Uneori, cand ajung in aeroportul Otopeni si vad multitudinea de curse de aici, raman uimit. Imi aduc aminte de primele mele experiente de zbor din anii ’90, cand din Otopeni nu cred ca erau deservite mai mult de 30–40 de destinatii. Nici prin minte nu-ti treceau ca vor aparea destinatii precum Lisabona, Tenerife, Helsinki, Oslo, Glasgow, Bordeaux sau catre aproape orice aeroport din Italia si Spania. E drept, erau cateva destinatii indepartate (gen Beijing sau New York), dar intr-acolo zburau foarte putini. Avioanele Tarom spre Beijing erau pline in general cu angajati Tarom si chinezi care carau tricouri, mingi si fierbatoare. Iar preturile erau doar pentru cei bogati. Acum, aeroportul Otopeni sustine ca exista curse directe spre 103 destinatii (nu stiu daca au luat in considerare si nou-anuntatele Toronto si Montreal) si probabil ca asa si este. Si ce este fain – imensa majoritate a lor este deservita si de (sau in exclusivitate) de linii aeriene low-cost. Dar mai exista numeroase destinatii unde nu exista zboruri directe (sa nu mai vorbim de low-cost si ma refer la unele apropiate, nu la Sydney sau Ushuaia), unde eu cred ca ar exista un potential bun. Dar pana vor fi operate acele curse din Bucuresti, as vrea sa vi le semnalez pe cele care le gasiti in Budapesta, adica, aici, la doi pasi.
Ca sa ajungi la Budapesta este simplu. Din vestul Romaniei, oricum multi folosesc aeroportul Ferihegy pentru zboruri mai mult sau mai putin indepartate. Daca insa esti din Bucuresti, de putin timp exista curse ale Wizz Air la preturi foarte mici (adica de la 15 euro pe sens) pana in capitala Ungariei si de acolo poti pleca mai departe J. Daca vreti sa vedeti cand sunt cele mai scazute tarife spre Budapesta, aruncati o privire aici https://wizzair.com/en-gb/flights/timetable/OTP/BUD#/0/0/2017-11/2017-10. Uneori, e posibil sa nu ai conexiune in aceeasi zi, dar o noapte in Budapesta nu este un lucru rau, dimpotriva, as zice ca este chiar incantator J. Dar hai sa trec in revista destinatiile faine din Budapesta ale Wizz Air.
Astana, Kazahstan. Capitala futurista a Kazahstanului este una dintre cele mai noi destinatii Wizz Air. De fapt, primul zbor a decolat zilele acestea. Astana este pariul presedintelui etern Nazarbaev, care a hotarat sa creeze un oras nou-nout care sa reprezinte imaginea moderna a Kazahstanului bogat in hidrocarburi. A ales un loc undeva in nord, spre Siberia, unde a construit zgarie-nori si un oras megamodern, un soi de Dubai al Asiei Centrale. Nu este nevoie de viza pentru Kazahstan, iar cu noua ruta poti ajunge ieftin si repede in inima Asiei Centrale… poti privi Astana si ca pe un city break inedit, dar si ca pe o poarta de intrare spre tari superbe precum Uzbekistan sau Kyrgyzstan. Exista doua zboruri pe saptamana, iar pretul biletelor de avion incep de la 11.990 de forinti (38 de euro).
Kutaisi, Georgia. Georgia este o tara atat de aproape (doar peste Marea Neagra), dar atat de necunoscuta! Am fost de doua ori acolo si am plecat incantat – o natura absolut fantastica – muntii Caucaz sunt de o frumusete naucitoare. O capitala, Tbilisi, care poate sa se bata cu orice capitala a Europei. O bucatarie divina, un vin unic si chiar si o coasta foarte faina a Marii Negre. In plus, o istorie care a lasat in urma monumente si povesti fabuloase. Este o tara din care oricine vine indragostit. Wizz Air zboara de ceva timp in oraselul Kutaisi, aflat in vestul tarii (are chiar si o baza acolo). Din Kutaisi, in cateva ore, ajungi aproape oriunde in tara – in Tbilisi, in fabuloasa zona Svaneti ori pe malul marii, la Batumi. Exista doua zboruri pe saptamana, iar pretul biletelor incepe de la 10.490 de forinti (33 de euro).
Baku, Azerbaijan. Nici azerii (ma rog, nu ei, saracii, ci din familia domnitoare) nu vor sa ramana mai prejos decat kazahii, asa ca Baku tinteste sa devina un Dubai la Marea Caspica. Sursa banilor – tot hidrocarburi, mai precis, gaze naturale. E drept, reducerea pretului mondial al hidrocarburilor a lovit puternic Azerbaijanul, dar asta nu inseamna ca nu s-au investit destui bani in capitala sa – cladiri inalte moderne domina orizontul, iar orasul vechi a fost restaurat la perfectie. Mancarea este geniala ca oriunde in Caucaz, iar oamenii sunt la fel de amabili ca oriunde in Orientul Apropiat. Ai nevoie de viza pentru a intra in Azerbaijan, dar se poate lua on-line. Exista un zbor pe saptamana, iar pretul biletelor incepe de la 17.990 forinti (58 de euro).
Sarajevo, Bosnia-Hertegovina. Am fost in Sarajevo de 24 de ori. Din pacate, ultima oara, hat, in 2003. Pe vremea cand lucram la P&G, aveam in responsabilitate si Bosnia, asa ca mergeam destul de frecvent acolo. E drept, eram indragostit de Sarajevo, un oras extrem de frumos si cu o istorie tragica. Sarajevo este un mix de Orient (orasul vechi zici ca e de undeva din Levant) cu Occident (exista si o zona austriaca), mancarea este excelenta, iar muntii care il inconjoara sunt superbi. De altfel, intreaga Bosnie este frumoasa. Eu am cunoscut Bosnia cand isi revenea cu greu dupa razboi, cu cladiri bombardate, cu urme de transee, cu campuri de mine, dar cu niste oameni foarte, foarte faini. Sunt realmente curios cum arata dragul meu Sarajevo acum. Wizz-ul tocmai a bagat zboruri spre capitala Bosniei de doua ori pe saptamana cu preturi de la 5.990 de forinti (19 euro).
Tirana, Albania – am ajuns pentru prima oara in Tirana in 1999. Atunci nu iesisem niciodata din Europa, iar cand am ajuns in Tirana, mi-am dat seama cum arata Africa sau Asia. O luna mai tarziu, ajungeam pentru prima oara in Maroc si primele mele pareri imi confirmau – Tirana era mai degraba in Africa de Nord. Aveam sa revin dupa mai bine de un deceniu. Am gasit un oras transformat radical, un oras modern, un oras european, parca, un alt loc. E drept, nu ai multe de facut in Tirana mai mult de o zi, dar de aici, poti descoperi numeroase locuri faine din Albania… pentru ca restul tarii continua sa fie o prezenta exotica pe harta Europei. Wizz zboara de trei ori pe saptamana, cu preturi de la 5.990 de forinti (19 euro).
Bergen, Norvegia – e, probabil, cel mai pitoresc oras al Norvegiei, datorita celebrelor case de lemn construite de ambasada oraselor hanseatice in oras. De asemenea, de sus, de pe deal, poti admira superba panorama micului fiord Bergen. Calatorii insa nu vin la Bergen doar pentru oras. Este punctul de plecare spre incredibilele fiorduri norvegiene, posibil unele dintre cele mai spectaculoase cadre naturale din intreaga Europa. Sunt doua zboruri pe saptamana, iar cel mai mic tarif pe care l-am vazut este 5.990 de forinti (19 euro).
Reykjavik, Islanda – din nou, orasul Reykjavik nu te poate da pe spate… casute cochete, dar putin spectaculoase, o piata centrala modesta, o biserica si o sala de concerte iesite din comun… dar cum iesi din Reykjavik, vei descoperi un taram desprins parca din alta lume. Flora, dar si lumina Islandei (in caz ca ai noroc de soare) sunt cu adevarat unice… vulcanii, gheizerele, marea, cascadele, dar si micutele catune cu case mici si multicolore transforma Islanda intr-o tara de basm… de fapt, e de basm, 50% din locuitori cred ca elfii exista, dar nu apar ei, asa, pentru oricine. Notati-va in agenda doua zboruri pe saptamana, cu tarife incepand de la 16.490 de forinti (53 de euro).
St. Petersburg, Rusia – capitala imperiala a Rusiei, construita de Petru cel Mare fix pentru a fi capitala. Petru, dupa ce a calatorit destul prin Europa, si-a dat seama ca civilizatia de influenta mongola a Rusiei nu va face fata unei Europe superdinamice, asa ca visul sau a fost sa mute Rusia din Asia in Europa. Si pentru asta nu a avut nevoie numai de legi noi, de o clasa politica noua, de un sistem de educatie, de economie etc., etc., ci si de un simbol puternic. Si Petru a gandit ca nu poate fi un simbol mai bun decat sa construiasca o noua capitala in stil european, o capitala pompoasa, plina de palate si biserici impunatoare. Si i-a iesit … St. Petersburg este raspunsul dat de Rusia Europei. Wizz Air ofera trei zboruri pe saptamana, cel mai mic tarif pe care l-am vazut este de 14.990 de forinti (48 de euro).
Agadir, Maroc – sincer, nu am fost in Agadir, dar nu pot decat sa ma bucur ca Wizz deschide si destinatii africane (e drept, a incercat prin Egipt, dar situatia politica de acolo i-a facut sa se retraga). Agadir nu e Marrakech, dar nici foarte departe nu e. In schimb, s-a dezvoltat ca o destinatie de mare si de surfing. Prima cursa este pe 31 octombrie, iar tariful minim este de 6.990 de forinti (22 de euro).
Palma de Majorca, Spania – din cate imi aduc aminte, Wizz a introdus pentru o vara zboruri din Bucuresti spre Palma, dar, aparent, nu au mers prea bine si le-a scos. In schimb, apar sezonier din Cluj. Pacat, pentru ca Palma este una dintre cele mai frumoase insule ale Mediteranei. Iar Ibiza cea saltareata este la doi pasi. Cursa este sezoniera, nu opereaza iarna, asa ca primele curse au loc pe 16 iunie 2018, iar ultimele, la sfarsit de septembrie, zborul fiind operat de trei ori pe saptamana. Tarifele incep de la 21.990 de forinti (70 de euro).
Cam astea mi se par cele mai tari destinatii operate din Budapesta si pe care mi-as dori mult sa le vad operate si din Bucuresti… dar mi-e frica de faptul ca, exceptand poate Kutaisi si Bergen, traficul e prea redus si nu s-ar justifica. Dar nu se stie niciodata…
Alte destinatii operate din Budapesta si care nu sunt operate din Romania sunt:
Spania: Fuerteventura si Lanzarote (Canare), dar exista zbor direct Bucuresti – Tenerife, la doi pasi si Ibiza (sezonier, vara)
Norvegia: Stavanger, un pic mai la sud de Bergen.
Muntenegru: Podgorica
Macedonia: Skopje
Serbia: Pristina (Kosovo)
Bulgaria: Sofia si Varna
Grecia: Salonic si sezonier Zakynthos, Corfu, Heraklion (Creta) si Rodos
Ucraina: Kiev
Rusia: Moscova
Si, sa speram, la mai multe 🙂 !
Bergen – orasul hanseatic
Mmmm, somon norvegian
Celebra Laguna Blue de langa Reykjavik
Ermitaj, fostul Palat de Iarna al tarilor Rusiei
Sarajevo arata foarte bine si acum. Cea mai buna cafea…
Salonic va fi de anul viitor din Iasi.