Sunt sigur ca ati auzit de celebrul film “Borat, Invataturi din America pentru ca Marea Natiune a Kazahstanului sa profite“. Ideea era ca un prezentator de televiziune din Kazahstan se ducea in America pentru a studia ce e aia o tara civilizata… imaginile presupuse a fi din Kazahstan au fost de fapt filmate in Romania, pe langa Moroieni intr-o comunitate de tigani… Filmul a creat un imens scandal in Kazahstan care s-a simtit umilit… Desi initial fusesera anuntate diverse forme de pedepsire ale actorului, spiritele s-au mai calmat si pana la urma, controversata pelicula chiar a adus un numar crescut de turisti sa vada daca tara lui Borat arata ca in film….
Si evident, ca nu are nimic in comun… Nu neg ca in afara marilor centre urbane ale tarii, probabil ca e destula saracie, dar cel putin orasele tarii ar putea fi modele urbane in multe tari ale Europei – Astana, noua capitala se doreste a fi o culme a modernitatii (adica cam ce incearca si Rotterdam-ul sau Shanghai-ul), iar Almaty, fosta capitala politica continua sa prospere, ramanand capitala economica si culturala a tarii.
Dar inainte de a lua Almaty la pas, hai sa ne lamurim ce sunt kazahii si ce e Kazahstanul asta, deoarece exista destule confuzii exceptand cea generata de Borat. Kazahstanul este o tara extrem de intinsa, exact unde Asia se intalneste cu Europa. Ca natiune de sine statatoare exista doar din 1991, iar traditia lor istorica este nomada. De altfel, exista si o alta confuzie “clasica” intre kazahi si cazaci. Ce este comun – etimologia cuvantului – atat in cazul kazahilor, cat si a cazacilor vine de la un cuvant de origine turca care inseamna “om liber”, un soi de haiduc. Cazacii sunt de sorginte europeana si au locuit in stepele ucraineene in afara oricarui stat pana i-a “inghitit” Mama Rusie. Marea lor majoritate erau ucraineeni, dar printre ei s-a aflat si un numar semnificativ de rusi, polonezi, romani sau tatari care au ales o viata libera in stepa in detrimentul uneia pline de taxe si impozite in tara de origine. Dupa ce rusii le-au ocupat stepele, tarii le-au garantat vechile privilegii, cerandu-le in schimb sa intre ca o forta militara in slujba Tatucului-Tar, lucru acceptat cu mare placere… Cazacii vor fi insa distrusi de bolsevici pentru ca au luptat pana la final in randul alb-gardistilor impotriva comunistilor.
Kazahii sunt la origine nomazi de origine mongola (ca rasa, sunt mongoloizi), dar care s-au amestecat cu triburile turcice de la est de Marea Caspica… daca din punctul de vedere al rasei, ei sunt mongoli, din punct de vedere lingvistic, vorbesc o limba turcica, avand destule asemanari cu turca moderna.
Hanatele kazahe provin direct din Hoarda Mongola, iar nobilii lor au fost urmasi directi ai lui Gingis Han pana au fost exterminati de bolsevici in anii 20 – 30. Neavand o forta militara deosebita datorita ca nu au avut niciodata vreun stat organizat, au fost ocupati treptat de rusi care mai intai i-au lasat in plata lui Allah atat timp cat nu atacau posturile militare rusesti, dar mai apoi, dupa revolutia bolsevica, i-au obligat sa se aseze in localitati permanente… asa a inteles Lenin dezvoltarea societatii – din nomazi sa devina peste noapte agricultori colectivisti, constructori constienti ai comunismului… Milioane au murit de foame – crescatorii de animale de secole nu se puteau transforma intr-o luna in agricultori in timp ce animalele lor au fost dusi la colhoz !
Al doilea razboi mondial i-a obligat pe rusi sa-si evacueze industria din zona europeana si s-o reinstaleze in Kazahstan… evident odata cu fierataniile au venit si cateva milioane de rusi, ucraineeni si belarusi care stiau sa le manuiasca. Alte milioane de romani, baltici, tatari, ceceni, germani si alte natii i-au urmat in anii 40 cand au fost deportati din locurile lor de bastina. De aceea, Kazahstanul este poate una dintre cele mai rusificate republici ex-sovietice… In ciuda faptului ca dupa independenta, multi rusi si alte nationalitati s-au intors acasa, iar multi kazahi au revenit, astazi doar 60% din cetatenii Kazahstanului sunt kazahi, 30% rusi si 10% alte 100 de minoritati (evident, inclusiv romani basarabeni). Oricum e mai bine decat in 1945, cand kazahii reprezentau doar 30% din populatia Kazahstanului !
Datorita rusificarii accentuate, Kazahstanul a fost extrem de refractar la ideea destramarii vechiului URSS. A fost ultima republica sovietica care si-a proclamat independenta, pe 16 decembrie 1991 cand pana si Rusia isi proclamase independenta (marea majoritate a republicilor unionale si-au declarat independenta imediat dupa 21 august 1991, ziua esuarii puciului care a dus la disolutia URSS). Primul secretar de atunci s-a metamorfozat in presedintele Nursultan Nazarbaev care domneste si in zilele noastre. Desi exista derapaje clare de la ce occidentalii ar defini o democratie clasica, Nazarbaev a reusit sa foloseasca cu un oarecare succes fluviul de petro-dolari si euro-gaz care s-a pogorat peste republica, unele proiecte fiind de succes (mii de studenti sunt trimisi anual sa studieze in strainatate cu obligatia sa se intoarca si sa lucreze cel putin cinci ani in Kazahstan – parintii trebuie sa gireze cu locuinta cu fiul / fiica lor se intoarce), altele mai putin (sistemul sanitar este in vrie, iar zonele rurale continua sa fie la fel de ramase in urma), multi alti bani dandu-se pe mega-proiecte cum ar fi noua capitala, Astana.
Viziunea lui Nazarbaev este asa numitul proiect “Kazahstan 2030”, o tara moderna, dezvoltata si diversificata din punct de vedere economic… Daca vizitezi Almaty, parca iti vine sa crezi ca planul va deveni realitate in timpul mostenitoarei tronului, fiica sa, Dariga Nazarbaeva (Nursultan are deja 70 ani, deci ar trebui sa atinga varsta de 90 de ani pentru a-si vedea visul cu ochii – nu e imposibil !), dar marile probleme ecologice cu care se confrunta Kazahstanul (intinderile radioactive de la poligonul de testare a armelor nucleare de la Semipalatisk, secarea Marii Aral care a dus la distrugerea a milioane de hectare de pamant arabil si a unor eco-sisteme unice, minele de la Karaganda sau chiar si poluarea din jurul bazei spatiale Baikonur Deep Space) ar putea sa fie niste piedici in planurile marete ale noului proclamat “Parinte al Natiunii” (Nazarbaev se compara adeseori cu Ataturk si modelul sau marturisit este Lee Kwan Yeu, ctitorul Singapore-ului).
Hai totusi sa sarim peste aceasta introducere lunga, dar cred ca necesara pentru o tara atat de mare, dar si necunoscuta… Ce sa va zic despre Almaty ? Pai in primul rand este un oras nou, fondat in 1854 ca post militar rus pe locul unui oras mai vechi, complet distrus de mongoli cu secole inainte. Este intr-o zona seismica, desi are o istorie atat de scurta, orasul a fost ras de pe fata pamantului de 2 ori, ultima oara in 1911. De altfel, acesta este unul dintre motivele citate de Nazarbaev pentru mutarea capitalei. Dar spre deosebire de alte capitale central-asiatice, Almaty (cunoscut pana in 1994 sub numele de Alma Ata – “parintele merelor”) a avut noroc ca in timpul URSS, primul-secretar al Partidului Comunist din RSS Kazaha a fost singurul asiatic din cercul restrans al baietilor din Politburo si a redirectionat numeroase fonduri spre capitala…
Asa a aparut un oras planificat, cu bulevarde largi care se intersecteaza la 90 de grade, cu multa verdeata si unele cladiri destul de mari in dulcele stil sovietic. Nu pot spune ca Almaty te da pe spate cu monumentele ei – nu are cine stie ce, in schimb e un oras linistit (nu am vazut ambutaiaje nici macar vineri seara), cu multa vegetatie (chiar daca nu de multe putine ori crescuta si putin haotic).
Daca politica s-a mutat la Astana, economicul a ramas in Almaty. Aici se afla sediile marilor companii occidentale care s-au aventurat pana in Asia Centrala, cateva mii de expati si tot ce este generat de un astfel de flux – mall-uri, magazine de firma, jeepane (cam jumatate din flotila de automobile a orasului), restaurante sofisticate, cluburi cu fete despuiate, cladiri indraznete de birouri, complexe de vile pe dealuri si blocuri cu penthouse-uri spre munte.
Desi ne aflam intr-o tara musulmana (e drept, nu din cale in afara de credincioasa), cele mai interesante monumente sunt… bisericile ortodoxe… Principalul concurent al Sfantului Vasile Blajenai din Piata Rosie este catedrala Jenkov, un curcubeu de culori de care cu greu te poti desparte. Desi nu pare, a fost construita integral din lemn in 1904 si este una din putinele cladiri care a supravietuit cutremurului din 1911. Folosita drept sala de spectacole muncitoresti in anii Sovietelor, cladirea a fost retrocedata Bisericii Ortodoxe Ruse in 1995 care a refacut-o ca biserica, redevenind principalul lacas de cult ortodox din Republica. De jur imprejur, este un parc plin de locuri de joaca pentru copii, tonete cu racoritoare si inghetata, dar si un inspaimantator monument al celor cazuti in razboaiele sovietice (cel civil, dar si in al doilea mondial)… Si mi se pare absolut incredibil cum toate nuntile din oras se duc sa se pozeze sub statuia care in cel mai bun caz poate juca rolul de bau-bau pentru a speria copii neascultatori si e putin cam lugubru sa vizitezi mormantul soldatului necunoscut in ziua nuntii… Hei, boys & girls, gineri & mirese – este totusi un mormant !
Daca marea majoritate a oraselor sovietice au o piata balsoi in care troneaza sediul puterii locale (am vazut asa ceva si la Cernigiv in Ucraina sau Gori in Georgia), ei bine, Almaty se poate lauda cu 2 astfel de locuri – una in fata fostului Comitet Central al Partidului Comunist Kazah (astazi Universitatea Britanico-Kazaha) si una mai noua si inca mai imensa in fata fostului sediu al guvernului, actualmente grotesc de marea primarie a orasului. In aceasta piata gigantica, in varful unui stalp lung, lung, lung se afla copia celebrului “Om de aur” – in 1969, undeva nu foarte departe de Almaty a fost descoperit un mormant al unui conducator scit (popor de origine iraniana care a dominat stepele dintre granita Chinei si cea a Daciei cu cateva secole inainte de Hristos), un costum complet de aur format din nu mai putin de 4000 de piese, incredibil de fin lucrate, cu o coafura inalta de 70 cm si alte cateva podoabe din aur – inclusiv iconicul leopard al zapezilor… Desi individul (apropos, exista niste teorii conform carora “Omul de Aur” este de fapt “Femeia de Aur”) nu are nimic in comun cu actualii kazahi, a fost pe loc adoptat ca un simbol al Kazahstanului – statuia lui domina Piata Republicii din Almaty si replici ale lui se afla in orice muzeu cat de cat din Kazahstan. In plus, o statuie identica a fost ridicata si la Washington in fata Ambasadei… Originalul nu se stie unde este, aparent e la Astana in Muzeul Presedintelui, dar nu este expus public.
Almaty este binecuvantat de proximitatea fata de munti… asta aduce un aer fresh din lantul Tian Shan care atinge nu mai putin de 7000 metri… Langa Almaty s-a dezvoltat un complex turistic de practicare a jocurilor de iarna care a facut ca orasul sa candideze la organizarea Jocurilor de Iarna din 2014 (adjudecate insa de Soci, Rusia). Daca muntii sunt la vreo 10 – 15 km de oras, in schimb, chiar in oras exista un mic delusor numit Kok-Tobe (Dealul Verde), legat de centru printr-o telecabina si unde te poti distra intr-un roller coaster, sa vezi o intreaga colonie de galinacee intr-un mini-zoo, sa cumperi suveniruri, sau, poate cel mai bizar lucru – sa te pozezi alaturi de statuia grupului Beatles !
O sa ma intrebati unde e totusi pecetea locului in care ne aflam – Asia Centrala… Pai pe undeva prin nordul orasului (nordul e la vale si e mai amarastean, sudul e spre munte si e zona cu mall-uri, condominiumuri si blocuri de birouri) in jurul moscheii… aici plonjezi intr-un loc care iti sugereaza ca te afli totusi in Asia Centrala – bazar pe strazi, vanzatori de nimicuri, reperatori de nimicuri, legume, fructe, de toate… si nu mai ai parte de kazahele chic in fusta scurta si cu sandale cool, ci de precupetele asiatice in halate si cu basma… Uf, da, asa e, Almaty e in Asia Centrala… desi zile in sir am crezut ca sunt undeva in Europa…
Cum ajungi acolo
E delicat si scump… Cateva companii aeriene europene zboara la Almaty, dar la preturi care duc spre 7 – 800 euro (Turkish via Istanbul, Aerosvit via Kiev, CSA via Praga). Cumparate din timp, s-ar putea ca biletele Air Baltic sa aibe preturi mai prietenoase la vreo 500 euro. Cealalta optiune este sa mergi cu trenul via Kiev, dar drumul dureaza 4 – 5 zile in sir din Romania pana la Almaty.
Viza
Cetatenii romani au nevoie de viza. Punctum. Ceea ce s-a imbunatatit in ultimii doi ani este ca nu mai au nevoie de scrisoare de invitatie. Daca vrei sa vizitezi Kazahstanul si ai nevoie de o viza turistica cu o singura intrare, poti sa te duci cu 30 dolari la Ambasada Kazahstanului din Bucuresti si primesti viza in 3 zile. Daca vrei sa mergi in Kazahstan si apoi intr-o alta tara in jur, sa zicem Uzbekistan si sa te intorci, atunci iti trebuie viza cu dubla intrare si pentru asta iti trebuie o invitatie care o poti obtine contra-cost de la o agentie turistica locala cum ar fi Stan Tours. https://www.stantours.com/
Unde te cazezi
Almaty are doua tipuri de cazari – proaste si ieftine vs. bune si scumpe. Personal am stat la hotelul Tian Shan City, un hotel foarte rezonabil, dar platind un pret de 130 euro. Tian Shan City Hotel
Bani
Moneda nationala este tenge si toate preturile sunt exprimate in tenge. Exista ATM-uri cam peste tot de unde poti scoate direct tenge de pe cardul tau romanesc sau numeroase case de schimb valutar… Atentie, primesti o rata mai buna pe dolar decat pe euro.
Limba
Desi limba kazaha are statut de limba oficiala, absolut toata lumea de pe strada converseaza in rusa. Inclusiv kazahii intre ei… Exista si o potentiala problema ca intr-o generatie kazahii din orase sa se inteleaga cu kazahii din zonele rurale prin traducatori – cei din zonele rurale vorbesc intr-o covarsitoare masura kazaha, iar orasenii rusa. Limba kazaha este scrisa cu caractere chirilice (rusesti), asa ca sfaturile cu privire la calatoria in ex-URSS se aplica si in cazul Kazahstanului – invatati cel putin alfabetul ! Exista planuri de trecere a limbii kazahe la grafia latina (turkmenii, azerii si uzbecii au trecut deja la grafia latina), dar se pare ca e parte din celebra viziune Kazahstan 2030 !
Catedrala Jenkov
Aici v-ati face poza de maritis ?
La Mormantul Eroului Necunoscut
Orasul erou Smolensk e ingropat in Pepsi si Fanta
Cu sareta prin parc
Universitatea Britanico – Kazaha
Statuia Omului de Aur
Cool in Almaty
Terase
Si blocuri moderne
Hotel Rixos – ultimul hotel de 5 stele din urbe
Chiar si Parisul a ajuns in Asia Centrala
Pentru o cariera de succes, aici puteti lua cursuri profesioniste de strip tease
Fantani
Telecabina spre Kok Tebe
Autostrada in constructie de langa Almaty
Almaty vazuta din sus
Orasul nou
Vile, vile, vile… ca la Pipera
Catedrala Jenkov vazuta de sus
Marul – simbolul orasului
Statuia lui Beatles
In tinuta traditional kazaha
Muzeul National Kazah
Moscheea din Almaty
Flash Mob in Almaty
Au si ei stilul de cocalari , cu fotografierea in fata monumentelor si cu sticlele lasate in colt ::)))Globalizarea a atins toate colturile lumii,se vede ca se incearca sa fie totul modern si in pas cu moda ca cei din west. Nu stiu cati americani sa r fotografia la nunta in fata statuiei libertatii sau la Paris in fata turnului eifel :)))
@ Anonim – nu e chestie de cocalari… in ex-URSS toate nuntile se duc sa se pozeze in fata a nu stiu ce monumente. E un obicei inradacinat de ani de zile. Am vazut si in Moldova, si in Ucraina, si in Estonia, si in Georgia, evident si in Rusia. Indiferent daca sunt orase mari sau mici… la Cernauti, era un adevarat pelerinaj la Universitate sa se pozeze acolo.
Buna afacere excursiunea in Kazakhstan. Suntem legati ombilical de aceasta tara daca stam sa ne gandim ca alde Nazarbaev a pus mana pe a doua companie din Romania…
uite, iti urmaresc blogul de ceva vreme, si sunt foartte incantat de el, doar o intrebare am, cu ce te ocupi ? prin prisma serviciului ai reusit sa vizitezi tarile respective? pt ca altfel, cred ca e nevoie de multi bani 🙂
@ sommerset – e o combinatie de delegatii si calatorii pe cont propriu 🙂 Lucrez in marketing & publicitate
eu te admir ca ai o astfel de pasiune. 🙂 cea mai buna investitie. Amintirile nu mor si nu se devalorizeaza niciodata …
[…] in Almaty (kazahii nu au autorizat trecerea liniei decat daca “Asian Thunderbolt” opreste si in Almaty, capitala economica a Kazahstanului), in Teheran, capitala Iranului, Istanbul si Bucuresti, ca […]
Salut Imperator. Spune-mi si mie te rog ce ai alege intre o plecare cu avionul Bucuresti-Istanbul-Bishkek si retur. Din BIshkek e foarte aproape Almaty. 5 zile Bishkek, 5 zile Almaty, sau o calatorie cu trenul Bucuresti-Chisinau, vizitare Chisinau, Chisinau-Moscova tren, 4 zile moscova. Moscova-Petersburg tren, 5 zile in Petersburg iar apoi alt tren pana la Helsinki unde as sta 2 zile. DIn Helsinki tren pana la Turku de unde iau Wizz air pana in Budapesta. O zi si in Budapesta apoi tren in romania. Ce ar fi mai potrivit sa aleg. Mentionez ca m-am saturat de VEST si vreau sa experimentez si altceva. Ceva nou. Care excursie ar merita? Cea cu trenul spre rusia si finlanda. sau avionul spre Bishkek? ce ai alege tu? Daca mi-ai putea da un raspuns detaliat care sa ma ajute sa iau o decizie ti-as fi recunoscator.
Inteleg ca ai doua optiuni.
Evident ca Kargizstanul si Kazahstanul suna foarte exotic si sunt exotice, dar in cazul ambelor, nu cele doua orase sunt cele mai interesante locuri de vazut. Republica Kargaza are niste munti absolut superbi care merita vizitati si mai putin Bishkek. De asemenea, Almaty mi s-a parut interesanta pentru ca este un oras atat de european in mijlocul Asiei 🙂 Din nou, nu este un wow.
Personal, n-am fost decat in Almaty, dar pe lista A a subsemnatului se afla doua tari din zona – Uzbekistan cu orasele Samarkand – Bukhara – Khiva si Turkmenistan. Poti sa faci o tura din Iran (Teheran, poti zbura cu Fly Pegasus acolo, tren + autobuz mai departe). Poti sa arunci o privire aici la partea logistica: http://www.imperatortravel.ro/tag/drumul-spre-China
Mi se pare o zona mult mai interesanta. Repet, daca e sa te duci la Bishkek, avantajul este ca iei visa-on-arrival pe aeroport http://www.mfa.kg/consular-service/manas-3_en.html, in timp ce pentru celelalte iti trebuie viza in avans (in Kazahstan fara invitatie, Uzbekistan cu invitatie, Turkmenistan e ceva mai strict, nu poti calatori decat insotit de un ghid). Cum ziceam, Karghizstanul este un loc minunat pentru drumetii montane !
Despre cealalta optiune, sigur, e un traseu interesant. Eu am mai facut drumuri relativ lungi cu trenul prin ex-URSS (maximum vreo 18 ore si nu ma dau in vant dupa calatorii la fel de lungi cu trenul, dar tine de fiecare 🙂 As opri insa la Kiev, care este un oras foarte frumos, iar din Helsinki, as da o fuga de 1 zi pana la Talinn, capitala Estoniei, un oras absolut incantator (faci cam 2 ore cu ferry-ul)
Ar mai fi o optiune sa ajungi in Almaaty prin Moscova (cu Aeroflot, putin sub 400 de Euro tur / retur). Poti sta in zona de tranzit SVO pana la 24 de ore fara viza (nu se aplica pentru Belarus, nu stiu daca e si Kazahstan in lista).
In alta ordine de idei, lasand la o parte glumele tampita – traducerea e similara cu ungurescul alma apa care inseamna si el mere si tata