Un Palawan cu adevarat magic (ep.5). Tour A – El Nido

Intrare Big Lagoon - Tour A

Tour A

Desi filipinezii nu sunt cei mai organizati oameni de pe lume, mi se par chiar poeti si foarte flower power, ei bine, in El Nido, cineva fara prea multa imaginatie, dar cu un spirit de standardizare de tip multinationala a inventat patru tururi cu nume de o creativitate „debordanta” – Tour A, Tour B, Tour C, Tour D. Sunt niste tururi de „island hopping”, adica pleci dimineata de pe plaja din El Nido, cobori pe mai multe insule sau te opresti in diverse lagune, sau puncte de snorkeling si seara vii acasa. Toate agentiile de turism ofera fix aceleasi tururi, fix la aceleasi preturi. Tour A costa 1.200 de peso (19 euro), Tour B costa 1.300 de peso (21 de euro) si celelalte costa 1.400 de peso (23 de euro). În plus, trebuie platita o taxa ecologica de 200 de peso (3 euro), care este valabila zece zile. Evident, daca vei opta pentru mai multe tururi, poti sa primesti si ceva discount (exista un discount „oficial” de tururi combinate), dar daca iei doar un singur tur, greu poti sa obtii un discount de 20 – 50 de peso. Se pare ca exista o cooperativa a detinatorilor de ambarcatiuni care au standardizat destinatiile si preturile. In banii astia, primesti si un pranz chiar bun, bazat, evident, pe peste, creveti, scoici si pe alte vietati marine. Si pentru ca tururile acestea au loc zilnic de mai bine de un deceniu si ceva (poate si mai mult), „rotile sunt unse” si totul se intampla cum trebuie… e drept, uneori stai cam mult asteptandu-ti barca pe plaja El Nido, dar pana la urma te intorci incantat de pe insule. Si asta, pentru ca zona El Nido este incredibila, una dintre cele mai frumoase zone marine ale Asiei, cu zeci si sute de insule si insulite, cu stanci abrupte rasarind din mare, plaje albe, mare calda… o minune de peisaj.

Eu venisem hotarat sa fac toate cele patru tururi. Din pacate, intr-un final n-am facut decat Tour A si Tour B, pentru ca nu se stransesera destui clienti pentru celelalte. Poate, daca as fi intrebat mai mult prin El Nido (cum ziceam, eu am stat in Corong Corong, care e in plina dezvoltare si nu sunt asa de multe agentii ca in El Nido), as fi gasit, dar sa stiti ca am cautat serios. In plus, depinde foarte mult de vreme. Daca se anunta vreme proasta, este interzis sa iesi in larg! Si chiar nu iese nicio ambarcatiune. Curios, pentru o tara unde regulile sunt respectate pe sarite.

In fine, sa va spun de Tour A. Ca de obicei in astfel de tururi, am fost luati de la hotel, ne-am inghesuit toti patru intr-un tuk tuk de tip Palawan (e un pic mai incapator decat unul din India, de exemplu) si am ajuns pe malul marii, pe plaja din El Nido. Aici, multa lume, multa agitatie, barci care erau gata de plecare. Neexistand un dig, imbarcarea are loc prin mare… o iei prin apa, cu rucsacii sau pungi cu cele trebuincioase pe cap si, dupa ce ajungi cu apa pana la piept, hop si in barca! Mai vine un val mai mare si poti sa iti faci rucsacii ciuciulete. De aceea, cam la orice magazin din oras puteai cumpara niste saci rezistenti la apa, de toate dimensiunile posibile… De asemenea, pe plaja se plimbau vanzatori ambulanti cu astfel de saci.

In fine, ne-am imbarcat dupa vreo jumatate de ora, impreuna cu o armata de rusi, englezi, australieni si alte natii, si am plecat in larg. Era momentul sa admir superbul cadru natural unde a fost construit El Nido, printre dealuri spectaculoase, inverzite, la malul marii. Doamne, ce loc!

In drumul spre prima oprire, mai facem un „halt!” pe o plaja numita Paradise Beach. Nu vom cobori, ci doar vom salta un cuplu de italieni care au petrecut aici vreo doua nopti intr-o coliba pe plaja, jucand rolul de Robinson Crusoe… abandonati in paradis… Apropo, „Survival” („Supravietuitorul”) a fost filmat tot pe aici, prin El Nido, inclusiv varianta romaneasca. Se urca italienii si o pornim la drum. Nu pentru mult timp, doar ocolim o stanca monumentala, si ajungem la primul loc de oprire – 7 Commandos Beach (inteleg ca denumirea vine de la ceva vas militar care a fost ancorat aici, o perioada). Ma uit in zare si parca recunosc o localitate…. Oh, da, este Corong Corong, 7 Commandos Beach e fix in dreptul satului unde am hotelul, dar nu poti ajunge aici pe jos decat daca esti catarator campion mondial. Se poate ajunge insa inot (daca esti inotator pe distante lungi), dar mai ales cu caiacul (poti sa inchiriezi pe plaja din Corong Corong).

7 Commandos beach este destul de „dezvoltata” – niste palmieri plantati simetric pe plaja, exista ceva locuri de unde poti cumpara mancare si bautura (chiar si ceva muzica), exista pana si un resort, la capatul ei. Plaja cu nisip fin, apa faina, dar si destul de multi turisti. Plaja faina, cum ziceam, dar partea cea mai spectaculoasa nu era aici, ci va urma…

Daca 7 Commandos a fost destul de aproape de El Nido, acum am continuat un drum mai lung prin arhipelag. De-a dreapta si de-a stanga, in spate si in fata, peste tot, insule frumoase, mare verde, un paradis. In spatele barcii, se pune de un gratar. Bucatarul-marinar s-a apucat de pus scoici si pesti pe gratar, pentru a ne pregati pranzul. Vom manca pe o insula, dar masa este pregatita deja pe barca. De altfel, ne-am tot intersectat cu tot soiul de barci turistice pe drum si toate fumegau… de la gratarele din coada barcilor!

Urma insa una dintre cele mai faine opriri din Tour A. Se numeste Small Lagoon. Aici ai optiunea caiacului. Si cum iubesc sa caiacesc (desi nu stiu sa inot), evident ca nu am ratat ocazia. Exista caiace si de doua persoane, ci de trei, pana la urma toti patru ne-am inghesuit intr-un caiac de trei persoane si, desi apa era la doar cateva degete de a inunda complet barca, am reusit sa ne pastram echilibrul. Small Lagoon este formata din doua parti – partea mai ampla, unde si opresc barcile care aduc turistii din El Nido, dar cea mai haioasa parte este dupa ce treci peste un prag de stanci, intri intr-o laguna practic inchisa de jur-imprejur cu stanci abrupte. Inutil sa spun ca nu am reusit sa trecem „dincolo” doar plutind, eram prea grei, asa ca ne-am dat jos pe stanci si am carat caiacul pe jos pentru unu-doi metri… uneori, poti esua si cu caiacul. Dar a fost superdistractiv, vremea, minunata, iar locurile, absolut de vis. Desi, initial, auzisem ca vom manca pe mal, planul s-a schimbat… pranzul l-am servit pe vas in Small Lagoon, dar asta nu l-a facut mai putin delicios. Dimpotriva! Ba chiar a existat o prezentare spectaculoasa, demna de un restaurant.

Urmatorul stop – Big Lagoon (logic, as putea spune, dupa Small Lagoon). Aici, o alta experienta de neuitat… Ghidul, tip simpatic ca marea majoritate a ghizilor filipinezi, ne-a anuntat pe un ton solemn ca vacanta s-a terminat si ca e timpul sa ne apucam de munca. Pentru ca apa era destul de joasa si eram destui pe barca, nu se putea trece in Big Lagoon pentru ca apa era prea putin adanca si esuam cu barca… asa ca toti tipii din barca au sarit in apa (inclusiv niste fete mai muncitoare) si ne-am apucat sa impingem barca spre liman… A fost o hahaiala si o buna-dispozitie… si apoi am intrat intr-o laguna inconjurata de stanci spectaculoase, cu o apa asa de verdeeee! Taman bun de snorkeling (existau si masti la bord).

Pe undeva pe acolo, se afla si asa-numita Secret Lagoon… se intra printr-o mica spartura in stanci si dincolo de stanca dai peste o laguna ingusta, dar adanca… Cum ajunsesera multe barci in Big Lagoon, cred ca erau zeci de insi care incercau sa se strecoare, asa ca am preferat sa ma simt bine pe vas si sa urmaresc de departe imbulzeala. Am parte de destula imbulzeala la metroul din Bucuresti :).

Ultimul stop a fost undeva in apropierea insulei Shimizu. Era o plaja acolo, dar vasul a ramas in larg si inotatorii s-au aruncat in apa verde a marii. Nefiind inotator, am decis sa raman pe vas. E drept, am invatat sa plutesc purtand vesta de salvare cu vreo doua saptamani inainte, in Palau, dar parca aici erau valuri mai mari. Oricum, facusem destula baie, ziua fusese absolut splendida, vazusem atatea locuri spectaculoase, mancasem niste peste delicios. Ce pot astepta mai mult de la o zi de island hopping? Doar a doua zi, cand urma sa parcurg Tour B. Dar despre asta, in episodul urmator :).

Imagini El Nido – Tour A

Orhidee

La pensiunea din Corong Corong …

Novies Travel Inn El Nido

In asteptarea transferului spre plaja El Nido

Autobuz Filipinez

Transportul in comun filipinez

Plaja El Nido

El Nidoooooo

. Imbarcare El Nido

Top, top in apa spre imbarcare

. El Nido

cu sacii si gentile pe cap 🙂

Imbarcare

Toata lumea 🙂

Vas El Nido

O barca mai smechera

. El Nido Tour A

Barca noastra multi-nationala

. Plecare El Nido

El Nido vazut din larg

. Paradise Beach

Halta la Paradise Beach

Commandos Beach

7 Commandos Beach

Commandos Beach El Nido

 

. Comandouri Filipine

Iata si trupele de comando 🙂

. Gatind Pe Vas

Au inceput sa sfaraie gratarele la capatul barcii

Scoici Grill

si scoicile

. Small Lagoon

Small Lagoon, e timpul pentru caiace 🙂

. Canoe

 

. Caiac In Small Lagoon

 

. Kayak Tour A

 

. Small Lagoon

 

. Caiac El Nido

 

. Mica Laguna

 

. Tour A

 

. Vanzator Pe Apa

Un mic Mega Image plutitor

. Ananas

Masa – ca de obicei prezentata spectaculos 🙂

Peste Filipinez

 

Scoici La Gratar

 

El Nido

Gata de drum

Caiac Parasit

 

EL Nido Palawan

Spre Big Lagoon

Intrare Big Lagoon

Printr-o stramtoare pe o apa foarte putin adanca. In cazul unor barci, turistii au fost mutati pe botul barcii

Impingem Barca

Dar ai nostrii au iesit la munca…

Impinge Barca

… la impins

Big Lagoon

Sa ajungem aici, intr-un paradis cu ape verzi

Big Lagoon El Nido

 

Barci

Ma rog, ceva mai aglomerat

Laguna Mare

 

El Nido Tur A

La drum, prin arhipelag

Snorkelling EL Nido

Locul de snorkeling de langa insula Shimizu

Snorkeling FIlipine

 

Secret Lagoon

Cine s-a inghesuit sa vada o laguna secreta

Pe Barca

Tour A

Sfarsit de zi, pe drumul spre casa

Tururi El Nido

 

Stanci

 

Debarcare EL Nido

Debarcarea la El Nido

Plaja El Nido

La revedere, Tour A. Maine urmeaza Tour B 🙂

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest