Cand eram prin scoala generala, am reusit sa pun mana cu greu de la biblioteca de un exemplar deosebit de jerpelit din “5 saptamani in balon” al lui Jules Verne… am rontait-o din scoarta in scoarta (ma rog, ce mai ramasese din ele) pana cand am fost obligat de tovarasa sa o aduc din nou la biblioteca… si ce imi dorisem s-o palmez… Aveam s-o cumpar de abea zilele trecute odata cu toata colectia Jules Verne (multumesc, Adevarul, multumesc Dinu Patriciu !). Dar din acei ani am ramas cu obsesia ca vreau sa merg cu balonul, am urcat in cer cu un balon captiv la Niagara, dar nu am zburat efectiv… si mai ales ca nu doream oriunde, ci in Africa !
Ei bine, acest vis de copil s-a implinit ani de zile mai tarziu… Prima (si pana acum) ultima oara cand am urcat intr-un balon necaptiv a fost in rezervatia naturala Masai Mara din Kenya. Eram acolo in safari si desi a trebuit sa mai scot din buzunar niste bani, i-am dat cu placere… Ma dadeam cu balonul pe deasupra Africii !
Poate ati mai vazut baloane captive, poate v-ati suit in cateva. Nu este acelasi lucru sa zbori linistit si sa survolezi un tinut. Nu iti huruie motoarele avioanelor in cap, esti sus, dar indeajuns de jos pentru a observa detalii, iar daca ai parte de o atmosfera calma, este o experienta incredibila.
In Masai Mara, baloanele se ridica odata cu rasaritul de soare. Atunci este vremea cea mai calma peste savana, animalele misuna, aerul este tare si racoros (in timpul zilei, poate deveni foarte cald). Asa ca ne-am sculat din nou pe la vreo 4 dimineata (oricum in safari, programul era corelat cu soarele … ne culcam cel tarziu pe la 8 – 9 seara, scularea la cantatul cocosilor… ma rog, nu prea erau cocosi prin Masai Mara, la ragetul antilopei gnu) si intr-un intuneric de il taiai cu cutitul am taiat-o spre locul de imbarcare. Cei de la compania care opera baloane ne-a asigurat transportul, oricum am ramas uimit de soferul care gonea cu viteza pe drumuri forestiere intr-o bezna absoluta…
In fine, am ajuns la statia de baloane taman cand incepea sa se crape timid de ziua… Erau mai multe baloane, avea loc procedeul de umflare a baloanelor.. unde era linistea din savana ? Dusa pentru ca e un zgomot de nu te auzeai om cu om… Oricum, toti capitanii de baloane erau albi, iar umflatorii de baloane negrii… Africa e independenta de prin anii 50 – 60, dar de multe ori nu se vede… Tot wazungu conduc.
Am facut cunostiinta cu capitanul nostru. Tipic british… umor englezesc (adica mult prea subtil uneori), calm englezesc, superioritate englezeasca… Nu fata de noi, noi eram clientii, iar clientul este stapan, ci fata de restul … pe care ii numea insa cu un titlu aproape nobiliar – “crew”.
In fine, s-au umflat si baloanele, am sarit toti in nacela (nacela avea cateva “compartimente”, stateam cate 2 in compartiment si Mr. Captain in centru unde manevra diverse aruncatoare de flacari… Ni s-a confesat ca lucreaza de cativa ani in Kenya si este incantat. Evident ca zborul cu balonul este pasiunea vietii lui, dar aici in Africa are parte si de multa libertate… In Europa, e plin de avioane, sunt nu stiu cate restrictii, ba turnul de control nu stiu care, ba nu stiu cine are teren si nu vrea sa fie survolat de vreun obiect zburator (exceptand cele neidentificate ca nu are ce sa le faca). Aici, in Masai Mara, foarte putine avioane, nu exista turn de control, iar spatiile imense si spectaculoase…
Rasaritul de soare ne-a prins in aer… Decolarea a fost lina, iar de jur imprejur, se aflau mai multe baloane… unele sub noi, altele peste. Unele chiar mai departe, decolau de dupa vreun deal, dovada ca erau mai multe companii operand in Masai Mara.
Am survolat savana. Era liniste, animalele pareau complet neintimidate de monstrii din cer… de altfel nu prea exista pradatori aerieni pentru girafe, zebra sau elefanti, ci doar terestrii, de acolo vine pericolul ! Asa ca sub noi, se perindau cirede intregi de antilope gnu aflate in continua lor migratie, elefanti, zebre, poate chiar si carnivori, dar care se camuflau atat de bine in iarba savanei.
Daca la inceput, capitanul a fost putin scortos, sus s-a relaxat… Era acasa, in cer, in mediul lui… Si mai ales exista o simpatie reciproca cu cel putin una dintre “baloniste”…. Am urcat, am coborat, am trecut peste mici culmi, am urcat chiar si peste celelalte baloane… ce sa mai, eram stapanii cerului… Nici un vultur nu se incumeta sa ajunga unde eram noi.. Iar savana intinsa, cu baobabi razleti, cu elefanti si zebre era incantatoare…
Pana la un anumit moment… cand deodata am vazut ca fata capitanului s-a schimbat brusc… disparuse placerea si relaxarea… Vreo problema tehnica ? Nu, nici vorba… ci una geo-politica… ne-am ridicat prea mult, ne-am departat prea tare si exista riscul sa aterizam in Tanzania !!! Care este evident, alta tara… Iar noi ca noi, dar domnul capitan care risca sa ne transforme pe toti in imigranti ilegali va avea in mod cert probleme… Poate sa-i suspende licenta, poate chiar mai mult…
Ne roaga sa ne asezam in nacela pentru ca aterizarea va fi destul de brusca, aproape fortata… Si ca din senin, a inceput sa bata si vantul !!! Stand in fund in nacela, vedeam crisparea pe fata lui Mister… Dadea din aruncatoarele alea de flacari mai rau ca un baterist dintr-o trupa rock. Iar balonul pierdea inaltime, dar nu destul… In fine, ne apropiem de pamant si capitanul ne avertizeaza de aterizare… Fara prea multe lamuriri, luam pozitia “brace” (aia care ti-o arata in avioane cand iti baga filmul cu masurile de siguranta) si dupa ce nacela ia un ciot de copac in plin, se taraste si in fine se opreste, rasturnata pe spate… Am aterizat !! Arunc o privire din nacela, asa, cazuti pe spate (la figurat, dar si la propriu)…. Ma tarasc afara din nacela… Capitanul rasufla usurat… ne arata un palc de copaci si un parau la circa 200 de metri… Acolo e Tanzania, cateva secunde in plus, si aterizam in tara vecina !!!
Iesim din nacela… Toata lumea debordeaza de fericire, exceptand o tipa care nu a luat pozitia “brace” si o cam doare capul.. Capitanul vine si ii ofera cu marinimie scuzele lui profunde si cateva sfaturi populare…
Desi am aterizat destul de departe de terenul de tinta, crew-ul nu a dormit in papuci… Dupa doar cateva minute de asteptare, ca prin minune, apare „matatu” (dubita) cu soferul cu zambetul pana la urechi… Gata, nu mai suntem tinta pentru nici un leu ratacit… suntem safe…
Nu numai safe, ci si bine hraniti… Programul contine si un “bush champagne breakfast”… o masa intinsa in plina savanna cu atatea bunatati de zici ca esti pe undeva prin vreun hotel… Si evident, un toast cu sampanie… am avut parte de botezul aerului, am ingrosat numarul “balonistilor”… Si pentru asta meritam si niste diplome, taman bune de pus pe perete…
Unde zbori cu balonul
Cum v-am spus, eu am zburat in Masai Mara. Un mod sigur, exista oferte si in alte parcuri nationale din tarile unde industria safari-ului este deosebit de dezvoltata – Kenya, Tanzania, Africa de Sud, posibil si in Botswana si Namibia… Varul a venit mesmerizat dintr-o experienta similara la Luxor, in Egipt, asa ca probabil poti sa zbori cu baloane libere si prin alte locuri din lume… Mi-as dori sa existe asa ceva si in Romania…
Cat costa
Mult. Mult, dar merita. Preturile actuale din Kenya sunt de circa 400 – 450 dolari pentru o ora, mai multe informatii aici: https://www.skyshipcompany.com/about-us/ (nu este unica companie, sunt mai multe)… La Luxor, preturile sunt de 100 – 150 euro pentru 45 minute, uneori si mai putin, depinde de cat de bun negociator esti.
Se crapa de ziua
Balonul se umfla incet, incet
E aproape gata !
In nacela, gata de decolare
Prometeu !!!
Balon la rasarit de soare
Punctele alea negre sunt antilope gnu !
Zebre si antilope
Inca o gasca de gnu
3 baloane deasupra savanei
In coborare
Inainte de crash
Si aterizarea !
Prin savana… Tanzania era dincolo de palcul de pomi
A venit si masina
Micul dejun prin boscheti
Balonisti cu diploma !
asta-i mare aventura…
Vreau si eu sa incerc, dar cred ca voi alege un loc in care sa nu existe animale de prada la aterizare si care sa nu fie prea apropiat de o tara vecina 🙂
Tare de tot asta cu balonul in savana. Am fost si io la vreo 2 festivaluri in Anglia la Northampton Balloon Festival, dar sa zbor cu el niciodata 🙁 Puteai si zbua acolo , pretul era de vreo 150£ parca http://www.thenorthamptonballoonfestival.co.uk/
Foarte frumoasa experienta voastra! Si cu destula adrenalina… Eu si Cristin am zburat acum 2 ani cu balonul in Slovenia, la Ljubljana(80 euro / persoana: zbor cu balonul 1h30min, diplome de balonisti si baroni de Slovenia). Se mai poate zbura cu balonul in Cehia, la Praga (dar anul acesta am preferat sa facem tandem sky-jumping). Am citit ca este extraordinar zborul cu balonul in Turcia, mai precis in Cappadoccia.
Se poate zbura si in Romania, dar cu balon ancorat din cate am vazut noi: Campul Cetatii, langa Targu Mures; aici este in fiecare an Parada Baloanelor cu Aer Cald. Anul trecut a fost foarte fain, au fost 12 echipaje cu baloane. Are loc in luna octombrie.
Zboruri cat mai placute tuturor!
Ma bucur ca avem experiente comune! Cum a mea nu e prea indepartata in timp, vin si eu acusi cu povestea si pozele din Cappadocia.
Foarte, foarte misto experienta Imperator. La anul cred ca voi ajunge si eu in Kenya si sper sa imi pot permite si o calatorie cu balonul. Chiar daca nu am mai postat commenturi pana acum am citit multe din experientele tale in strainatate si multe concedii le-am facut dupa ce am citit blugul tau. Multumesc!!!
Mengelaus.
Mengelaus – ma bucur ca te-am inspirat 🙂 Sper sa ajungi in Kenya, esti chiar special
Multumesc!
De ajuns sigur voi ajunge, sper totusi sa fie la anul, pentru ca dupa asta ar cam fi timpul de un copil si Africa nu e o destinatie potrivita pentru infanti 🙂
Inca o data multumesc ca impartasesti cu noi toate experientele tale si ne faci mai destepti in ale calatoritului 🙂
Andrei.
Salutare! La sfarsitul lui noiembrie o sa ajung in Kenya si Tanzania insa nu am foarte multe zile la dispozitie si va trebui sa aleg intre Amboseli,Masai Mara si Seregenti.Stiu ca mi le-ai recomanda pe toate insa m-ar ajuta daca mi-ai spune care este cel mai interesant.Nu am mai mult de 4-5 zile pentru safari.Merci!
Serengeti e la fel cu Masai Mara, dar as zice ca mai repede Amboseli… accesul e mai facil si in plus, poti vedea Ngorongoro unde se afla cea mai densa populatie de animale salbatice
Salutare Imperator,
Stii cumva cum se obtine viza de Kenya? Am auzit ca se poate obtine on arrival dar nu stiu cate e de sigura aceasta invormatie.
Visa-on-arrival, dai 50 parai 🙂
Si ca sa fiu si mai specific
Kenya (KE)
Passport required.
– Passport and/or passport replacing documents must be valid
for at least 6 months on arrival.
Visa Issuance:
Visa required, except for Nationals of Romania can obtain a
visa on arrival for a stay of max. 3 months, provided passport
contains at least one blank page for visa endorsement. Fee:
USD 50.- (also payable in EUR or GBP).
Minors:
– Minors (passengers up to the age of 16 years) travelling
alone require: For details, click here
– If minor is travelling on a passport of a parent
For details, click here
Additional Information:
– Visitors are required to hold proof of sufficient funds to
cover their stay (at least USD 500.-.) and documents
required for their next destination.
Warning:
– Visitors holding damaged passports and/or passport replacing
documents will be refused entry.
– Visitors not holding return/onward tickets could be refused
entry.
Maaare Domn ca de obicei! Multumesc! 🙂
Vad ca mzungu se distreaza in balon….!
Pole, pole, hakuna matata !
[…] Este THE Park! Marea majoritate a filmarilor care le vezi sunt din Masai Mara (sau din prelungirea lui tanzaniana, Serengeti). Este cred ca cel mai mare parc, este vast, foarte putini pomi si poti vedea tot ce misca de departe. Are o fauna foarte diversa. Are si niste sate de masai (triburi de razboinici care locuiesc prin interiorul Kenyei, Ugandei si Tanzaniei) de protocol, taman bune de vizitat pentru un safari uman. Fiind vast, desi sunt multi vizitatori, acestia se pierd prin el. Pe aici, trec turmele de antilope gnu in marea lor migratie, pe aici e si raul acela faimos in care sunt atacate de crocodili! In plus, pentru o groaza de bani, poti sa zbori pe deasupra savanei cu balonul […]