil voi dori sa vizitez Masada. Pe langa povestea sa istorica dramatica, am vazut niste poze cu panorama Marii Moarte care m-au convins ca e musai sa ajung candva pe acolo.
Cand sa mergi in Israel si Palestina
In afara de plina vara (gen iunie – august), cand e foarte cald, oricand e bine de mers in Israel si Palestina. Iarna, termometrul poate ajunge chiar si spre 20 de grade pe coasta mediteraneeana (este mai frig in interior, in Ierusalim, de exemplu), iar cand e primavara sau toamna la noi, e vara la ei. Deci e de bine.
Excursii organizate
Agentia Europa Travel are, probabil, cea mai variata oferta pentru Israel si Palestina – de la citybreakuri in Tel Aviv, Ierusalim si Netanya la tururi (unele, pelerinaje, altele, doar de vizitare a zonei, inclusiv in combinatie cu Iordania) sau chiar la sejururi de Marea Mediterana. Totul, la preturi low-cost. Pentru toate ofertele, aruncati o privire aici, iar pentru un circuit complex care se desfasoara de nu mai putin de sapte ori anul acesta (deci, puteti pleca cand doriti), aruncati o privire aici. Pe langa locurile de mai sus, sunt vizitate si multe alte locuri din Israel si Palestina cum ar fi Nazareth, Marea Galileeii, Ierihon etc.
Viza Israel si Palestina
Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a vizita Israelul, dar nici pentru Palestina. E nevoie insa de pasaport valabil minimum sase luni de la aterizarea la Tel Aviv.
Imagini Israel si Palestina
Cel de-al treilea cel mai sfant loc al Islamului, moscheea Al-Aqsa si Dome of the Rock
Istoria respira din fiecare piatra a cetatii Ierusalimului
Drumul Crucii
Panorama Tel Avivului
Tel Aviv – statiune la mare.
Tel Aviv – metropola
Apus de soare
Se face gimnastica sanatos pe malul Mediteranei
Haifa si gradinile sale minunate
Masada si Marea Moarta pot fi vizitate intr-o singura zi cu pornire din Ierusalem si in plus se poate strecura Ein Gedi, care este o oaza in desertul foarte aproape de Marea Moarta si la circa 15 minute cu masina de Masada.
Ideal ar fi sa aveti inchiriata o masina si sa ajungeti la Masada pentru a vedea rasaritul, apoi sa mergeti la Ein Gedi si in cele din urma va opriti in ‘En Boqeq, la Marea Moarta, pentru restul zilei.
Se poate ajunge usor la cele trei obiective si cu autobuzul. Pentru aproximativ 70 shekels va puteti lua un SIM card si aveti internet nelimitat pentru a folosi Google Maps.
In lunile de iarna apa Marii Moarte este destul de rece, in schimb temperatura in zona este foarte placuta.
buna, noi tocmai ne-am intors din israel, incercam sentimente amestecate…o oarecare dezamagire fata de ceea ce asteptam avand in vedere traditia si tot ce s-a spus despre aceasta tara.
am lecturat blogul tau cu serialul despre israel pt a vedea parerea ta.
am stat o saptamana, timp in care am vizitat ierusalim, betleem, ierihonul, eilat pt 2 zile si partea de nord cu galileea.
Legat de ierusalim in ceea ce priveste locurile de vizitat…prea multe biserici construite pe locurile de referinta
de examplu, am apreciat mai mult ierihonul sau capernaumul unde s-au pastrat ruine decat bisericile ridicate in ierusalim aproape la tot pasul.
in rest, ierusalimul fff frumos cu strazile lui inguste si multimea pestrita.
Cel mai mult ne-a socat pretul mancarii si al cazarii
Cred ca e primul loc in care am fostin ultima vreme in care pretul mancarii ne-a alungat foamea
:))
Insa un gust amar mi-au lasat oamenii, inca din timpul zborului de dus. Ne-am trezit ca dupa jumatate din pasageri imbarcati, deja nu mai aveai loc pt bagaje. In conditiile in care ai 3 scaune pe un rand si sa nu gasesti loc pt un bagaj de mana pt ca cei de la mijlocul avionului si-au intins bagaje pana in spatele avionului si cand ii intrebi despre respectul fata de ceilalti pasageri sa-ti spuna ca trebuia sa ne imbarcam printre primii ca sa gasim loc pt bagajul de mana, e cam frustrant.
Poate sunt putin rau, dar am ajuns la concluzia ca romanii NU sunt cei mai nesimtiti de pe pamant.
Nu am intalnit pe vreun zbor ca un pasager (care nu era roman) sa se ridice de pe scaun si sa mearga sa se autoserveasca din spatele avionului in conditiile in care stewardesele tocmai il servisera cu 2 min mai devreme.
Pt blue air nota 10 in special pentru faptul ca nu ne aspeptam la servici la bord pe parcursul zborului, inclus in pretul biletului si sincer le-am compatimit pe insotitoarele care isi dadeau toata silinta sa satisfaca cerintele tuturor pasagerilor chiar daca la un moment dat deveneau agasanti unii dintre ei.
In ce priveste imaginea din avion la coborare…le-au dat ceva de munca celor de la curatenie.
Ce nea palcut:
– ierusalimul cu atmosfera sa;
– siguranta, niciun moment nu ne-am simtit ca si cum am fi intr-o zona delicata;
– marea moarta;
– marea rosie mereu fascinanta;
– capernaumul care si-a pastrat ruinele;
ce nu ne-a placut:
– comportamentul unei categorii a localnicilor….dar trebuie sa acceptam ca sunt culturi diferite;
– prea multe biserici care stirbesc din farmecul obiectivului (as fi preferat sa vad locul rastignirii si al mormantului in locul unei biserici);
– pretul mancarii si al cazarii (la pretul pe care-l paltesti in Bucuresti pentru cazare curata in Tiberias de exemplu…iti vine sa fugi)
Una peste alta, a fost o exp palcuta….dar cu un gust amar oarecum pt ca poate asteptarile au fost cam mari…
Multumesc frumos ca ti-ai facut timp si ai lasat un comentariu atat de detaliat 🙂
Dupa aproape 20 de ani ma intorc in Israel,de data aceasta impreuna cu sotia in concediu.Am inchiriat o masina din Ben Gurion.Doresc daca se poate cateva trasee care sa ne bucure ochii si inima.O sa fim cazati in Tel Aviv pe o perioada de 11 zile dar am luat si o camera in Eilat si una tot. in zona Eilat dar in Partea araba la Akaba.Se poate trece granita cu masina inchiriata sau e periculos si mai bine renuntam la camera.Orice informatie e bine venita.
Multumesc anticipat
Eu nu am vazut nici o masina cu numere de Israel in Iordania (adevarul ca nici masini iordaniene sau egiptene in Israel). Din cate stiu, agentiile de inchiriat masini evreiesti nu permit sa treci cu masinile respective in Iordania, nici macar in Palestina Ocupata. Doar agentiile de inchiriere masini palestiniene permit trecerea atat in Israel, cat si in Palestina, poate si in Iordania, dar aceste agentii nu le gasesti in Ben Gurion, ci in Ierusalimul Palestinian (Ierusalimul de Est) sau in Palestina.
Intre Israel si Iordania ce ai alege pentru luna februarie ?
Iordania fara nici o indoiala !