Chiang Mai – mic manual de intrebuintare

Chiang Mai

Chiang Mai, Thailanda

M-am gandit ca acum, la sfarsit de serial despre Chiang Mai, sa adun impreuna mai multe informatii si ponturi, ganduri si sugestii despre aceasta zona mai putin cunoscuta a Thailandei. M-am bucurat cand am auzit ca cei de la Qatar Airways au lansat o cursa directa din Doha spre Chiang Mai, pentru ca in acest fel, pentru prima oara, poti ajunge in capitala Nordului Thailandei cu o singura schimbare. Si tinand cont ca cei de la Qatar Airways zboara catre nu mai putin de cinci aeroporturi thailandeze (de la Nord la Sud, Chiang Mai, Bangkok, Pattaya, Krabi si Phuket), ai posibilitatea ca sa zbori intr-o destinatie si sa pleci dintr-o alta din Thailanda – de exemplu, sa zbori in Chiang Mai si sa te intorci din Krabi sau din Phuket fara sa mai trebuiasca sa te intorci… Deci, care e treaba cu Chiang Mai asta?

Chiang Mai este capitala Nordului Thailandei. Si aici vei gasi o alta atmosfera, mai chill, mai relaxata, la o viteza net inferioara celei din Bangkok sau din sud. Timp de secole, zona aceasta a fost diferita de restul Thailandei. Pana prin 1896, a fost un regat separat (numit Lanna sau, in ultimii sai ani, Kingdom of Chiang Mai), care, pe la inceputul secolului XX, s-a contopit cu Thailanda, fiindca acum vreo doua secole, Lanna si Thailanda erau la fel de diferite cum sunt azi Thailanda si Laos. Dar englezii care cucerisera Birmania invecinata incepusera sa-si bage coada si prin Regatul Chiang Mai, asa ca thailandezii au mutat decisiv – o printesa Lanna a devenit concubina regelui Thailandei, pecetluind unirea celor doua regate. In ultimul secol, fostul regat Lanna a devenit parte integranta a Thailandei, locuitorii ei se considera thailandezi, dar continua sa vorbeasca o limba separata, aparent mai apropiata de laotiana decat de thailandeza, arhitectura templelor este diferita, exista diferente in gastronomie si haine traditionale… Dar taman aceasta varietate adauga ceva special civilizatiei thailandeze.

Daca veniti la Chiang Mai din Bangkok, va va lovi linistea. Nu, Chiang Mai nu este un orasel linistit de provincie, are aproape un milion de locuitori, dar viata se desfasoara mult mai molcom. O alta idee falsa este ca Chiang Mai se afla in munti, e un oras de munte. Fals. Chiang Mai este construit pe un ses, teren plat, dar imediat de la nord, incep dealurile si muntii, culminand cu cel mai inalt varf din Thailanda – Doi Inthanon (2.566 de metri).

Centrul Chiang Mai, centrul istoric al acestuia, este un patrat aproape perfect, trasat de fostul sant de aparare a cetatii. Zidurile cetatii au fost, cam toate, demolate (mai sunt cateva fragmente ici si colo, frumos luminate noaptea), dar centrul a ramas. In mod surprinzator, noaptea este extrem de linistit, exceptand latura unde se organizeaza zilnic piata de noapte. Sambata si duminica, se organizeaza o piata de noapte si in centrul centrului, pornind din fata templului Wat Phra Singh Woramahawihan pe principalul bulevard al centrului. Dar in afara de aceste seri, centrul este extrem de linistit, cu exceptia zonei estice, unde se afla Piata de Noapte si o zona de entertainment cu baruri, cluburi, un ministadion de muay thai si nelipsitele girlie bars cu hostesse sumar imbracate.

In ultimii cativa ani, Chiang Mai, beneficiind de ideea asta de chill si relaxare, a crescut enorm. Tinand cont ca este sensibil mai ieftin decat Bangkok, a devenit resedinta favorita a asa-numitilor „nomazi digitali”, o comunitate de oameni veniti din toata lumea si care lucreaza pe internet, nefiind nevoie sa aiba un birou stabil, a multor oameni de cultura inspirati de atmosfera locala, dar si a pensionarilor japonezi care cauta un loc linistit si cald de retragere. Am stat in zona Nimman, unde se afla numeroase blocuri construite pentru acesti pensionari cu bani.

 

Ce poti face in Chiang Mai ?

Sa vizitezi temple. Se pare ca orasul are sau a avut fie 100 (in unele surse), fie 300 (in alte surse) temple. Faimoase sunt mai sus pomenitul Wat Phra Singh Woramahawihan, construit prin secolul al XIV-lea, si care este etalonul arhitecturii religioase Lanna, si Wat Chiang Man, cel mai vechi templu din Chiang Mai, construit in anul fondarii, 1296. Dar cele mai faine temple sunt in afara patratului, unul se afla pe dealul care domina orasul – Wat Phra That Doi Suthep (sau, mai simplu, Doi Suthep), de unde, pe langa o tona de aur pe toate acoperisurile, vei avea parte si de panorama intregului oras, iar celalalt se numeste Silver Temple, este recent construit (are un pic peste zece ani) si a fost construit in zona argintarilor.

La Doi Suthep, poti sa mergi cu taxiul, tuk-tuk-ul sau cu songtaew-ul public (un soi de furgoneta rosie care are doua bancute fata in fata), la Silver Temple poti sa mergi pe jos, se afla foarte aproape de fostul sant de aparare.

 

Sa bati barurile, sa mananci bine (sunt niste restaurante excelente peste tot, cum ar fi Whole Earth Restaurant sau River Market, aflat pe malul raului care strabate orasul), sa fii gata pentru shopping si pentru a-ti pregati tururile din jurul Chiang Maiului… pentru ca industria turistica este extrem de dezvoltata cu numeroase atractii…

A, si sa nu uit! Sunt, de asemenea, numeroase saloane de masaj. Nu, sa nu va ganditi la cele erotice, evident, exista cateva si din acelea, dar 99% din ele sunt saloane de masaj cu adevarat thailandez. Preturile incep de la 200 baht (cam 5 euro) in centrul orasului, pe langa Piata de Noapte, in zona in care am stat, in cartierul Nimman (un soi de Dorobanti al Chiang Maiului) costand vreo 250 – 270 baht (6 – 7 euro) pentru o ora de full body massage.

Sau sa asisti la o gala de muay thai – celebrul box thailandez care a evoluat in diverse manifestari la nivel mondial, cum ar fi MMA. Desi te-ai putea astepta la un sport crud, sangeros, vei descoperi ca de foarte multe ori este ca un adevarat dans martial care cumva camufleaza faptul ca totusi sportivii si sportivele mai primesc si pumni sau genunchi durerosi in gura (nu am vazut insa buze sparte sau nasuri de unde sa curga vreo Niagara rosie, dar este evident ca se intampla). Este totusi o parte integranta a culturii si civilizatiei thailandeze, este spectaculos si merita vazute niste meciuri adevarate. Atentie, prin zonele megaturistice, exista anumite meciuri care sunt de-a dreptul patetice, cum am vazut la Chiang Mai Boxing Stadium, aflat la nord de patratul central.

 

Ce poti face pe langa Chiang Mai

Provincia Chiang Mai este cunoscuta drept provincia elefantilor. Elefantii sunt considerati animale speciale, animale regale (mai ales extrem de rarii elefanti albi), animale indragite, dar care au ramas extrem de putine, din cauza reducerii dramatice a habitatului acestora. Pe langa Chiang Mai, se afla numeroase parcuri cu elefanti (sau rezervatii, sau sanctuare), unde poti interactiona cu aceste animale superbe. Toate promit ca isi trateaza foarte bine elefantii, unii fac reclama ca nu accepta ca turistii sa se catere pe elefanti, cert este ca eu am fost la Patara Elephant Sanctuary intr-o zi cu adevarat minunata.

Chiang Mai este cunoscut si pentru gradina sa zoologica, (unde se afla si niste panda, primiti cadou din Republica Populara in cadrul celebrei „panda diplomacy”), dar si pentru varianta sa de noapte . Din pacate, nu am fost la niciunul, desi mi-am dorit, dar n-a fost timp. Am vazut un Night Safari la Zoo din Singapore cu ani in urma si este o amintire deosebita.

Tiger Kingdom  – vrei sa mangai un tigru? Dupa inchiderea Templului Tigrilor de langa Bangkok, aici o poti face intr-un mod sigur.

Flight of the Gibbon  – vrei sa zbori pe o tiroliana deasupra junglei? Niste neozeelandezi au deschis o astfel de afacere in 2007 si de atunci a devenit o atractie de prim ordin in zona Chiang Mai.

Satele de artizani. Chiang Mai se lauda cu anumite produse traditionale cum ar fi matasea (San Kamphaeng), mobile (Baan Tawai) sau umbrelele colorate (Bo Sang). Pe langa Chiang Mai, istoric, satele erau specializate pe anumite produse, iar traditia se pastreaza pana in zilele noastre cand producerea umbrelelor sau matasii a fost preluata de companii mari. Poti sa le vizitezi halele de productie, sa interactionezi cu muncitorii si, evident, sa cumperi ce vrei din megamagazinele de la intrare.

Hill tribes trekking. Cum ziceam, de la Chiang Mai incep dealurile si muntii. Poti sa optezi pentru excursii de o zi, de doua zile sau mai multe. Poti sa urci si pe cel mai inalt varf din Thailanda – Doi Inthanon – sau pur si simplu sa fii incantat de cascadele de pe anumite carari. Poti sa vizitezi satele traditionale ale populatiei locale (originara din Yunnan, nordul Myanmarului sau chiar si Tibet), sa le descoperi obiceiurile ancestrale, sa le gusti mancarea si sa te bucuri de niste locuri superbe. Acum 16 ani, am fost intr-o tura de doua zile care ne-a dus prin niste sate unde nu exista sosea asfaltata, am dormit intr-o cabina pe malul unui rau, am calarit un elefant si, intr-un final, am facut rafting pe pluta de bambus. O amintire superba…

Serele de orhidee. Imi plac florile, iar aceste sere sunt pentru mine paradisul. Gasesti aici mai multe amanunte

Satele femeilor-girafa. Una dintre comunitatile din Thailanda si Myanmarul de Nord a pastrat obiceiul ca femeile sa-si puna, odata cu trecerea timpului, cate un inel, lungindu-le gatul. Ca si in cazul fetelor cu farfurie in buza din Etiopia, nu se stie de unde vine obiceiul. Unii zic ca obiceiul voia sa le urateasca si astfel sa nu fie atractive pentru vanatorii de sclave din secolele precedente, altii, dimpotriva, sustin ca acesta serveste ca model de frumusete pentru populatia kayan (o ramura a karenilor, populatie care traieste din perioadele ancestrale in muntii din nord). Se pare ca obiceiul incepuse sa moara pe la mijlocul secolului trecut, dar aparitia turismului, cu veniturile generate de el, a dus la renasterea obiceiului si a obligat multe fetite sa isi lungeasca gatul de mici. Kayanii sunt, de fapt, refugiati din Nordul Myanmarului din cauza razboiului civil, care a durat acolo timp de decenii, nu au cetatenie thailandeza, nu au drepturi, nu sunt angajati nicaieri si majoritatea sunt analfabeti. Nu au decat fetele cu gatul lung care, de asemenea, creeaza niste bijuterii de artizanat pe care le poti cumpara pentru cativa bahti. Marea majoritate a satelor se afla in apropiere de granita Myanmarului si pot fi vizitate in tururi de o zi.

Mai departe, spre Triunghiul de Aur. In Chiang Mai, vei descoperi numeroase agentii care ofera excursii de o zi sau mai multe in nord – cam toate includ halucinantul Templu Alb sau zona de cultivare a macului pentru opium, in triunghiul format de granitele Thailandei, Myanmarului si Laosului.

 

Cum ajungi la aceste atractii din afara orasului ? Simplu. In oras, vei gasi zeci de agentii de turism care te pot trimite in toate aceste tururi. Pentru atractiile din apropiere, cum ar fi fermele de elefanti, orhidee, Tiger Kingdom, Flight of the Gibbon, dar chiar si pentru un meci de muay thai, vei avea parte de un transfer de la hotel la atractie si inapoi inclus in pret.

 

Ce pot sa mai zic? A… perioada cea mai faina de vizitat este in general din decembrie pana prin aprilie, cand e sezonul secetos. In restul timpului, fiind sezonul ploios, sunt inregistrate cele mai zdravene ploi prin octombrie, cand sezonul ploios se transforma de cele mai multe ori in sezonul de inundatii. Dar daca sunteti pasionati de concursuri de tricouri ude, atunci e perioada propice. Si ca veni vorba de tricouri ude… Celebrul Songkran, Anul Nou Thailandez si obiceiul de a arunca cu apa facand ciuciulete atat thailandezii, cat si turistii, deopotriva, provine tot de aici, din Chiang Mai, se pare… asa ca ce loc poate fi mai potrivit sa te uzi din cap pana in picioare de Songkran, altul decat Chiang Mai ?

Imagini Chiang Mai

Qatar Airways Chiang Mai

Avionul companiei Qatar Airways decoland de pe aeroportul Chiang Mai (intamplator, chiar asta este avionul cu care am sosit in Thailanda)

Silver Temple Chiang Mai

Stralucitorul Silver Temple

Doi Suthep

Doi Suthep, templul cel mai important al provinciei

Buda De Smarald

Si numeroase reprezentari ale lui Buda

Wat Phra Singh Woramahawihan

Wat Phra Singh Woramahawihan

Tuk Tuk

Clasicele tuk-tuk-uri

. Songtaew Chiang Mai

Songtaew – e folosit si ca taxi, si ca transport public, cum pica

Umbrele In Chiang Mai

Umbrele, umbrele

Night Market Chiang Mai

Night market-ul din fiecare noapte

Girlie Bars Chiang Mai

Zona de girlie bars a Chiang Maiului

Satul Cu Umbrele

Umbrella Village

Matase

Thailanda, tara matasii

Pe Ciclo Ricsa

O ciclo-ricsa

Orhidee

Orhideele, aceste minunate flori ale sud-estului asiatic

Orhidee Chiang Mai

de care nu ma pot satura 🙂

Elefanti Chiang Mai

Aceste minunate animale care sunt elefantii

Patara Farm

Elefantul „meu” de la Patara

Cascada Doi Suthep

Una din cascadele de la Doi Inthanon

Box Thailandez

Meci de muay thai in Chiang Mai

 

Comentarii

  • Ana spune:

    Nu am cumparat niciodata bilete cu intoarcerea din alt oras? Cum se procedeaza? Trebuie cumparate pe rand? Ex. Bucuresti-Bangkok si apoi alta tranzactie Chiang Mai – Bucuresti?

    • Imperator spune:

      Nu. Daca il iei de pe site-ul Qatar Airways, acolo unde cumperi biletele ai optiunea „multi-city” si alegi Bucuresti – Bangkok si Chiang Mai – Bucuresti. Ai optiunea multi-city (sau destinatii multiple) si pe esky.ro dintre agentiile on-line.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest