Indonezia este o tara de o frumusete incredibila si de o varietate impresionanta. Sunt aproape 8.000 de insule, se vorbesc sute de limbi si fiecare insula sau frantura de insula adaposteste un alt popor, o alta cultura, alte obiceiuri – ancestrale, neobisnuite, curioase. Este o tara inegalabila si din care cei mai multi se intorc acasa cu dorinta de a se intoarce. Principalul pol turistic al Indoneziei este insula Bali, dar sunt extrem de multe alte insule care merita vizitate. Am fost de trei ori in Indonezia. Prima data, in 2004, cand am aterizat in Jakarta, am fost pe insula Java, apoi am sarit cu feribotul in Bali si de acolo am facut o tura pe insula Flores; a doua oara, in 2009, am aterizat direct in Bali si de acolo m-am dus in Sulawesi; si ultima oara, anul acesta (da, dupa opt ani!) in Bali si Java (mai precis, in zona Yogyakarta). Si mi-am adus aminte ce tara minunata este. Asa ca mi-a incoltit in minte ideea de a organiza un tur prin care sa ajungem in acea Indonezie mai putin batuta de turisti (din pacate, Bali a devenit victima propriului succes), acea Indonezie a traditiilor, inca autentice, acea Indonezie a unor forme de relief spectaculoase, acea Indonezie de un verde superb. Deci, m-am gandit sa vedem impreuna Sumatra si Flores, sa facem o scurta croaziera pentru a vedea ultimii dinozauri ai Planetei – dragonii de pe insula Komodo (ma rog, specialistii sunt impartiti daca sunt dinozauri sau nu, cert este ca sunt inruditi). Intre doua avioane, vom descoperi si incredibilul complex de temple de la Prambanam aflat in apropierea orasului Yogyakarta si vom avea si doua-trei zile in Bali… daca tot suntem pe acolo. Plus o tura prin Kuala Lumpur, in Malaysia. Dar hai sa va zic ce si cum.
In primul rand, vom zbura cu singura companie de 5 stele care opereaza in Romania, Qatar Airways. Vom schimba avionul la Doha (tranzitul este scurt, cat sa bei o cafea) si a doua zi, dis-de-dimineata, vom ateriza in Kuala Lumpur, cel mai mare oras al Malaysiei. Vom face un scurt tur de oras si apoi ne vom imbarca la bordul unui avion Air Asia pana in Medan, in Sumatra indoneziana.
Medanul este al patrulea oras ca marime al Indoneziei, o tara cu 242 de milioane de locuitori. V-ati gandi ca este cine stie ce metropola, nu este, are „doar” doua milioane de locuitori, demonstrand inca o data cat de putin concentrata este populatia Indoneziei. Dar ce este interesant in Medan este ca nicio etnie nu formeaza majoritatea absoluta – aici locuiesc chinezi, bataci, javanezi si multe alte etnii – asa ca vom vedea si temple chinezesti, si moschei sumatreze, dar si urme ale colonistilor olandezi (Indonezia a fost colonie olandeza pana dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial).
A doua zi, vom descoperi fauna insulei Sumatra printr-o incursiune in padurea tropicala. Dupa cateva ore de expeditie prin padure, ne vom urca in ricse si vom vizita un sat traditional din Sumatra, unde vom vedea cum se obtine zaharul din trestie de zahar, cum se obtine tofu si, mai ales, ne vom plimba printre orezarii. Cine are chef poate sa se descalte si sa sara in canale pentru a planta orezul… :).
Vom vizita in continuare zona rurala a Indoneziei, oprind la un mare templu budist, o copie a marii pagode din Yangon, Myanmar, prin plantatii de fructe, printr-un peisaj minunat de munte. Pe drum, vom avea parte si de niste izvoare termale, deci e bine sa aveti costumul de baie la indemana :).
Vom ajunge la poalele vulcanului Sibayak. Aici va fi un program optional, pentru ca nu stiu daca toata lumea vrea si poate sa urce pe vulcan. E un vulcan inalt de vreo 2.000 de metri si dureaza cam cateva ore sa urci si sa cobori, dar rasaritul de soare, sus, acolo pe vulcan, este o amintire de neuitat (si de fotografiat). Dupa pranz, vom traversa cu o barca pe insula Samosir, aflata in mijlocul lacului Toba, unde vom putea vizita sate traditionale ale batacilor, unde acestia au niste case traditionale construite in forma de barci (am mai vazut case similare la torajezi in insula Sulawesi, tot in Indonezia, dar la o distanta apreciabila). Insula Samosir este o insula sacra, asa ca aici vom descoperi inima culturii batace, unde vom lua contact cu obiceiurile, traditiile si satele lor, in tihna.
Vom reveni pe malurile lacului si apoi la Medan, trecand prin orasul istoric Pematang Siantar si avand o dupa-amiaza libera in Medan.
A doua zi dis-de-dimineata, vom decola spre Yogyakarta, in mijlocul insulei Java. Initial, gasisem doar curse de avioane via Jakarta, dar cum a aparut si cursa asta spre Yogyakarta, avem posibilitatea de a vizita unul dintre siturile UNESCO ale Indoneziei si unul dintre cele mai spectaculoase complexe de temple din toata regiunea – Prambanam. Se afla langa aeroport, deci avem timp sa ajungem sa il vizitam. Ne vom intoarce apoi la avion si vom zbura spre Bali, Insula Zeilor, pentru o dupa-amiaza la malul marii, la Sanur. Din toate statiunile balineze, am ales Sanur pentru ca este o statiune prin care te poti plimba, exista concentrari de restaurante, baruri, cluburi (daca vreti) si plaje…
A doua zi dimineata, vom decola spre celalalt capat al Indoneziei (nu chiar capat, capat, dar aproape), spre insula Flores. Nu am fost in Sumatra, dar am auzit de la oameni care au fost acolo ca e o insula superba, am fost insa in Bali si in Flores. Ce pot sa va spun este ca Bali este paradisul aranjat, paradisul nu construit, ci organizat de mana omului, in timp de Flores este paradisul salbatic, neatins. Aici vom descoperi o insula cu sate catolice (pe aici au trecut portughezii, al caror principal scop era catolicizarea), dar cu obiceiuri unice, una dintre cele mai spectaculoase insule.
Ne vom indrepta spre satul Moni, in care am fost in 2004, pentru ca a doua zi dis-de-dimineata sa urcam pe vulcanul Kelimutu. Spre deosebire de vulcanul din Sumatra, aici este usor de ajuns, poate sa urce oricine si aici vom admira rasaritul de soare peste cele trei lacuri de culori diferite. Desi foarte apropiate, datorita mineralelor vulcanului, fiecare lac are culoarea lui. In plus, la fiecare 10 ani, culoarea se schimba… si cum eu am fost aici in 2004, voi descoperi ca lacurile au alte culori fata de 2004… Dar nu e vorba numai de lacuri, insula este absolut superba din punct de vedere natural – este o insula vulcanica, cu conuri vulcanice rasarind ici si colo din mijlocul campiei si datorita lavei, extrem de roditoare…
Vom continua in zilele urmatoare sa strabatem aceasta insula lunga, descoperind frumusetile sale naturale, izvoare calde, sate traditionale, orezarii spectaculoase, plantatii de cafea… Strabatand o parte din aceasta insula, garantez ca va fi o incantare, iar in zona Bajawa, vom putea descoperi traditiile din Flores si le vom putea compara cu cele din Sumatra.
La finalul turului, vom putea sa pasim pe insula Komodo, unde vom putea descoperi ceea ce multi numesc „ultimul dinozaur de pe Pamant”, mai precis, o soparla uriasa – dragonul de Komodo. Aici, vom avea parte nu numai de intalnirea cu “„dinozaur”, dar si de o minicroaziera. Vom dormi pe vas, ne vom opri pentru baie pe o plaja roz. Vom combina drumetia pe unele din insulele virgine ale Asiei cu plaja si snorkeling. Daca e iunie, trebuie si un pic de baie :).
Ne vom intoarce pe insula Flores, de unde vom zbura inapoi in Bali. La dus, am descoperit un pic din litoralul balinez, insa pot sa va spun, si am spus la oricine, ca Bali nu este senzational pentru plaje, ci pentru panorame, pentru culori, pentru cultura locala, pentru orezarii, pentru pitorescul sau, pentru miliardele de flori. Asa ca, de data asta, vom sta in Ubud, in inima insulei, devenit faimos si datorita lui Eat, Pray, Love. Aici vom avea cam o zi si jumatate la dispozitie pentru orice vreti – shopping, spa (sunt nu stiu cate saloane de spa), yoga, orezarii sau plimbat pe insula… Sunt nu stiu cate posibilitati… chiar si urcatul pe vulcan la rasarit de soare :).
Apoi ne vom intoarce spre Bucuresti, tot la bordul unui avion al companiei Qatar Airways, cu o scurta escala in Doha.
Perioada de calatorie: 15 iunie – 2 iulie 2018, adica fix in plin sezon secetos. Asta nu inseamna ca nu e posibil sa mai traga o mama de ploaie, suntem totusi la Ecuator, dar, in general, va fi cald si va fi soare :).
Se zboara cu: Qatar Airways (zborul transcontinental), Air Asia Indonesia (Kuala Lumpur – Medan si Medan – Bali via Yogyakarta), NAM Air (pentru zborul dintre Bali si Flores) si Wings Air (pentru zborul dintre Flores si Bali).
Pret: 2.800 de euro (in camera dubla). Include toate biletele de avion, toate taxele de aeroport, siguranta, combustibil etc., etc, 14 nopti de cazare cu mic dejun, o noapte pe vas (croaziera dintre Flores si Komodo), unele mese, toate intrarile mentionate (optional este urcatul pe vulcanul din Sumatra si daca vreti sa mai faceti ceva in ultimele doua zile in Bali, dar ne lamurim acolo ce si cum), ghizi etc., etc.
Viza: cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru Malaysia. Au insa nevoie de viza pentru Indonezia, dar aceasta va fi obtinuta pe aeroportul din Medan si este gratuita (in caz ca nu se schimba ceva intre timp). Nu este nevoie de viza de tranzit nici pentru Qatar, oricum nu avem timp sa iesim in oras :).
Boli tropicale: malaria: Bali – nu e risc. Sumatra – risc scazut. Flores – risc ridicat, se recomanda sa se ia pastile contra malariei. Nu este nevoie de vaccin contra febrei galbene.
Mai multe amanunte, cititi aici: program complet excursie Indonezia.
Pentru mai multe informatii, scrieti-mi la imperatortravel@yahoo.co.uk, pentru inscrieri, scrieti-i lui Dragos de la Explore Travel la dragos@exploretravel.ro.
Va astept sa descoperim impreuna unul dintre cele mai frumoase colturi de pe Pamant!
Imagini Indonezia
Pe lacul Toba
Case traditionale ale populatiei batak din Sumatra
Traditii ancestrale
Flores, frumusete salbatica
Bine ati venit in Flores !
Rasarit pe muntele Kelimutu
Orezarii
Croaziera spre Komodo (nu stiu daca o sa fie fix vasul asta, dar ceva similar)
Somn usor la bord 🙂
Ultimul dinozaur …
sau cea mai mare soparla ?
Orezarii langa Ubud, in Bali
Suc natural pe plaja Sanur
Salut….am o intrebare….stii cumva ceva despre oferta aniversara de 20 ani de la qatar?….am primit mail…3 bilete la pret de 2 la economy….insa daca fac simulare ii exact ca si pretul de 1 bilet…ma gandeam ca poate stii tu mai multe….ms anticipat!
Da, este dar doar la tariful net (adica fara taxe aeroportuare). In cazul clasei economy, daca iei 3 bilete de avion vei plati doar 2 air fare-uri si 3 taxe aeroportuare. Probabil vei cumpara 3 bilete la pret de 2,3 – 2,4 bilete. Simularea trebuie s-o faci doar pe 3 bilete, nu 1.
Eu tocmai am venit din java, ati putea sa includeti si vulcanul Ijen…