Iran – Universuri Paralele in Vechea Persie – episod 7: Imam Square in Esfahan

Esfahan este perla Persiei, mandria intregii tari si unul dintre cele mai reprezentative orase islamice din lume. Este un oras pe care nu trebuie sa-l vizitezi, ci sa-l savurezi, sa te pierzi prin gradini, sa te plimbi pe malul raului, chiar si daca este secat, sa stai in Imam Square si sa admiri arhitectura incredibila a locului, sa intri in vorba cu localnicii si sa le indeplinesti cea mai mare dorinta – sa te pozezi cu ei !


Hotelul in care stateam era la doi pasi de Imam Square. In seara precedenta, nu am avut rabdare si dupa ce am aruncat bagajele in camera, am fugit in Imam Square… era luminata, dar foarte discret, pe alocuri chiar artistic… Asa ca imediat dupa rasaritul soarelui nu am ratat ocazia de a fugi din nou in piata… Si in stralucirea Soarelui, mi s-a dezvaluit in toata frumusetea.

Imam Square este cea de-a doua piata ca marime din lume, dupa Piata Tienanmen versiunea post-Mao. Da, desi pare greu de crezut, este totusi mai mare decat Piata Rosie din Moscova. Este imprejmuita de un bazar neintrerupt, dar de deasupra acestor magazine, rasar boltile si minaretele unora dintre cele mai frumoase moschei din lume. Frumusetea vine din arta specifica Iranului – arta mozaicului ! Imensele porti de intrare in moschee (asa-numitele iwan), dar si boltile de peste incinta sunt o incantare de mozaicuri.

Piata a fost creata de Sah Abbas care dupa ce a discutat viziunea sa cu arhitectul, i-a ordonat sa termine opera cat mai repede – Sah Abbas era deja batran… Pentru a accelera, arhitectul a schimbat modalitatea de a pune mozaicurile – nu se lipeau unul dupa altul, veneau deja pre-aranjate de la manufactura de mozaicuri.

De jur imprejurul pietei, sunt doua moschei – Imam Mosque, Sheikh Loftfollah Mosque si palatal Ali Qapu. Exista o intreaga teorie a geometriilor acestor cladiri si a simbolurilor acestora… ce este cert moscheile sunt indreptate spre Mecca ceea ce nu ajuta pentru alinierea perfecta a acestora in geometria gandita pentru piata… asa ca moscheile propriu-zise nu sunt aliniate la piata unde apar niste porti imense, tipic central-asiatice, aceste iwan-uri care deschid o usa gigantica catre moscheile propriu zise.

Am intrat in toate moscheile fara probleme. Pare foarte ciudat, dar intr-o tara foarte liberala precum Tunisia, ne-musulmanii nu au voie sa intre in moschei. Intr-o tara considerata de multi fundamentalista, nu e nici o problema sa intri. De altfel, moscheea nu este un loc exclusiv pentru rugat… Este un loc in care te poti linsti, poti medita, poti citi. Am intalnit o tipa care imi spunea ca inainte de examenele de la facultate, se ducea sa invete in moschee… pentru ca era liniste si o atmosfera propice aprofundatului a ce citesti… De fapt, in Imam Mosque ai senzatia ca simti toate secolele trecand alene pe langa tine.

Intreaga piata graviteaza in jurul unor bazine imense. Cum am spus, apa este un element critic pentru iranieni… Iar casele cu bazine in mijloc nu pot fi decat al unor bogati. Deci, nu se poate ca Imam Square sa nu aibe bazine in care sa se reflecte eleganta cladirilor. Si in care din cand sa se arunce si copiii dornici de putina aventura.

Probabil acesta este locul in care te poti socializa cel mai bine… Picnicul este un sport national in Iran, iar in piata centrala vin multe familii sa stea si sa se distreze. Iar una dintre distractii este sa te dai cu caleasca. Cum masinile nu prea au voie in piata (doar o traverseaza pe la sud), in schimb vizitii simt nevoia de adrenalina si gonesc ! Asa ca de nu stiu cate ori a trebuit sa ma feresc din goana lor… In ultima instanta, posta calare a fost inventata de persi, ce sa mai comentez ?

Piata este de asemenea plina de artisti… Am vazut mai multe clase de liceu (mai ales fete) venite sa picteze in piata. Iar magazinele din jurul pietei sunt pline cu picturi, sculpturi, miniaturi, carti vechi… Si ca vorbeam despre Iran ca o tara zis intoleranta… Unul dintre vanzatorii de arta din bazar este evreu, un evreu batran cu caciulita pe cap… Torah si alte carti sfinte evreiesti sunt la vedere, in centrul orasului… Sa fie ultimul evreu din Esfahan ? Si ca vorbeam de magazine, intr-un colt al pietei, este un mic sector cu doua – trei pravalii care vand efecte militare – vrei vreo uniforma a trupelor speciale iraniene ? No problem ! Asa ca mi-am cumparat o sapca a fortelor aeriene !

Evident, cum am ajuns in piata, m-am uitat unde ma pot catara pentru a avea o panorama cat mai buna… Sunt cateva restaurante, mai e o cafenea faimoasa la capatul sudic, dar cel mai bun view nu poate fi decat din palatul Ali Qapu – palatul sahului care are o terasa imensa de unde poti avea o privire cu adevarat imperiala. Vederea aproape te face sa nu mai apreciezi celelalte 6 etaje pline cu minuni ale palatului.

Am petrecut destule ore in Imam Square. Sincer, nu am regretat nici un minut… Dar mai trebuie sa fac cativa pasi si in afara pietei… pentru ca Esfahanul mai are multe de oferit.

 

Welcome to Imam Square

Palatul Ali Qapu

Moscheea Seicului

Moscheea Imamului

Moscheea Imamului – interior

Cupola – unde mozaicurile inseamna arta

Intrarea in moschee

Pictorite

Bazarul

Ultimul evreu din Esfahan

Yes, Sir !!!

Imagini de pe terasa palatului Ali Qapu – Imam Mosque…

Sheikh Mosque

si incredibila sa cupola

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

In palatul Ali Qapu

Ani de liceu….

Merg fantanile !!!

Piata noaptea

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest