Haideti cu Imperator in Georgia !

Svaneti

V-am tot torpilat in ultima perioada cu Georgia. Da, am fost in Georgia, iar Georgia este o tara absolut superba! Desi relativ mica, este o tara incredibil de variata. Ce inseamna Georgia? O multime de munti absolut superbi! Numeroase palate si biserici, urme ale unei istorii multimilenare. Vin, vin, vin. Georgienii sustin ca vinul a fost pentru prima oara produs pe teritoriul lor, iar arheologia le da dreptate – cele mai vechi urme de vinificare s-au gasit in Georgia. In plus, vinul este o adevarata religie – se consuma in urma unui ritual de toasturi, iar Georgia produce aproape in exclusivitate numai soiuri locale – saperavi, tsinandali si multe altele (525 din cele 2.000 de soiuri de vin existente in lume provin din Georgia). Georgia inseamna o gastronomie incredibila, are si o capitala care usor intra in top 10 cele mai frumoase capitale ale Europei, iar in ultimii 14 ani a investit enorm in turism – este o tara superba, unde sigur te vei simti ca acasa (asa m-am simtit eu, dar nu am fost singurul – mi-au confirmat si zeci dintre cei care au fost in februarie pe primul charter romanesc spre Georgia)… este o tara unde vei vedea locuri spectaculoase, vei descoperi o tara care a evoluat enorm in doar 15 ani, este o tara in care mananci excelent si, mai ales, unde bei vinuri de o sa regreti ca nu ai venit cu geamantanul mai gol.

Ei bine, vreau sa va invit sa mergem in Georgia, pentru a o descoperi impreuna. Cand? In saptamana aceea in care sunt nu mai putin de doua zile libere – lunea Rusaliilor (29 mai) si 1 Iunie (Ziua Copilului), ambele, zile libere oficiale. Pentru 8 zile de vacanta, ai nevoie de doar 3 zile de concediu!

 

Care e planul de bataie

Plecam vineri-seara cu o cursa Turkish Airlines la ora 21:35 (daca esti din Bucuresti, nu iti trebuie zi libera). Vom avea un tranzit scurt prin aeroportul din Istanbul si apoi vom zbura cu o alta cursa Turkish Airlines spre Tbilisi, capitala Georgiei.

Din pacate, inca nu exista zboruri directe intre Bucuresti si Tbilisi, dar sper ca vor aparea la un moment dat. Actualmente, cam astea sunt cele mai bune si rapide conexiuni prin Istanbul, cu Turkish-ul, o companie faina.

Vom ajunge pe la 3 dimineata la Tbilisi (Georgia, pe timp de vara, se afla la un fus orar de +1 ora, deci ar fi cam 2 noaptea, ora Romaniei). Ne vom duce direct la hotel (formalitatile vamale si livrarea bagajelor se fac extrem de repede in Tbilisi) si, dupa ce vom trage un pui de somn, vom avea de vizitat Tbilisi.

De multe ori am spus ca Tbilisi este un oras foarte frumos, cu un centru vechi superb restaurat, cu o zona pedestra plina de baruri si de restaurante faine, cu dealuri de unde poti admira panorama orasului, cu bai calde (Tbilisi in georgiana inseamna „apa calda”, de la izvoarele fierbinti de aici), este o placere sa-l iei la pas. Il vom vizita cu un ghid georgian, dar mai stiu si eu niste locuri dragute.

Vom pleca apoi pe Autostrada Militara, fabuloasa sosea care urca in muntii Caucaz spre granita cu Rusia. Vom face o halta, evident, pentru a vizita orasul sfant Mtsekhta si catedrala sa milenara (dar si ulitele vechi, frumos restaurate, ale centrului vechi), ne vom opri la citadela Ananuri, acest Bran al Autostrazii Militare, si nu ne vom mai opri decat in Stepantsminda, pe unul dintre cele mai frumoase drumuri montane pe care le-am vazut … vom urca la biserica Gergeti, de unde se poate vedea si varful Kazbek, cel de-al treilea din Caucaz, care are zapada eterna, la cei peste 5.000 de metri ai sai. Vom innopta in Gudauri, capitala sporturilor de iarna a Georgiei. Evident, nu va mai fi zapada in iunie, dar zona este extrem de pitoreasca.

Va urma drumul lung spre Svaneti (pe drum, vom vizita Muzeul Stalin, dar si orasul Kutaisi, unde s-a mutat Parlamentul Georgiei), una dintre cele mai spectaculoase zone din Caucaz, dar si din Georgia. O zona greu accesibila, care timp de milenii nu a putut sa fie cucerita, indiferent de cine – fie ca au fost persi, otomani, rusi, fie ca au fost sovietici… tovarasii au renuntat la ideea de a sovietiza Svaneti pentru ca au avut de infruntat niste oameni ai muntelui, mandri, puternici si de neinvins… Zona Svaneti este absolut superba, la picioarele Caucazului, iar satele sunt dominate de casele-tip cetate, cu turnuri de aparare din vremuri imemoriale… Ca idee, uitati-va la filmul de mai jos:

 

 

Dupa o zi intreaga petrecuta in Svaneti, ne vom intoarce la Tbilisi, pentru ca mai apoi sa descoperim Kakheti, tinutul vinului (da, exista un tinut al vinului, intr-o tara a vinului), unde vom descoperi metoda qvevri de producere a vinului (unica in lume), vom degusta vinuri, dar vom descoperi si peisaje extraordinare si biserici intarite multiseculare. Am fost acum in Kakheti, din pacate am avut parte de o vreme foarte intunecata si cu multa ceata, dar nu am putut sa nu oftez si sa nu zic: „Doamne, ce frumos poate fi aici la vara!”. Asa ca va invit sa mergem impreuna!

 

Mai multe informatii

Datele de desfasurare: 25 mai – 3 iunie 2018 (cum am zis, decolam vineri-seara spre Georgia via Istanbul si ne intoarcem duminica dimineata)

Se zboara cu: Turkish Airlines

Pret: 1.425 de euro.

Include: cam totul -> bilet de avion (cu toate taxele posibile si imposibile), 9 nopti de cazare in hoteluri de 3 si 4 stele plasate foarte bine (si cu note foarte bune), toate transferurile cu autocar sau microbuz si 4×4 in Svaneti si Gergeti, toate intrarile (muzee, palate, degustari de vinuri etc), 3 pranzuri si 5 cine, ghid local. Cu alte cuvinte, cam totul (ma rog, mai putin suvenire si cateva mese).

Cum va puteti inscrie: dati-i un mail lui Dragos, la dragos@exploretravel.ro, de preferinta cu mine in copy, imperatortravel@yahoo.co.uk. Pentru mai multe informatii, ma gasiti pe facebook, pe blog sau la adresa de mai sus.

Pentru mai multe informatii despre Georgia, uitati-va aici ––> Georgia

Pentru mai multe informatii cu privire la tur, uitati-va aici –> Tur Georgia

 

Va astept!

Imagini Georgia

Piata Libertatii Tbilisi

Piata Libertatii cu statuia Sf. Gheorghe din centrul capitalei Tbilisi. Acum 30 de ani, aici se afla statuia lui Lenin si se numea Piata Lenin (la un moment dat, a purtat si numele de Piata Beria)

Biserica Tbilis

Mostenirea religioasa a Tbilisiului

Bulevard Tbilisi

Unul dintre cele mai elegante bulevarde din Tbilisi – Bulevardul David Constructorul

Catedrala Tbilisi

Catedrala nou inaltata in Tbilisi dupa indepedenta

Catedrala Mantuirii

 

Palat Prezidential

Palatul Prezidential si viitorul Muzeu de Arta Moderna

Palat Si Muzeu

… simboluri ale noii Georgii

Podul Always

O alta cladire modernista – podul Pacii (poreclit si Podul Always datorita formei :))

Tbilisi De Sus

Tbilisi, un oras al panoramelor

Panorama Tbilisi

 

Tbilisi Orasul Vechi

Orasul vechi, incununat de fortareata Narikala

. Cladiri Traditionala Georgia

Arhitectura traditionala in vechiul Tbilisi

Baile De Sulfur

Baile calde ale Tbilisiului

Cladiri In Stanca

Unul dintre cele mai interesante colturi din Tbilisi

Tbilisi Georgia

Unde zici ca cladirile stau sa cada

Cladire In Stil Traditional Georgia

 

Ferestre Traditionale

Arta arabescurilor a ajuns si la Tbilisi

Panorama Zona Islamica Tbilisi

Cum ziceam, un oras al panoramelor

Apus De Soare Tbilisi

Apus de soare de pe un roof top bar

Evening In Tbilisi

Si orasul luminat imediat dupa caderea serii

Mama Georgia

Mama Georgie

Tbilisi Noaptea

Tbilisi by night

Borjomi

Unul din brandurile faimoase ale Georgiei – apa minerala Borjomi

Mtskheta

Mtskheta, orasul sacru al Georgiei

Strazile Din Mtskheta

Pe ulitele din Mtskheta

Muzeul Stalin

Muzeul Stalin din Gori

Ananuri

Citadela Ananuri, un adevarat Bran al Georgiei

Ananuri Georgia

Si panorama din unul din turnurile de aparare

Caucaz

Muntii Caucaz

Caucaz Georgia

 

Autostrada Militara

Spectaculoasa Autostrada Militara

Autostrada Militara Georgia

Care strabate Caucazul Mare

Stepantsminda

Satul Stepantsminda (fost Kazbegi) aproape de granita cu Rusia

Gergeti Kazbegi

Stravechea biserica Gergeti

Kazbek

Bisericuta si marele varf Kazbek

Palat Telavi

Palatul regal de la Telavi este aproape de finalizarea restaurarii

Vin Georgian

Georgia = vin

Crama Georgia

Si crama din palatul Tsinandali, regiunea Kakheti

Sursa foto-lead

Categorii:
Georgia

Comentarii

  • vladimir spune:

    Fain traseul dar cred ca e prea putin timp alocat in total. In Svaneti nu aveti timp mai mult decat de a vedea Mestia, care e destul de comerciala (gen Bran Moeciu). Cel mai fain era daca puteati ajunge in Ushguli (de unde sunt si imaginile din finalul filmuletului), dar numai din Mestia faci vreo 3-4 ore cu 4×4. Se lauda ca ar fi localitatea aflata la cea mai mare altitudine din Europa permanent locuita. In rest noi am fost in aceiasi perioada si ne-a cam plouat mai ales in Svaneti.

    • Imperator spune:

      Normal ca mergem si in Ushguli, de aceea am pus poza si filmuletul. Cu 4×4. Asta cu vremea in Caucaz e o loterie oricand te duci. Eu am fost in august la Stepantsminda si nu am vazut Kazbek deloc. Am fost in februarie si a fost super-senin si clar (poza din articol cu Kazbek e de acum din februarie).

  • Andreea spune:

    Buna! Planuiesc sa merg in vara in Georgia si am citit pe site-ul MAE ca ne este sugerat sa facem un vaccin, stii ceva despre asta? Sau tu ti-ai facut vreun vaccin? Multumesc anticipat!

  • Marilena Tache spune:

    „Primul zbor între București și Kutaisi, capitala legislativă a Georgiei, va fi pe 3 iulie. Vor fi trei curse pe săptămână, în zilele de marți, joi și sâmbătă, iar prețul unui bilet va porni de la 109 lei (un singur segment, toate taxele obligatorii incluse și bagaj de mână).”

    Buna ziua! Va veti gandi la un circuit folosind zborul direct spre Kutaisi?

  • Angel spune:

    Ma poate ajuta cineva? Conform site ului IATA(link directionat de pe wizzair.com) este necesar pasaportul pt intrarea in Georgia, ceea ce intra in contradictie cu info gasite pe Mae.ro unde C.I. este suficient. A zburat cineva cu Wizzul direct spre Kutaisi din Buc, se poate face check in ul doar cu C.I. sau trebuie sa depun dosarul pt pasaport? Ms!

    • Imperator spune:

      Am zburat cu Blue la Tbilisi direct asta-iarna (a fost un charter) si am intrat pe baza C.I. La fel este valabil si la Kutaisi cu Wizz si de la sfarsit de octombrie cu Tarom la Tbilisi. Daca pleci cu o alta companie, tranzitand de exemplu Rusia sau Turcia, iti trebuie pasaport.

      • Angel spune:

        Mersi! Am verificat azi o alta tara(membru UE), conform IATA am nevoie de pasaport daca zbor din Romania 😀😀😀)))). Nu prea inteleg de ce au pus cei de la Wizz link ul spre site ul asta daca info sunt asa proaste

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest